RABID : O David Cronenberg μοίραζε πιστοποιητικά εμβολιασμού πριν αυτά γίνουν της μόδας.

By Αντρέι Κοτσεργκίν

Ένα ζευγάρι μηχανόβιων τρακάρει με ένα αμάξι. Ο άντρας βγαίνει με ένα σπασμένο χέρι και μερικές κακώσεις όμως η γυναίκα παθαίνει σοβαρά εγκαύματα. Για καλή τους τύχη κοντά στον τόπο του ατυχήματος βρίσκεται μια κλινική πλαστικής χειρουργικής. Εκεί ο χειρουργός της τοποθετεί κάτι πειραματικά εμφυτεύματα δέρματος. Η εγχείριση πηγαίνει, φαινομενικά, καλά όμως η γυναίκα πέφτει σε κώμα. Το όνομα της είναι Rose.

Αρκετές μέρες μετά η Rοse ξυπνάει. Είναι πεινασμένη. Ο ορος που της έχουν καρφώσει στο χέρι δεν κάνει δουλειά. Δοκιμάζει να φάει κανονικό φαγητό όμως της φέρνει αναγούλα. Μια νύχτα ένας σνομπ ασθενής θα περάσει έξω από το δωμάτιο της. Η Rose θα τον προσκαλέσει μέσα και κάπου εκεί είναι που αρχίζει να ανακαλύπτει τις νέες ορέξεις του οργανισμού της…

Το RABID ξεκινάει ως ένα Body Horror και ψυχοσεξουαλικο “Vampire Movie” ώστε στην συνέχεια να εξελιχθεί σε μια ταινία πανδημίας, καραντίνας και μαζικής υστερίας.

Είναι το τέταρτο (και δεύτερο μεγάλο) κατά σειρά φιλμ του David Cronenberg και το γεγονός ότι ένα φιλμ που θεματολογικά περιστρέφεται γύρω από μια γυναίκα αρπακτικό που τρέφεται τόσο με άντρες όσο και γυναίκες μέσα από ένα φαλλικο “κεντρί“, το οποίο βγαίνει από το πλευρό της, που με την σειρά του έχει αποκτήσει μια εσοχή που μοιάζει με μουνι, και το φιλμ αυτό το χρηματοδοτεί το υπουργείο πολιτισμού του Καναδά είναι απλά υπέροχο.

Με προηγούμενες ταινίες του, όπως πχ το SCANNERS, ο Cronenberg έδειξε ψήγματα του ταλέντου και των ικανοτήτων του και κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια κρατική επιχορήγηση για το μπάτζετ της επόμενης ταινίας του. Αρχικά για τον ρόλο της Rose o Cronenberg ήθελε την Sissy Spacek, μιας και τον είχε εντυπωσιάσει με την ερμηνεία της στο BADLANDS του Terrence Malick. Ύστερα από παρέμβαση / προτροπή του παραγωγού Ivan Reitman o Cronenberg κατέληξε στην Marilyn Chambers, η οποία δεν είχε ξαναπαίξει σε “κανονική” κινηματογραφικη παραγωγή μιας και έπαιζε σε ταινίες πορνο…

Ο Reitman πίστευε ότι η παρουσία της Chambers θα προσδώσει “Sex Appeal” στο RABID και θα του εξασφάλιζε μεγαλύτερη διανομή καθώς η προηγούμενη ταινία της, με τίτλο Behind The Green Door, κατόρθωσε να αγγίξει την mainstream επιτυχία. Ήταν η πρώτη “τσόντα” που το κατορθωνε αυτό και άνοιξε τις πύλες για την θρυλική “Χρυσή Εποχή” της πορνογραφίας. Εκείνη την περίοδο η Chambers είχε εξελιχθεί σε σελεμπριτι καθώς από ότι φαίνεται ένα ολόκληρο έθνος τον έπαιζε για λογαριασμό της. Μετά από την, απρόσμενη, επιτυχία του Behind The Green Door η Chambers έψαχνε μια διέξοδο από την βιομηχανία της πορνογραφίας και έτσι ο Reitman της την έδωσε μέσα από την ταινία του Cronenberg.

Η αλήθεια είναι ότι ο παραγωγός έπεσε έξω στο κομμάτι της εμπορικής απήχησης που θα είχε η συμμετοχή της Chambers στο RABID. Το φιλμ έβγαλε ένα κέρδος ικανοποιητικό για τα δεδομένα του Καναδά όμως σε καμία περίπτωση δεν αποπλάνησε το Box Office. Στον αντίποδα η Sissy Spacek κατέληξε να πρωταγωνιστει στο CARRIE, του Brian DePalma, το οποίο εξελίχθηκε σε εμπορική επιτυχία.

Ο Cronenberg μάλλον αναγνώρισε το λάθος του και έτσι στο RABID σε μια φάση κάνει την εμφάνιση του ένα ποστερ του CARRIE!

Εκεί που πέτυχε διάνα ο Reitman είναι στον παράγοντα του Sex Appeal…

Αρκετοί σκηνοθέτες θα είχαν αναλωσει την Chambers σε χαρακτήρα “οφθαλμολουτρο“. Αλλά ο Cronenberg ποτέ του δεν ήταν ένας απλός σκηνοθέτης.

Το RABID περιλαμβάνει μερικές αισθησιακές και φουλ γυμνές σκηνές της Chambers όμως εδώ το γυμνό και η σεξουαλικοτητα εξυπηρετούν πλήρως το σενάριο του Cronenberg. Η “ηρωίδα” του σταδιακά εξελίσσεται σε ένα αρπακτικό που επιστρατευει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της, την ομορφιά, ώστε να παγιδεύει τα θηράματα της.

Τα θηράματα αυτά τα βρίσκει σε λεωφόρους, ξενοδοχεία ή τσοντοσινεμα…

Κάποιοι από τους άντρες που καταναλώνει είναι φανερά λεχριτες άλλοι όμως φαίνεται όντως να προσπαθούν να την βοηθήσουν, καθώς εκείνη υποδύεται την “ανυπερασπιστη” γυναίκα. Όπως και να χει οι προθέσεις τους, είτε καλές είτε πονηρές, δεν έχουν καμία σημασία. Ενα αρπακτικό δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα θηράματα του.

Η ομορφιά και η σεξουαλικοτητα της Rose σαγηνευουν και τρομοκρατούν ταυτόχρονα. Η ακόρεστη ” πείνα ” της μεταφράζεται όχι μόνο σε μερακλήδικες Body Horror σκηνές αλλά λειτουργεί και ως μια αλληγορία γύρω από τον εθισμό στο σεξ. Παρά την απειρία της σε “κανονικές” κινηματογραφικες παραγωγές η Chambers έκανε άψογη δουλειά στην απεικόνιση του ρόλου της. Εδώ μεταμορφώνει την ομορφιά και την σεξουαλικοτητα της σε παγίδα και όπλο. Όμως κάνει στιβαρη δουλειά και στις σκηνές όπου χρειάζεται να φαντάζει ένας ευάλωτος και τραγικός χαρακτήρας.

Κάθε θύμα της Rose στην συνέχεια μεταμορφώνεται σε ένα “λυσσασμενο” Κτήνος και κάπως έτσι σύντομα η πόλη του Κεμπέκ βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση πανδημίας και καραντίνας.

Το RABID πέρα από Horror Movie λειτουργεί και ως μια αλληγορία γύρω από την εξάπλωση του AIDS στα τέλη των 70s…

Η μαζική υστερία γύρω από το AIDS εδώ μεταφράζεται σε μια μαζική υστερία γύρω από έναν εξελιγμένο ιό της λύσσας.

Παρά το μικρό μπάτζετ και τα περιορισμένα μέσα ο σκηνοθέτης χτίζει ένα “μεγάλο” σκηνικό καραντίνας και κοινωνικοπολιτικης αναταραχής. Για το κομμάτι του τρόμου ο Cronenberg άντλησε έμπνευση από τα creature features παλαιότερων δεκαετιών όμως χτίζει τον κόσμο του πατώντας ευλαβικά στις διδαχές που άφησε ο George Romero μέσα από ταινίες του όπως είναι τα The Night of The Living Dead και The Crazies.

Οπως και ο Romero έτσι και ο Cronenberg στήνει την μαζική υστερία αλλά και την αίσθηση μιας μεγάλης απειλής μέσα από απλούς αλλά άκρως λειτουργικούς τρόπους. Φροντίζει να εξαπολύσει τους “λυσσασμενους” του μέσα σε δημόσια και πολυσύχναστα μέρη, όπως πχ το μετρό ή ένα εμπορικό κέντρο. Μάλιστα στο δεύτερο φροντίζει να σκοτώσει και ένα παραδοσιακό σύμβολο ελπίδας και καλοσύνης όπως είναι ο Άγιος Βασίλης!

Αλλά την “μεγάλη εικόνα” μας την μεταφέρει μέσα από τα δελτία ειδήσεων που παίζουν στις τηλεοράσεις των χαρακτήρων της ταινίας. Τα δελτία αυτά συνεχώς μιλάνε για μια νέα και εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια και φανερώνουν την πρόθεση της Κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό Νόμο.

Σε μια φάση βλέπουνε τον παρουσιαστή ενός δελτίου να δηλώνει ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράζει πιστοποιητικά εμβολιασμού στους πολίτες…

Εν ετει 2021 το RABID εξελίχθηκε από ένα μάχιμο Horror Movie σε κινηματογραφικη “Κασσάνδρα“.

Το RABID δεν σημείωσε την εμπορική επιτυχία ενός CARRIE όμως μας παρουσίασε έναν σκηνοθέτη που συνεχίζει να εξελίσσεται ραγδαία και θεαματικά.

Πάρα τις επιρροές από Romero ο Cronenberg αρνήθηκε να περιοριστεί σε ρόλο “ακόλουθου “. Σε αυτό το φιλμ διακρίνουμε αρκετά στοιχεία που τα επόμενα χρόνια ο σκηνοθέτης θα τα εξελίξει οπτικά και θεματολογικά και θα τα επιστρατευσει ώστε να χτίσει την δική του μοναδική αισθητική, την “σχολή” αλλά και τον μύθο του.

Θα λέγαμε συμβολικά ότι ο Cronenberg εδώ κάνει το μάθημα ανατομίας που θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί σε χειρουργό του σωματικού, και όχι μόνο, τρόμου τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν.

Στην πρώτη πράξη του φιλμ ένας, ξιπασμενος, πλαστικός χειρουργός αφού χρίσει τον εαυτό του ως τον “Colonel Sanders” του επαγγέλματος του στην συνέχεια πέφτει θύμα του πειράματος του. Η επιστημονική ύβρις και η τιμωρία εξετάστηκαν στην πορεία μέσα από τα VIDEODROME και DEAD RINGERS.

Η Rose καθώς ξεζουμιζει τα θηράματα της μοιάζει λες και είναι κάνα “ανθρωποφάγο κουνούπι”. Είναι ένα αρπακτικό που δεν φαίνεται να έχει επίγνωση των αποτροπαιων πράξεων της καθώς πλέον λειτουργεί αποκλειστικά έχοντας ως βάση τα νέα της ένστικτα. Μονάχα προς το φινάλε, όταν συναντά επιτέλους τον αγαπημένο της, δείχνει να συνειδητοποιει τα εγκλήματα της και πάλι όμως πέφτει σε άρνηση. Εδώ έχουμε το πρώτο κλαδάκι από το “DNA” που εξέλιξε, αρκετά χρόνια αργότερα, ο Cronenberg ώστε να δημιουργήσει την “Μύγα” του.

Βλέποντας σήμερα το RABID έχει τεράστιο ενδιαφέρον να παρατηρείς το πως κατάφερε ο Cronenberg να ξεφύγει από τις επιρροές του και να εξελίξει το δικό του σκηνοθετικό ύφος και τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί και ο ίδιος σε ύψιστη επιρροή για τις επόμενες γενιές δημιουργών.

Όμως το RABID παραμένει και ένα απόλυτα στιβαρό Horror Movie. Μια αλλόκοτη, φριχτή αλλά και σαγηνευτική “μετάλλαξη” των βαμπίρ των 50s αλλά και των ζωντανών νεκρών του Romero που ενώ φέρει επάνω της κάποια γνώριμα στοιχεία παράλληλα σου μεταδίδει και πρωτόγνωρους κινδύνους…

Σημείωση : Στα ελληνικά η ταινία μεταφράστηκε ως : Λυσσασμένη στα νύχια του τρόμου!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: