Design a site like this with WordPress.com
Get started

THE HUNTED : Ένας Gaijin κυνηγημένος ανάμεσα σε δύο Κόσμους.

by Αντρέι Κοτσεργκιν

“Be grateful you live in a more forgiving time.”

Στο THE HUNTED, του 1995, ο Christopher Lambert οπλισμένος πάντοτε με το χαρακτηριστικό βλέμμα και το σήμα κατατεθέν χαμόγελο του ταξιδεύει μέχρι την σαγηνευτική αλλά και γεμάτη κρυφούς κινδύνους Ιαπωνία.

Εκεί στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου θα βρεθεί στην μέση μιας αιματηρής βεντέτας η οποία διατηρείται ζωντανή επί αιώνες ολόκληρους…

Ο Paul Racine είναι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που βρίσκεται στην Nagoya λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ένα βράδυ αποφασίζει να χαλαρώσει καθώς τον προσεγγίζει μια γοητευτική γυναίκα που ακούει στο όνομα Kirina.

Ύστερα από μια ρομαντική βραδιά στους δρόμους της ιστορικής και γεμάτης πολιτισμό πόλης οι δύο τους θα καταλήξουν να κάνουν one night stand στο δωμάτιο της γυναίκας. Φεύγοντας αργότερα από κει ο Αμερικανός διαπιστώνει ότι ξέχασε το κλειδί του δωματίου του. Επιστρέφοντας στο δωμάτιο της Kirina θα γίνει μάρτυρας της δολοφονίας της από μια ομάδα… Νιντζα!

Ο αρχηγός τους Kinjo ηγείται της Makato Cult και είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι κανένας επάνω σε αυτή την Γη δεν έχει δει το πρόσωπο του και στην συνέχεια μπόρεσε να φύγει ζωντανός. Τελευταία επιθυμία της Kirina είναι να δει το πρόσωπο του δολοφόνου της και ο Kinjo την εκπληρώνει. Στην συνέχεια της κόβει το κεφάλι…

Αναπόφευκτα ο Paul Racine θα δει και εκείνος το πρόσωπο του αμείλικτου Νιντζα, γεγονός που τον βάζει στο στόχαστρο της Makato Cult. Σύντομα ο “Gaijin” Αμερικανός βρίσκει τον εαυτό του κυνηγημένο από μια μικρή στρατιά Νιντζα φονιάδων και μέσα σε ένα περιβάλλον και μια κουλτούρα για τα οποία δεν έχει την παραμικρή γνώση…

Το THE HUNTED, σε σκηνοθεσία J.F.Lawton κόστισε 25 εκατομμύρια δολάρια για να γυριστεί και κατέληξε να φλοπαρει άσχημα στο Box Office του 95. Η πλειοψηφία των κριτικών το βρήκε αρκετά “τηλεοπτικό” και “κλισέ” όμως στην πραγματικότητα η εμπορική αποτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι το περίφημο “Ninja Craze” κίνημα που κατέκλυσε τα 80s και τις αρχές των 90s μάλλον είχε ξεκινήσει να κουράζει κάπως θεατές και κριτικούς.

Πάρα την εμπορική κατρακύλα το THE HUNTED σε καμία περίπτωση δεν προχώρησε σε “σεπουκου” ώστε να ξεπλύνει την ντροπή του!

Ο Lawton έκανε όνομα και καριέρα γράφοντας σενάρια για ταινίες όπως το UNDER SIEGE του Seagal αλλά και το… Pretty Woman (!) και στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο μπορεί να μην συγκλονίζει όμως σίγουρα κάνει στιβαρή δουλειά.

Τα πλάνα από την Ιαπωνία είναι μυσταγωγικα. Ο σκηνοθέτης αφιερώνει λίγο χρόνο ώστε να αναδείξει τον πολιτισμό, την ομορφιά και την ιστορία ενός τόπου πριν ξεβρασει στην επιφάνεια τους κινδύνους του και λουσει τα πάντα με αίμα. Ακόμη και στις, καλά χορογραφημενες, Action σεκάνς φροντίζει να επιστρατεύει αρκετά παραδοσιακά όπλα και κάπως έτσι μας παρέχει μία ποικιλία σε Kills και μονομαχίες.

Επίσης το THE HUNTED μας έδωσε μια από τις πιο γαματες σεκάνς δράσης και πολεμικών τεχνών των 90s. Και αναφέρομαι φυσικά στις σκηνές που εκτυλίσσονται μέσα σε ένα υπερσύγχρονο και ταχύτατο (για τα τότε δεδομένα) τρένο…

Εδώ είναι που γινόμαστε μάρτυρες των Skills του Takeda. Ο άντρας αυτός είναι δάσκαλος ξιφασκίας που όπως ανακαλύπτουμε στην πορεία ηγείται του δικού του Clan και έχει ανοιχτή βεντέτα με τον Kinjo. Μάλιστα η έχθρα απέναντι στις δύο παρατάξεις διατηρείται για κάτι παραπάνω από 200 χρόνια!

Ο Takeda φαινομενικά αναλαμβάνει χρέη σωματοφυλακα απέναντι στον Paul όμως στην πραγματικότητα αυτός ο μοντέρνος σαμουράι έχει την δική του ατζέντα και επιθυμεί να την εκπληρώσει πάση θυσία. Ουσιαστικά για εκείνον ο Αμερικανός είναι το “δόλωμα” με το οποίο θα μπορέσει επιτέλους να ξετρύπωσει και να σκοτώσει τον ορκισμένο εχθρό του.

Η αιματοχυσία μέσα στο τρένο αποφεύγει όλη την υπερβολή, την Campιλα και τα κλισέ του 90s Action σινεμά. Αποδίδεται με τόσο κλινικό και ώμο τρόπο που καταλήγει να ζεχνει από ρεαλισμό και ξεχωρίζει έντονα από άλλες Action σεκάνς της εποχής.

Ο Yoshio Harada παίζει με τόση ηρεμία και προσήλωση τον ρόλο του λες και είναι χειρούργος. Πραγματικά σε πείθει ότι είναι ένας εξπέρ της ξιφομαχίας, ένας μοντέρνος σαμουράι που κινείται μέσα σε έναν σύγχρονο και εντελώς ανυποψίαστο κόσμο και έχει την ικανότητα να κόβει τρένα στα δύο με το κατανα του λες και είναι κομμάτια βούτυρο! Η κοινωνία μπορεί να ξέχασε τους Νιντζα και τους Σαμουράι όμως εκείνοι σε καμία περίπτωση δεν ξέχασαν την αιώνια έχθρα τους. Το μίσος τους παραμένει άσβεστο μέσα στους αιώνες και επιτέλους έρχεται η ώρα να κλείσουν οι ανοιχτοί λογαριασμοί που έχουν μεταξύ τους…

Ο Harada είναι τόσο εμβληματικός που καταλήγει να κλέψει την παράσταση από τον πρωταγωνιστή Christopher Lambert ενώ χτίζει και μια απόλυτα πειστική κόντρα με τον John Lone. Ο τελευταίος ως Kinjo διαπρέπει στον ρόλο της “αόρατης” απειλής. Είναι ένας “κυνηγός” της νύχτας που θα κινηθεί με μαεστρία ανάμεσα στους ουρανοξύστες και τις νέον ταμπέλες της Ιαπωνίας και θα κάνει τα πάντα ώστε να εξοντώσει το υποψήφιο “θήραμα” του. Η ειρωνεία είναι ότι η αίσθηση τιμής που κατακλύζει τους δύο αντιπάλους ταυτόχρονα τους ωθεί στο να προβούν σε πολλές άτιμες ενέργειες.

Ο Lambert πάλι για ακόμη μια φορά καλείται να μας πείσει ότι είναι “Αμερικανός “. Δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά αλλά ειλικρινά αυτό δεν ζημιωνει καθόλου την ταινία. Διάολε εδώ ήταν άκρως απολαυστικός ως “Σκοτσέζος” στο HIGHLANDER!

Το χάρισμα, η φωνή και το παρουσιαστικο του Lambert για ακόμη μια φορά μας χαρίζουν έναν ήρωα που θα δώσεις έστω ένα δολάριο για την μοίρα του. Πολύ σοφά ο σκηνοθέτης αποφεύγει να τον απεικονίσει σαν μια ακόμη machoφονική μηχανή” των 90s. Ο ήρωας εδώ είναι απόλυτα ευάλωτος και θνητος. Αρχικά η μοναδική ελπίδα του για σωτηρία είναι η φυγή και το κρυφτό. Βέβαια στο φινάλε ο Paul περνάει μέσα από το αναπόφευκτο “training montage” ώστε να εξελιχθεί και ο ίδιος σε έναν Gaijin Σαμουράι! Μέχρι και “μεγάλη των σαμουράι σχολή” βλέπουμε σε φάση παλιού JAMES BOND movie! Γενικότερα η τρίτη πράξη του φιλμ υποφέρει από κρίση ταυτότητας αλλά δεν παύει να είναι φουλ διασκεδαστικη.

Η αλήθεια είναι ότι από σεναριακης σκοπιάς το φιλμ λειτουργεί καλύτερα όση ώρα ο Lambert λειτουργεί ως ο “παρατηρητής” της έχθρας δύο εξαιρετικά επικίνδυνων αντρών που επιμένουν εμμονικα να συντηρούν μια πανάρχαια βεντέτα. Η τυφλή αφοσίωση των Takeda και Kinjo στα Clans τους αλλά και στους “παλαιούς τρόπους” αναδεικνύει την ακλόνητη αίσθηση τιμής που τους διακατέχει αλλά κυρίως τον τοξικό εγωισμό τους. Οι χαρακτήρες τους έχουν βάθος, ουσία και τραγικότητα.

Πέραν όλων των παραπάνω ο Lawton με κερδίζει εδώ διότι παντρεύει το Action και Martial Arts σινεμά με το θρίλερ και διατηρεί μια κάπως μινιμαλιστικη ματιά απέναντι στους Νιντζα και τους Σαμουράι του, μιας και αποφεύγει πολλές από τις υπερβολές που θέσπισε το περίφημο Ninja Craze.

Παρόλα αυτά όταν έρχεται η ώρα της βίας ο σκηνοθέτης έχει φροντίσει να ακονισει άψογα τα κατανα, τα σουρικεν και όλα τα υπόλοιπα όπλα που επιλέγει να χρησιμοποιήσει. Που να πάρει η οργή εδώ έχουμε μια ταινία όπου σε μια σκηνή βλέπουμε μια ψυχωμενη Νιντζα να αφαιρεί το ίδιο της το πρόσωπο με ένα κατανα!

Στον αντίποδα έχουμε και Kills που σου βγάζουν μια σχεδόν art house αισθητική…

Το THE HUNTED ακριβώς όπως και η Makato Cult κατόρθωσε να παραμείνει stealth και επικίνδυνο μέσα στο πέρασμα των εποχών. Αρνήθηκε να κάνει γνωστή την παρουσία του μέσω του mainstream σινεμά και προτίμησε να μας κάνει ύπουλες και άκρως ψυχαγωγικες επιθέσεις μέσω του VHS αλλά και τις προβολές του παλιού και ενδόξου ALTER.

“Time does Not Die. Only People.”

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Takeda και την ξεστομίζει στον Paul ίσως σε μια προσπάθεια του να δικαιολόγησει τις αιματοβαμμενες εμμονές του.

Πιστεύω ότι το πρώτο σκέλος θα μπορούσε άνετα να αποδώθει και επάνω στο THE HUNTED. Δεν ξέρω αν όντως αυτή η ταινία είναι αξία της “αθανασίας” ή απλά έχω πάθει εμμονή μαζί της αλλά και πάλι δεν νομίζω ότι αλλάζουν και πολλά πράγματα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: