Design a site like this with WordPress.com
Get started

MORTAL KOMBAT (1992) :Ρίχνουμε ένα κατοστάρικο ξανά στην σχισμή…

By Αντρέι Κοτσεργκίν

Στις αρχές των 90s αν έμπαινες σε ένα μαγαζί Arcade aka “Ουφαδικο” το πρώτο παιχνίδι στο οποίο θα έτρεχες να ξοδέψεις το μεγαλύτερο μέρος των κερματων σου ήταν το STREET FIGHTER II.

Η CAPCOM δεν έβγαλε το πρώτο Fighting Game στην ιστορία όμως σίγουρα είχε τον απόλυτο πρωταθλητή του 1992.

Η τουλάχιστον έτσι νόμιζε

Τα games “κλώνοι” που αποπειράθηκαν να κλέψουν λίγη από την δόξα και τα κατοστάρικα του STREET FIGHTER II δεν ήταν και λίγα. Όμως μονάχα ένα τόλμησε να το κοιτάξει στα μάτια και στην συνέχεια να “σύρει” τους gamers της εποχής προς το μέρος του, ενώ ταυτόχρονα τους γρυλιζε “GET OVER HERE!”, με φωνή βγαλμένη κατευθείαν μέσα από τις φλόγες της Κόλασης…

Το πρώτο MORTAL KOMBAT βγαίνοντας στα arcade μηχανήματα και τις κονσόλες όχι μόνο συναρπασε τους απανταχού παίκτες με την γαματη αισθητική και τα Ultraviolent FATALITIES του αλλά προκάλεσε και έναν παροξυσμό που μέχρι τότε τον είχαμε ξαναδεί μονάχα γύρω από ταινίες ή Heavy Metal καλλιτέχνες.

Και όλο αυτό επιτεύχθη μέσα από την καυλα μόλις τεσσάρων τύπων!

Όπως και στην ιστορία της MORTAL KOMBAT μυθολογίας η μοίρα έπαιξε τον ρόλο της ώστε να χτιστεί το game με το οποίο γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές. Ο Ed Boon ένας τύπος που ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία κατασκευαζοντας φλιπερακια για την εταιρεία MIDWAY GAMES μια μέρα γνώρισε τον νεαρό υπάλληλο John Tobias και διαπίστωσαν ότι μοιράζονταν το ίδιο όραμα :

Να δημιουργήσουν ένα Fighting Game.

Αρχικά ο Tobias ήθελε να κάνει ένα game με νιντζα και πέταξε την ιδέα στον Boon, που εκείνη την εποχή ήταν ο προϊστάμενος του. Τελικά τα μεγάλα κεφάλια της εταιρείας τους έριξαν άκυρο. Λίγο καιρό μετά οι Boon και Tobias ξεκίνησαν να δουλεύουν επάνω σε ένα νέο πρότζεκτ, ένα fighting game που αρχικά υποτίθεται ότι θα αποτελούσε μια μεταφορά του UNIVERSAL SOLDIER φιλμ του αστέρα του Action σινεμά Jean Claude Van Damme. Τελικά ο Boon άλλαξε κατεύθυνση μιας και οραματιζονταν ένα game ξύλου που θα ήταν πολύ πιο σκληροτραχηλο και ωμό από τα “καρτουνιστικα” παιχνίδια της εποχής και που θα αντλούσε άφθονη έμπνευση από την ιστορία και την αισθητική του θρυλικού φιλμ ξύλου με τίτλο BLOODSPORT. Μάλιστα ο Boon ήθελε να κάνει μια φουλ πίστη ψηφιακή αποτύπωση του JCVD. Το πρότζεκτ ναυάγησε, μιας και ο Boon απέτυχε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα για μια μεταφορά, όμως όπως μας έδειξε η συνέχεια ο προγραμματιστης ήταν αποφασισμένος να δώσει στους gamers της εποχής ψηφιακό Van~Damage, ακόμη και αν χρειαζόταν να το κάνει… πλαγίως…

Πέραν του BLOODSPORT και του πρωταγωνιστή του JCVD ο Boon και το επιτελείο του έριξαν μερικές προβολές και στο ENTER THE DRAGON και τον Bruce Lee ώστε να αντλήσουν περισσότερη έμπνευση. Αρχικά η MIDWAY δεν “ψηνόταν” ιδιαίτερα ώστε να σπρώξει το πρότζεκτ τους όμως ύστερα από την αδιανόητη επιτυχία του STREET FIGHTER II η εταιρεία μυρίστηκε χρήμα και έδωσε επιτέλους το πράσινο φως για την δημιουργία ενός Fighting Game.

Και κάπως έτσι τον Οκτώβρη του 92 ο Boon και τα τρία λαϊκά μαστορια του ρίχνουν το MORTAL KOMBAT στον κόσμο των Arcade παιχνιδιών…

“SO REAL IT HURTS!”

Το προμο του MK μας έλεγε την μισή αλήθεια. Παίζοντας το παιχνίδι σχεδόν μπορούσες να νιώσεις τον “πόνο” τόσο από την ζημιά που προκαλούσες στους αντιπάλους σου όσο και από τα χτυπήματα που δεχοσουν ο ίδιος. Για πρώτη φορά στην ιστορία ενός βιντεοπαιχνίδιου ξύλου οι χαρακτήρες ματωναν και κάθε χτύπημα έφερε το βαρύ τίμημα του…

Όσον αφορά το “REAL” σκέλος Οκ ο “ρεαλισμός” σε ένα game που σε τοποθετούσε να μαχεσαι για την σωτηρία της Γης στο τουρνουά που διοργανώνει ένας πανίσχυρος και σατανικός “Fu ManchuΜάγος στο νησί του προφανώς και ήταν περιττός!

Βλέποντας σήμερα τον βαθμό στον οποίο έχει επεκταθεί η μυθολογία του MK και των χαρακτήρων του δεν γίνεται να μην παρατηρήσεις το ποσό μινιμαλ υπήρξε εκείνο το πρώτο κεφάλαιο.

Το αυθεντικό MK έδινε στους παίκτες την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μόλις 7 χαρακτήρες. Κάπου εδώ όμως ας θυμηθούμε τους ήρωες αλλά και τους κακούς που ξεκίνησαν την αιματηρή και βίαιη ιστορία μας…

Johnny Gage…

O John Carlton είναι ένας Martial Artist που κάνει καριέρα στο Hollywood παίζοντας σε ταινίες δράσης και ξύλου, υπό το ψευδώνυμο Johnny Cage. Παρά την πετυχημένη του καριέρα, που μας χάρισε εργάρες όπως τα DRAGON FIST, NINJA MIME και το (βραβευμένο) SUDDEN VIOLENCE, ο ηθοποιός υποφέρει από τις φήμες που τον θέλουν να είναι μια “λαμπερή απάτη“…

Ο Cage αποφασίζει να λάβει μέρος στο τουρνουά ώστε να αποδείξει σε όλους ότι οι πολεμικές του τέχνες δεν αποτελούν προϊόν “ειδικών εφέ” αλλά ότι είναι ο ίδιος ένα “σπέσιαλ εφέ”!

Ο χαρακτήρας ξεπατικωθηκε ψηφιακά επάνω στις κινήσεις του, ηθοποιού και Martial Artist, Daniel Mesina όμως οι επιρροές από τον JCVD και τον χαρακτήρα Frank Dux που γνωρίσαμε μέσα από το BLOODSPORT είναι απόλυτα ευδιάκριτες.

Ο Johnny Cage, διαχρονικά, παρουσιάζεται στο σύμπαν του MK ως ένας απόλυτος “καγκουρας“. Ένας χαρακτήρας που στα πρώτα κεφάλαια πέθαινε κατά την διάρκεια του τουρνουά και για πολλούς παίκτες φάνταζε ενοχλητικός όμως με τα χρόνια απέδειξε την αξία του και εξελίχθηκε σε All Time Classic!

Raiden…

Ένας Θεός του Κεραυνού που επιλέγει να πάρει ανθρώπινη μορφή και να λάβει μέρος στο τουρνουά ύστερα από πρόσκληση του Shang Tsung.

Ο Raiden έδειξε από την αρχή κιόλας την ισχύ του ως χαρακτήρας μέσα από πανίσχυρες σπέσιαλ κινήσεις, με πιο κλασσικές φυσικά την ικανότητα του να τηλεμεταφερεται αλλά και να επιτίθεται στους αντιπάλους του λες και είναι μια ηλεκτρική τορπιλη!

Το παράδοξο είναι ότι μπορεί στην πορεία ο Raiden να εξελίχθηκε σε προστάτη του EarthRealm όμως στο πρώτο MK αν νικούσες το τουρνουά παίζοντας ως Raiden στο φινάλε η νίκη του είχε τρομερές επιπτώσεις για την ανθρωπότητα…

“Have a Nice Day!”

Βέβαια αν αναλογιστουμε ότι ο χαρακτήρας στηρίχθηκε επάνω σε εκείνον τον ηλεκτρικό Μπασταρδο από το BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA, του μάστορα John Carpenter (που παραμένει η καλύτερη “MK μεταφορά” στο πανί μέχρι και σήμερα…) ίσως η παραπάνω εξέλιξη να ήταν απόλυτα αναμενόμενη.

Kano…

Ο ηγέτης της εγκληματικής φατρίας BLACK DRAGON που μπαίνει στο τουρνουά έχοντας αποκλειστικό σκοπό να… κλέψει τους θησαυρούς που κρύβονται στο νησί του Shang Tsung!

Το Κάθαρμα που μισησαμε / αγαπήσαμε ως έναν αξεστο και “βρώμικο” Αυστραλό αρχικά υποτίθεται ότι ήταν μίσος Αμερικανός και μίσος Γιαπωνέζος. Το Highlight του αποτέλεσε φυσικά το κλασσικό πλέον FATALITY όπου ξεριζωνει με το χέρι την καρδιά των αντιπάλων του.

Οι σχεδιαστές του game βασισαν τον Kano επάνω στον πρώτο “Εξολοθρευτή” των Arnold και James Cameron καθώς το Cyber μάτι του ξεκάθαρα γεννήθηκε μέσα από την φρικιαστική σκηνή στην οποία ο The Terminator αφαιρεί μόνος του το δικό του μάτι…

Sub~Zero…

Ένας φονιάς που η καρδιά του είναι “Cold as Ice”!

Στην πρώτη εκδοχή του ο Sub~Zero είναι μέλος της φατρίας Lin Kuei και αποστολή του είναι να δολοφονήσει τον Shang Tsung. Δύναμη του είναι να χειρίζεται τον πάγο ενώ το FATALITY του μέχρι και σήμερα αποτελεί “Greatest Hit” για το franchise!

Το FATALITY με την ξεριζωμενη σπονδυλική στήλη λειτουργεί και ως ένας ζουμερος και φοβερός φόρος τιμής στο BAD TASTE B~Movie του σκηνοθέτη Peter Jackson.

Scorpion…

Ένας μυστηριώδης νιντζα που αρχικά δείχνει να τρέφει ένα άσβεστο μίσος για τον Sub~Zero. Τερματιζοντας το τουρνουά ανακαλύπτουμε ότι ο Scorpion στην πραγματικότητα είναι πλέον ένα “φάντασμα” που επιθυμεί διακαώς να πάρει την εκδίκηση του από τον ψυχρό Καργιολη που κάποτε τον δολοφόνησε…

Η κόντρα ανάμεσα στους Scorpion και Sub~Zero θα εξελισσονταν θεματολογικά στα επόμενα games και μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά, τραγικά και δυναμικά στοιχεία της ιστορίας του MK.

Ο σχεδιασμός, οι σπέσιαλ κινήσεις, η κραυγή “GET OVER HERE” (με τον Boon να δανείζει την φωνή του…) αλλά και η φριχτή αποκάλυψη ότι πίσω από την μάσκα ενός νιντζα κρύβεται μια κολασμένη νεκροκεφαλή που φλέγεται από οργή πολύ γρήγορα εξέλιξαν τον Scorpion στον αγαπημένο MK χαρακτήρα των περισσότερων παικτών, και κατά συνέπεια σε πόλο αντιπαράθεσης όταν ερχόταν η ώρα να παίξουμε κάνα “διπλό“!

Reptile…

Ω ναι, το MK είχε ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ “ΝΙΝΤΖΑ”, αυτή τη φορά ντυμένο στα πράσινα…

Ο Reptile ήταν κυριολεκτικά “αόρατος” στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν τον έβρισκες στο ροστερ των playable χαρακτήρων. Εμφανιζόταν ύπουλα και σποραδικά σε κάποια σημεία του τουρνουά για να σου δώσει Hints σχετικά με το πως να τον βρεις ώστε να τον αντιμετωπίσεις.

Ο Reptile αποτέλεσε τον πρώτο “Hidden Character” σε Fighting Game και δημιούργησε ένα από τα πιο κλασσικά trends του είδους!

Και οι τρεις “νιντζα” λειτουργούν ως φόροι τιμής των συντελεστών του MK στα Cult και λατρεμένα Ninja Movies των 80s, όπως πχ το ENTER THE NINJA.

Liu Kang…

Εμπνευσμένος ξεκάθαρα από τον Bruce Lee ο Liu υπήρξε ο πιο ανιδιοτελής και ηρωικός χαρακτήρας της, θρυλικής πλέον, πρώτης φουρνιάς μαχητών του MK.

Ο Liu ανήκει στο τάγμα των μοναχών που είναι γνωστοί ως “White Lotus Society” και μπαίνει στο τουρνουά αποκλειστικά για να υπερασπιστεί την γη. Οι γρήγορες κινήσεις του, οι πανίσχυρες / εναέριες κλωτσιές του και τα “Fireballs” που εκτοξεύει τον κατεστησαν ως έναν από τους πιο Badass χαρακτήρες του game. Η διττή φύση του Liu Kang, ενός πολεμιστή / μοναχού, τον αποτρέπει από το να σκοτώνει τους αντιπάλους του. Κατά συνέπεια εδώ ο Liu αντί για FATALITY έχει ένα Finishing Move που απλά ρίχνει ξερό τον εκάστοτε αντίπαλο του. Βέβαια αν κάποιος επιθυμεί στην, κλασσική πλέον, The Pit πίστα, να “αναγκάσει” τον τίμιο μοναχό Liy Kang να εκτοξεύσει με ένα uppercut χτύπημα κάποιον αντίπαλο του επάνω σε αιχμηρά παλούκια σας εγγυώμαι ότι καμία “Θεϊκή παρέμβαση” δεν θα κάνει την εμφάνιση της ώστε να σας εμποδίσει!

Sonya Blade…

O πρώτος Female Character του Franchise και ο μοναδικός του πρώτου game. Η Sonya είναι μέλος των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και παίρνει μέρος στο τουρνουά επάνω στην προσπάθεια της να εντοπίσει και να εξουδετέρωσει τον εγκληματία Kano.

Ο χαρακτήρας στηρίχθηκε επάνω στην Cynthia Rothrock, αστέρα των πολεμικών τεχνών εκείνη την εποχή. Η Sonya πέρα από Badass μαχητρια προσεδιδε και μια πινελιά “ρομαντισμού” στο gameplay μέσα από τα (κυριολεκτικά) εκρηκτικά… φιλάκια που έστελνε στους αντιπάλους της!

Περαν του κρυφού Reptile και των 7 playable χαρακτήρων το MK μας σύστησε για πρώτη φορά και τους Villains Shang Tsung και Goro. Ο πρώτος είναι ο Κεντρικός Κάκος της ιστορίας. Ένας μοχθηρος μάγος που μέσω του τουρνουά που διοργανώνει επιθυμεί να κατακτήσει το βασίλειο της Γης, για λογαριασμό του αφέντη του Shao Khan. Ο Shang είναι το τελικό Boss. Έχει την ικανότητα να εκτοξεύει πυρήνες σφαίρες εναντίον σου και έχει την δύναμη να μεταμορφώνεται σε οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους χαρακτήρες του ροστερ (ακόμη και σε εκείνον που θα επιλέξεις εσύ!) γεγονός που τον καθιστά έναν απρόβλεπτο αντίπαλο. Εκτός από κεντρικός ανταγωνιστής ο Shang Tsung λειτουργεί και ως η “φωνή” του τουρνουά. Είναι εκείνος που εκφωνεί τους γύρους (με το περίφημο “Round One… FIGHT!” ) και επίσης είναι και εκείνος που με την φωνή του απόλυτου Μπασταρδου θα ξεστομίσει ” FATALITY ” ή ” FLAWLESS VICTORY ” ανάλογα με τις επιδόσεις σου!

Όμως για να φτάσεις μέχρι τον μάγο θα πρέπει πρώτα να περάσεις μια βόλτα από το τρομερό λημέρι του “δράκου”…

Ο Goro είναι το μοναδικό τέρας στο αυθεντικό MK και δημιουργήθηκε με stop motion τεχνικές. Το story τον θέλει επίτιμο μέλος της φυλής Shokan. Πριν από 500 ολόκληρα χρόνια κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή από τον θρυλικό υπερασπιστή της Γης Kung Lao αλλά με το πέρασμα των εποχών διαστρεβλωθηκε σε υποχείριο του πανούργου Shang Tsung. Η A. I. του συγκεκριμένου χαρακτήρα ήταν αρκετά τσατσικη και “βρώμικη” και δημιούργησε μια παράδοση όσον αφορά τους τερατώδεις και θηριώδεις Villains που θα μας παρουσίαζαν τα μετέπειτα κεφάλαια. Για να νικήσει κάποιος τον Goro θα έπρεπε επίσης να καταφύγει στην τσατσια. Οι εναέριες κλωτσιές ήταν το απόλυτο must ενώ αν επέλεγες για χαρακτήρα σου κάποιον εκ των Sub~Zero, Scorpion ή Liu Kang σίγουρα θα διευκόλυνες την ζωή σου!

Σε επίπεδο gameplay το MK με απλούς τρόπους σου πρόσφερε έντονες συγκινήσεις. Η δομή του τουρνουά ήταν ουσιαστικά μια “σκάλα“. Με κάθε αντίπαλο που νικάς ανεβαίνεις στον επόμενο, μέχρι να φτάσεις φυσικά στον Shang Tsung. Σε κάθε νέο “σκαλοπάτι” ανεβαίνει η A.I. του αντιπάλου και κατά συνέπεια το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού. Στην τελική σκοπός των Arcade πέρα από το να σε ψυχαγωγησουν ήταν να σου φάνε και ένα σωρό “κατοστάρικα” και το MK φρόντιζε να “χωνέψει” πολλά από τα κέρματα σου! Μάλιστα πριν φτάσεις στον Goro το Game σε έριχνε σε ένα “Handicap” ματς όπου έπρεπε να αντιμετωπίσεις διαδοχικά δύο αντιπάλους μέσα σε δύο γύρους και με την μπάρα ενέργειας σου να ΜΗΝ αναπληρώνεται κατά την διάρκεια του “switch“! Στο ενδιάμεσο είχες την δυνατότητα να κάνεις ένα διάλειμμα μέσω του “TEST YOUR MIGHT” mini~game που απλά εσπαγες διάφορες μαλακιες πατώντας σαν παλαβός τα κουμπιά.

Το ρεπερτόριο κινήσεων του αυθεντικού MK δεν έπαιρνε βραβείο πρωτοτυπίας. Ουσιαστικά και οι 7 playable χαρακτήρες έχουν τα ίδια βασικά χτυπήματα. Ένα κοινό σετ από ψηλά και χαμηλά κλωτσομπουνιδια, λαβές, ένα πανίσχυρο και υπερπολυτιμο χτύπημα uppercut και φυσικά την διαχρονική και must “sweep the leg” κίνηση που εκτίμησαν οι απανταχού τσατσοι σε κάθε Arcade γωνιά του πλανήτη μας!

Τα στοιχεία που έκαναν το MK να ξεχωρίζει ήταν ο σχεδιασμός των χαρακτήρων αλλά και τα special moves που είχε ο καθένας τους.

Διαολε εδώ μιλάμε για ένα game που σου έδινε την δυνατότητα να επιλέξεις αν θες να λάβεις μέρος σε ένα βίαιο και αιματηρό τουρνουά παίζοντας ως ξιπασμενος αστέρας του Hollywood ή σαν ένα φλεγόμενο φάντασμα ή ακόμη και σαν ένας Thunder God! Η ακόμη καλύτερα, μπορούσες να παίξεις ως ένας λεχριτης και να ξεριζωσεις με τα θνητά και γυμνά σου χέρια την καρδιά ενός Θεού!

Μία ωραία πινελιά στην ιστορία είναι ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες μπαίνουν στο τουρνουά για προσωπικούς και εγωιστικούς λόγους. Όταν τερματίζες το παιχνίδι μια καρτέλα σου αποκάλυπτε τόσο την κατάληξη του καθενός τους όσο και τις επιπτώσεις που είχε η νίκη τους επάνω στον κόσμο μας.

Και φυσικά έχουμε και εκείνο το στοιχείο που όχι μόνο αποτέλεσε την βασική ατραξιόν του MK, και των μετέπειτα sequels του, αλλά και που λειτούργησε ως μια γραφική και Ultraviolent καινοτομία που θα άλλαζε ριζικά την ιστορία και την εξέλιξη των Fighting (και όχι μόνο) Video Games…

Τα φουλ αιματηρα και βίαια FATALITIES του MK όχι μόνο ενθουσίασαν τους gamers των 90s, όχι μόνο εξελίχθηκαν στο “αλατοπίπερο” του Franchise αλλά οδήγησαν τα Video Games σε μια εποχή λογοκρισίας παρόμοια με εκείνη που είχε απλωθεί στο παρελθόν επάνω στο σινεμά, την μουσική και τα comics.

Η γραφική βία και το Gore που διέκρινε το MK αποτέλεσε μια από τις βασικές αιτίες για την σύσταση της ESRB, της επιτροπής που θα χώριζε σε “κατάλληλα” και “ακατάλληλα” τα Video Games ανάλογα με τον βαθμό βίας, καφρίλας ή ανωμαλίας που τα χαρακτήριζε. Η εξέλιξη αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο MK. Όταν έγινε η μετάβαση από τα Arcade στις κονσόλες της εποχής η Nintendo πετσοκοψε το “ακατάλληλο περιεχόμενο ” για την έκδοση του SNES πασχιζοντας να παρουσιάσει μια… “Family Friendly” έκδοση του MK… Η απόφαση αυτή έφαγε άφθονο κράξιμο από τους gamers και τους κριτικούς της εποχής μιας και ουσιαστικά εγδυνε το παιχνίδι από εκείνο το στοιχείο που το έκανε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Fighting Games. H “Family Friendly” Πολιτική της Nintendo είχε ως αποτέλεσμα οι εκδόσεις του Game σε κονσόλες όπως τα SNES και GAME BOY αντί με αίμα να λουζουν με… ιδρώτα τους χαρακτήρες ενώ τα FATALITIES έδωσαν την θέση τους σε κάτι αναίμακτα και νερόβραστα “FINISHING MOVES”…

Ευτυχώς ο Boon και οι συνεργάτες του φρόντισαν να μπασουν σε αυτές τις εκδόσεις ένα Cheat Code που επέτρεπε στους gamers να απολαύσουν το MK στην αρχική, ωμή, bloody και γραφική μορφή του!

Πολλοί κριτικοί των 90s υποστήριζαν ότι με την μετάβαση του από τα Arcade στις σπιτικές κονσόλες το MK έχανε μερικά “χτυπήματα” όσον αφορά τον σχεδιασμό και το gameplay και ίσως να μην είχαν και άδικο. Όπως και να χει μέχρι το 1995 οι “κασέτες” του MK ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια τεμάχια και έφεραν γύρω στα 300 εκατομμύρια σε εισπράξεις!

Ενώ αν κρίνουμε με βάση την βίαιη αισθητική των σημερινών, κάθε είδους, video games το MK κατόρθωσε να ρίξει την λογοκρισία επάνω σε ένα αιχμηρό παλούκι.

Μιας και πιάσαμε τα “παλούκια” αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ακρωτηριασμενα κεφάλια που διακρίνονται στον πάτο του The Pit Level ανήκουν στους μερακλήδες κατασκευαστές αυτού του παιχνιδιού!

Η αδιανόητη επιτυχία που σημείωσε ένα Video Game που σου επέτρεπε να ξεριζωνεις με τα γυμνά σου χέρια την καρδιά ή την σπονδυλική στήλη (με έναν γρήγορο συνδυασμό κουμπιών) ενός αντιπάλου δημιούργησε πώρωση αλλά και παροξυσμό σε παγκόσμιο λεβελ.

Το αυθεντικό MK έφτασε μέχρι και τα έδρανα του Αμερικανικού Κονγκρεσου όπου οι “πουριτανοι” ηγέτες και “επιφανείς” πολίτες της χώρας εξέφραζαν τις ανησυχίες τους γύρω από “εκείνο το παιχνίδι ξύλου που διεφθειρε την νεολαία της μαμάς Αμερικής”! Μάλιστα κάποιοι ακόμη πιο “ευαίσθητοι” πολίτες και γονείς ξεκίνησαν να διαδίδουν φήμες ότι το Game πέραν των FATALITIES περιλάμβανε και κρυφά… “NUDEALITIES“, μέχρι και… “RAPEALITIES“! Αργότερα MIDWAY και ACCLAIM πάτησαν επάνω σε αυτές τις, ανυπόστατες και παράλογες, φήμες ώστε να εμπλουτίσουν το franchise με τα περίφημα ANIMALITIES και BRUTALITIES, που έκαναν την εμφάνιση τους στο MK #3!

Η γλυκιά ειρωνεία της όλης υπόθεσης είναι ότι οι συντελεστές του MK αποφάσισαν να ενσωματώσουν τα FATALITIES κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στο Game τους επειδή ο Boon δεν γούσταρε καθόλου το “Dizzied” εφέ που διέκρινε τα Fighting Games της εποχής. Ο Boone αποφάσισε να κάνει το δικό του game λίγο πιο “πικάντικο” και μοναδικό δίνοντας την δυνατότητα στον παίκτη να χώσει ένα “τζάμπα” χτύπημα στο φινάλε της αναμέτρησης.

Και κάπως έτσι το MK ξεκίνησε να γράφει την μακροχρόνια και σπουδαία ιστορία του, με τα χαρακτηριστικά πλέον κόκκινα γράμματα του…

Γενικότερα η μαγεία και οι καινοτομίες του παιχνιδιού οφείλονται σε τεράστιο βαθμό στους στιγμιαιους αυτοσχεδιασμούς των δημιουργών του. Ακόμη και το ανορθόγραφο όνομα του Game ήταν μια απόφαση της στιγμής.

KUMITE, DRAGON ATTACK, DEATH BLOW, FATALITY…

Οι αρχικοί υποψήφιοι τίτλοι για το Game ήταν αρκετοί και ο Boon ζοριζονταν να διαλέξει έναν από αυτούς. Μια μέρα στο γραφείο κάποιος βαριόταν και έγραψε την λέξη “COMBAT” επάνω σε έναν πίνακα. Λίγο μετά κάποιος άλλος, δίχως προφανή λόγο, αντικαταστήσε το γράμμα C με ένα K

Από κει και ύστερα όλα πήραν τον δρόμο τους!

Το ορίτζιναλ MK δεν άλλαξε την εξέλιξη και την μετέπειτα ιστορία των Fighting Video Games με το Gameplay του αλλά το κατόρθωσε καθαρά με το ύφος, την αυθάδειά και την άγνοια κινδύνου του.

Μας έχωσε σε εφιαλτικές πίστες που έμοιαζαν ξεριζωμενες από την pulp λογοτεχνία , αν οι συγγραφείς των ιστοριών αυτών ασχολούνταν με τις πολεμικές τέχνες και διψουσαν για αίμα, και από Cult ταινίες πολεμικών τεχνών, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας των 80s.

Μας έδωσε την δύναμη να μπορούμε να επιλέξουμε αν απλά θα ρίξουμε ξερό στο καναβατσο τον εχθρό μας ή αν θα τον “τερματίσουμε” οριστικά επιστρατευοντας τους πιο βίαιους, επιπονους και φρικιαστικους τρόπους.

Μας σύστησε στον Scorpion, έναν από τους πιο εμβληματικους χαρακτήρες σε ολόκληρη την ιστορία του Gaming και σε διάφορες χρωματικές παραλλαγές του που ευτυχώς στην πορεία απέκτησαν δική τους προσωπικότητα και αισθητική.

Μας χάρισε μια σωρεία από sequels και spinoff games. Κάποια ήταν γαματα, αλλά υπήρξαν τραγικά όμως όλα είχαν την φάση τους. Στο ενδιάμεσο μεταφέρθηκε τρεις φορές στην μεγάλη οθόνη, σε animated σειρές και ταινίες και σε κάνα δυο τηλεοπτικές σειρές. Καμία από αυτές τις μεταφορές δεν εξελίχθηκε σε “FLAWLESS VICTORY” όμως επίσης όλες τους υπήρξαν άκρως ψυχαγωγικες.

Στο φινάλε όμως η μεγαλύτερη νίκη του MK είναι ότι παρά το γεγονός ότι καταβροχθισε λαίμαργα όλα μας τα κατοστάρικα στο τέλος βγαίνοντας από τα “ουφαδικα” μας έκανε να νιώθουμε ότι είμαστε οι απόλυτοι νικητές.

Και οκ αν μια μέρα έφευγες δίχως να έχεις κατορθώσει να αναρριχηθείς μέχρι την κορυφή της “σκάλας” υπήρχε πάντοτε η επόμενη μέρα και η επόμενη…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: