Design a site like this with WordPress.com
Get started

STAR WARS ‘Rise of The Skywalker’ : O J.J. υποκύπτει στην σκοτεινή πλευρά του ξεδιάντροπου Fan Service…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Κύριοι Rian Johnson , J.J. και αγαπητή μου Disney βρίσκομαι σε δίλημμα ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ?!

Να αφήσω τελικά το παρελθόν να πεθάνει ή να κάτσω να μου σερβίρουν μια αναμασημένη τροφή που όμως αυτή τη φορά δεν φέρει καν πάνω της μια στοιχειώδη γεύση από το παρελθόν που τόσο ευλαβικά νοσταλγούν οι οπαδοί του STAR WARS ?

Στο STAR WARS : The Rise of The Skywalker ο J.J. Abrams λειτουργώντας ξανά ως γνήσιος ταλιροφονιάς και εμποράκος νοσταλγίας τιγκάρει την ταινία του στα , αναμενόμενα, cameos και τις δήθεν ‘επικές‘ στιγμές που θα γιατρέψουν τους πληγωμένους εγωισμούς όλων εκείνων των οπαδών που θίχτηκαν από τα ‘εγκλήματα‘ που διέπραξε ο ‘αναίσχυντος‘ και ‘άσχετοςRian Johnson μέσω του The Last Jedi.

Η τακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα το φιλμ του J.J. να λειτουργεί ως εκείνο το ‘Millennium Falcon‘ που θα μεταφέρει τους τσαντισμένους οπαδούς πίσω στην εποχή της νοσταλγίας και του φτηνού Fan Service. Μια εποχή που τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς και ικανοποιημένοι έστω και αν το σύγχρονο αναμάσημα / ξεπατίκωμα της δεν έχει κάτι το ουσιώδες ή έστω το πραγματικά ψυχαγωγικό να τους δώσει , αλλά ούτε και να επεκτείνει όμορφα τον Θρύλο της…

Πείτε ότι θέλετε για το πως κινήθηκε θεματολογικά ο Rian Johnson στο The Last Jedi και ειλικρινά θα κάτσω να σκεφτώ στα σοβαρά τις όποιες ενστάσεις ή τις οργισμένες αντιδράσεις σας, παρά το γεγονός ότι εκτίμησα απεριόριστα αυτή την αλλαγή πλεύσης που αποπειράθηκε να κάνει ο σκηνοθέτης στο πελώριο ‘διαστημόπλοιο‘ που ακούει στο όνομα STAR WARS.

Στην τελική η πλοκή μιας ταινίας, και όλα τα μηνύματα που μας δίνει μπορεί, και μιλάει με διαφορετικό τρόπο στον καθένα μας. Πολλές φορές το μήνυμα μιας ταινίας ενώ βρίσκει στόχο εσένα καταλήγει παράλληλα να περάσει εντελώς πάνω από το κεφάλι κάποιου άλλου θεατή ενώ μπορεί και να τον πετύχει και παρόλα αυτά να μην κατορθώσει να τον ‘διαπεράσει‘. Όμως υπάρχουν και κάποια δεδομένα τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα και ακλόνητα. Και ένα από αυτά τα δεδομένα είναι ότι στο The Last Jedi o Johnson κατόρθωσε να προσδώσει στο ‘Έπος‘ ορισμένες από τις πιο όμορφες και επιβλητικές του σκηνές .

Η αναμέτρηση των Kylo Ren και Rey στην αίθουσα του Θρόνου κόντρα στους Ιππότες του μοχθηρού Snoke είναι ίσως η καλύτερη χορογραφία μονομαχίας με Lightsabers που έχουμε δει σε ολόκληρη την ιστορία του franchise…

Τα ‘αλάτια‘, που έγιναν αντικείμενο χλευασμού από μερικούς τσαντισμένους οπαδούς, έγραψαν τόσο όμορφα στην οθόνη που κατέληξαν να φαντάζουν με επιβλητικό πίνακα !

Τεσπα εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ο Johnson είναι κλάσης ανώτερος σκηνοθέτης από τον J.J. τον οποίο ανέκαθεν τον αντιλαμβανόμουν περισσότερο σαν έναν πανούργο και αποτελεσματικό παραγωγό και ‘πωλητή‘ παρά ως έναν ολοκληρωμένο και ικανό δημιουργό. Ως σκηνοθέτης είναι ένας στυγνός διεκπεραιωτής.

Και αυτό το τελευταίο τον καθιστά τον πλέον ιδανικό άνθρωπο ώστε να φέρει εις πέρας την δουλεία που έχει στο μυαλό της η Disney

Κάτι η γκρίνια μιας σημαντικής μερίδας των οπαδών και κάτι η πτώση σε πωλήσεις προϊόντων σήμαναν το καμπανάκι του κινδύνου για το στούντιο. Προφανώς και η Disney χέστηκε για το τι αρέσει ή όχι στους οπαδούς επειδή νοιάζεται για εκείνους και θέλει να τους δώσει μια σπουδαία ταινία όμως κακά τα ψέματα απογοητευμένοι οπαδοί / καταναλωτές ισούνται με μειωμένα κέρδη και ένας κολοσσός όπως η Disney δεν μπορεί να ανεχτεί να βλέπει από τα πορτοφόλια των στελεχών της να λείπουν μερικά εκατομμύρια δολάρια. Επίσης προφανώς και το στούντιο δεν δίνει την παραμικρή δεκάρα για την έννοια της τέχνης. Αν η Disney ήθελε όντως να προσφέρει κάτι στην έβδομη τέχνη τότε όλες οι ταινίες που μας πουλάει την τελευταία δεκαετία σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θα είχαν την ίδια ακριβώς δομή και αισθητική αλλά ούτε και θα στηρίζονταν σε παλιές επιτυχίες του παρελθόντος.

Η Disney λειτουργεί σαν κάνα franchise που πουλάει χάμπουργκερς και απλά βρίσκει μια ή δυο πετυχημένες συνταγές , και που η γεύση τους είναι απλά ευχάριστη, και στην συνέχεια τα πουλάει με το κιλό σε ένα αδηφάγο κοινό που πλέον έχει εκπαιδευτεί ώστε να μην έχει ‘υπερβολικές‘ ή ‘αρτιστικές‘ απαιτήσεις από τις ταινίες που καταναλώνει μανιωδώς. Αυτή η ‘συνταγή‘ είναι και ο βασικός λόγος που το συγκεκριμένο στούντιο αποφεύγει να συνεργάζεται με σκηνοθέτες και δημιουργούς που έχουν το όραμα, την διάθεση και τα αρχίδια να φτιάξουν πρωτότυπες ταινίες, ιστορίες και χαρακτήρες που θα τολμήσουν να πουν κάτι στο κοινό . Τέτοιοι τολμηροί τύποι αποτελούν Persona Non Grata για την Disney.

Και κάπως έτσι το Rise of The Skywalker χτίστηκε από δυο σκηνοθέτες και σεναριογράφους που έχουν επιλέξει να αντιμετωπίζουν τις ταινίες που αναλαμβάνουν με την νοοτροπία ενός στυγνού επαγγελματία και ως μονάχα αυτό. Εδώ ο J.J. συμμαχεί με τον τυπά που έστησε το ανεκδιήγητο franchise του JURASSIC WORLD και μαζί με μια χούφτα άλλους ‘δημιουργούς ίδιας νοοτροπίας όλοι μαζί κλείνονται σε ένα δωμάτιο ώστε να δημιουργήσουν μια ταινία με την εξής διαδικασία :

J.J. : Ακούστε μαλάκες η Disney δεν είναι ικανοποιημένη από την απήχηση που είχε η προηγούμενη ταινία και φοβάται για τυχόν μειωμένα κέρδη….Πρέπει κάτι να κάνουμε ώστε να σταματήσουν την γκρίνια τα fanboys. Πετάχτε λοιπόν καμιά ιδέα ώστε να φανεί ότι μπαλώνουμε τα λάθη που έκανε ο προηγούμενος τυπάς !

Τυπάς από Jurassic World : Λοιπόν οι οπαδοί του STAR WARS έχουν μια εμμονή με τις γενεαλογίες των χαρακτήρων οπότε έχω μια ιδέα, ας τους πούμε αυτό και αυτό.

Τρίτος σεναριογράφος : Χμ η προηγούμενη ταινία δεν μας αφήνει περιθώρια για να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο…Αλλά οκ ας το πούμε όπως και να χει. Στην τελική τα κλισέ με συγγένειες χαρακτήρων και τα μελοδράματα γύρω από αυτά ανέκαθεν άρεσαν στο κοινό !

J.J. : Ωραία, ωραία ! Τώρα όσον αφορά το σενάριο, την πλοκή και την ανάπτυξη των χαρακτήρων, πείτε μου τις πρωτότυπες ιδέες σας !

Όλοι οι τύποι μαζεμένοι : ……….

J.J. : Οκ δεν γαμιέται θα καταφύγουμε στην εξής γνώριμη συνταγή . Θα επιστρατεύσουμε δυο MacGuffin αντικείμενα για να δικαιολογήσουμε το γεγονός ότι οι χαρακτήρες μας πάνε από το μέρος Α στο μέρος Β. Θα στήσουμε ένα ρομάντζο από το πουθενά ώστε να συγκινήσουμε. Θα αναστήσουμε μερικούς παλιούς και αγαπημένους χαρακτήρες. Και τέλος θα καλέσουμε όλους τους παλιούς και αγαπημένους ηθοποιούς να κάνουν κάνα cameo ώστε να υγρανθούν τα fanboys. Την υπόλοιπη ταινία θα την τιγκάρουμε σε Fan Service σκηνές και καθαρίσαμε μάγκες !

Κάπως έτσι γράφτηκε το ‘σενάριο‘ του Rise. Ένα σενάριο που πασχίζει να μας πείσει ότι κουβαλά μια ιστορία επιστρατεύοντας κλώνους, συγγένειες, cameos αλλά παράλληλα μέσα του δεν διακρίνεται τίποτε το φρέσκο.

Το χειρότερο της όλης υπόθεσης είναι ότι ο J.J. ως σκηνοθέτης κρίνεται εξίσου διεκπεραιωτικός . Επειδή αδυνατεί να στήσει μεγάλα ανοιχτά πλάνα και να χτίσει θεαματικά και όμορφα σκηνικά καταφεύγει σε ένα ανεξέλεγκτο και ενοχλητικό μοντάζ και επιστρατεύει το CGI ως την ‘ομίχλη‘ που θα σκεπάσει όλες του τις τεχνικές και δημιουργικές αδυναμίες. Το Rise…δεν κατόρθωσε να μου δώσει έστω και μια γαμημένη σκηνή ξιφομαχίας ή αερομαχίας που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μου. Διάολε βγαίνοντας από την αίθουσα δεν θυμόμουν ούτε μια ACTION σκηνή γεγονός που δεν μου έχει ξανασυμβεί ύστερα από την προβολή μιας ταινίας STAR WARS…

Τραγική είναι και η ανάπτυξη των χαρακτήρων. Αν μπορείς να χαρακτηρίσεις ως ‘ανάπτυξη‘ την εικόνα ενός Kylo Ren να κάνει ‘κύκλους‘ γύρω από τον εαυτό του και τις επιλογές του. Ο τύπος εδώ αναιρεί όλα όσα έπραξε στις προηγούμενες ταινίες και μετά επαναλαμβάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα ώστε στην συνέχεια να τα αναιρέσει ξανά…

Σε μια φάση ο J.J. πασχίζει να τον κάνει αρεστό στους οπαδούς , λες και κάθε Villain του STAR WARS πρέπει να κρύβει και έναν ‘ήρωα‘ μέσα του, και η απεικόνιση αυτή μοιάζει αφύσικη και εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Το Rise…είχε την τύχη να έχει στο cast του έναν από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους ηθοποιούς, έναν ηθοποιό που παρέδωσε μια σπουδαία ,σπαραχτική , και δεν αποκλείεται και Οσκαρική , ερμηνεία στο πρόσφατο Marriage Story και επιλέγει να διαστρεβλώσει τον χαρακτήρα που έχτιζε τόσο μεθοδικά μέσα από δυο προηγούμενες ταινίες σε έναν εντελώς μονοδιάστατο ήρωα επιπέδου Άρλεκιν

Αντίθετα η Rey παρουσιάζει μια ‘εξέλιξη‘ ως χαρακτήρας η οποία όμως διακρίνεται από τα περισσότερα κλισέ του ‘ήρωα που έχει αμφιβολίες για τον εαυτό του και θέλει να μάθει το παρελθόν του…’ και πάει λέγοντας. Πράγματα που φαινόταν ότι είχαν ξεκαθαρίσει στο φινάλε του The Last Jedi αλλά να που επιστρέφουν δίχως να μας οδηγούν σε κάποιο συναρπαστικό συμπέρασμα. Αντίθετα τα Plot Twists του φιλμ είναι τόσο φτηνά που η κοπέλα μου κατέληξε να προβλέψει το 40% της πλοκής πριν καν σημάνει το καμπανάκι για το διάλειμμα στο σινεμά !

Ως κερασάκι στην τούρτα ο J.J. ‘εξελίσσει‘ τους Jedi σε …Superheroes δίνοντας τους Action και ηρωικές πόζες διότι πλέον κάθε ταινία της Disney πρέπει να θυμίζει ένα φιλμ των AVENGERS. Αλλά οκ το περίμενα αυτό ύστερα και από την παρουσίαση που έκανε το TERMINATOR : DARK FATE στα Cyborgs του που πλέον δεν παλεύουν ως ρομπότ φονιάδες αλλά λες και είναι μέλη κάποιας Superhero Ομάδας

Μιλώντας περί AVENGERS το Rise… σκηνοθετικά αντλεί άφθονη έμπνευση , στην τρίτη πράξη του, από το φινάλε του ENDGAME αλλά και από franchises τύπου…Χάρι Πότερ επειδή ο J.J. αδυνατεί ή δεν τολμά να βρει την δική του ταυτότητα και αισθητική σαν δημιουργός.

Όσον αφορά όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες που γνωρίσαμε μέσα από τα κεφάλαια που προηγήθηκαν εδώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι τους, φαντάζουν ως κομπάρσοι. Οι καινούργιοι πάλι στην πλειοψηφία τους είναι παντελώς αδιάφοροι με εξαίρεση κάνα δυο εξωγήινα πλάσματα που απλά τραβούν το μάτι σου.

Σε αυτό το φιλμ ο J.J. κατόρθωσε να σκατώσει μέχρι και τους περίφημους και εμβληματικούς τίτλους που παίζουν παραδοσιακά στην αρχή κάθε κεφαλαίου του STAR WARS. Εδώ οι τίτλοι αντί να σε βάλουν στο κλίμα και να δημιουργήσουν προσμονή στον θεατή καταλήγουν να λειτουργούν ως ένα στυγνό και ηλίθιο…SPOILER

Ναι το γνωρίζαμε εξαρχής ότι ο Αυτοκράτορας θα είχε κάποια συμμετοχή στην όλη ιστορία όμως ρε J.J. ήταν ανάγκη να μου αποκαλύψεις ακριβώς το τι παίζει με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα από τα πρώτα κιόλας γαμημένα δευτερόλεπτα της ταινίας σου ?

Πάντως υπάρχει και ένα θετικό στην όλη υπόθεση :

To Rise of The Skywalker αποτελεί το κλείσιμο μιας τριλογίας που εξαρχής δεν είχε και πολλά πράγματα να πει στο κοινό. Το The Force Awakens ήταν ουσιαστικά ένα καλογυαλισμένο ξεπατίκωμα του Α New Hope. Το The Last Jedi τόλμησε να πει κάποια φρέσκα και προβοκατόρικα πράγματα μόνο που είχε την ατυχία να απευθύνεται σε ένα κοινό που τρέφει μια αθεράπευτη εμμονή με το παρελθόν και δεν μπορεί να ξεπεράσει την νοσταλγία του για συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένους χαρακτήρες. Ενώ το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο είναι απλά μια ξεδιάντροπη αρπαχτή, ένα συνονθύλευμα από τα ‘Greatest Hits’ που ο J.J. και το επιτελείο του ήταν πεπεισμένοι ότι θα γούσταραν να τα δουν οι οπαδοί του Έπους. Το θέμα είναι ότι για να χωρέσουν όλα αυτά τα ‘Greatest Hits’ μέσα σε μια ταινία χρειάστηκε να πετσοκοφτεί απότομα και βίαια η οποιαδήποτε αίσθηση ρυθμού, συνοχής και λογικής.

Φυσικά ορισμένα από τα Fanboys θα δικαιολογήσουν τις σεναριακές τρύπες και τα κλισέ επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον προκάτοχο του J.J. και όλα τα ‘εγκλήματα‘ που διέπραξε στο προηγούμενο φιλμ , αρνούμενοι να διακρίνουν και να παραδεχτούν την έλλειψη οράματος και ικανότητας του πρώτου. Αλλά οκ προσωπικά , και ελπίζω δίχως παρεξήγηση, για μένα η πλειοψηφία των Fanboys του STAR WARS, και του κάθε ‘STAR WARS’, δεν διαφέρει από τους οπαδούς μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που ξημεροβραδιάζονται στα ραδιόφωνα και βγαίνουν στον αέρα ώστε να πουν σε όλους μας τι μεταγραφές πρέπει να κάνει ο τάδε Πρόεδρος, ποίος παίκτης είναι παλτό και ποίος παικτούρα , πως πρέπει να φτιαχτεί το νέο γήπεδο και για να κάνει κουμάντο στον Πρόεδρο γύρω από το πόσα λεφτά πρέπει να ξοδέψει και με ποίον τρόπο…

Αν μια μέρα ένας Πρόεδρος μιας ΠΑΕ άκουγε έναν από αυτούς τους τύπους και στην συνέχεια τον έβρισκε και του έλεγε ‘ξέρεις έχεις απόλυτο δίκαιο σε αυτά που λες ! Πάρε τα κλειδιά και τα λεφτά μου και τρέξε εσύ την ΠΑΕ !’ ε τότε η ομάδα θα διαλυόταν ολοσχερώς το πολύ σε λίγες μέρες…

Το ότι ως θεατές και οπαδοί ‘ξέρουμε‘ τι πρέπει να παιχτεί και να ειπωθεί σε μια ταινία και τι όχι ΔΕΝ σημαίνει ότι έχουμε και δίκαιο. Ίσα, ίσα ο οπαδισμός τυφλώνει με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι πραγματικά καλό και τι όχι. Τι κρύβει μέσα του δύναμη και ουσία και τι είναι απλά ένα φανταχτερό αλλά κούφιο περιτύλιγμα που μας το πουλάνε κάποιοι μόνο και μόνο επειδή είναι πεπεισμένοι ότι αυτό θέλουμε…

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν είχα την απαίτηση από τον J.J. να αναλάβει την υποχρέωση να συνεχίσει το όραμα του προκατόχου του Rian Johnson. Το μόνο που ήθελα ήταν να τολμήσει να μας παρουσιάσει ένα δικό του όραμα και δεν το έκανε αυτό.

Πάντως αν κρίνω από τις ένθερμες αντιδράσεις εκείνων των Fanboys που δηλώνουν με στόμφο ότι πήραν από μια μετριότητα όπως είναι το The Rise of The Skywalker ‘όλα όσα ήθελαν να πάρουν‘ ε τότε η Disney , και η κάθε Disney, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κατόρθωσε επιτέλους να χτίσει τον κινηματογράφο που θέλουν τα στελέχη της.

Ένας κινηματογράφος όπου ο κάθε σκηνοθέτης κατόπιν εντολής του στούντιο θα στήνει κώλο στους θεατές/οπαδούς ώστε να ικανοποιήσει τα θέλω και τους εγωισμούς τους και εκείνοι να εξαγοράσουν την οποιαδήποτε αρτιστική του συνείδηση με τα λεφτά που θα σκάσουν για τα εισιτήρια , τα πλαστικά φωτόσπαθα , τα κουκλάκια Baby Yoda και πάει λέγοντας. Ένας κινηματογράφος που θα σου λέει ‘ορίστε ένα Spin-off φιλμ γύρω από εκείνον τον τυπά που εμφανίστηκε πριν από χρόνια σε εκείνη την ταινία που λατρεύεις και που όλη η συνεισφορά του ήταν να καταλήξει να προσγειωθεί με το κεφάλι μέσα στην άμμο !’ και εσύ θα τρέχεις σαν παλαβός να πάρεις το εισιτήριο σου.

Στο STAR WARS : The Rise of The Skywalker o J.J. μπαίνει στον αυτόματο πιλότο και υποκύπτει στην σκοτεινή πλευρά του στυγνού Fan Service και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε σε μια γωνία και να αναμένουμε να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει στην τέχνη , τις ιστορίες και τους χαρακτήρες της μια τέτοια κίνηση…

Βαθμολογία : J.J. είσαι ένας άξιος μισθοφόρος του σινεμά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: