SHE-HULK by Dan Slott #1-6 : Η μοναδική γυναίκα πίσω από το σμαραγδένιο πετσί μιας ‘ Μοναδικής Ηρωίδας’.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Ο Dan Slott μπορεί να είχε πάρει εδώ και χρόνια εργολαβία, τύπου παλαιό ΠΑΣΟΚ (το Ορθόδοξο) , τον τίτλο του SPIDER-MAN όμως η αλήθεια είναι μια και αδιαμφισβήτητη :

Ο συγγραφέας αυτός ξέμπλεξε τον άνθρωπο αράχνη από τον πυκνό ιστό δημιουργικής λήθης στον οποίο είχε εγκλωβιστεί για πολύ καιρό.

Το run του Slott στα comics της SHE-HULK (τις χρονιές 2004 και 2007) λειτούργησε ίσως ως το χρυσό εισιτήριο για την μετέπειτα είσοδο του δημιουργού στον μακροχρόνιο και δημοφιλέστατο κόσμο του Spidey. Στο SHE-HULK o Slott έδειξε στους αναγνώστες αλλά και τα στελέχη της MARVEL ότι ως δημιουργός διακρίνονταν όχι μονάχα από εύστροφο χιούμορ αλλά και ότι μπορούσε να αποδώσει μεγάλες και πρωτότυπες ιδέες μέσα από χαρακτήρες που δεν έπαιζαν μπαλίτσα στις πρώτες θέσεις της ‘Marvel League‘…

Από τον καιρό που ξεπήδησε μέσα από την φαντασία και τα μολύβια των Stan Lee και John Buscema , στις αρχές των 80s, η Jennifer Walters aka She-Hulk πέρασε από διάφορα στάδια και έφαγε αρκετές ‘ ήττες‘ μέχρι να κερδίσει μια εξέχουσα θέση στο απέραντο σύμπαν των ηρώων της MARVEL.

Ξεκίνησε ως ‘ Savage‘ αλλά αργότερα εξελίχθηκε σε ‘Sensational‘ και ‘ Fantastic‘ μόνο και μόνο ώστε αρκετά χρόνια αργότερα να έρθει ο Slott και να θυμίσει σε όλους μας ότι μια σύνθετη και δυναμική γυναίκα δεν έχει ανάγκη από ‘ ταμπέλες‘ για να μας δείξει την αξία και την πληθωρικότητα της.

Βέβαια στο πρώτο του run ο συγγραφέας χρειάστηκε να διδάξει ακριβώς το ίδιο μάθημα και στην ηρωίδα του…

Όπως και ο αυθεντικός Hulk, o πάντοτε ταλαίπωρος και κυνηγημένος Bruce Banner, έτσι και η ξαδέλφη του Jennifer Walters ταλαιπωρείται από την διττότητα που προκύπτει εξαιτίας της μετάλλαξης της.

Μονάχα που αντίθετα με τον πρώτο η Jennifer δεν έχει, ή μάλλον πιο σωστά αρνείται να καταλάβει τις πραγματικές συνέπειες που έχει επάνω της η μεταμόρφωση της σε She-Hulk. Σε αντίθεση με τον Bruce η Jennifer έχει τον πλήρη έλεγχο των μεταμορφώσεων και των δυνάμεων της. Η μόνη ‘ παρενέργεια‘ που έχει η ακτινοβολία γάμμα επάνω της, πέραν προφανώς της σωματικής μετάλλαξης, είναι ότι κάθε φορά που γίνεται She-Hulk η αυτοπεποίθηση της αυξάνεται κατακόρυφα. Εκεί που για τον Bruce ο Hulk αποτελεί ύψιστο βάρος και ‘ κατάρα‘ για την ξαδέλφη του η ίδια ακριβώς κατάσταση λειτουργεί ως τόνωση και ευλογία !

Όμως είναι όντως μονάχα αυτά τα δυο τελευταία η ακτινοβολία γάμμα που κυλάει μέσα στο αίμα της ηρωίδας ?

Στα πρώτα τεύχη της SHE-HULK του ο Slott εξετάζει τις κρυφές επιπτώσεις που έχει η παρουσία της She-Hulk επάνω στο σαφώς πιο θνητό alter ego της. Ένας τοίχος στολισμένος με τα κατορθώματα και τα Highlights της ηρωίδας μας αποκαλύπτει μια σκληρή αλήθεια :

Σχεδόν όλες οι μεγάλες στιγμές της ζωής της Jennifer Walters συνέβησαν όσο ήταν μεταμορφωμένη σε She-Hulk.

Η τουλάχιστον έτσι πιστεύει η ίδια.

Κάπου ανάμεσα σε όλο το ‘ πράσινο‘ διακρίνουμε στον τοίχο και την μοναδική φωτογραφία όπου το κατόρθωμα ανήκει αποκλειστικά στην Jennifer Walters και όχι στο άλλο της μισό. Είναι επίσης η μοναδική από τις φωτογραφίες όπου η Jennifer δείχνει θλιμμένη…

Ο Slott ουσιαστικά μας δείχνει ότι με κάθε μεταμόρφωση της σε She-Hulk η Jennifer μπορεί να ανεβάζει κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση της όμως ταυτόχρονα καταλήγει να χάνει και ένα μικρό κομμάτι του θνητού εαυτού της. Η κοπέλα αυτή προτιμά να περνά το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας της ως She-Hulk επειδή αισθάνεται σιγουριά μέσα στο σμαραγδένιο και πανίσχυρο πετσί της. Πιστώνει όλες τις επιτυχίες και τις καλές στιγμές της ζωής της στην She-Hulk και παραβλέπει εντελώς εκείνες που κέρδισε ως η ‘ ασήμαντη‘ Jennifer Walters.

Στα 00s οι περισσότεροι δημιουργοί σε περίπτωση που αναλάμβαναν τον τίτλο της SHE-HULK πιθανότατα θα στρίμωχναν την ηρωίδα σε ένα πολύ στενό και σκισμένο φόρεμα, θα υπερτόνιζαν τις καμπύλες και την σεξουαλικότητα της και θα την έβαζαν να πρωταγωνιστεί σε τίποτε δήθεν ‘ ακραίες‘ ιστορίες. Όμως ο Slott αρνήθηκε να πάρει τον εύκολο δρόμο και έπαιξε με τους δικούς του κανόνες. Σε μια εποχή που η πλειοψηφία των τίτλων της MARVEL διακρίνονταν από ‘ σκοτάδι‘ , ‘ ακρότητα‘ και ‘ θάνατο‘ ο τύπος αυτός προτίμησε να συνθέσει ένα comic γεμάτο χιούμορ, χαλαρή σάτιρα , όμορφα μηνύματα αλλά και ιδέες που φάνταζαν θεοπάλαβες αλλά ταυτόχρονα και πανέξυπνες. Η υπέροχη ειρωνεία είναι ότι στον τίτλο του ο Slott καταπιάνεται με θεματολογίες και θίγει ζητήματα που είναι σαφώς πιο τολμηρά και προβοκατόρικα από εκείνα που συναντούσαμε στα δήθεν ‘ ακραία‘ και ‘ ρεαλιστικά‘ comics της εποχής…

Στην ιστορία του ο Slott χαρίζει μια νέα δουλειά στην, δικηγόρο, Jennifer Walters η οποία είναι κομμένη και ραμμένη ακριβώς στα πληθωρικά της μέτρα. Η Jennifer πιάνει δουλειά σε μια δικηγορική φίρμα που ειδικεύεται στο… ‘ Υπερανθρωπικό δίκαιο‘ ! Ουσιαστικά η ηρωίδα μας θα κληθεί να αναλάβει την υπεράσπιση όλων εκείνων που η κοινωνία τους χρίζει , ή και τους στιγματίζει, ως ‘ υπεράνθρωπους‘ σε μια σειρά από αλλόκοτες και παρανοϊκές υποθέσεις. Φανταστείτε ένα σκηνικό από την σειρά BOSTON LEGAL απλά με τους συμμετέχοντες να έχουν υπερδυνάμεις !

Μονάχα που για να καπαρώσει την πολυπόθητη θέση εργασίας η Jennifer καλείται να κάνει τον πιο σκληρό συμβιβασμό της ζωής της :

Οφείλει να παρουσιάζεται κάθε μέρα στο γραφείο και τα δικαστήρια ως η ‘ κοινή θνητή’ Jennifer Walters και όχι ως η ‘Savage’ ή ‘ Sensational’ ή βάλε ότι άλλο φανταχτερό τίτλο θες τεσπα, She-Hulk…

To SHE-HULK του Slott είναι ένα comic τιγκαρισμένο στο καυστικό και πετυχημένο χιούμορ, στο συναίσθημα και δίνει βάση περισσότερο στους χαρακτήρες, τα λόγια και τον ψυχισμό τους παρά στο πατροπαράδοτο Σουπερ-Ξυλίκι και τις καταστροφές. Διάολε εδώ η She-Hulk λύνει τις περισσότερες ‘ανοιχτές υποθέσεις’ της με τους Villains επιστρατεύοντας κυρίως τα λόγια και την εξυπνάδα της παρά τις πανίσχυρες γροθιές της !

Και όμως παρά αυτή την κατάσταση ποτέ σου δεν θα αισθανθείς ότι υπάρχει έλλειψη σε δράση και θεαματικές στιγμές. Το πάντρεμα του χιούμορ με την δράση είναι πραγματικά ευρηματικό όμως ακόμη πιο ευρηματικός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας κατορθώνει να μπει στο μυαλό μιας γυναίκας που καλείται να αναθεωρήσει τον ίδιο της τον εαυτό και να βρει την ισορροπία ανάμεσα στις δυο πλευρές του εαυτού της.

Και ναι η She-Hulk του Slott διακατέχεται και αυτή από μια αυξημένη σεξουαλικότητα όμως εδώ αυτή η σεξουαλικότητα δεν επιστρατεύεται ως ένα φτηνό οφθαλμόλουτρο που θα προκαλέσει τους αναγνώστες αλλά λειτουργεί ως ένα φυσικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ηρωίδας και του ψυχισμού της. Μας φανερώνει ξεκάθαρα την αυτοπεποίθηση της She-Hulk αλλά σταδιακά μας επιτρέπει να διακρίνουμε τις φοβίες και τις αμφιβολίες της Jennifer Walters. Σε αντίθεση με αρκετούς συναδέλφους του ο Slott καταλαβαίνει απόλυτα ότι η σεξουαλικότητα δεν είναι απλά μια ‘ πρόκληση‘ ή κάποιο ‘ αστείο‘ αλλά ότι αποτελεί αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι μιας γυναίκας. Παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στον ψυχισμό όσο και στην καθημερινότητα της. Μπορεί να τονώσει την ψυχολογία της και να ανοίξει πόρτες αλλά παράλληλα μπορεί καμιά φορά να λειτουργεί και ως ‘ βάρος‘.

Πέραν από μια υπέροχη και σύνθετη μελέτη μιας γυναίκας το SHE-HULK του Dan Slott είναι και ένα απίστευτα ψυχαγωγικό comic που εξετάζει τα ευτράπελα και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η παρουσία ‘ υπερανθρώπων‘ στην κοινωνία μας και τα νομικά ζητήματα που μπορούν να προκύψουν από αυτή.

Ειλικρινά πάνελ όπου βλέπεις τον Doctor Strange να πασχίζει να επιλύσει τις μαγικές υποθέσεις του μέσω της νομικής οδού και τον Spidey να αντιμετωπίζει επιτέλους τον εκδότη J.J.Jameson μέσω των δικαστηρίων, για να λυτρωθεί επιτέλους από δεκαετίες ολόκληρες όπου ο δεύτερος συστηματικά σπιλώνει το όνομα του μέσα από την εφημερίδα του, αποτελούν το αλατοπίπερο αυτού του τίτλου !

‘ Η She-Hulk κατανοεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στο σύμπαν της MARVEL το πόσο γελοίο είναι όλο αυτό. Δηλαδή έλα τώρα, αγελάδες που μιλάνε ? Μεθυσμένοι Έλληνες Θεοί ? Εξωγήινοι με κεφάλια σαν μπρόκολο ? Μιλάμε για ένα εντελώς γελοίο μέρος ! ‘

Ναι ο Slott το παραδέχεται ότι θίγει το πόσο γελοίος και αλλόκοτος είναι ο κόσμος της MARVEL όμως παράλληλα κατορθώνει να αναδείξει την μοναδικότητα και την ομορφιά του !

O τίτλος αυτός είναι 100% meta . Που να πάρει η οργή σε μια φάση η ίδια η ηρωίδα παραδέχεται την ύπαρξη των comics της MARVEL και διαβάζει το πρώτο της τεύχος από τα 80s !

Ο τρόπος με τον οποίο ενσωματώνει τα comics στην ιστορία του ο Slott αποτελεί έναν από τους πιο ευφάνταστους και γαμάτους φόρους τιμής στην MARVEL, την ιστορία της και στους δημιουργούς των αγαπημένων μας ηρώων !

Το SHE-HULK του Slott είναι μια ευρηματική σάτιρα απέναντι στα Superhero Comics αλλά ταυτόχρονα είναι και η απόλυτη εξύμνηση της μοναδικότητας τους.

Από πλευράς artwork οι Jaun Bobillo και Paul Pelletier βρίσκονται ακριβώς μέσα στην αισθητική και το κλίμα του συγγραφέα. Αποδίδουν τους χαρακτήρες σαν καρικατούρες ώστε να αναδείξουν το χιούμορ όμως δεν αμελούν να δώσουν έμφαση στις εκφράσεις της ηρωίδας ώστε να τονίσουν τον ψυχισμό της.

Με την SHE-HULK o Dan Slott και οι συνεργάτες του δεν χάρισαν στους αναγνώστες της MARVEL απλά ένα από τα πιο αστεία αλλά και έξυπνα comics της σύγχρονης ιστορίας της. Μας απέδειξαν ότι η Jennifer Walters δεν είναι απλά η ‘ θηλυκή εκδοχή’ ενός παλαιότερου και δημοφιλή άντρα ήρωα αλλά ότι είναι μια γυναίκα που με την παρουσία και τα κατορθώματα της έχει κερδίσει επάξια την δική της θέση σε ένα τεράστιο και γεμάτο συναρπαστικές προοπτικές σύμπαν.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στα 80s o Stan Lee σκαρφίστηκε την She-Hulk μόνο και μόνο επειδή φοβόταν ότι το τηλεοπτικό δίκτυο CBS θα εκμεταλλεύονταν πρώτο την τεράστια δημοτικότητα της σειράς THE INCREDIBLE HULK ώστε να πουλήσει στο κοινό μια θηλυκή εκδοχή του ήρωα του τιτάνα Lou Ferrigno η εξέλιξη της She-Hulk μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια αποκτά μια βαρύτατη σημασία και αξία. Εδώ έχουμε το πιο γαμάτο παράδειγμα μιας γυναίκας που επιστράτευσε τόσο τον δυναμισμό όσο και την ευφυΐα και την γοητεία της ως τα εργαλεία που θα την βοηθούσαν να υπερνικήσει όλους τους περιορισμούς που της επέβαλλαν οι άντρες ‘ εργοδότες‘ της και σταδιακά να χτίσει την δική της σπουδαία ‘ καριέρα‘ ! Και ο Slott με την δουλειά του εδώ συνέβαλλε τα μέγιστα σε αυτή την εξέλιξη.

Όμως στο φινάλε το πιο σημαντικό μήνυμα που μας δίνει εδώ ο συγγραφέας έρχεται μέσα από την υπενθύμιση ότι δεν χρειάζεται να υποστούμε μια ‘ μεταμόρφωση‘ ή να μεταμφιεστούμε με μια φανταχτερή στολή ώστε να γίνουμε ‘ καλύτεροι και επιτυχημένοι άνθρωποι’ και αξιοθαύμαστοι ήρωες.

Στην πραγματικότητα μπορούμε να τα επιτύχουμε όλα αυτά με τις πράξεις και τα λόγια μας και παραμένοντας οι ‘ ελαττωματικοί και απλοί θνητοί’ που είμαστε από την φύση μας.

Ναι η She-Hulk του Slott είναι όντως ‘ μια μοναδική ηρωίδα’ όμως πάνω απ’όλα είναι και μια μοναδική γυναίκα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: