Design a site like this with WordPress.com
Get started

SARA : Γυναίκες Sniper αναζητούν το πολυπόθητο Headshot κάπου μέσα στον ασήκωτο Ρώσικο χειμώνα…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Στην ιστορία ‘Out of Time’ των CAPTAIN AMERICA comics ο σχεδιαστής Michael Lark μέσα από ένα πάνελ μας αποκάλυψε λακωνικά αλλά και σταράτα την ψυχοσύνθεση ενός Ρώσου φαντάρου κατά την διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου και της εισβολής των δυνάμεων του Άξονα στην Ρωσία

Και όμως παρά τις χτυπητές διαφορές σε όπλα , μονάδες και εξοπλισμό οι Κομουνιστές όχι μόνο άντεξαν απέναντι στην ‘πολιορκία‘ των Ναζί αλλά στην συνέχεια κατόρθωσαν να αντεπιτεθούν κάνοντας μια επιβλητική πορεία κατευθείαν μέσα στην καρδία του Ράιχ !

Αιτία πίσω από αυτή την ανατροπή στάθηκε όχι μονάχα το Σοβιετικό πείσμα αλλά και ο εξίσου ‘πεισματάρης‘ χειμώνας της ρόντινα Ρωσίας. Μέσα από τις σελίδες του Out of Time ο Lark μπόρεσε να αποτυπώσει με ωμό και σκληρό αλλά ταυτόχρονα και με εξαιρετικά επιβλητικό τρόπο τα χιονισμένα τοπία της Ρωσίας που κρίθηκαν ως εντελώς αφιλόξενα και αμείλικτα απέναντι στους εισβολείς που επάνω στην έπαρση τους δεν υπολόγιζαν καν την δύναμη τους…

Σε αυτό το comic ο Lark είχε την τύχη να συνεργαστεί με έναν εξίσου σπουδαίο, με τον δικό του τρόπο, καλλιτέχνη όπως είναι ο Steve Epting. Και όπως δείχνουν τα πράγματα ο πρώτος κατόρθωσε να ‘διδάξει‘ αποτελεσματικά στον συνάδελφο του τον ακριβή τρόπο με τον οποίο πρέπει να αποδίδεται ο ιστορικός και υπέρμετρα βαρύς ‘χιονιάς‘ της ρόντινα !

Στο SARA, ένα comic που εκδόθηκε φέτος από την νεοσύστατη TKO STUDIOS, o Epting αφήνει για λίγο τον , σχεδόν μόνιμο τα τελευταία χρόνια, συνεργάτη του Ed Brubaker και συμμαχεί με τον συγγραφέα Garth Ennis ώστε να μας ρίξουν κατευθείαν μέσα σε μια παγωμένη Ρωσία όπου και θα βρεθούμε δίπλα σε μια ομάδα γυναικών Snipers που έχουν ως αποστολή τους να ξαποστείλουν τους Γερμανούς εισβολείς μακριά από την ένδοξη Γη τους.

Και κατά προτίμηση αυτή η ‘εξαγωγή‘ θα πραγματοποιηθεί μέσα από χιλιάδες φέρετρα

FIGHT HARD.
SHOOT STRAIGHT.
DON’T LET THEM TAKE YOU ALIVE.

Το παραπάνω τρίπτυχο αποτελεί την ‘βίβλο‘ μιας ομάδας ελεύθερων σκοπευτών που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες και που θα πασχίσουν με όλο τους το είναι να βάψουν το χιόνι που σκεπάζει την Γη τους με το αίμα όσων περισσότερων Γερμανών μπορούν.

Η ιστορία επικεντρώνεται στον χαρακτήρα της Sara, μια γυναίκα που αφού είδε την φαμίλια της να δολοφονείται από τους Ναζί στην συνέχεια αποφάσισε να σκοτώσει όσους περισσότερους από αυτούς τους Μπάσταρδους γίνεται.

Στο SARA ο Garth Ennis, μετά από πολύ καιρό, φαίνεται να επιστρέφει στην ευρηματική και καλή συγγραφή. Απολύτως λογικό αν κρίνουμε με βάση το γεγονός ότι τα comics με πολεμικές ιστορίες ανέκαθεν αποτελούσαν το βούτυρο στο ψωμί του συγγραφέα. Ο Ennis από μικρός ένιωθε να συναρπάζεται από εξιστορήσεις ανδρείας ,πολέμου αλλά και φρίκης και μεγαλώνοντας διέπρεψε στην συγγραφή τους, μέσα από διάφορους τίτλους.

Όμως στο SARA η λέξη ‘ανδρεία‘ δεν φαίνεται να ταιριάζει μιας και το comic αυτό αποτελεί καθαρά ‘γυναικεία υπόθεση’

Και όμως παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες ηρωίδες κουβαλούν την ιστορία στις πλάτες τους εδώ ο Ennis προς τιμήν του ποτέ δεν παίζει το φτηνό χαρτί του ‘φεμινισμού‘ στα πλαίσια των εύκολων πωλήσεων , της αποδοχής από συγκεκριμένες κατηγορίες αναγνωστών , και σε κάποια προσπάθεια να τονίσει τους εύθραυστους εγωισμούς όλων εκείνων των ‘υπέρμαχων της πολιτικής ορθότητας’ που υγραίνονται με το να καταπνίγουν όποια καλλιτεχνική έκφραση ή δήλωση την οποία κρίνουν ότι πάει κόντρα στις κοινωνικοπολιτικές ατζέντες τους αλλά και στην δηθενιά τους.

Ο Ennis από τις πρώτες , ένδοξες, στιγμές της καριέρας του μας είχε δείξει ότι ξέρει πως να πλάθει γυναικείους χαρακτήρες που θα διακρίνονται από βάθος, ουσία και δυναμισμό αλλά που παράλληλα ποτέ δεν θα θυσιάζουν την ανθρωπιά τους ή θα απαρνούνται την γυναικεία τους φύση ώστε να μας μοστράρουν μια κάλπικη ταμπέλα ‘φεμινισμού‘…

Και έτσι και στο SARA ο συγγραφέας μας συστήνει σε μια υπέρμετρα δυναμική και θανάσιμη Sniper που ενώ ορίζει ως σκοπό της ζωής της τον αφανισμό όσων Ναζιστών φονιάδων έχουν την ατυχία να βρεθούν στο στόχαστρο της παράλληλα ως σκεπτόμενος και λογικός άνθρωπος ποτέ της δεν χάφτει απόλυτα την Σοβιετική Προπαγάνδα που θέλει όλους τους Γερμανούς να είναι ‘απόλυτοι Μπάσταρδοι’ και ‘αμείλικτοι φονιάδες βρεφών και γυναικών’.

Ο χαρακτήρας της Sara διακρίνεται από αφοσίωση στην ρόντινα της όμως αυτή η αφοσίωση δεν στοχεύει την Κομουνιστική ηγεσία του ‘πατερούληΣτάλιν και σε καμία περίπτωση δεν υπακούει τυφλά σε αυτή. Η Sara κατέχει την δύναμη της αμφισβήτησης όμως παρόλα αυτά εξακολουθεί να ρίχνει με απόλυτη προσήλωση Headshots στους Γερμανούς φαντάρους καθώς μονάχα έτσι μπορεί να καταπολεμήσει το τραύμα που κουβαλά μέσα της ύστερα από την αβάσταχτη απώλεια της οικογένειας της…

Πάντως ο συγγραφέας πολύ εύστοχα επιλέγει να μην παρουσιάσει την Sara αποκλειστικά μέσα από ένα πρίσμα συμπάθειας και ηρωισμού. Αντίθετα σε κάποια σημεία η τύπισσα φαντάζει σκληρή και αντιπαθητική γεγονός που μας δίνει την δυνατότητα ως αναγνώστες να προβληματιστούμε για τις επιλογές που κάνει γύρω από την πολυπόθητη εκδίκηση της…

Άκρως λειτουργική κρίνεται και η σκιαγράφηση του Ennis απέναντι στην υπόλοιπη ομάδα των γυναικών Snipers ενώ η παρουσία τους μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο πολεμοχαρών και καυλωμένων φαντάρων και αυταρχικών αξιωματικών λειτουργεί ως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη.

Παράλληλα ο Ennis εξυμνεί το μαχητικό πνεύμα, το πείσμα, την αφοσίωση και τις ικανότητες επιβίωσης των απλών Ρώσων φαντάρων και πολιτών όμως δεν αμελεί να καυτηριάσει και τις τεχνοκρατικές και πολλές φορές απάνθρωπες και ποταπές πρακτικές της τότε ηγεσίας.

Μια ηγεσία που από ένα σημείο και ύστερα βάσισε ολόκληρη την λειτουργία της επάνω σε πρακτικές προπαγάνδας , χειραγώγησης, εκφοβισμού , παράνομης κράτησης/βασανισμών και δολοφονιών…

Φυσικά κάθε σωστός ελεύθερος σκοπευτής έχει ανάγκη και την βοήθεια ενός συντρόφου που θα φροντίσει κάθε βολή του να έχει αξία και αντίκτυπο. Και στο SARA ο Steve Epting λειτουργεί ακριβώς σαν ένας τέτοιος σύντροφος !

Ο ‘χειμώνας‘ του Epting φαντάζει βαρύς , ασήκωτος και εξαιρετικά αμείλικτος. Και όμως σε κάποιες καλά θαμμένες άκρες του συναντάται και μια αδιανόητη ομορφιά. Διάολε ίσως σε ορισμένες από αυτές να βρεις και λίγη πολύτιμη ελπίδα. Όμως στο τέλος το χιόνι εδώ φαντάζει τόσο απέραντο που δύσκολα θα κατορθώσει αυτή η ελπίδα να παραμείνει στην επιφάνεια του και να μην ‘πνιγεί‘ από αυτό…

Η δουλεία στις εκφράσεις των χαρακτήρων είναι στιβαρή παρόλα αυτά ο Epting επιδεικνύει μια προσήλωση / εμμονή στο να δείχνουν όλοι του οι χαρακτήρες, ειδικά οι γυναίκες, όμορφοι και αψεγάδιαστοι. Αντίθετα οι Ναζί εδώ ‘εξελίσσονται‘ σε…Stormtroopers καθώς φαντάζουν όλοι ίδιοι μεταξύ τους.

Όπως και να χει όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή της μάχης ο σχεδιαστής δίνει για ακόμη μια φορά πόνο καθώς κάνει μια ‘επιστημονική‘ αποτύπωση των πρακτικών και της στρατηγικής δολοφονιών και θανάτου που παραδοσιακά επιστρατεύουν οι ελεύθεροι σκοπευτές σε περιόδους πολέμου…

Προφανώς λόγω της φύσης της θεματολογίας του το SARA είναι ένα comic που ‘ζέχνει‘ από πόνο , πολεμική μανία, οργή και θάνατο. Και όμως να που ο Ennis με εξέπληξε μιας και η περίφημη και τόσο χαρακτηριστική Gore αισθητική του απουσιάζει από τις σελίδες του τίτλου.

Εδώ η σήμα κατατεθέν καφρίλα του συγγραφέα σχεδόν εξανεμίζεται και την θέση της παίρνουν ένας σκληρός ρεαλισμός , μια χειρουργική μεθοδικότητα και ένας στυγνός κυνισμός. Η ‘μετάλλαξη‘ αυτή του Ennis έχει θετικότατο και εξαιρετικά ουσιώδη αντίκτυπο τόσο επάνω στον τίτλο του όσο και επάνω στον ίδιο. Κακά τα ψέματα τα τελευταία χρόνια ο Garth Ennis είχε ‘βολευτεί‘ επάνω στα trademarks που θέσπισε, ή αναβάθμισε, ο ίδιος μέσα από τίτλους όπως το υπέροχα βλάσφημο PREACHER με αποτέλεσμα να μην δίνει ιδιαίτερη δεκάρα για την ανάπτυξη των ιστοριών και των χαρακτήρων που βλέπουμε στα τελευταία του comics. H επιλογή ενός πιο μετρημένου και σοβαρού ύφους αναδεικνύει την βαρύτητα μιας μυθοπλαστικής ιστορίας που όμως έχει στηριχθεί επάνω σε αληθινά γεγονότα της Ρωσικής Ιστορίας. Εδώ η Sara ουσιαστικά αποτελεί έναν κινούμενο και θλιμμένο φόρο τιμής στην Lyudmila Mikhailovna Pavlichenko την Σοβιετική Sniper που αφού καθάρισε γύρω στους 309 (επιβεβαιωμένους) στόχους και κέρδισε το παρατσούκλι / τίτλο ‘Λαίδη Θάνατος’ ,στην συνέχεια επιστρατεύτηκε από τον Κόκκινο Στρατό ως ένα ακόμη γρανάζι για την μηχανή της προπαγάνδας του.

Στο SARA o Garth Ennis βυθίζει τον Steve Epting στους πιο μεθοδικούς, μετρημένους αλλά και αμείλικτους ρυθμούς που μας είχε παρουσιάσει στην THE PUNISHER MAX περίοδο του και ο τελευταίος αποδεικνύεται ένας εξαίρετος συνένοχος στο έγκλημα. Στην τελική ο Epting μας έχει αποδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν την ικανότητα του στο να στήνει σεκάνς βίας και φονικού και μέσα από τις κατά καιρούς συνεργασίες του με τον ‘μάστορα του crime και του νουάρ’ Ed Brubaker !

Φυσικά δεν γίνεται να μην κάνω και ιδιαίτερη μνεία στην Elizabeth Breitweiser που για ακόμη μια φορά ντύνει έναν τίτλο με τα χρώματα που όχι μόνο ταιριάζουν απόλυτα ως προς το ύφος και την αισθητική του αλλά παράλληλα θα τα ανεβάσουν και μερικά επίπεδα πιο πάνω. Ένας από τους βασικούς λόγους που όταν θα διαβάζεις το SARA θα καταλήξεις να νιώθεις μια ‘παγωνιά‘ να σε κυκλώνει είναι οι χρωματισμοί αυτής της γυναίκας.

Στο SARA ο Garth Ennis μετά από αρκετό καιρό δίνει την μάχη του μέσα σε ένα τερέν το οποίο το γνωρίζει καλύτερα από τους περισσότερους συναδέλφους του.

Επιτέλους το πολεμικό / συγγραφικό πνεύμα του Ennis αναζωπυρώνεται και του δίνει την δυνατότητα να συνθέσει ένα comic που από την μια θα λειτουργεί ως μια απόλυτα στιβαρή πολεμική ιστορία όμως από την άλλη δεν θα αμελήσει να τολμήσει να κάνει και μια εις βάθος μελέτη της ψυχοσύνθεσης ενός ταλαίπωρου αλλά και πεισματάρικου λαού που ενώ έμαθε να ζει μέσα στο απόλυτο ψύχος με κάποιον δικό του μοναδικό και σπουδαίο τρόπο κατόρθωσε να μην αφήσει την φλόγα μέσα του να σβήσει ακόμη και μπροστά στις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: