ALIEN ISOLATION : Επιτέλους απομονώσαμε ένα ALIEN video game της προκοπής !

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Από την πρώτη φορά που είδα το ALIEN φιλμ του σκηνοθέτη Ridley Scott και με κάθε καθιερωμένη επανάληψη που του ρίχνω πάντοτε στο μυαλό μου εμφανίζονταν η εξής σκέψη :

Πόσο αγωνιώδης και ψυχοφθόρα διαδικασία παίζει να είναι το να βρεθείς εγκλωβισμένος σε ένα απομονωμένο και ασφυκτικά περιορισμένο περιβάλλον έχοντας ένα απόκοσμο και φρικιαστικό πλάσμα όπως είναι το Xenomorph να σε παραμονεύει συνεχώς μέσα από αεραγωγούς ή κρυμμένο σε σκοτεινές γωνίες ?

Το έτος 2014 η σκέψη αυτή μετουσιώθηκε σε αίσθηση με την συνεισφορά της εταιρείας SEGA και του Video Game της με τίτλο ALIEN : ISOLATION

Το παιχνίδι αυτό κατόρθωσε ακριβώς ότι όφειλαν να κάνουν οι προκάτοχοι του αλλά απέτυχαν παταγωδώς να το κάνουν :

Να σου χαρίσει μια γνήσια εμπειρία διαστημικής αγωνίας, τρόμου και επιβίωσης.

Οι εκάστοτε μεταφορές του σύμπαντος του ALIEN στους υπολογιστές και τις κονσόλες ανέκαθεν υπήρξαν από απογοητευτικές έως και απίστευτα προβληματικές. Ναι είχαμε το θετικό παράδειγμα του 90s first person-shooter με τίτλο ALIENS VERSUS PREDATOR όμως οι υπόλοιπες απόπειρες να βρει τον δρόμο του το απόκοσμο και φονικό πλάσμα του H.R.Giger στα Video Games κρίνονται πέρα για πέρα αποτυχημένες.

Το πιο θλιβερό και πρόσφατο δείγμα φυσικά αποτελεί το ανεκδιήγητο ALIENS : COLONIAL MARINES , όμως απόψε απλά δεν έχω τα κουράγια να θυμηθούμε και να αναλύσουμε αυτό το έγκλημα κατασκευαστικής φτήνιας, εταιρικής εξαπάτησης και απόλυτης προχειρότητας…

Ευτυχώς για εμάς τους λάτρεις του franchise η SEGA έληξε μετά από αυτό την συνεργασία της με την Gearbox Software και στράφηκε στα λαϊκά μαστόρια της  Creative Assembly που όχι μόνο σεβάστηκαν το σύμπαν και την μυθολογία του ALIEN αλλά απέδειξαν ότι είχαν και μια απόλυτη κατανόηση για το πως αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται και να αποδίδονται μέσα από ένα βιντεοπαιχνίδι.

Σεναριακά το ISOLATION λειτουργεί ως ένα άτυπο sequel της πρώτης ταινίας καθώς εδώ αναλαμβάνουμε τον ρόλο της κόρης της εμβληματικής Ellen Ripley

Η πλοκή μας τοποθετεί στο έτος 2137, δηλαδή δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια ύστερα από τα γεγονότα του ALIEN . Η νεαρή Amanda Ripley αφού μαθαίνει ότι βρέθηκε επιτέλους το ημερολόγιο του μοιραίου σκάφους Nostromo παίρνει την γενναία απόφαση να ταξιδέψει στο αχανές διάστημα ώστε να μάθει επιτέλους τι συνέβη στην μητέρα της και αν είναι ακόμη ζωντανή.

Η αναζήτηση της θα την οδηγήσει στον διαστημικό σταθμό με την ονομασία  Sevastopol. Φτάνοντας όμως στον σταθμό η ηρωίδα μας θα αντικρίσει ένα ερημικό σκηνικό μιας και το πλήρωμα έχει εξαφανιστεί.

Τελικά ύστερα από μια περιπλάνηση η Amanda Ripley θα εντοπίσει τις πρώτες ενδείξεις ζωής επάνω στο σκάφος…

To σενάριο του παιχνιδιού δεν χτυπάει υποψηφιότητα για ‘Όσκαρ‘ και ειλικρινά το να πέσει μετά από χρόνια η Ripley Junior στην ίδια ακριβώς κατάσταση που αντιμετώπισε η ηρωική μάνα της μου φαίνεται αρκετά τραβηγμένο και ‘ βολικό‘ όμως όπως και να χει εξυπηρετεί απόλυτα τις προθέσεις των κατασκευαστών του που θέλουν να μπάσουν τον παίκτη σε σκηνικά και καταστάσεις αμείωτου σασπένς, μυστηρίου και εξερεύνησης, και φυσικά γνήσιου τρόμου και επιβίωσης.

Επίσης η σύνδεση ανάμεσα στην ιστορία και τους χαρακτήρες παιχνιδιού και ταινίας αυτομάτως σε κάνει να συμπάσχεις με την ηρωίδα του ISOLATION. Στο κάτω , κάτω το να τολμήσεις να κάνεις μια ‘ Οδύσσεια‘ στο διάστημα και να τα βάλεις με τον πιο φρικτό ‘ επιβάτη‘ του έχοντας στόχο την σωτηρία της μάνας σου είναι ένας από τους πιο κατανοητούς και αξιοθαύμαστους σκοπούς που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Το ISOLATION προσφέρει στους τολμηρούς παίκτες του την πιο γνήσια ALIEN εμπειρία που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε κονσόλα.

Βέβαια για να απολαύσει κανείς στον απόλυτο βαθμό αυτή την εμπειρία θα πρέπει να γουστάρει εκείνα τα παιχνίδια που βασίζονται στο stealth και κατά συνέπεια προϋποθέτουν ατσαλένια υπομονή από τους gamers. Αν θες απλά ένα ακόμη first person – shooter τιγκαρισμένο στο Action που θα την βλέπεις ‘ Ultimate Badass’ και θα ξεκληρίζεις ορδές από Xenomorphs με το Smart-Gun και την καραμπίνα που έχεις εύκαιρη ‘ για τις στενές επαφές’ τότε ποτέ σου δεν θα είσαι ικανοποιημένος λειτουργώντας ως μέλος του πληρώματος του συγκεκριμένου video game.

Σχεδιαστικά το παιχνίδι χωρίς να αγγίζει την τελειότητα είναι πέρα για πέρα γοητευτικό.

Τα σκάφη και οι τοποθεσίες εκπέμπουν μια ρετρό και φουτουριστική ατμόσφαιρα που μας παραπέμπει κατευθείαν πίσω σε εκείνο το πρώτο κινηματογραφικό ταξίδι που κάναμε στα τέλη των 70s με το πλήρωμα του Nostromo. Από τους τίτλους αρχής μέχρι και τις πιο μικρές λεπτομέρειες το ISOLATION σου δίνει την αίσθηση ότι όντως βρίσκεσαι στο σύμπαν του ALIEN που γνώρισες μέσα από τις ταινίες. Οι χαμηλοί φωτισμοί, οι λιγοστοί ήχοι και οι κλειστοφοβικοί διάδρομοι σε μπάζουν για τα καλά στο κλίμα κρυφτού και επιβίωσης.

Και πραγματικά θα πρέπει να γίνεις γρήγορα εξπέρ σε αυτά τα δυο τελευταία αν θες να έχεις μια ελπίδα να γλιτώσεις από τον εξωγήινο εφιάλτη που σε αναζητεί και σε καταδιώκει στην μεγαλύτερη διάρκεια της ιστορίας…

Η δουλειά που έχουν κάνει οι κατασκευαστές του game τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στην A.I. του εμβληματικού Xenomorph είναι υποδειγματική.

Το πλάσμα αυτό είναι θηριώδες, ύπουλο και αμείλικτο. Θα σε αναζητήσει παντού αλλά και θα ‘ στήσει αυτί’ ώστε να σε εντοπίσει. Θυμάσαι το πατροπαράδοτο ραντάρ που συναντάται στα περισσότερα κεφάλαια του ALIEN ?

Ε ΜΗΝ κάνεις το μοιραίο λάθος εδώ να το έχεις ανοιχτό και να κάνει μπλίκι μπλίκι όταν βρίσκεσαι κοντά στο Xenomorph…

Το τέρας αυτό αυτοσχεδιάζει τις διαδρομές και τις τακτικές του συνεχώς και θα εξελιχθεί στον απόλυτο stalker σου. Διάολε σε αρκετές στιγμές κυριολεκτικά σε αναγκάζει να κρυφτείς και να κρατάς την ανάσα σου. Στο ISOLATION η ένταση και η αγωνία δεν φεύγουν ποτέ από το πλευρό σου.

Επίσης μην περιμένεις ότι η Amanda Ripley δια μαγείας από μηχανικός σκαφών θα εξελιχθεί σε …Space Marine και θα λιανίσει το Xenomorph με τίποτε mini-nukes. Το ISOLATION σου παρέχει λιγοστά όπλα όμως αυτά δεν μπορούν να σκοτώσουν τον διώκτη σου. Εδώ το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τα επιστρατεύσεις ώστε να το πληγώσεις ή να το φοβίσεις και έτσι να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο που θα σου εξασφαλίσει την επιβίωση σου.

Πάντως όταν στα χέρια σου πέσει το θρυλικό φλογοβόλο αυτομάτως θα νιώσεις αρκετά πιο σίγουρος για τον εαυτό σου όμως και πάλι μην πέσεις σε θανάσιμη πλάνη παίρνοντας τον εαυτό σου για έναν Ultimate Badass. Το Xenomorph εδώ πέρα από ευρηματικό είναι και 100% θανάσιμο. Δεν χάνει χρόνο με το να σου προκαλεί ‘ ζημιά‘ . Ο σκληρός αυτός Καργιόλης του διαστήματος θα σε γραπώσει με την μια και θα κάνει τις κραυγές σου να ακουστούν ακόμη και μέσα στην απόλυτη σιωπή του διαστήματος…

Πέραν του Xenomorph το παιχνίδι σου δίνει και ορισμένους ακόμη αντιπάλους που εδώ μεταφράζονται σε κάτι ανδροειδή / ρέπλικες που έχουν αποκλειστικό σκοπό να κάνουν την αναζήτηση σου ακόμη πιο δύσκολη και απαιτητική υπόθεση.

Η παρουσία τους ενισχύει την εντύπωση σου ότι όντως βρίσκεσαι στο σύμπαν του ALIEN ενώ όταν θα τα πυροβολείς , καις ή απλά τα κοπανάς μέχρι ‘ θανάτου‘ πραγματικά θα νιώσεις ότι βγάζεις όλο σου το άχτι.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι από ένα σημείο και ύστερα η παρουσία τους κάπως κουράζει ενώ είναι και τόσο δυσλειτουργικά που αν ποτέ στο μέλλον όντως κατορθώσουμε να φτιάξουμε ρέπλικες τότε καλό θα ήταν να προτιμήσουμε να αγοράσουμε τα αυθεντικά προϊόντα της περίφημης εταιρείας WEYLAND-YUTANI παρά τούτες τις φτηνές και προβληματικές απομιμήσεις !

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι ο σχεδιασμός των ανθρώπινων χαρακτήρων είναι σαφώς πιο πρόχειρος και φτωχός ενώ και το voice acting μπάζει αρκετά. Στον αντίποδα οι υπόλοιποι ήχοι είναι άριστοι και πολλές φορές παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση σου. Οπτικά το παιχνίδι είναι ακριβώς όσο σκοτεινό και gore πρέπει να είναι ένας τίτλος που φέρει επάνω του την ταμπέλα ‘ALIEN‘.

Στα υπόλοιπα επίπεδα το gameplay είναι άκρως λειτουργικό.

Ως Amanda θα κληθείς να κατασκευάζεις αντικείμενα και όπλα και να επιδιορθώνεις πράγματα ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις μπροστά. Τα συμβατικά όπλα, με τα οποία προφανώς μπορείς να σκοτώσεις μονάχα συμβατικούς εχθρούς όπως πχ σαλεμένους επιζώντες και ρέπλικες όχι όμως και το Xenomorph, πραγματικά φαντάζουν χειροποίητα και ρεαλιστικά. Πάντως το crafting system του ISOLATION δεν είναι και το καλύτερο και πιο λειτουργικό της πιάτσας. Όπως και να χει τα πιο πολύτιμα εργαλεία επιβίωσης που έχεις στην διάθεση σου εδώ είναι η ευστροφία και τα αντανακλαστικά σου.

Βέβαια η πρόοδος δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση σε αυτό το παιχνίδι μιας και η παρουσία του Xenomorph θα κάνει την ζωή σου εξαιρετικά ζόρικη υπόθεση ενώ το παιχνίδι δεν έχει την δυνατότητα του Autosave και τα σημεία όπου μπορείς να αποθηκεύσεις την πρόοδο σου είναι περιορισμένα . Ειλικρινά δεν θα είναι καθόλου λίγες οι φορές που θα καταλήξεις νεκρός και στην συνέχεια θα αναγκαστείς να επαναλάβεις ένα μεγάλο μέρος των προηγούμενων κινήσεων και των διαδρομών σου επειδή ξέχασες να κάνεις save ή απλά δεν βρήκες ένα save point…

Επίσης σε ορισμένες φάσεις το Xenomorph παρουσιάζεται υπερβολικά ‘ έξυπνο‘ και οι κινήσεις του γίνονται εντελώς απρόβλεπτες κάτι που επίσης θα σε οδηγήσει σε έναν σκληρό και αναπάντεχο θάνατο που όμως θα φαντάζει και λιγάκι άδικος…

 

Τεχνικά και σχεδιαστικά το ALIEN : ISOLATION σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα αψεγάδιαστο Video Game. Όμως οι εμπειρίες που σου προσφέρει είναι όντως τέλειες.

Το παιχνίδι αυτό όχι μόνο είναι από τα κορυφαία στο Survival / Horror είδος, όχι μόνο εκπέμπει μια απόλυτα αυθεντική ALIEN αισθητική, δεν τιμά και σέβεται μονάχα το σύμπαν και την μυθολογία του franchise αλλά πάνω απ ‘όλα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι επιστρατεύει και αξιοποιεί το εμβληματικό Xenomorph του με πολύ πιο ουσιώδη, δυναμικό και συναρπαστικό τρόπο από όλες τις ταινίες, τα παιχνίδια, τα comics και της νουβέλες που διαδέχτηκαν τις πρώτες δυο ταινίες των Ridley Scott και James Cameron.

Που να πάρει η οργή αυτό το Video Game κάνει καλύτερη χρήση του τέρατος του από ότι έκανε μέχρι και ο ίδιος ο Ridley στις μετέπειτα ALIEN ταινίες του !

Στο ALIEN : ISOLATION το Xenomorph μεταμορφώνεται επιτέλους ξανά σε ένα πλάσμα που μπορεί να το περιγράψει κανείς με μονάχα μια και πολύ συγκεκριμένη φράση :

‘The perfect organism. Its structural perfection is matched only by its hostility.’

Και με την σειρά σου εσύ ως παίκτης το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις το PLAY και να κάτσεις να απολαύσεις την ‘ αγνότητα’ αυτού του υπέροχου παιχνιδιού.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: