NORTHLANDERS ‘Sven The Returned’ : Η αιματηρή επιστροφή ενός πολεμιστή σε έναν παγωμένο θρόνο.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Με το NORTHLANDERS comic του, που εκδίδοταν από την Vertigo την περίοδο 2008/2012, ο συγγραφέας Brian Wood μας επιβίβασε σε ένα Ντρακάρ, του οποίου το πλήρωμα απαρτίζονταν από μια πλειάδα ταλαντούχων και ικανών σχεδιαστών, και μας ταξίδεψε πίσω στα παγωμένα Φιορδ των ακτών των Σκανδιναδικών χωρών και στην εποχή των πολεμοχαρών Βίκινγκς.

Το πρώτο ταξίδι έμεινε στην ιστορία με τον τίτλο ‘Sven The Returned’ καθώς μας παρουσίασε την πολυπόθητη επιστροφή ενός πρίγκιπα στην γενέτειρα του και τον αγώνα του να διεκδικήσει πίσω την κληρονομιά που του στέρησε ένας άπληστος και αμείλικτος θείος

To εναρκτήριο κεφάλαιο του Έπους των NORTHLANDERS δίχασε τους αναγνώστες με την κυκλοφορία του.

Οι επικριτές του τίτλου εστίασαν στο γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν είχε κάνει σωστά την έρευνα του με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές αστοχίες όσον αφορά την απεικόνιση του, μικτού, πολιτισμού των Βίκινγκς , τις παραδόσεις και τα έθιμα τους αλλά και την θέση των γυναικών μέσα σε όλα αυτά.

Δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που κατηγόρησαν , και εξακολουθούν να κατηγορούν, τον Wood ότι παρουσιάζει τις γυναίκες εδώ σαν υπερσεξουαλικές και ταλαίπωρες ‘τρύπες‘ και μόνιμη πηγή δεινών και προδοσιών…

Η ψυχρή αλήθεια είναι ότι δεν έχουν και άδικο.

Και όμως να που υπάρχουν και ορισμένα πολύ σταράτα ελαφρυντικά για το ύφος που επιστρατεύει εδώ ο δημιουργός.

Τα comics δεν είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν ως ιστορικά βιβλία ή εγκυκλοπαίδειες κάτι που αυτομάτως παρέχει στον συγγραφέα μια απόλυτη ελευθερία ώστε να εκφραστεί αρτιστικά και θεματολογικά με τον τρόπο που κρίνει ότι συμφέρει καλύτερα την τέχνη του.

Όσον αφορά τις κατηγορίες περί σεξισμού ας αναλογιστούμε πρώτα το ιστορικό υπόβαθρο των Βίκινγκς και όλα όσα γνωρίζουμε γύρω από την πολεμοχαρή, επεκτατική και πάνω απ’όλα σκληρή φύση τους. Οι σύγχρονοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες της εποχής απολάμβαναν περισσότερη ελευθερία και κράδαιναν στα χέρια τους μεγαλύτερη δύναμη σε σχέση με τις γυναίκες που συναντώνται σε πολλές χώρες της δικής μας ‘πολιτισμένης‘ εποχής. Και ειλικρινά δεν έχω κανέναν λόγο ώστε να το αμφισβητήσω αυτό. Μάλιστα εικάζεται ότι αρκετές γυναίκες τότε επέλεγαν την ζωή του πολεμιστή έστω και αν για τεχνικούς λόγους δεν είχαν το δικαίωμα να φέρουν τον τίτλο του Βίκινγκ.

Και όμως όπως συμβαίνει και στην δική μας εποχή το γεγονός ότι μια γυναίκα έχει δικαιώματα και ασκεί μια δύναμη και ένα κύρος στον περίγυρο της αυτό δεν καθιστά όλες τις υπόλοιπες γυναίκες το ίδιο ‘άξιες‘ , ‘ηθικές‘ και ‘ικανές‘. Σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο και πολιτισμό υπάρχουν και εκείνες οι γυναίκες που μπορούν να πέσουν θύματα ή ακόμη και να γίνουν οι θύτες μιας κατάστασης. Υπάρχουν και οι ‘σάπιες‘, οι ‘πόρνες‘ , οι ‘μάγισσες‘ και οι ‘πλανεύτρες‘. Και φυσικά θα υπάρχουν πάντοτε και οι άξεστοι και ποταποί άντρες που αντιλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο τις γυναίκες έστω και αν αυτές δεν είναι τίποτε από αυτά στην πραγματικότητα.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι αν ο Wood γουστάρει να παρουσιάσει μια από τις γυναίκες στα comics του ως μια ‘προδοτική τσουλάρα’ ειλικρινά δεν τραβάω κανένα ζόρι με αυτό επειδή πρώτων ποτέ μου δεν ξεχνώ ότι στα χέρια μου έχω ένα μυθοπλαστικό έργο τέχνης και δεύτερον επειδή και ο δικός μας πραγματικός κόσμος είναι τόσο μεγάλος και χαοτικός που εύκολα μπορείς να συναντήσεις και τέτοιες γυναίκες μέσα στις τάξεις του.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ποτέ μου δεν με πείραξε που ο πρίγκιπας του εδώ μας παρουσιάζεται σαν ένας αντιπαθής , άξεστος, υπερβίαιος και γεμάτος έπαρση Μαλάκας

Αλλά μα τον Όντιν πως αλλιώς θα μπορούσε να μας παρουσιαστεί ένας πικρόχολος και εκδικητικός Βίκινγκ που επιθυμεί πάση θυσία να ανακτήσει την κληρνομιά του ?

Η έπαρση , οι άξεστοι τρόποι και η σκληρή φύση του Sven είναι τα στοιχεία που τον καθιστούν στα μάτια των συμπολεμιστών του αλλά και όσων τον πετυχαίνουν στο διάβα τους ως ένα ‘σύμβολο‘ ανδρείας και αριστοκρατίας το οποίο μονάχα με θαυμασμό, δέος και δουλοπρέπεια μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Και ναι ο άντρας αυτός ως αφηγητής ποτέ του δεν φαντάζει αξιόπιστος όμως στην τελική αυτή είναι η δική του ιστορία και μπορεί να μας την διηγηθεί όπως εκείνος γουστάρει.

Ένας χαρακτήρας όπως είναι ο Sven οφείλει να φαντάζει αντιπαθής στους αναγνώστες ώστε να ασκήσει κάποια επίδραση επάνω τους. Το θέμα είναι ότι ο Wood εδώ αδυνατεί να αναπτύξει με κάποιον στιβαρό τρόπο την πλειοψηφία των χαρακτήρων του. Και ενώ , όπως έγραψα πιο πάνω, ο συγγραφέας σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί ως ιστορικός η σκληρή αλήθεια είναι ότι ο Wood απλά δεν κοπιάζει αρκετά ώστε να μας δώσει έστω και την ψευαίσθηση μιας ‘γνήσιας‘ Βίκινγκ εποχής…

Ο Wood αντλεί έμπνευση κυρίως από τα διαχρονικά στερεότυπα που συνοδεύουν τους Σκανδιναβούς πολεμιστές και τα Παγανιστικά πιστεύω και έθιμα τους. Το πρόβλημα είναι ότι επιμένει σε αυτά και μάλιστα χωρίς να τα παρουσιάσει με κάποια υπερβολή που θα προσέδιδε στην ιστορία του μια ψυχαγωγική αξία που θα δεχόσουν να την δεις να ‘τσεκουρώνει‘ με μένος τα όποια μηνύματα και την ουσία. Διάολε δεν μπαίνει καν στον κόπο να επιστρατεύσει έστω και μια χούφτα αρχαικές εκφράσεις ή λέξεις ώστε να προσδώσει μια μικρή αλλά πολύτιμη και καλοδεχούμενη αίσθηση ρεαλισμού σε μια ιστορία που κατακλύζεται από την σοβαροφάνεια.

Εδώ σε αρκετές περιπτώσεις ο συγγραφέας αντιμετωπίζει το Έπος του λες και είναι το επεισόδιο μιας τηλεοπτικής σειράς τύπου SOPRANOS. Και ναι το SOPRANOS ήταν γαμάτη σειρά αλλά οι έκπτωτοι Ιταλοαμερικανοί Μαφιόζοι καμία σχέση δεν έχουν με τους γαμημένους τους Βίκινγκς και τους δικούς τους έκπτωτους βασιλιάδες…

Οι Βίκινγκς του Wood ομιλούν, σκέφτονται και συμπεριφέρονται λες και είναι σύγχρονοι άντρες ενώ η ιστορία του υποφέρει από το σύνδρομο της ανούσιας επανάληψης γεγονότων , καταστάσεων και διαλόγων.

Με αυτό το πρώτο κεφάλαιο των NORTHLANDERS του ο συγγραφέας απέτυχε οικτρά να με ταξιδέψει σε παγωμένες, σκληρές και βίαιες εποχές με τον τρόπο που θα άρμοζε στους πολεμιστές και εξερευνητές του.

Ευτυχώς το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για τον συμπολεμιστή του Davide Gianfelice που με τα μολύβια του κατορθώνει να μας ταξιδέψει με περιπετειώδη τρόπο μέχρι τα Φιορδ και μας δίνει την δυνατότητα να νιώσουμε το ψύχος τους να τρυπάει το πετσί μας…

Η δουλειά του καλλιτέχνη σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται ως αψεγάδιαστη.

Ο Gianfelice αδυνατεί να αναδείξει τις εκφράσεις στα πρόσωπα των άπληστων και αιμοδιψών χαρακτήρων του Wood ενώ οι μάχες του χάνουν πολύ στις αιματηρές λεπτομέρειες τους.

Από την άλλη η απεικόνιση που κάνει στα αχανή και αρχέγονα τοπία του Βορρά είναι υπέροχη. Οι εκτάσεις στις οποίες μονομαχούν μεταξύ τους οι πολεμιστές φαντάζουν πρωτόγονες και σαφώς πιο αμείλικτες από τους ίδιους. Όταν πάλι οι μάχες κοπάσουν προσωρινά εκπέμπουν μια σχεδόν μυσταγωγική γοητεία.

Τα Φιορδ του Gianfelice αποτελούν τον ιδανικό τόπο ώστε ο έκπτωτος πρίγκιπας του Wood να κληθεί να ανακαλύψει το ποίος πραγματικά θέλει να είναι και να εξελιχθεί όχι μονάχα ως πολεμιστής και ηγέτης αλλά και σαν άντρας. Αλίμονο όμως ο Wood εδώ αποτυγχάνει να λειτουργήσει σαν ένας ικανός Όντιν που θα δώσει στον Βίκινγκ του μια ιστορία και μια πρόκληση που θα δικαιολογεί την ένταξη του στις ιερές αίθουσες της Βαλχάλα

Το Sven The Returned ως το πρώτο κεφάλαιο των NORTHLANDERS κρίνεται κάπως απογοητευτικό και άνισο όμως φρόντισε να μας αφήσει την υπόσχεση για νέες και σαφώς πιο συναρπαστικές και ουσιώδεις περιπέτειες που θα εκτυλίσσονταν στην παγωνιά του αμείλικτου αλλά και γεμάτου τιμή Βορρά.

Και οι περιπέτειες αυτές θα αποδίδονταν με σαφώς πιο επικό τρόπο μέσα από τα επόμενα κεφάλαια του τίτλου.

Όμως αυτά τα έπη θα τολμήσουμε να τα εξερευνήσουμε κάποια άλλη μέρα διότι σε αυτό το σημείο ο πάγος μπροστά μας έχει αρχίσει να πυκνώνει επικίνδυνα ενώ παράλληλα οι άνεμοι κάνουν το Ντρακάρ μας να γέρνει προς την μια του πλευρά με εξαιρετικά ανησυχητικούς ρυθμούς…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: