Design a site like this with WordPress.com
Get started

William Gibson’s ALIEN #3 : Η ταινία που δεν είδαμε ποτέ βγαίνει από το ‘ αυγό ‘…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Μέσα σε ένα τόσο μακροχρόνιο, άνισο και σύνθετο franchise ο σκηνοθέτης David Fincher μπορεί άνετα να ισχυριστεί ότι κατόρθωσε να γυρίσει το πιο αμφιλεγόμενο ALIEN φιλμ που έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Το ALIEN #3 , που βγήκε στις αίθουσες το 1992, αν και ένα εξαιρετικά τολμηρό φιλμ κατέληξε να διχάσει ακόμη και τους πιο φανατικούς οπαδούς της σειράς. Η ταινία του Fincher υπέφερε από ένα εξαιρετικά προβληματικό στάδιο παραγωγής και ουσιαστικά αποτελεί το μπαστάρδεμα αρκετών διαφορετικών σεναρίων , τα οποία είχαν γραφτεί από μια μίνι στρατιά σεναριογράφων…

Και να που έρχεται τώρα η εκδοτική DARK HORSE να δώσει στους αναγνώστες της την ευκαιρία να διαβάσουν εκείνο το πρώτο σενάριο που τελικά πίσω στα 90s δεν μπορέσαμε ποτέ μας να το δούμε να μετουσιώνεται σε κινηματογραφική εικόνα !

‘Space commies hijack alien eggs—big problem in Mallworld…’

Με την παραπάνω, χλευαστική , φράση είχε περιγράψει σε παλιότερη συνέντευξη του ο συγγραφέας William Gibson το σενάριο που είχε παραδώσει στην 2OTH CENTURY FOX στα τέλη των 80s . Ένα σενάριο που το στούντιο το απέρριψε καθώς απογοητεύτηκε που ο συγγραφέας δεν το ‘ έντυσε ‘ με την περίφημη CybePunk αισθητική του. Η FOX πρότεινε τότε στον Gibson να το ‘ αναθεωρήσει ‘ αλλά αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Renny Harlin , δηλαδή τον macho δημιουργό που μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το δεύτερο DIE HARD , το cult καρχαριοέπος με τίτλο DEEP BLUE SEA, το CLIFFHANGER όπου απολαύσαμε τον Sylvester Stallone να αναρριχάται σε οροσειρές φορώντας ένα υπερβολικά κοντό και στενό σορτσάκι αλλά και την ταινία ‘ ναυάγιο ‘ (στο Box Office τουλάχιστον γιατί προσωπικά σαν ταινία εμένα μου άρεσε…) με την ονομασία CUTTHROAT ISLAND. Προς τιμήν του ο Gibson έριξε άκυρο στο στούντιο και αποχώρησε από το πρότζεκτ.

Να όμως που ύστερα από μερικές δεκαετίες επιτέλους το ALIEN όραμα του συγγραφέα αποκαλύπτεται στο κοινό έστω και υπό την μορφή ενός comic

H αλήθεια είναι ότι ο συγγραφέας με την φράση που προαναφέραμε περιέγραψε λακωνικά αλλά και σταράτα την ιστορία του.

Στο ALIEN #3 του Gibson η κάψουλα διαφυγής των Ripley, Hicks και Newt, δηλαδή των μοναδικών επιζησάντων από τον απόλυτο τρόμο που εκτυλίχθηκε στο ALIENS του σκηνοθέτη James Cameron, καταλήγει σε μια… Μαρξιστική Διαστημική Αυτοκρατορία !

Η μάλλον πιο σωστά σε έναν διαστημικό σταθμό που κατοικείται από φουτουριστές θιασώτες του Κομμουνισμού…

Τα space κομμούνια ανασύρουν από την κάψουλα τα , ακόμη λειτουργικά, απομεινάρια του συνθετικού Bishop όμως δεν προλαβαίνουν να περισυλλέξουν και τα κοιμισμένα σώματα της υπόλοιπης συντροφιάς καθώς ένα απρόοπτο εύρυμα / περιστατικό τους αναγκάζει να τραπούν σε φυγή…

Στον αντίποδα οι Ripley, Newt και Hicks καταλήγουν σε ένα διαστημόπλοιο το οποίο ουσιαστικά διοικείται από τους τεχνοκράτες Μπάσταρδους της Εταιρείας Weyland-Yutani

Παρά το ΧΑΟΣ και το ΜΑΚΕΛΕΙΟ που προκλήθηκε στο φεγγάρι / αποικία με την κωδική ονομασία LV-426, κατά την διάρκεια των γεγονότων του ALIENS, τα λαμόγια αυτά δεν λένε να βάλουν μυαλό και εξακολουθούν να επιθυμούν να περισυλλέξουν δείγματα του Xenomorph πλάσματος ώστε αφού το κλωνοποιήσουν στην συνέχεια να το ενσωματώσουν στον τομέα όπλων της εταιρείας.

Προφανώς το σχέδιο αυτό θα πάει κατά διαόλου μιας και τόσο το Xenomorph που έφεραν μαζί τους η Ripley και οι σύντροφοι της όσο και ένα άλλο πλάσμα που οφείλει την γέννηση του στα πειράματα DNA της εταιρείας κατορθώνουν να αποδράσουν και να σπείρουν τον τρόμο και τον θάνατο τόσο επάνω στους Καπιταλιστές όσο και στους Κομμουνιστές ανταγωνιστές τους…

Σε περίπτωση που ήλπιζες να ξαναδείς εδώ την εμβληματική Ellen Ripley σε δράση θα απογοητευτείς οικτρά.

Στο ALIEN#3 του William Gibson συναντάμε αρκετούς νέους , και αρκετά αδιάφορους και αναλώσιμους, χαρακτήρες ενώ από τους παλιούς ήρωες μονάχα οι Bishop και ο σημαδεμένος δεκανέας Hicks έχουν να παίξουν κάποιον ενεργό ρόλο.

Ο Gibson δεν κατορθώνει να χτίσει αποτελεσματικά ούτε τους ήρωες του αλλά ούτε και τον ALIEN κόσμο του. Υπάρχουν ορισμένες ευρηματικές και σκόρπιες ιδέες, όπως πχ ένα ‘ αναβαθμισμένοXenomorph, ένας διαστημικός σταθμός γεμάτος Κομμουνιστές αλλά και μια αλληγορία για το HIV, όμως καμία από αυτές δεν αναπτύσσεται ή αξιοποιείται με κάποιον θεαματικό ή ουσιώδη τρόπο.

Πάντως το comic διακρίνεται από άφθονη δράση και σφαγή και ειλικρινά χαζεύοντας ορισμένες από τις σελίδες του έπιασα τον εαυτό μου να φαντασιώνεται μια κινηματογραφική μεταφορά όπου όλο αυτό το Action και το Gore θα κάνει την εμφάνιση του επάνω στο πανί…

Σχεδιαστικά το comic είναι κομπλέ καθώς οι Johnnie Christmas και Tamra Bonvillain κάνουν αξιοπρεπέστατη δουλειά. Όμως το μάχιμο σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η πλειοψηφία των ALIEN τίτλων της DARK HORSE διαπρέπει σε αυτόν τον τομέα. Η μόνη μου ένσταση όσον αφορά την εικόνα έχει να κάνει με τους χρωματισμούς που περισσότερο δείχνουν να αρμόζουν σε κάποιον τίτλο της MARVEL παρά σε ένα ALIEN comic. Θα προτιμούσα οι καλλιτέχνες να παίξουν περισσότερο με τις σκιές και τις γκρίζες αποχρώσεις. Επίσης ενώ η απεικόνιση του Bishop είναι αρκετά πιστή σε σχέση με εκείνον που γνωρίσαμε μέσω του τιτάνα Lance Henriksen από την άλλη ο Hicks εδώ είναι σχεδιασμένος εντελώς πρόχειρα και δεν θυμίζει σε τίποτα τον χαρακτήρα που ενσάρκωσε ο Michael Biehn στο ALIENS φιλμ.

Εκεί που υπάρχουν πολλά ψεγάδια είναι στην απόδοση και την ανάπτυξη της ίδιας της ιστορίας. Μάλιστα κάποιες πτυχές της δεν βγάζουν καν νόημα καθώς εδώ τα Xenomorphs αποκτούν μορφές και ικανότητες που δεν δικαιολογούνται από πουθενά και μάλλον κάνουν την εμφάνιση τους μόνο και μόνο ώστε να χορτάσουν το μάτι μας.

Ολοκληρώνοντας αυτό το comic κατέληξα να έχω την υποψία ότι ο συγγραφέας του ποτέ του δεν μπήκε στον ‘ κόπο ‘ να δει τις πρώτες δυο ALIEN ταινίες…

Παρά την ισχνή , και όχι ιδιαίτερα συναρπαστική, θεματολογία του Gibson το comic αυτό λειτουργεί ως ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Ο συγγραφέας εδώ ουσιαστικά παίρνει ένα χαμένο και ανολοκλήρωτο σενάριο και το αποδίδει με , μια σχετική, συνοχή και στιβαρότητα.

Το comic αυτό είναι ένα προβοκατόρικο WHAT IF ?! που μας δείχνει το πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί ένα λατρεμένο αλλά και πολύπαθο franchise που υπάρχει από τα τέλη των 70s ! Ένα franchise που ενώ έχει περάσει τα πάνδεινα επιμένει πεισματικά να προσαρμόζεται ,να επιβιώνει όπως κάνουν και τα αποκρουστικά / υπέροχα τέρατα του. Και ναι διαβάζοντας το επιτέλους κατάλαβα τους λόγους για τους οποίους το σενάριο του Gibson κατέληξε να πλέει χαμένο στο διάστημα τότε όμως επίσης διαπίστωσα ότι αρκετοί από τους σεναριογράφους και σκηνοθέτες των μετέπειτα ταινιών δανείστηκαν αρκετά στοιχεία από αυτό. Τόσο το αλησμόνητο, ίσως για τους λάθος λόγους, ALIEN : RESURRECTION όσο και ο πρόσφατος και εξαιρετικά αμφιλεγόμενος ‘ Προμηθέας ‘ του Ridley Scott πήραν εικόνες και ιδέες από το όραμα του Gibson.

Επίσης το comic αυτό ανοίγει τον δρόμο για παρόμοια πρότζεκτ. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση η DARK HORSE μας ετοιμάζει και ένα αντίστοιχο comic στο οποίο θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το αυθεντικό σενάριο του λατρεμένου και διαχρονικού PREDATOR φιλμ του 1987.

Προσωπικά το να βγάλει η DARK HORSE μια ολόκληρη σειρά από comics που θα βασίζονται επάνω στα ‘ χαμένα ‘ σενάρια αγαπημένων ταινιών του ένδοξου παρελθόντος είναι ένα εγχείρημα που δεν με χαλάει καθόλου !

Στο φινάλε όμως η πραγματική αξία και σημασία του ALIEN #3 συναντάται στο γεγονός ότι εδώ έχουμε την αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας.

Τουλάχιστον όσον αφορά το σινεμά με το οποίο γαλουχηθήκαμε…

Βλέποντας τους Newt , Bishop και Hicks ξανά ‘ ζωντανούς ‘ , έστω και επάνω στο χαρτί ομολογώ ότι μια συγκίνηση την ένιωσα μέσα στα σωθικά μου.

Δεν ήμουν ποτέ από εκείνους που έκραζαν τον Fincher για τα παράτολμα και προβοκατόρικα ρίσκα που πήρε στο δικό του ALIEN #3 , ίσα , ίσα εξακολουθώ να εκτιμώ ορισμένα από αυτά, όμως διάολε σε αυτούς τους ήρωες άξιζε μια σαφώς καλύτερη μοίρα από το να πέσουν θύματα του μηδενισμού ενός ανερχόμενου και καυλωμένου σκηνοθέτη…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: