CANDYMAN ‘ Farewell to The Flesh ‘ : Που πήγε η CANDYWOMAN ρε Μαλάκες ?!

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Θυμάσαι πόσο ωραία και ανατρεπτική , για το είδος της πάντα, ταινία υπήρξε το αυθεντικό CANDYMAN του Bernard Rose ?

Σε αυτή την ταινία ο Rose πήρε μια απλά μάχιμη μεταφυσική ιστορία του συγγραφέα Clive Barker η οποία περιστρέφονταν γύρω από έναν ‘ Μπαμπούλα ‘ και την εξέλιξε σε κάτι σαφέστατα πιο σύνθετο, ουσιώδες αλλά και αιματηρό.

Ο Rose όχι μόνο έθιξε θέματα σχετικά με τον ρατσισμό και τις ιστορικές αδικίες, σε μια εποχή που ΔΕΝ επέβαλλε κάτι τέτοιο στους σκηνοθέτες, αλλά παράλληλα έκανε μια υπέροχη και τρομερή μελέτη γύρω από το πως στήνονται οι αστικοί θρύλοι αλλά και το πως αυτοί αποκτούν δύναμη , κατορθώνουν να διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου αλλά και να εξελίσσονται.

Στο sequel με τίτλο CANDYMAN : A Farewell to the Flesh όλη αυτή η εξέλιξη πετιέται σε έναν απύθμενο λάκκο και την θέση της καταλαμβάνουν διπλάσιες ποσότητες Gore και Jump Scares που όμως αυτή τη φορά δεν έχουν την παραμικρή επίδραση επάνω στον θεατή.

Ο σκηνοθέτης Bill Condon και οι δυο σεναριογράφοι του διατηρούν σβήνουν βίαια και άδοξα τον Θρύλο που άφησε πίσω του το φινάλε του πρώτου CANDYMAN και επαναφέρουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον Tony Todd που λογικά πίσω στο 1995 κρίθηκε σαφώς πιο εμβληματικός και εμπορικός από την Virginia Madsen , της οποίας ο τραγικός αλλά συνάμα και ηρωικός χαρακτήρας κατόρθωσε ουσιαστικά να πάρει την θέση του ‘ μπαμπούλα‘ που γνωρίσαμε ως Candyman.

Όσο ευλαβικά και αν λατρεύω τον Tony Todd , την απειλητική μορφή και την φωνή του που μοιάζει να είναι βγαλμένη κατευθείαν μέσα από την πιο απάνθρωπη καταδίκη, το sequel αυτό σήμερα συμβολίζει μια από τις πιο ιστορικές αδικίες του σινεμά τρόμου.

Διάολε αντί να πάρουμε την ταινία ‘ CANDYWOMAN‘ που μας υπόσχονταν το φινάλε της πρώτης ταινίας τελικά καταλήξαμε να μας μπουκώσουν με ένα κάτω του μετρίου Supernatural Slasher φιλμ αλλά και με ένα , παντελώς αχρείαστο, αναμάσημα του ‘Origin‘ του Candyman…

To Farewell…μας δίνει μια ιστορία αρκετά γνώριμη.

Μια τύπισσα τολμά να πει πέντε φορές το όνομα του Candyman μπροστά σε έναν καθρέφτη ώστε να αποδείξει ότι ο θρύλος του είναι όντως απλά ένας θρύλος και προφανώς από κει και ύστερα όλα πάνε κατά διαόλου.

Προς την μέση της ταινίας άρχισα να υποψιάζομαι ότι η κεντρική ηρωίδα είναι κάτι σαν μετενσάρκωση της παλιάς αγαπημένης του Candyman, που λόγω του έρωτα τους ο δεύτερος κατέληξε να βασανιστεί με τους πιο φρικτούς τρόπους και στην συνέχεια να οδηγηθεί στην καταδίκη του, και που να με πάρει δεν έπεσα έξω !

Το σενάριο είναι βγαλμένο κατευθείαν μέσα από το εγχειρίδιο των κλισέ τρόμου και το ίδιο ισχύει και για την σκηνοθεσία του Condon. O σκηνοθέτης κοπιάρει ότι μπορεί να κοπιάρει από το πρώτο φιλμ. Τα φονικά , τις ατάκες τύπου ‘ Be my Victim’ , τον Tony Todd , τις μέλισσες του Tony Todd και το σπουδαίο soundtrack του Phillip Glass. Το μόνο φρέσκο που μας δίνει είναι λίγο πατροπαράδοτο ‘torture porn‘ στις σκηνές όπου ο , ακόμη θνητός, Candyman βασανίζεται από τους λευκούς δουλεμπόρους / Μπάσταρδους όμως κάτι οι ανεπαρκείς σκηνοθετικές του ικανότητες και κάτι οι κάκιστες ερμηνείες σε αποτρέπουν από το να ευχαριστηθείς ή να νιώσεις αποστροφή από το όλο σκηνικό.

Για κακή του τύχη αδυνατεί να κοπιάρει και το στιβαρό χτίσιμο χαρακτήρων, τις καλές ερμηνείες , την ευρηματική χρήση της θεματολογίας …

Βέβαια ως προς αυτό το τελευταίο έχει τα ελαφρυντικά του μιας και από το σενάριο του sequel ουσιαστικά ΔΕΝ προκύπτει η παραμικρή θεματολογία.

Αυτή η αλλαγή πλεύσης του μύθου του CANDYMAN ήταν που ανάγκασε τον Bernard Rose να αρνηθεί να γυρίσει αυτό το sequel.

Ο σκηνοθέτης επιθυμούσε τότε να κάνει μια ταινία στην οποία ουσιαστικά ο Candyman ΔΕΝ θα εμφανιζόταν ποτέ του. Αντίθετα αυτό που ήθελε να κάνει είναι να συνεχίζει να εξερευνά την φύση και την δύναμη των αστικών μύθων μέσα από διαφορετικές ιστορίες και χαρακτήρες. Ω ναι παραλίγο να είχαμε ένα franchise όπου ο Rose θα μελετούσε διάφορους αστικούς μύθους ! Προφανώς το στούντιο υπέθεσε ότι το κοινό θα τα έπαιρνε στην κράνα αν πλήρωνε ώστε να δει ένα φιλμ με τον τίτλο CANDYMAN και τελικά μετά από λίγο συνειδητοποιούσε ότι ΔΕΝ εμφανίζεται πουθενά ο ομώνυμος χαρακτήρας μέσα σε αυτή…

Στο μυαλό του o Rose οραματίζονταν τον ‘ μπαμπούλα‘ σαν τον ‘ Κόμη Δράκουλα’ που θα απευθύνονταν στις καρδιές των Αφροαμερικανών θεατών των 90s. Σύμφωνα με την Virginia Madsen το στούντιο απέρριψε αυτή την ιδέα φοβούμενο τις οργισμένες αντιδράσεις που πιθανότατα θα προέκυπταν από την απεικόνιση ενός διαφυλετικού έρωτα επάνω στο κινηματογραφικό πανί.

Και κάπως έτσι ο καταραμένος , βασανισμένος και τραγικός Αφροαμερικανός ζωγράφος της πρώτης ιστορίας διαστρεβλώθηκε απλά σε έναν αδικημένο σκλάβο που με τα χρόνια εξελίχθηκε σε έναν κλαψιάρη και αιμοδιψή ‘ μπαμπούλα‘…

Στο φινάλε το μόνο συνταρακτικό στοιχείο που είχε να μας δώσει το Farewell to the Flesh ήταν το πρώτο του πόστερ…

Στα μέσα των 90s η περίφημη δίκη του O.J. Simpson είχε αναδειχθεί σε εθνικό ζήτημα και τηλεοπτική ψυχαγωγία και ορισμένοι ‘ ευαίσθητοι‘ έκριναν ότι μια αφίσα που απεικονίζει ‘ έναν μαύρο άντρα να καταδιώκει μια λευκή γυναίκα’ ήταν μια εικόνα αμφιλεγόμενη και επικίνδυνη για την εποχή…

Και κάπως έτσι το ορίτζιναλ πόστερ του sequel εξαφανίστηκε από τους τοίχους των σινεμάδων μια για πάντα !

To γεγονός ότι κάποιος ανώμαλος τότε έκατσε να κάνει μια ‘ σύνδεση ‘ ανάμεσα στην αληθινή δίκη ενός αληθινού φονιά και την αφίσα μιας μυθοπλαστικής ταινίας ίσως να είναι και το μοναδικό τρομακτικό πράγμα που ξεβράστηκε μέσα από το CANDYMAN II : Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΓΑΝΤΖΟΥ…

Ω ναι το δεύτερο CANDYMAN είναι από εκείνες τις ταινίες που κάθε συναρπαστική ή και ηλίθια λεπτομέρεια γύρω από το στάδιο της παραγωγής της φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αξία από την ίδια την ταινία…

‘Break the mirror, break the curse.’

Το CANDYMAN : Farewell to the Flesh κατέληξε να σπάσει άδοξα και απότομα τον σπουδαίο μύθο που κατόρθωσε να χτίσει μια σαφώς καλύτερη και πιο αξιομνημόνευτη ταινία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: