Design a site like this with WordPress.com
Get started

THE INCREDIBLE HULK by Peter David : Οι σιωπηλές κραυγές ανάμεσα σε έναν θνητό και τα ‘τέρατα’ που τον στοιχειώνουν…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Ο Peter David αφιέρωσε σχεδόν δέκα χρόνια από την ζωή του στην συγγραφή των comics του ‘ Απίθανου’ HULK …

Ο συγγραφέας δεν έχτισε μονάχα τον δικό του προσωπικό μύθο μέσα από τις ιστορίες του πράσινου γίγαντα αλλά συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να επεκτείνει και να εξελίξει τον Θρύλο του Hulk σε ύψη δυσθεώρητα. Ενίσχυσε το βάθος, την ουσία , τον ηρωισμό αλλά πάνω απ’όλα την πολύπλοκη τραγικότητα του με απαράμιλλο τρόπο. Τον μελέτησε λειτουργώντας σαν ένας έμπειρος ψυχαναλυτής και τον έριξε, σαν ένας εξίσου έμπειρος μάγος, σε μεταφυσικές αναζητήσεις και ηρωικές περιπέτειες που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία της ένατης τέχνης αλλά πάνω απ’όλα στις καρδιές των αναγνωστών.

Μέσα από την δουλειά του ο David αρχικά εξέλιξε/αναθεώρησε και στην συνέχεια εδραίωσε μέσα μας την εικόνα που έχουμε σήμερα για τον Hulk :

Ο Hulk δεν είναι ένα οργισμένο ‘ τέρας‘ αλλά ένας τραγικός γίγαντας που ψάχνει να βρει μια θέση σε έναν κόσμο που ελάχιστη κατανόηση και εκτίμηση έχει για εκείνον.

Βέβαια για να έχει μια ελπίδα αποδοχής ή έστω γαλήνης ο Hulk μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία θα πρέπει πρώτα να λύσει τις διαφορές του όχι μονάχα με το άλλο του μισό, τον ταλαίπωρο και ψυχολογικά φθαρμένο δόκτωρ Bruce Banner , αλλά και με το τρίτο μέλος που εισβάλλει ανάμεσα στην προβληματική αλλά και άρρηκτη σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια…

Στα πολυάριθμα τεύχη του HULK όπου συναντάται η υπογραφή του Peter David καμία ιστορία δεν ήταν ίδια με την προηγούμενη.

Ο δημιουργός επιστράτευσε παραδοσιακές Superhero φόρμες, την τολμηρή και δίχως όρια επιστημονική φαντασία αλλά και την μαγεία, το μεταφυσικό και το Horror στοιχείο ώστε να δώσει στον ήρωα τις πιο τολμηρές, συναρπαστικές αλλά και αλλόκοτες περιπέτειες του.


Το πάντρεμα που γίνεται ανάμεσα σε όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία μπορεί να κριθεί μονάχα ως μαεστρικό !

Φυσικά δεν αμέλησε ποτέ να προσδώσει στον τίτλο του και τις πινελιές χιούμορ που περιμένουμε να δούμε σε ένα comic της MARVEL…

Ενώ διατήρησε στο προσκήνιο και το πιο διαχρονικό κομμάτι της ιστορίας του HULK :

Εκείνο της πεντάμορφης και του τραγικού ‘ τέρατος’ που έχει ανάγκη την αγάπη ώστε να νιώσει ότι έχει μια θέση στον κόσμο…

Αλλά ο συγγραφέας δεν έμεινε προσκολλημένος στην αισθητική ενός ‘ παραμυθιού‘. Αντίθετα προσέδωσε στρώσεις θνητότητας και πολυπλοκότητας στις σχέσεις ανάμεσα στους Bruce Banner, Betty Ross και στις τερατώδεις εκφάνσεις που πηγάζουν από τον ψυχισμό του πρώτου.

Ο David αποδίδει τις συμπεριφορές τόσο του γκρίζου όσο και του πράσινου Hulk στις ψυχικές διαταραχές του Banner οι οποίες οφείλονται κυρίως στα τραύματα που υπέστη όταν ήταν ακόμη παιδί.

Τραύματα που ποτέ τους δεν έφυγαν από επάνω του, επειδή ο ίδιος ποτέ του δεν βρήκε το θάρρος να τα παραδεχτεί, να τα αναλύσει και να τα αντιμετωπίσει. Τραύματα που ενώ ευθύνονται για τις συναισθηματικές εξάρσεις τόσο του ίδιου όσο και των ‘ τεράτων‘ στα οποία μεταμορφώνεται είτε τις νύχτες, είτε κάθε φορά που φορτίζεται συναισθηματικά στην πραγματικότητα γεννήθηκαν και τα ίδια μέσα από ένα άλλο ‘ τέρας‘.

Και εδώ μπορεί αυτό το ‘ τέρας‘ να έχει τελικά μια απόλυτα θνητή μορφή και υπόσταση ο Peter David , και με την πολύτιμη και υπέροχη συνεισφορά του σχεδιαστή και συνεργάτη του Dale Keown, μας αποκαλύπτει όλο τον τρόμο, την μοχθηρία και τον πόνο που πηγάζουν μέσα από τις πράξεις αυτού του ‘τέρατος‘.

Ο Keown μέσα από τα μάτια ενός φοβισμένου παιδιού πλάθει μια εικόνα για όλη την σκληράδα και την κακοποίηση που κρύβεται, πολλές φορές σε κοινή θέα, στην κοινωνία μας…

O David εδώ μας δείχνει ότι τα τραύματα του Bruce προκλήθηκαν από την κακοποίηση που είχε υποστεί, επί χρόνια, από έναν αυταρχικό , φριχτό και ψυχοπαθή πατέρα. Ένας πατέρας που η εικόνα του έχει αποτυπωθεί στο υποσυνείδητο του Bruce σαν ένα αποκρουστικό και απόλυτα μοχθηρό τέρας. Ένα τέρας που τον πίεζε συνεχώς στο να καταπνίγει τα συναισθήματα που θα τον καθιστούσαν ‘ αδύναμο‘ και ‘ φρικιό‘…

Επιστρατεύοντας , τον πλέον αρκετά cult, Doc Samson ο συγγραφέας παίρνει ο ίδιος τον ρόλο του ψυχαναλυτή που θα εξηγήσει τόσο στον ασθενή όσο και σε εμάς τους αναγνώστες την καταπιεσμένη αλήθεια πίσω από τις διάφορες μεταμορφώσεις του Banner.

Και ναι προφανώς οι μεταμορφώσεις αυτές οφείλονται πάντα στην γάμμα ακτινοβολία με την οποία έχει μολυνθεί το αίμα του, αυτό το γεγονός δεν αλλάζει, όμως ο David εδώ καλείται να μελετήσει και να ερμηνεύσει την αστάθεια που διακρίνει την καθεμία από αυτές. Και ο David αποδίδει αυτή την αστάθεια στην διασχιστική διαταραχή ταυτότητας από την οποία πάσχει ο Bruce.

Η ιδέα αυτή γεννήθηκε στο μυαλό του David μέσα από τις διδαχές του συναδέλφου και προκατόχου του Bill Mantlo που κατά την διάρκεια του δικού του run στον κόσμο του HULK , συγκεκριμένα στο τεύχος #314, εδραίωσε το γεγονός ότι ο Bruce υπέστη κακοποίηση όταν ήταν ακόμη παιδί.

Κάθε εκδοχή του Hulk, είτε αυτός είναι πράσινος είτε γκρίζος, έχει τις δικές της επιθυμίες. Όλες τους όμως μοιράζονται ένα κοινό :

Όλες θέλουν να απαλλαγούν από το ‘ βάρος‘ του ‘ αδύναμου‘ Banner ώστε να μπορέσουν επιτέλους να ζήσουν ελεύθερες και ανενόχλητες με τον τρόπο που εκείνες το επιθυμούν…

Στον αντίποδα ο Banner επιθυμεί διακαώς να απαλλαγεί και εκείνος από το φορτίο των Hulks επειδή πιστεύει ότι μονάχα έτσι θα επανέλθει σε μια φυσιολογική και ευτυχισμένη ζωή.

Η πικρή ειρωνεία είναι ότι ποτέ του δεν προβληματίζεται από το γεγονός ότι σε αντίθεση με εκείνον οι δυο Hulks, ο καθένας με τον ιδιαίτερο τρόπο του, δείχνουν ότι μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα τα οποία συναντώνται μέσα σε μια ‘ φυσιολογική ζωή’….

Κάθε έκφανση του Hulk συμβολίζει μια καταπιεσμένη επιθυμία ενός ‘ αδύναμου‘ , φοβισμένου και πληγωμένου άντρα. Ενός άντρα που αδυνατεί να εκδηλώσει τα ίδια του τα συναισθήματα, τα πάθη και τις επιθυμίες του :

Ο γκρίζος Hulk είναι η αντίδραση απέναντι στην αδυναμία του Bruce να εκδηλώσει πάθος, θράσος και ερωτισμό…

Από την άλλη ο μονίμως οργισμένος πράσινος Hulk είναι η αντίδραση απέναντι …

Απέναντι κυριολεκτικά στα πάντα.

Συναισθήματα όπως η οργή μπορούν εύκολα να διαστρεβλώσουν έναν άντρα σε ‘ κτήνος‘. Όμως από την άλλη η δυνατότητα μας να νιώθουμε και να εκφράζουμε τέτοια συναισθήματα είναι και εκείνη που καθιστά τους ανθρώπους ένα τόσο μοναδικό είδος ζωής. Μπορούν να μας οδηγήσουν στην καταξίωση και την δημιουργία αλλά εύκολα μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα γύρω μας αλλά και εμάς τους ίδιους…

Το THE INCREDIBLE HULK του Peter David είναι ένα σπουδαίο έργο τέχνης γεμάτο μεταφυσικό τρόμο, αχαλίνωτη επιστημονική φαντασία και σαν Superhero comic ποτέ του δεν παύει να είναι υπέρμετρα ψυχαγωγικό.

Να όμως που κατά παράδοξο και προβοκατόρικο τρόπο όλη η δύναμη και η ουσία ενός τόσο εμβληματικού τίτλου κατέληξαν να κρύβονται στις πιο θνητές και ανθρώπινες στιγμές του !

Ναι ο ‘ ΑπίθανοςHulk είναι η ακλόνητη και ψυχαγωγική δύναμη των comics του πράσινου, και ενίοτε γκρίζου, γίγαντα αλλά είναι ο ‘punyBruce Banner εκείνος που καλείται να κουβαλήσει το τεράστιο αλλά και απίστευτα σημαντικό βάρος της ουσίας και της ψυχής του αγαπημένου μας ήρωα. Ένα βάρος που από την στιγμή που του το φόρτωσε ο Peter David πίσω στα 80s σηματοδότησε την πιο κρίσιμη στροφή για τον χαρακτήρα, καθώς ήταν η στιγμή που ο Hulk έπαψε να λειτουργεί σαν μια εξέλιξη / παραλλαγή του λογοτεχνικού Δόκτωρ Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ και ξεκίνησε να γράφει τον δικό του και τόσο μοναδικό Θρύλο.

Ήταν η έναρξη μιας εποχής όπου ένα ‘HULK SMASH’ δεν αρκούσε πλέον ώστε να περιγράψει την ταυτότητα του ήρωα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: