COME TO DADDY : Οι ασύνδετες μελωδίες που αφήνουν πίσω τους προβληματικοί και χαμένοι πατεράδες…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Το COME TO DADDY , του σκηνοθέτη Ant Timpson είναι… ας πούμε ότι είναι μια ‘ ιδιαίτερη‘ ταινία.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της ταινίας μας γίνεται εξαρχής ξεκάθαρη όταν στους τίτλους αρχής ο σκηνοθέτης μας παραθέτει δυο ατάκες σχετικά με την πατρότητα. Η πρώτη ανήκει στον κλασσικό ποιητή Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η δεύτερη πάλι κατοχυρώνεται στην …pop τραγουδίστρια Beyonce !

Όμως είναι η στιγμή που κάνουμε την πρώτη μας γνωριμία με τους δυο βασικούς ‘ ήρωες‘ όπου η φάση γίνεται πραγματικά αλλόκοτη…

O Norval ( Elijah Wood) είναι ένας νεαρός μουσικός που αφήνει την χλίδα του Μπέβερλι Χιλς ώστε να επισκεφτεί , ύστερα από πολλά χρόνια, τον πατέρα του Brian (Stephen McHattie ) με τον οποίον είχαν αποξενωθεί και που πλέον ζει σαν ερημίτης σε μια απομονωμένη λίμνη στο Όρεγκον.

Ένα γράμμα του δεύτερου πείθει τον μουσικό να κάνει μια απόπειρα επανασύνδεσης με έναν άξεστο και μπεκρούλιακα άντρα που αρέσκεται στο να τον μειώνει και να τον χλευάζει συνεχώς. Ο Brian φαντάζει πιο εκκεντρικός και ‘ φευγάτος‘ ακόμη και από το σπίτι του , που όπως του επισημάνει ο γιος του μοιάζει ‘ σαν ένα ufo των 60s’

Ύστερα από ένα απότομο ξέσπασμα του πατέρα ο γιος θα καταλήξει μπλεγμένος σε μια αδιανόητη κατάσταση που θα τον πείσει ότι η επιλογή του να αφήσει το σπίτι και την μαμά του και να πάει να βρει τον πατέρα του ήταν ότι πιο ηλίθιο θα μπορούσε να κάνει…

Στο COME TO DADDY o Elijah Wood ενσαρκώνει έναν τύπο που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να μου είναι υπέρμετρα αντιπαθής. Ο άντρας αυτός συμπεριφέρεται σαν ξιπασμένος χιπστεράς, ντύνεται σαν κάγκουρας και είναι εντελώς δήθεν. Και όμως μέσα του κρύβει ένα καταπιεσμένο τραύμα που τον παρακινεί στο να βρει την αιτία πίσω από αυτό και να της ζητήσει τις εξηγήσεις που θα τον βοηθήσουν να το ξεπεράσει ή έστω να μπορέσει επιτέλους να προχωρήσει στην ζωή του δίχως να στοιχειώνεται άλλο από ένα επίπονο παρελθόν. Βέβαια σε αυτή μου την ταύτιση με τον ήρωα πιθανότατα να έπαιξε καθοριστικό ρόλο η δική μου σχέση, ή μάλλον η έλλειψη μιας σχέσης, με τον δικό μου ‘χαμένο‘ πατέρα. Ευτυχώς για μένα ο δικός μου πατέρας ήταν ένας σαφώς πιο cool τύπος από αυτόν του COME TO DADDY…

Το τραύμα αυτό αποκτά εδώ πρόσωπο, οστά αλλά και μια ανάσα που ζέχνει από αλκοόλ και γνήσια ανωμαλία μέσω του τιτάνα Stephen McHattie  . Ο πατέρας αυτός είναι τόσο άξεστος, μοχθηρός και αρρωστημένος που άνετα ο Ευαγγελάτος θα του αφιέρωνε ένα γελοίο τίτλο του τύπου ‘ ΠΑ-ΤΕΡΑΣ’ πίσω στις ένδοξες τηλεοπτικές εποχές του.

Μέσα από το ταραχώδες reunion τους πατέρας και γιος θα κληθούν να λύσουν τις διαφορές τους με τρόπους …τους οποίους αρνούμαι να σας αποκαλύψω ώστε να μην σας χαλάσω την αλλόκοτη εμπειρία του να παρακολουθήσετε το COME TO DADDY !

Το , χαμηλού μπάτζετ, φιλμ του Timpson στο μεγαλύτερο του μέρος εκτυλίσσεται μονάχα σε μια τοποθεσία όμως πραγματικά θα δεις πολλά να διαδραματίζονται στην οθόνη σου. Ο σκηνοθέτης μπασταρδεύει την μαύρη κωμωδία με το ψυχανώμαλο θρίλερ, το οικογενειακό δράμα και όλα αυτά τα αποδίδει μέσα από ένα παρανοϊκό και αρκετά βίαιο τριπάρισμα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ΔΕΝ θα έπρεπε να λειτουργεί τίποτε σε αυτή την ταινία. Όμως μιας και ΔΕΝ υπάρχουν και πολλά φυσιολογικά πράγματα στο COME TO DADDY ο σκηνοθέτης κατορθώνει να αναπτύξει την θεματολογία του και να σου περάσει τα μηνύματα του τα οποία προφανώς και πλανώνται επάνω από πληγωμένους γιους και χαμένους πατεράδες. Βέβαια εδώ στο φινάλε το συμπέρασμα είναι ότι ίσως είναι καλύτερα τα αγοράκια να μεγαλώνουν με την μητέρα τους

Σκηνοθετικά η ταινία είναι εξίσου αλλοπρόσαλλη με τους χαρακτήρες και την ιστορία της. Ο Timpson αποδίδει τα πάντα υπό ένα πρίσμα που είναι αιματηρό αλλά και κωμικό ταυτόχρονα. Όλα εδώ ελίσσονται ανάμεσα στο όνειρο και τον εφιάλτη. Ολόκληρη η ταινία είναι ένα τριπάρισμα που πήγε εντελώς λάθος αλλά με όλους τους απολαυστικούς, για τον θεατή τουλάχιστον , τρόπους.

Βέβαια σε ένα τριπάρισμα ποτέ κάτι δεν είναι αληθινά σταθερό και σίγουρο. Και έτσι εδώ το φιλμ του Timpson σε αρκετές περιπτώσεις φαντάζει παντελώς ασύνδετο και συγχυσμένο ως προς το τι θέλει πραγματικά να είναι. Ναι υπάρχει άφθονη μαύρη κωμωδία όμως μερικά αστεία μοιάζουν λες και τα έχωσαν με το ζόρι. Ναι κάπου ανάμεσα στην όλη παράνοια και το φονικό πάει να ξετυλιχθεί ένα οικογενειακό δράμα, με προεκτάσεις ψυχολογικού θρίλερ, όμως μην περιμένεις ποτέ σου να φτάσεις στην άκρη του νήματος. Ακόμη και τα Kills , όσο απολαυστικά και αιματοβαμμένα και αν είναι, κάπου αρχίζουν να σου δίνουν την εντύπωση ότι αδυνατούν να φτάσουν σε μια κορύφωση.

Πάντως το μεγάλο τεστ γύρω από το αν τελικά θα σου αρέσει το COME TO DADDY ή αν θα μπει στην κινηματογραφική ‘Shitlist‘ σου είναι η τρίτη πράξη της ταινίας που με κάποιον διαολεμένο τρόπο καταφέρνει να φαντάζει πιο αλλόκοτη από την υπόλοιπη ταινία…

Το COME TO DADDY είναι ένα ‘ μικρό ‘ φιλμ που όμως μπορεί και βγάζει από μέσα του ορισμένα ‘ μεγάλα‘ συναισθήματα.

Εδώ έχουμε την ιστορία ενός πληγωμένου παιδιού που η απώλεια του πατέρα του κατέληξε να του στοιχίσει ένα μεγάλο κομμάτι της μοναδικής εμπειρίας που προκύπτει από την εξέλιξη μας σε ενήλικες. Όσο και αν μεγάλωσε ο μουσικός στο τέλος μέσα του πάντοτε θα παίζει μια θλιμμένη μελωδία που θα νοσταλγεί αλλά ταυτόχρονα και θα κατηγορεί το παρελθόν.

Ακριβώς έτσι λειτουργεί και το COME TO DADDY ως φιλμ :

Μια σειρά από παντελώς ασύνδετες μελωδίες που όμως σχεδόν όλες τους είναι είτε εξαιρετικά αποτρόπαιες και σκληρές , είτε απρόσμενα ρομαντικές και ανθρώπινες.

Η ταινία αυτή παίζει ακριβώς τις νότες που οφείλει να παίζει το indie σινεμά. Μικρές , αλλόκοτες , στο ενδιάμεσο καμιά φορά βίαιες και άλλες φορές σκεπτόμενες και πάντοτε μοναδικές.

Βαθμολογία ; Οι αλλόκοτοι και προβληματικοί μπαμπάδες άνετα θα έβλεπαν αυτή την ταινία ύστερα από την καθιερωμένη , πρωινή, μαλακία τους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: