UNCUT GEMS : Μια δεύτερη, και με SPOILERS, εκτίμηση ενός άκοπου διαμαντιού.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

 ‘I made a crazy risk, a gamble, and it’s about to pay off.’

Πραγματικά με πλήγωσε και με πόνεσε αυτό το, εν ψυχρώ, Headshot που δέχτηκε ο Howard Ratner στο φινάλε του UNCUT GEMS.

Ναι ο άντρας αυτός έπασχε από αθεράπευτες εμμονές που σχετίζονταν με τον τζόγο και επιδείκνυε μια ολοφάνερα αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Εξαρχής μας ήταν ξεκάθαρο ότι στο τέλος δεν μπορούσε παρά να μην τιμωρηθεί για τις εμμονές του.

Και όμως για μια στιγμή ήλπιζα ότι όντως θα τα κατάφερνε να βγει ‘ νικητής‘ από το παράτολμο στοίχημα που έβαλε…

Τζογαδόρος, εμμονικός , απερίσκεπτος και γραφικός ο κοσμηματοπώλης αυτός σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρότυπο άντρα. Και όμως σε ορισμένες στιγμές διακρίνουμε μέσα του αγάπη και ρομαντισμό που τον καθιστούν προσιτό σε εμάς και που μας αναγκάζουν να συμπάσχουμε, έστω και φευγαλέα, μαζί του.

Πραγματικά αν έστω και μια φορά στην ζωή σου εθίστηκες σε κάτι, ότι και αν ήταν αυτό, μονάχα με κατανόηση μπορείς να δεις τον Howard. Ακόμη και όταν θα τον δεις να παίρνει τις πιο παράτολμες ή ηλίθιες επιλογές δεν θα μπορέσεις να τον μισήσεις ή να τον επικρίνεις σφοδρά για αυτές επειδή όλες τους οφείλονται σε αδυναμίες που λίγο ή πολύ τις κουβαλάμε και εμείς απλά καμιά φορά σε διαφορετικές εκφάνσεις.

Ο , στιγματισμένος από τους κριτικούς, Adam Sandler παρέδωσε εδώ μια σπουδαία και σύνθετη ερμηνεία. Ναι προφανώς και επωφελήθηκε από το γεγονός ότι ο χαρακτήρας του είναι μια ‘ εβραϊκή καρικατούρα‘ όμως στις σκηνές όπου χρειάστηκε να ξεριζώσει από μέσα του το δράμα και τον ρεαλισμό πραγματικά μας απέδειξε ότι κατέχει εκείνα τα συστατικά που κρίνουν έναν ηθοποιό ως ‘ καλό‘.

H στιγμή που τον βλέπουμε δαρμένο στο γραφείο του να ξεσπά και να αντιδρά σε όλα όσα του συμβαίνουν ήταν πέρα για πέρα σπαραχτική. Ιδού ένας τζογαδόρος που ενώ δεν μπορεί να σταυρώσει έστω και την πιο μικρή ‘ νίκη‘ αδυνατεί να κατανοήσει και να αποδεχτεί το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε ο ίδιος και συστηματικά τον εαυτό του…

Παρά τις εμμονές και τις αδυναμίες του ο άντρας αυτός δεν είναι διόλου κακός τύπος. Δείχνει να αγαπά πραγματικά την κοπέλα του και να νοιάζεται για την οικογένεια του. Μονάχα που από ένα σημείο και ύστερα απλά αδυνατεί να αφήσει στην άκρη το πάθος του όχι μονάχα για το καλό των ανθρώπων που αγαπάει αλλά και για το δικό του.

Ο Howard ισχυρίζεται ότι ο τζόγος τον κάνει να αισθάνεται λες και είναι κάνας ‘ πρωταθλητής του NBA’. Εξυψώνει τις νίκες του στα στοιχήματα στο ίδιο επίπεδο με εκείνες τις νίκες που σημειώνουν οι αθλητές που θαυμάζει ευλαβικά μέσα στα παρκέ. Φυσικά και βρίσκεται σε μια απόλυτη πλάνη. Αντίθετα με τον τζόγο, που είναι αποκλειστικά υπόθεση τύχης και πιθανοτήτων, ο αθλητισμός προϋποθέτει σωματική ικανότητα και ψυχικό κόπο. Αλλά ο Howard είναι πεπεισμένος ότι οι εκάστοτε στοιχηματικές προσπάθειες του διακρίνονται ακριβώς από την ίδια αξία…

Τα αδέλφια και σκηνοθέτες Safdie αντιμετωπίζουν τον ‘ήρωα‘ τους με πραγματικά ανελέητο τρόπο. Ρίχνουν βίαιους τοκογλύφους στο κατόπι του, βάζουν φιτιλιές στην σχέση του με την γκόμενα του, φθείρουν συστηματικά τους δεσμούς του με την οικογένεια του, καταστρέφουν την ικανότητα του στην εκτίμηση και την πώληση κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων και του δίνουν το πιο επίπονο χτύπημα από όλα καθώς γδύνουν από επάνω του μεθοδικά και σαδιστικά ακόμη και το τελευταίο ίχνος τύχης.

Το UNCUT GEMS είναι ένα φιλμ που κινείται σε φρενήρεις ρυθμούς από την αρχή μέχρι και το φινάλε. Είναι κοφτερό σαν ξυράφι και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα τόσο με τα πλάνα του όσο και με τις synth μουσικές του που παίζουν συνεχώς κάπου στο βάθος. Αιχμαλωτίζουν την Νέα Υόρκη μέσα από τον φακό της κάμερας τους με τρόπο που θα έκανε τον Scorsese εξαιρετικά υπερήφανο. Κινούνται σε Mean Streets κατευθύνσεις αλλά όχι προβαίνοντας σε ξεπατίκωμα ενός εμβληματικού και σπουδαίου σκηνοθέτη αλλά ενορχηστρώνοντας τα πλάνα τους με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Το φιλμ αυτό θα σε γεμίσει άγχος και αμηχανία μέσα από τους αμείωτους ρυθμούς του με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η ίδια η ζωή για όλους εμάς που κινούμαστε καθημερινά σε μια μεγαλούπολη που απλά δεν έχει τον χρόνο ώστε να κάνει μια παύση και να δείξει κατανόηση για τα πάθη και τα προβλήματα των προβληματικών και αδύναμων κατοίκων της…

Το πιο σκληρό όμως μάθημα που εντοπίζεται σε αυτό το άκοπο διαμάντι είναι ότι ακόμη και οι νίκες μας, είτε είναι συχνό φαινόμενο είτε έρχονται σπάνια, ποτέ τους δεν είναι προορισμένες να κρατήσουν για πάντα.

Όση ικανότητα και αν έχουμε μέσα μας στο τέλος τα περισσότερα πράγματα θα είναι θέμα τύχης. Και κάποτε η τύχη μας θα στερεύσει. Το αν θα την ξαναβρούμε ή όχι και πάλι εναπόκειται στην τύχη…

Και κάπως έτσι στο φινάλε το μεγάλο στοίχημα που βάζει ο Howard όντως κερδίζεται. Και πάλι εκείνος θα βγει πιο χαμένος από ποτέ. Να ένας άντρας που επιλέγει να ‘ ζει την στιγμή’ αλλά το κάνει σε έναν κόσμο και μια κοινωνία που κινείται με τέτοιους αμείλικτους ρυθμούς που οι στιγμές πάνε και έρχονται τόσο γρήγορα που τελικά ποτέ σου δεν θα προλάβεις να κάτσεις και να τις απολαύσεις για όσο εσύ θα ήθελες.

Στο UNCUT GEMS οι Safdie’s εγκλωβίζουν τον πρωταγωνιστή τους Adam Sandler στο μάτι ενός αστικού κυκλώνα και μέσα από το τόσο ιδιαίτερο πρίσμα τους σου επιτρέπουν να κάτσεις και να παρακολουθήσεις την αναπόφευκτη καταδίκη ενός άντρα που σταδιακά ξεμένει από τύχη, νηφαλιότητα και καλές επιλογές.

Και είτε τζογάρεις, είτε υποφέρεις από τα δικά σου πάθη και τις αδυναμίες στο τέλος δεν γίνεται παρά να μην συμμεριστείς το άγχος που συνεχώς βιώνει ο προβληματικός ‘ ήρωας’ …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: