RED SONJA : Μία Αμαζόνα χαμένη στην πελώρια σκιά ενός Βάρβαρου.

By Αντρέι Κοτσεργκίν

“I’m no mercenary. Nobody pays me. And if I think somebody owes me something, I take it!”

Στο RED SONJA, του 1985, ο Arnold Schwarzenegger επιστρέφει στον εμβληματικό ρόλο του Conan του Βάρβαρου.

Περίπου

Ο δαιμόνιος παραγωγός, και επί πολλά χρόνια συνεργάτης του Arnold, Dino De Laurentiis έκρινε ότι τα δικαιώματα για την χρήση του χαρακτήρα ήταν κάπως τσουχτερά και έτσι αποφάσισε να βαφτίσει τον βάρβαρο της Υβοριανης εποχής ως “Kalidor“.

Στην τελική το φιλμ αυτό ήταν η ιστορία μιας γυναίκας ηρωίδας που ακούει στο όνομα Red Sonja!

Η περίπου πάλι…

Το φιλμ στηρίζεται επάνω στην ηρωίδα που συνέθεσαν οι Roy Thomas και Barry Windsor Smith και η οποία ξεδιπλωσε τα χαρίσματα της μέσα από τα 70s comics της MARVEL. Παρά την κοινή πεποίθηση η εκδοχή αυτή διαφέρει σημαντικά σε σχέση με την ομώνυμη ηρωίδα που μας παρουσίασε ο θρυλικός συγγραφέας Robert E. Howard στις επικές του ιστορίες.

Ο De Laurentiis αρχικά σκέφτηκε να προτείνει στην δυναμική και χαρισματική Sigourney Weaver τον ρόλο της πολεμιστριας του όμως τελικά μάλλον έκρινε ότι θα του ταίριαζε μια πιο πληθωρική γυναίκα και η οποία θα έδειχνε “Hot” μέσα από τον δερμάτινο θώρακα και την κοντή, πετσινη, φούστα. Κάπως έτσι προσέγγισε την Sandahl Bergman, που πριν από μερικά χρόνια είχε κλέψει τις εντυπώσεις ως Valeria στο CONAN THE BARBARIAN, του σκηνοθέτη John Millius.

H Bergman, μια ηθοποιός με το κατάλληλο ανάστημα, ύφος αλλά και ταλέντο τελικά απέρριψε τον ρόλο και προτίμησε να ενσαρκώσει την ανταγωνιστρια της ηρωίδας, την μοχθηρη Βασίλισσα Gedren που αφού δολοφονεί την οικογένεια της Red Sonja στην συνέχεια αφήνει τους άντρες ακόλουθους της να την βιάσουν.

Ο De Laurentiis χρειάστηκε να περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο ώστε να καταλήξει στην ηρωίδα του. Επέλεξε την Brigitte Nielsen , ένα μοντέλο από την Δανία , όταν την είδε να ποζάρει ημίγυμνη στο εξώφυλλο ενός περιοδικού μόδας. Η Nielsen ξεκάθαρα δεν είχε εμπειρία ή έστω ταλέντο στην υποκριτική όμως ο παραγωγός δεν έδινε δεκάρα για τέτοιες λεπτομέρειες. Στην τελική έδειχνε απίστευτα δυναμική και σεξι μέσα στην πανοπλία / φορεσιά της και αυτό του αρκούσε!

Βέβαια ο De Laurentiis αναγνώριζε ότι έχοντας ως πρωταγωνιστρια μια άγνωστη και άγουρη ηθοποιό χρειαζόταν και ένας πραγματικός αστέρας ώστε να “σπρώξει” την ταινία του εμπορικά. Και έτσι πρότεινε στον Arnold Schwarzenegger να κάνει ένα “μικρό πέρασμα“…

Ο Arnold εξαρχής δεν έβλεπε με καλό μάτι την παραγωγή. Δεν γούσταρε το σενάριο όμως αποδέχτηκε την πρόταση επειδή θεωρούσε ότι έτσι θα ανταποδώσει την χάρη στον άνθρωπο που τον ανέδειξε και του έδωσε την ευκαιρία να χτίσει τον, τιτάνιο, μύθο του στο Hollywood. Τελικά όμως ο De Laurentiis τον ξεγέλασε καθώς όχι μόνο τα γυρίσματα κράτησαν τρεις βδομάδες παραπάνω από ότι του είχε υποσχεθεί αλλά παράλληλα τον πλάσαρε και ως το πρώτο όνομα της ταινίας. Σε αρκετές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, η ταινία έφερε τον τίτλο “Καλιντορ ο Μονομάχος”…

Το RED SONJA οδήγησε τον Arnold Schwarzenegger στην απόφαση να “εξολοθρεύσει” το συμβόλαιο συνεργασίας που τον έδενε με τον Dino De Laurentiis για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Γενικοτερα ο “Conan” δεν γοητεύτηκε ιδιαίτερα από την εξέλιξη του σε Kalidor. Για πολλά χρόνια φοβεριζε τα παιδιά του λέγοντας τους ότι αν δεν κάτσουν ήσυχα θα τα αναγκάσει να δουν το RED SONJA δέκα φορές σερί!

Και η σκληρή αλήθεια είναι ότι η παρουσία του εμβληματικου αστέρα σε αυτή την ταινία φαντάζει εντελώς περιττή.

Ο Kalidor είναι ξεκάθαρα ένα Exposition στοιχείο που χώθηκε “βίαια” στην ιστορία με σκοπό να στηρίξει και να αναδείξει τον χαρακτήρα της Red Sonja και παράλληλα να εκτοξεύσει τις πωλήσεις εισιτηρίων. Η όλη του συνεισφορά στην πλοκή είναι να εμφανίζεται κατά καιρούς ως από μηχανής Βάρβαρος ώστε να ξελασπώσει την ηρωίδα μας αλλά και για χτίσει μαζί της μια ερωτική χημεία η οποία πάντως δεν λειτουργεί καθόλου καλά. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι δύο τους ήταν ζευγάρι τον καιρό που γυριζόταν το φιλμ.

Το RED SONJA υποτίθεται ότι λειτουργεί ως το origin story μιας δυναμικής ηρωίδας με τραγικό παρελθόν. Είναι μια γυναικεία αναζήτηση εκδίκησης, δικαιοσύνης, αποδοχής και ηρωισμου ποτισμένη με λεσβιακες πινελιές, καθώς η Βασίλισσα Gedren ξεκάθαρα νιώθει μια ερωτική και s&m έλξη απέναντι στην αντίπαλο της.

Να όμως που οι σποραδικές εμφανίσεις του macho Kalidor γδυνουν από την ιστορία όλα τα παραπάνω στοιχεία. Στο τέλος όσο δυναμική και αν είναι η Red Sonja φαίνεται να έχει απόλυτη ανάγκη την παρουσία και στήριξη ενός βάρβαρου άντρα. Η εξέλιξη αυτή της στερεί την αίσθηση της ανεξαρτησίας.

Το αποκορύφωμα της συνύπαρξης Nielsen και Schwarzenegger είναι μια μονομαχία με σπαθιά που εκτυλίσσεται λες και είναι σκηνή καυτού σεξ. Πέρα από αυτό η σχέση τους διακρίνεται από μια απόλυτη αμηχανία, κυρίως διότι εδώ έχουμε δύο ηθοποιούς άκρως στατικούς και ανέκφραστους. Τόσο οι εκφράσεις όσο και τα Αγγλικά της Nielsen είναι τόσο άγαρμπα που κάνουν τον Arnold να φαντάζει λες και είναι Σαιξπηρικος ηθοποιός!

Πέραν της έλλειψης χημείας ανάμεσα στους πρωταγωνιστές η ταινία υποφέρει τόσο σεναριακα όσο και σκηνοθετικά. Το σενάριο είναι ένα εντελώς κλισέ story που θέλει μια ατιμασμενη και πληγωμένη ηρωίδα να αναζητά έναν μαγικό βράχο που προκαλεί καιρικές καταστροφές και παράλληλα επιδιώκει να πάρει την εκδίκηση της από μια σατανική Βασίλισσα. Οι ξιφομαχίες ποιοτικά υστερούν αισθητά σε σύγκριση με εκείνες του CONAN. Σε κάποιες σεκάνς τα σπαθιά είναι ξεκάθαρα ψεύτικα ενώ και οι χορογραφίες μάχης στερούνται φαντασίας και δυναμικής. Γενικότερα τα εφέ δεν είναι και στο καλύτερο επίπεδο όμως τουλάχιστον σε κάνα δυο σκηνές εξυψώνουν την campιλα της ταινίας, όπως πχ στην σκηνή που βλέπουμε ότι η Gedren έχει ως κατοικίδιο μια τεράστια και εντελώς fake αράχνη!

Για μια Swords & Fantasy ταινία το RED SONJA παραδόξως υποφέρει από έλλειψη μαγικών ιδεών και επικών πλάνων. Παρόλα αυτά υπάρχουν και μερικές στιγμές όπου το φιλμ ρεφάρει σκηνοθετικά.

Η φωτογραφία του Giuseppe Rotunno σώζει την ταινία περισσότερες φορές και από όσες σώζει ο Kalidor την ηρωίδα.

Ο Richard Fleischer στο παρελθόν, και μέσα από ταινίες όπως το SOYLENT GREEN, είχε αποδείξει ότι έχει μάτι και ξέρει πως να στήνει κινηματογραφικα σύμπαντα και σαγηνευτικά τοπία . Έχοντας στο πλευρό του τον Danilo Donati, τον τύπο που σχεδίασε την εξωφρενική, διαστημική και οπερετικη παραγωγή του FLASH GORDON, χτίζει μερικά άκρως επιβλητικά και μαγικά σκηνικά.

Τα κάστρα, οι ναοί, τα αγάλματα, οι στολές και οι τοποθεσίες της ταινίας αιχμαλωτιζουν σε αρκετές περιπτώσεις τα μάτια σου. Στον αντίποδα σε άλλες σκηνές τα εφέ δεν έχουν δουλευτεί και τόσο καλά.

Όπως για παράδειγμα ένας ρομποτικος δράκος που φαντάζει εξίσου άκαμπτος με τους Arnold και Nielsen …

Το φιλμ ντύνουν οι συνθέσεις του σπουδαίου Ennio Morricone αλλά δυστυχώς υπάρχει μια αισθητή ανακύκλωση τους.

Σε επίπεδο ερμηνειών ξεχωρίζει το συμπληρωματικο cast. Η Sandahl Bergman ξεκάθαρα το απολαμβάνει να παίζει την κακιά της υπόθεσης και παραδίδει μια Over The Top ερμηνεία που ζεχνει από μοχθηρια και σαδισμό. Λεπτομέρειες όπως πχ αυτή που βλέπουμε ότι έχει έναν Ασιάτη μάγο στην διάθεση της ντύνουν το φιλμ με ένα ψυχαγωγικό και camp ύφος. Ο μάγος αυτός απεικονιζεται ως Fu Manchu στερεότυπο και χρησιμοποιεί την μαγεία του ώστε να παρακολουθεί “Υβοριανο πορνο”!

Και φυσικά έχουμε και αυτό το αξέχαστο “Dynamic Duo”…

Ένας έκπτωτος και κακομαθημένος πρίγκιπας που καλείται να ωριμάσει και να ενηλικιωθεί απότομα και που έχει στο πλευρό του έναν, αξιοθαύμαστα, αφοσιωμένο σωματοφυλακα, που σπάει στο ξύλο τους εχθρούς τους με ένα οστό ελέφαντα!

Σε αντίθεση με τους Kalidor και Sonja οι χαρακτήρες αυτοί μοιράζονται όντως μια χημεία ενώ λειτουργούν και ως επιτυχημένο comic relief στοιχείο.

Το RED SONJA βγαίνοντας στις αίθουσες, τον Ιούλη του 85, φλοπαρε άσχημα. Έσφαξε άδοξα την πορεία του Arnold Schwarzenegger στο βαρβαρικο και Επικό σύμπαν του CONAN αλλά δεν ανέκοψε και την πορεία του στην βιομηχανία του Hollywood. H Brigitte Nielsen δεν δικαίωσε τις προσδοκίες / καψούρα του Dino De Laurentiis και αφού έκανε ένα πέρασμα από τα ROCKY IV και COBRA (του μετέπειτα γκομενου της Sylvester Stallone) ξεπεσε στα B~Movies και τελικά προτίμησε να το ρίξει στους “επαγγελματικους” γάμους.

Το RED SONJA είναι ένα εξαιρετικά άνισο φιλμ γυρισμένο από έναν σκηνοθέτη που απέτυχε να αναδείξει την Swords & Fantasy αισθητική του (ακριβώς όπως απέτυχε και στο CONAN : The Destroyer ένα χρόνο νωρίτερα) και εγκλωβισμένο σε ένα κακό σενάριο που στερεί την δυνατότητα από την ηρωίδα του να αναδειχθεί ως χαρακτήρας.

Από την άλλη όμως είναι και μια απολαυστικά Campy διαδρομή που κρύβει και ορισμένα επικά και μαγικά αξιοθέατα. Το πρόβλημα είναι ότι η ηρωίδα δεν σε πείθει ότι της αξίζει να διανύσει αυτή την διαδρομή.

Σε μια από τις σκηνές του RED SONJA η κοκκινομάλλα αμαζόνα καλείται να μονομαχήσει με έναν μπεκρουλιακα λεχριτη ώστε να κερδίσει το κλειδί που θα της επιτρέψει να συνεχίσει την αναζήτηση της. “Woman, I have fought 177 men. Only one survives and he has no legs!”, της δηλώνει με ειρωνικό και αυτάρεσκο ύφος εκείνος. Ύστερα από μια, όχι και τόσο καλά στημένη, μονομαχία η Sonja τον κερδίζει και αποκτά το πολυπόθητο κλειδί. Καθώς ανοίγει με αυτό μια πύλη για μια φευγαλέα στιγμή νιώθεις ως θεατής ότι όντως η γυναίκα αυτή κέρδισε κάτι με την αξία και τον τσαμπουκά της…

Λίγες στιγμές μετά ο Kalidor εμφανίζεται από το πουθενά για να της προσφέρει ξανά μια χείρα βοηθείας…

Τελικά η Red Sonja δεν κέρδισε τίποτα. Είναι απλά χαμένη στην πελώρια σκιά ενός macho Βάρβαρου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: