Design a site like this with WordPress.com
Get started

AMERICAN NINJA : Ένα Κατανα στην υπηρεσία του Προέδρου Ρηγκαν.

By Αντρέι Κοτσεργκίν

“The Kobudera. Ninja magic. Ninjitsu-to, the ability to seem invisible to cause fear and paralisis in your enemies.”

Στο AMERICAN NINJA o Michael Dudikoff είναι ο Joe.

Ο άντρας αυτός είναι ένας φαντάρος που ξέρει να χειρίζεται μηχανές φορτηγών εξίσου μαεστρικα με την τέχνη του Ninjitsu~to. Τα μοναδικά πράγματα που ΔΕΝ ξέρει να τα χειριστεί είναι οι γυναίκες και οι αναμνήσεις του, μιας και υποφέρει από αμνησία…

Κατά την διάρκεια μιας αποστολής, στις Φιλιππίνες, ο ήρωας μας θα πέσει σε μια ενέδρα που του στήνουν κάτι αιμοδιψείς νιντζα. Οι Μπασταρδοι αυτοί επιθυμούν να “βιάσουν” τον Θείο Σαμ κλέβοντας τόσο τα όπλα του όσο και τις κόρες του. Συγκεκριμένα απαγάγουν την κόρη ενός στρατηγού.

Τώρα ο Joe καλείται να ξεθάψει από το υποσυνείδητο του όλα όσα έμαθε κάποτε γύρω από τις πολεμικές τέχνες ώστε να έχει μια ευκαιρία να νικήσει τους εχθρούς του.

Όμως η πραγματική δύναμη αυτού του βλοσυρου άντρα είναι μία :

Είναι ένας Λευκός και Αμερικανός Νιντζα!

Ο Joe είναι η απόλυτη Μηχανή Θανάτου και δικαιοσύνης στο οπλοστάσιο του Θείου Σαμ και απλά ΔΕΝ γίνεται να αποτύχει στην αποστολή του…

Στα 80s η CANNON GROUP και ο διαβόητος παραγωγός Menahem Golan είχαν πιάσει τον παλμό του κοινού και κατανοούσαν απόλυτα τι ήθελε αυτό να δει σε μια ταινία :

Λευκούς Νιντζα να ξεκανουν Ασιάτες Νιντζα. Αν ο λευκός Νιντζα ήταν επίσης Αμερικανός αυτό έδινε αρκετούς μπόνους πόντους στην ταινία!

Πάντως την αρχή αυτού του απόλυτα 80s trend την έκανε ένας Ιταλιανος…

Με το ENTER THE NINJA o θρυλικός Franco Nero έδειξε στην CANNON τον δρόμο της γρήγορης, εύκολης και κυρίως της φτηνής επιτυχίας! Το φιλμ αυτό έβγαλε αρκετά φράγκα και απέκτησε ένα αφοσιωμένο Cult κοινό. Στην τελική θα ήταν αναπόφευκτο για ένα φιλμ στο οποίο ο Franco Nero αφήνει πορνομουστακο και ντύνεται ως Λευκός Νιντζα να μην συγκλονίσει τα πλήθη!

Η απήχηση του ENTER THE NINJA οδήγησε σε μια κινηματογραφικη νιντζα φρενίτιδα. Το διαδέχτηκαν μερικά sequels όμως το trend δέχτηκε ένα παραλίγο θανάσιμο χτύπημα “σουρικεν” το 1984

Αιτία στάθηκε το NINJA III : The Domination του σκηνοθέτη Sam Firstenberg. To φιλμ αυτό είχε ως ninja lead την Lucinda Dickey και το κοινό της εποχής, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη, ΔΕΝ γούσταρε γυναίκες να πρωταγωνιστουν στις Action / Ninja εξτραβαγκαντζες…

Κάπως έτσι οι Golan και Firstenberg πήραν την απόφαση να επιλέξουν ως πρωταγωνιστή για την επόμενη νιντζα παραγωγή τους έναν άντρα που θα ικανοποιούσε απόλυτα τις macho και παραδοσιακές ορέξεις των 80s θεατών.

Αρχικά ο Golan προσέγγισε τον αστέρα της CANNON Chuck Norris αλλά ο Τιτάνας αρνήθηκε τον ρόλο. Ο Chuck αδυνατούσε να αποδεχτεί την ιδέα ότι θα έπρεπε να κρύψει το εμβληματικό πρόσωπο και το εξίσου εμβληματικό μουστάκι του κάτω από μια μάσκα.

Τελικά ύστερα από ένα, μάλλον, σύντομο casting ο Golan έχρισε ως τον νιντζα εκλεκτό του έναν παντελώς άγνωστο τότε Michael Dudikoff. O Dudikoff σε καμία περίπτωση δεν ήταν κάνα “βαρύ” όνομα της βιομηχανίας και δεν σκαμπαζε μια ούτε από υποκριτική ούτε καν από πολεμικές τέχνες…

Όπως και να χει ο Golan διέκρινε επάνω του τα δύο απαραίτητα συστατικά ώστε να χτίσει έναν φουλ Badass και American νιντζα :

Είχε ωραίο, γυμνασμένο σώμα και έμοιαζε με τον James Dean!

Η απειρία του Dudikoff σε θέματα υποκριτικής και πολεμικών τεχνών γίνεται απόλυτα ευδιάκριτη σε πολλές σκηνές της ταινίας. Πάντως προς τιμήν του μελέτησε πολεμικές τέχνες και στο φινάλε κατορθώνει να σε πείσει ότι ξέρει να παίξει ξυλίκι. Σε άλλες σκηνές πάλι υιοθετεί μια pro~Steven Seagal μέθοδο. Δηλαδή παριστάνει έναν τυπα που παριστάνει ότι σκαμπαζει από πολεμικές τέχνες και φροντίζει να βγαίνει από τις μάχες ατσαλακωτος και να νικάει τους αντιπάλους του με κάτι “λαβές” που φαντάζουν πιο fake και από αγώνα του WWE!

Πάντως ο τίμιος πρωταγωνιστής έβγαλε σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων χτυπημένος από μαλαρια, γεγονός που εξηγεί το γιατί είναι συνέχεια ιδρωμένος στις περισσότερες σκηνές του. Η συμμετοχή του Michael Dudikoff στο AMERICAN NINJA τον βοήθησε να χτίσει τον μικρό αλλά ανεκτίμητο μύθο του στο σινεμά της CANNON και των B~Movies. Επίσης λειτουργεί και ως μια ακόμη υπενθύμιση του πόσο δαιμόνιος υπήρξε ως παραγωγός ο Menahem Golan, ένας τυπάς που μπορούσε να πάρει τον “κανέναν” και να τον εξελίξει σε κινηματογραφικο αστέρα.

Επάνω σε αυτό υπάρχει και μια ωραία ιστορία που θέλει στα μέσα των 80s τον, επίσης τότε παντελώς άγνωστο, Jean Claude Van Damme να κάνει… Stalking στον Golan με την προοπτική ότι θα κεντρίσει την προσοχή του και θα τον αναγκάσει να τον εξελίξει σε Action αστέρα. Συγκεκριμένα μια μέρα ο JCVD περίμενε καρτερικα τον παραγωγό να βγει από το αγαπημένο του εστιατόριο. Στην συνέχεια τον αιφνιδίασε με μια εναέρια καρατεκια, φροντίζοντας να περάσει ξυστά από εκείνον…

Η αντίδραση του Golan ήταν η εξής :

“Οκ αν καταφέραμε να κάνουμε κινηματογραφικο αστέρα τον Michael Dudikoff κάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε και μαζί σου.”

Λίγο καιρό μετά ο JCVD πρωταγωνιστουσε στο υπέρτατο Έπος πολεμικών τεχνών με τίτλο BLOODSPORT.

Όπως και στις περισσότερες Action παραγωγές τις CANNON έτσι και το AMERICAN NINJA κατακλύζεται από φτήνια, ασταμάτητη δράση, campιλα, machismo και άφθονο Αμερικανικό πατριωτισμό.

Για το τελευταίο αρκεί να ρίξει κάνεις μια ματιά στο ντεκόρ της ταινίας…

Στο AMERICAN NINJA συναντάμε μια ανίερη συμμαχία ανάμεσα στις νούμερο “ουνο” απειλές απέναντι στο ένδοξο Αμερικανικό έθνος.

Κομουνισται αντάρτες συμμαχούν με μια ομάδα από μοχθηρους νιντζα. Το αν οι Νιντζα υπηρετούν επίσης την Κομουνιστικη ατζέντα ή αν απλά βρίσκονται εκεί για τα φράγκα δεν μας γίνεται ποτέ ξεκάθαρο. Διαολε ίσως να ισχύουν και τα δύο! Όλοι αυτοί υπακουν στις διαταγές ενός σνομπ λαθρεμπορα, που προφανώς είναι Γάλλος στην καταγωγή. Σκοπός τους είναι να κλέβουν όπλα από μια Αμερικανική βάση, που βρίσκεται στις Φιλιππίνες, και στην συνέχεια να τα πουλάνε στην μαύρη αγορά…

Παραδόξως δεν έχουμε την εμφάνιση κακών Ρώσων αλλά νταξει όλοι το ξέρουμε ότι αυτοί ευθύνονται για όλα!

Φυσικά στην δεύτερη πράξη ανακαλύπτουμε πως όλα αυτά τα Καθάρματα συνεργάζονται με δύο Αμερικανούς στρατηγούς.

Και πάλι όμως οι Golan και Firstenberg αρνούνται πεισματικά να σπιλώσουν το όνομα και την υπόληψη της μαμάς Αμερικής. Εδώ οι δύο στρατηγοί δεν είναι τίποτε απληστοι και διεφθαρμένοι προδότες του έθνους. Αντίθετα συνεργάζονται με τον Γάλλο λαθρεμπορα επειδή θέλουν να στείλουν τα όπλα τους στα “παιδιά” της Αμερικής που μάχονται με όλο τους το είναι την Κομουνιστικη Απειλή σε όλες τις άκρες του πλανήτη! Ουσιαστικά κάνουν ότι ακριβώς θα έκανε και ο ένδοξος Πρόεδρος Ρόναλντ Ρηγκαν αν οι καταραμένοι φιλελεύθεροι, οι πασιφιστες και οι χιπιδες “προδότες ” δεν κρατούσαν τα χέρια του δεμένα εκείνη την εποχή…

Παραδόξως εδώ διακρίνουμε μια διττοτητα στην πατριωτική θεματολογία της ιστορίας. Οι “κακοί” στρατηγοί συμβολίζουν το μεγάλο όραμα του Ρηγκαν γύρω από μια πανίσχυρη Αμερική που θα λειτουργεί ως μια παγκόσμια αστυνομία. Οι άντρες αυτοί “προδίδουν” την υπηρεσία τους όμως όχι και τα ιδανικά της πατρίδας τους. Αναγκάζονται να γίνουν “αντάρτες πατριώτες” επειδή ένα κομμάτι της Αμερικανικής κοινωνίας πάει κόντρα στο “μεγάλο Ρηγκανικο Όραμα“…

Στον αντίποδα όμως ο άντρας που καταστρέφει τα σχέδια τους συμβολίζει το όραμα του Ρηγκαν γύρω από τον “ιδανικό” Αμερικανό πολίτη που θα ακολουθήσει ευλαβικά τις διδαχές του καουμπόη John Wayne ώστε να υπερασπιστεί την αγνότητα του Αμερικανικού έθνους! Ιδού ένας τύπος που διδάχτηκε την τεχνική του Ninjitsu στα δεκατρία του και μπορεί ολομόναχος να ξεκάνει μια στρατια από έμπειρους και Ασιάτες Νιντζα. Ο Joe του Michael Dudikoff είναι η ενσάρκωση της 80s ατομικής Αμερικανικής ευθύνης και υπεροχής σε όλο της το τρομερό μεγαλείο!

Μιας και ο Chuck Norris αρνήθηκε να παίξει εδώ, στο AMERICAN NINJA διακρίνουμε και ένα μικρό αλλά υπέροχο ψηγμα 80s Action ομοερωτισμου.

Συγκεκριμένα σε μια φάση ένας Αφροαμερικανος φαντάρος, ονόματι Jackson, πετάει την εξής ατακαρα, και ενώ τον κυκλωνει μια ομάδα λευκών φαντάρων :

“Τα αγόρια δέχτηκαν πολύ στρες σήμερα. Πάμε να κάνουμε ένα ντουζ ώστε να χαλαρώσουμε!”

Ως βιομηχανία ατάκας το φιλμ πάντως δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικό.

Τον Jackson υποδύεται ο Steve James και μαζί με τον Dudikoff χτίζουν μια σχεδόν “Buddy Cop” χημεία . Μάλιστα ο σκηνοθέτης ξεκινάει την φιλία / team~up τους μεσα από το παραδοσιακό “φιλικό” ξυλίκι που συναντάμε σε άπειρες ταινίες του είδους.

Η αναμέτρηση τους είναι φουλ campy και γαματη ταυτόχρονα!

Σε αντίθεση με τον Dudikoff ο James φτουράει από πολεμικές τέχνες και μάλλον είναι και καλύτερος ηθοποιός. Ο σκηνοθέτης πάντως δεν τον αξιοποιεί ιδιαίτερα ίσως επειδή το κοινό των 80s πέρα από γυναίκες δεν γούσταρε ιδιαίτερα και τους Αφροαμερικανους νιντζα/ ήρωες . Επίσης λέγεται ότι ο Dudikoff τραβούσε ζόρι με το ότι ο συνάδελφος του γνώριζε από πολεμικές τέχνες γεγονός που τους οδήγησε σε μια “κόντρα” και κατά συνέπεια γύρισαν χώρια πολλές από τις “κοινές” σκηνές τους. Τουλάχιστον ο Steve James κέρδισε μια “εξιλέωση” στην τρίτη πράξη όπου τον βλέπουμε να μεταμορφώνεται σε “Black Rambo” και να δίνει ΠΟΝΟ τόσο με τις γροθιές και τις κλωτσιές του όσο και με ένα τεράστιο Machine Gun!

Στο κομμάτι του Action το AMERICAN NINJA είναι ένα εντελώς άνισο φιλμ. Οι μονομαχίες με τα κατανα φαντάζουν αρκετά cool. Στον αντίποδα οι χορογραφίες με το πιστολίδι και το ξυλίκι δεν λειτουργούν πάντοτε το ίδιο καλά. Λαμπρή εξαίρεση το μαχητικό ξέσπασμα του Steve James προς το φινάλε όπου τον βλέπουνε να πλακωνεται με έναν θηριώδη και ημίγυμνο Φιλιππινεζο. Η έλλειψη μαχητικής ικανότητας του Dudikoff είναι ευδιάκριτη σε μερικές σεκάνς ξύλου. Επίσης εδώ έχω την εντύπωση ότι ο Firstenberg (ένας βετεράνος των Ninja movies) σαν να “λυπήθηκε” λιγάκι παραπάνω τους stuntmen του από όσο θα έπρεπε. Σε μια φάση ο Dudikoff εκτοξεύει έναν… γρύλο σε έναν από τους κακούς νιντζα και τον πετάει τόσο αδύναμα και άτσαλα που ειλικρινά δεν σε πείθει ότι κατόρθωσε να τον αφήσει αναίσθητο (ή να τον σκοτώσει?!…) με αυτή την… Ninjitsu τεχνική…

Βέβαια ίσως και οι ίδιοι οι κασκαντέρ να έπαιξαν με “το χειρόφρενο κάτω” μιας και οι παραγωγές της CANNON δεν έδιναν και μεγάλη βάση στην σωματική ακεραιότητα των ηθοποιών…

Βέβαια πιο πριν απολαύσαμε τον Joe να σκοτώνει ένα άλλο Κάθαρμα με ένα… κατσαβίδι κάτι που πρακτικά σε αναγκάζει να κάνεις τα στραβά μάτια στις όχι και τόσο “ρεαλιστικές” εκφάνσεις αυτής της ταινίας!

Ένα ιδιαίτερο παράδοξο αποτελούν και οι νιντζα της ιστορίας. Οι περισσότεροι δείχνουν να μην σκαμπαζουν καθόλου από Ninjitsu. Επίσης προς το φινάλε αποκτούν και μια… μεταφυσική (?!) υπόσταση

Στην μεγάλη τελική μάχη ο Joe τρυπαει με το κατανα του έναν νιντζα και στην συνέχεια αυτός… εξαφανίζεται κυριολεκτικά από την οθόνη!

Ίσως τελικά εδώ να μην έχουμε να κάνουμε με κομουνιστές νιντζα αλλά με στελέχη της σατανικής οργάνωσης που γνωρίσαμε ως THE HAND μέσα από τα comics της MARVEL

Εξυπακούεται ότι έχουμε και σκηνή με training μοντάζ που ξεπατικωνει ευλαβικά την “μεγάλη των Νιντζα σχολή” που ίδρυσε το JAMES BOND : You only Live Twice!

Ευτυχώς υπάρχει και ένας νιντζα που αποζημιώνει απόλυτα την επιθυμία του θεατή να απολαύσει μερακληδικο ninja Action. Και αναφέρομαι φυσικά στον μερακλη Tadashi Yamashita.

Aka τον Γιαπωνέζο Charles Bronson!

O Tadashi (που σε πολλές Αμερικανικές ταινίες του έπαιζε υπό το πιο πιασαρικο όνομα Bronson Lee!) είναι ο μοναδικός γνήσιος Martial Artist σε αυτή την ταινία και κατά συνέπεια κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού με τις ultraviolent πράξεις και ορέξεις του.

Ο “Black Star” μάστερ / νιντζα του αποτελεί τον βασικό ανταγωνιστή του ήρωα και φροντίζει να μας κεράσει μια άκρως cool και ψυχαγωγική μάχη στο φινάλε της ταινίας.

Ακριβώς εκεί διακρίνουμε και το δεύτερο “νιντζα παράδοξο” της όλης υπόθεσης καθώς στο τέλος ο Black Star Ninja εξελίσσεται σε χαρακτήρα… Mortal Kombat!

O Black Star είναι ένας νιντζα δίχως την παραμικρή αίσθηση τιμής που εκτοξεύει μέσα από το γάντι του σφαίρες, καπνούς, φωτιά μέχρι και ΕΝΑ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΛΕΙΖΕΡ!

Ο Tadashi Yamashita κάνει ότι περνάει από το χέρι γάντι του εδώ ώστε να δώσει στην CANNON GROUP έναν από τους πιο Over The Top Villains της.

Α, να αναφέρω ότι μέσα σε όλα αυτά ο χαρακτήρας του Dudikoff αποκτά ένα “Ninja Kid” Origin και ένα Love Interest στο πρόσωπο της όμορφης κόρης του διεφθαρμένου (ή σωστού πατριώτη, ανάλογα πως το βλέπει κανείς…) στρατηγού. Μιας και μιλάμε για ninja παραγωγή της CANNON η μοναδική της χρησιμότητα είναι να γκρινιάζει όλη την ώρα αλλά και να διδάσκει στον, ντροπαλό, ήρωα μας το Ninjitsu του έρωτα…

Το AMERICAN NINJA (γνωστό και ως AMERICAN WARRIOR) βγήκε στις αίθουσες το 1985 και καπαρωσε πάνω από 10 εκατομμύρια σε εισπράξεις στο Box Office. Καθόλου άσχημα για μια ακόμη φτηνιάρικη παραγωγή της CANNON που αντε το πολύ να κόστισε ένα εκατομμύριο.

Η εμπορική επιτυχία και η Cult σφραγίδα που απέκτησε το φιλμ του εξασφάλισαν μια σειρά από sequels. Όμως αυτά τα φουλ Macho και Campy “βέλη” θα επιχειρήσουμε να τα πιάσουμε (στον αέρα προφανώς!) και να τα αναλύσουμε κάποια άλλη φορά…

Όσον αφορά το αυθεντικό AMERICAN NINJA αν κάποιος επιθυμεί να βρει και να τονίσει τα αρνητικά στοιχεία αυτής της ταινίας πραγματικά έχει όλη την άνεση ώστε να το κάνει.

Από τις ξύλινες ερμηνείες, το “ότι να ναι” σενάριο, τον γελοίο πατριωτισμό, το κακοηχο Soundtrack (που προφανώς η CANNON το ανακυκλωσε σε μετέπειτα παραγωγές της!), τις όχι και τόσο προσεγμένες χορογραφίες ξύλου και μάχης και την γενικότερη φτήνια που διακρίνει την παραγωγή…

Αλλά ειλικρινά ΓΙΑΤΙ να μπει κανείς σε μια τόσο μάταιη και μίζερη διαδικασία?

Το AMERICAN NINJA ποτέ του δεν πασχισε να μας πείσει ότι είναι κάποια “Bruce Lee meets Akira Kurosawa” παραγωγή.

Είναι ένα φουλ macho και Campy B~Movie που απευθυνόταν αποκλειστικά στα παιδιά των 80s που έλιωναν βλέποντας τους G.I. JOE στις τηλεοράσεις τους και πωρώθηκαν με το KARATE KID (που βγήκε έναν χρόνο νωρίτερα και προφανώς εδώ ο Golan εκμεταλλευτηκε το Hype που δημιούργησε) και στους πατεράδες τους που διακοσμούσαν τα σπίτια με αφίσες του John Wayne ή του Ρόναλντ Ρηγκαν!

Η ξέρετε, μπορεί να απευθύνονταν σε εκείνους τους θεατές που γούσταραν απλά να διασκεδάσουν με μια Over The Top “περιπέτεια“…

Το AMERICAN NINJA λειτουργεί ως όλα τα παραπάνω ενώ ταυτόχρονα είναι μια ακόμη υπενθύμιση της ικανότητας που είχε ο Menahem Golan να σφυρηλατει “σουρικεν” με λίγα λεφτά και στην συνέχεια να τα εκτοξεύει κατευθείαν στις καρδιές των θιασωτων του Action σινεμά και να πετυχαίνει διάνα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: