Design a site like this with WordPress.com
Get started

Anything For Jackson : Ο Σατανάς ως φάρμακο κατά της απώλειας…

by Αντρέι Κοτσεργκιν

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου κατά κανόνα επιφέρει ένα τραύμα σε εκείνους που την βιώνουν. Επάνω στην προσπάθεια μας να γεμίσουμε το “κενό” δεν αποκλείεται να καταφύγουμε ακόμη και στις πιο ανορθόδοξες ή παράλογες επιλογές.

Στο Anything For Jackson ένα ζευγάρι ηλικιωμένων για να ξεπεράσει τον χαμό μιας κόρης αλλά και ενός, αγέννητου, εγγονού θα στραφεί μέχρι και στην μαύρη μαγεία

Οι” γνώσεις” του ζεύγους σχετικά με τις σατανιστικες τελετές περιοριζονται σε λεβελ “Wikipedia“. Αγοράζουν και διαβάζουν απαγορευμένα βιβλία, γίνονται μέλη στην τοπική τους αίρεση, απαγάγουν μια έγκυο γυναίκα…

Όμως τίποτε από τα παραπάνω δεν τους εγγυάται την επιτυχημένη έκβαση της τελετής. Τελικά αναγκάζονται να ζητήσουν την βοήθεια ενός “ειδικού“, που εδώ μεταφράζεται σε έναν edgy Heavy Metαλα που ζει ακόμη στο υπόγειο της μάνας του!

Τελικά ο σπασικλας αποδεικνύεται όντως ένας εξπέρ του Occult. Τα καταφέρνει τόσο περίφημα που καταλήγει να απελευθέρωσει μοχθηρες και αρχέγονες δυνάμεις μέσα στην οικία του ηλικιωμένου ζεύγους. Δυνάμεις που προφανώς δεν γίνεται να τις “ελέγξει” ένας κοινός θνητος…

Ο Καναδάς ανέκαθεν είχε παράδοση στο να αναδεικνύει μάστορες του τρόμου. Και στο, κινηματογραφικο, ντεμπούτο του ο Justin Dyck συνεχίζει αυτή την παράδοση. Ο σκηνοθέτης ποτιζει το Horror / Comedy φιλμ του με “ψυχρά” σκηνικά και στάζει σε αυτά κατάμαυρο χιούμορ και αρκετό αίμα . Αντλεί επιρροές από τις πρώτες εποχές των Sam Raimi και Peter Jackson. Ειλικρινά αμφιβάλω αν η επιλογή να βαφτίσει το βρέφος της ιστορίας “Jackson” ήταν τυχαία.

Πέραν της κωμωδίας ο Dyck κάνει Channeling στο πνεύμα του Stuart Gordon ενώ για να ενισχύσει τον παράγοντα του τρόμου επαναφέρει τις “Satanic Panic” διδαχές του σινεμά των 70s και 80s. Ακολουθεί σχεδόν αιρετικά τις τακτικές ταινιών όπως τα THE OMEN και ROSEMARY’S BABY αλλά δεν φοβάται να καταθέσει το δικό του στίγμα απέναντι σε τόσο πανίσχυρες δυνάμεις.

Στον αντίποδα προσδίδει άφθονη παραδοξοτητα στο φιλμ του εφαρμόζοντας μια SplatterThe Twilight Zone” αισθητική σε ορισμένες σκηνές του.

Όμως εκτός από ένα ενδιαφέρον, “αμήχανα αστείο” και ατμοσφαιρικό κράμα τρόμου και κωμωδίας το φιλμ αυτό λειτουργεί ως μια ευρηματική αλληγορία γύρω από την απώλεια και το τραύμα. Καταστάσεις απόλυτα θνητες που εξετάζονται υπό ένα παρανοϊκό και μεταφυσικό πρίσμα.

Μάλιστα το ζευγάρι των σατανιστων (υπέροχοι Sheila McCarthy και Julian Richings) εδώ σε κάποιες στιγμές θα σου βγάλει καλοσύνη και συμπάθεια. Διάολε παίζει να τους νιώσεις όπως νιώθεις τους παππούδες σου!

Απλά ξέρεις αν οι παππούδες σου ώρες, ώρες σου δημιουργούν την υποψία ότι βρίσκονται σε “σκηνοθεσία Roman Polanski” ή ότι μένουν στο διπλανό διαμέρισμα από εκείνο της Ροζμαρι και κατά καιρούς το παρακολουθούν από το ματάκι της πόρτας…

To Anything For Jackson είναι το γαματο indie ντεμπούτο (στο σινεμά τρόμου διότι στο παρελθόν ο τυπάς γυρνούσε…. Romcom τηλεταινίες!) ενός σκηνοθέτη που αποδεικνύεται μαστορι στα πρακτικά εφέ, τις στολές και ξέρει πως να κατασκευάσει μια ταινία που συνδυάζει ιδανικά τρόμο, κωμωδία και παραξενιά.

Το φιλμ αυτό θα σε δέσει χειροποδαρα στην πολυθρόνα σου και θα παίξει ύπουλα και περίεργα παιχνίδια τόσο με τα συναισθήματα σου όσο και με το μυαλό σου.

Επίσης θα σου διδάξει ότι πέρα από το να σέβεσαι τα γερόντια ίσως θα έπρεπε και να τα φοβάσαι!

Σίγουρα αξίζει την έρευνα και τον κόπο να επικαλεστεί κάνεις την δύναμη του…

Βαθμολογία : Επιτέλους μια ταινία που σίγουρα θα την λατρέψει το ανιψακι μου!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: