SPAWN’S UNIVERSE #1: Υπάρχει διαθέσιμος θρόνος για έναν έκπτωτο Βασιλιά των 90s?

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Η επιστροφή του Βασιλιά?

Τα τελευταία χρόνια ο Todd McFarlane υποφέρει από μια ψύχωση :

Επιθυμεί πάση θυσία να επαφερει έναν γόνο της Κολάσεως στον θρόνο του.

Το SPAWN πέρα από βασική ατραξιόν της (νεοσύστατης τότε εκδοτικής) Image Comics και best~seller τίτλος της, αποτέλεσε ένα comic ορόσημο για μια δεκαετία edgιλας και υπερβολής. Άλλωστε τι καλύτερο εκπρόσωπο / αντιπρόσωπο να έχεις από έναν τύπο που από κομάντο / μισθοφόρος εξελίσσεται σε έναν πολεμαρχο της Κολάσεως και που είναι στολισμενος από την κορυφή μέχρι τα νύχια με νεκροκεφαλές και αλυσίδες?

Άσε που το SPAWN ξεχώριζε αισθητικά και ποιοτικά από τα περισσότερα mainstream comics της εποχής. Εδώ είχες έναν αντιηρωα που όχι μόνο ΔΕΝ ήταν ντυμένος με… πουγκια (με κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένα τεύχη…) αλλά παράλληλα διακρίνονταν από γνήσια σκοταδιλα και μια (σχεδόν) οπερετικη τραγικότητα.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας…

Εδώ και μια δεκαετία (ίσως και δύο) ο τίτλος έχει χάσει εντελώς την αίγλη του. Η καυτή, γεμάτη τρόμο και περιπέτειες, Κόλαση στην οποία μας βύθισε ο McFarlane από το τεύχος #1 σήμερα έχει διαστρεβλωθει σε Καθαρτηριο ματαιοτητας και όχι ιδιαίτερα καλών ιστοριών.

Με το SPAWN’S UNIVERSE #1 ο δημιουργός επιθυμεί και σχεδιάζει να δώσει πίσω στον αντιήρωα του την χαμένη αίγλη αλλά κυρίως τους αναγνώστες του…

Έχοντας μυριστεί ότι τα “μεγάλα και κοινά σύμπαντα” πουλάνε τρελά στις μέρες μας ο McFarlane υπογράφει ένα “Deluxe Size” πρώτο τεύχος και το στελεχωνει με μάχιμους καλλιτέχνες, όπως είναι ο Jim Cheung, που αναλαμβάνει την κεντρική ιστορία του τεύχους, και με τους Bret Booth, Stephen Segovia και Marcio Takara να πασχίζουν να μας “γλυκάνουν” σχεδιάζοντας τις έξτρα ιστορίες, που ουσιαστικά λειτουργούν περισσότερο ως previews για τους φρέσκους Spawn~τίτλους που έρχονται σύντομα.

Οι καλλιτέχνες κάνουν στιβαρή δουλειά. Φέρνουν τον Spawn σε ένα πιο μοντέρνο ύφος δίχως όμως να θυσιάζουν όλα τα εικαστικά στοιχεία που μας έκαναν να τον “προσκυνησουμε” πίσω στα 90s. Σε αυτό τσονταρει τα μέγιστα και ο McFarlane αναλαμβάνοντας τα μελάνια. Η σήμα κατατεθέν προσήλωση του στις λεπτομέρειες είναι ευδιάκριτη εδώ.

Σε επιπέδου σχεδίου το SPAWN’S UNIVERSE όχι μόνο δεν αμαρτανει αλλά καταλήγει να σε κολάζει με φοβερές σεκάνς, όπως πχ αυτή όπου ο “Gunslinger” Spawn την βλέπει… Leatherface!

Υπάρχει μια καλή ισορροπία δράσης, περιπέτειας, μεταφυσικού μυστηρίου και τρόμου σε αυτό το τεύχος. Τουλάχιστον σχεδιαστικά διότι στο κομμάτι της συγγραφής ο McFarlane μας θυμίζει ότι έχει χάσει από καιρό το παιχνίδι…

Ανέκαθεν ο Todd ακολουθούσε αιρετικά το μότο ότι το σχέδιο ενός comic υπερτερεί της ιστορίας. Μια τακτική που ξεκίνησε να εφαρμόζει από εποχής SPIDER~MAN

Και όμως, εντελώς ειρωνικά, εδώ ο McFarlane κάνει κατάχρηση της αφήγησης και του μονόλογου στα captions ενώ θα ήταν προτιμότερο να αφήσει την τέχνη να “μιλήσει” από μόνη της. Βέβαια αυτό το φετίχ το είχε από παλιά όμως τουλάχιστον τότε τα γράμματα στα Comics του είχαν περισσότερα πράγματα να σου πουν από το απλά να κάνουν exposition.

Το SPAWN’S UNIVERSE #1 χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο μας φέρνει ξανά μπροστά στον γνώριμο, και ακόμη καταραμένο και βασανισμένο, Al Simmons να βρίσκεται (ξανά) μπλεγμένος στην αιώνια μάχη Παράδεισος vs Κόλαση. Όντας αποφασισμένος να λήξει μια και καλή το “παιχνίδι” καταλήγει στο νησί που ανήκει σε κάποιον με την ονομασία “Omega Spawn“. Εκεί ένας χαι~τεκ Villain τον αιχμαλωτίζει και τον ρίχνει στο ίδιο κελί παρέα με έναν Hellspawn / καουμπόη του παρελθόντος και με τον προδοτικο γαμιολη (και πρώην “μέντορα“) Cogliostro

Προφανώς οι τρεις τους θα δοκιμάσουν να αποδράσουν αλλά ο μουλος Cog θέτει σε εφαρμογή μια ακόμη κρυφή ατζέντα την οποία έκρυβε κάτω από τα ράσα του. Από κει και ύστερα η ιστορία παίρνει κοσμικές διαστάσεις και όπως δείχνουν τα σημάδια και οι γραφές κάτι το τρομερό έρχεται προς το μέρος του Al Simmons aka Spawn.

Ως αλατοπίπερο ο McFarlane μας σερβίρει 90s νοσταλγία μέσα από ένα cameo…

Οι τρεις συμπληρωματικες ιστορίες σεταρουν το SPAWN~σύμπαν που έχει καυλωσει να οικοδομησει ο McFarlane.

Αρχικά έχουμε το MEDIEVAL SPAWN όπου βλέπουμε τον προκάτοχό του Simmons να μάχεται κόντρα σε έναν μάγο που έχει ως pet έναν… Δράκο (μα φυσικά!).

Η ιστορία (σε αντίθεση με το main story που προηγήθηκε) έχει ένα σχετικό φιλοσοφικό και τραγικό βάθος ενώ το σχέδιο πραγματικά αναδεικνύει την Swords & Sorcery αισθητική.

Το SHE~SPAWN που ακολουθεί μας συστήνει στην γυναικεία εκδοχή του χαρακτήρα και κινείται σε αρκετά πιο “γήινους” και συναισθηματικους ρυθμούς.

Ξέρεις σαν και αυτούς στους οποίους κινούνταν και το αυθεντικό comic σε κάποιες πτυχές του…

Είναι και ο μοναδικός χαρακτήρας στον οποίο γίνεται μια εμβάθυνση.

Και τέλος μεταφερομαστε και στην Άγρια Δύση ώστε να γνωρίσουμε τον GUNSLINGER SPAWN.

Αυτός είναι και ο μοναδικός χαρακτήρας που ξεχώρισα. Από τους νέους τουλάχιστον διότι ερωτεύτηκα τον Medieval Spawn μέσα από το τραγικό παραμύθι που του χάρισε κάποτε ο Neil Gaiman

Πάντως ακόμη και αυτός ο Κολασμενος πιστολέρο ξεχωρίζει κυρίως λόγω σχεδιασμού καθώς στην ιστορία δεν έχει και πολλά πράγματα να “σου πει”.

Άρτια δουλειά συναντάται στους χρωματισμούς του τίτλου. Χρώματα όπως το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε που έντυναν τον Spawn στο παρελθόν κάνουν την επιστροφή τους.

Αυτή τη φορά αλλάζουν αποχρώσεις ανάλογα με τον αντιήρωα που στελεχώνουν. Πχ ο Medieval Spawn κινείται σε πιο φωτεινά περιβάλλοντα ώστε να τονιστεί η ηρωική και ευγενική του φύση ενώ στον αντίποδα ο Gunslinger βυθίζεται σε μουντους και ψυχρούς χρωματισμούς που αναδεικνύουν τόσο την απομόνωση του όσο και την αγριάδα του περιβάλλοντος στο οποίο ανήκει.

Εν κατακλείδι θα λεγα ότι εκτός από ένα χτίσιμο σύμπαντος ο McFarlane εδώ πασχίζει να φέρει πίσω τους αναγνώστες του. Και αναφέρομαι αποκλειστικά στους παλιούς, μερακλήδες θιασώτες του τίτλου. Βλέπεις το τεύχος αυτό απαιτεί από τον αναγνώστη να κατέχει μια σφαιρική γνώση του χαρακτήρα, της μυθολογίας του αλλά και της ιστορίας ενός τίτλου που βρίσκεται στα ράφια από τα 90s. Ένας τίτλος που σήμερα είναι ο πιο μακροχρόνιος (από τους εν ενέργεια) της βιομηχανίας!

Πραγματικά αμφιβάλω αν ένας νέος και επίδοξος αναγνώστης θα κάτσει να ρίξει μια εκτενή επανάληψη στα παλαιότερα τεύχη ώστε να μπορέσει να καταλάβει τι σκατα συμβαίνει σε αυτό το comic. Αν ο McFarlane σχεδίαζε με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει το fanbase του SPAWN τότε έχει αποτύχει οικτρά.

Αλλά ακόμη και οι Old School οπαδοί θα αναγκαστούν να τσεκάρουν τα τεύχη #300 μέχρι και #318 ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν την πλοκή.

Όπως και να χει ο Todd McFarlane είναι αποφασισμένος να επιστρέψει ο έκπτωτος και 90s βασιλιάς της Image στον “θρόνο” του…

Μονό τυχαίο δεν είναι που στο καπάκι εξέδωσε και ένα άλλο SPAWN Comic με τίτλο “KING SPAWN”.

Το πρώτο τεύχος του SPAWN’S UNIVERSE λειτουργεί σαν ένας “κατάλογος” για όλους τους επερχόμενους τίτλους του αντιήρωα και του σύμπαντος του. Ένα γερό “δόλωμα” για τους αναγνώστες που από ένα σημείο και ύστερα αρνήθηκαν να ακολουθούν τον “Βασιλιά“, διότι έκριναν πως η διαδρομή που είχε χαράξει τελικά δεν κατέληγε πουθενά.

Είναι κάπως οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ η Image στις μέρες μας εξακολουθεί να χαράζει συνεχώς φρέσκες και καινοτόμες πορείες (μέσα από πληθώρα καλών και εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους τίτλων) ο Πρόεδρος (και ένας από τους θεμελιωτές) της μένει εμμονικα προσκολλημενος σε ένα παρελθόν που φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Από την άλλη οφείλω να ομολογήσω ότι “τσίμπησα το δόλωμα“. Το πρώτο αυτό τεύχος με έψησε ακριβώς όσο χρειαζόταν ώστε να τσεκάρω τις συνέχειες και όλα τα spinoffs του..

Μέχρι τουλάχιστον να φτάσω ξανά στο σημείο να σκεφτώ :

Ε ξέρεις ρε Todd σε αγαπώ και σε εκτιμώ αφάνταστα αλλά μήπως θα έπρεπε να είχαμε ρίξει αυλαία στα πρώτα εκατό τεύχη?”

Βαθμολογία : Make Spawn Great Again!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: