Over The Top : Δεν χρειάζεται να ξέρεις από νταλίκα για να αγαπήσεις αυτή την εργάρα.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

‘The world meets nobody halfway. When you want something, you gotta take it.’

Στο Over The Top , του 1987, o Sylvester Stallone είναι ο macho νταλικέρης με το υπέροχο όνομα ‘ Lincoln Hawk‘.

Ο άντρας αυτός είναι παλαιάς κοπής και επιθυμεί τρία πράγματα επάνω σε αυτόν τον πεζό και διόλου ρομαντικό κόσμο στον οποίο κινούμαστε :

A. Να οδηγεί την τεράστια νταλίκα του που λειτουργεί ως η απόλυτη προέκταση της πούτσας του.

Β. Να βγει νικητής από ένα τουρνουά μπρα-ντε-φέρ το οποίο διεξάγεται στο Λας Βέγκας και να κερδίσει το έπαθλο, το οποίο φυσικά είναι μια ακόμη πιο τεράστια νταλίκα.

Γ. Να χτίσει μια γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τον γιο του που έχουν αποξενωθεί εδώ και χρόνια.

Με λίγα λόγια ο Hawk θέλει να ζήσει το δικό του ‘ Αμερικάνικο Όνειρο‘ !

Από τους τρεις παραπάνω στόχους πιο ζόρικος θα αποδειχθεί μάλλον ο τρίτος, επειδή ο πιτσιρικάς γιος του είναι ένα γνήσιο μαλακιστήρι

Σε αυτό το ‘Sports Drama’ του σκηνοθέτη (και παραγωγού) Menahem Golan ο Sly πραγματικά αξίζει να πάρει ένα γρασαρισμένο τρόπαιο φτιαγμένο από κινητήρες νταλικών επειδή κατορθώνει να συγκρατήσει την ψυχραιμία του και να ΜΗΝ στραγγαλίσει με τα γυμνά και τραχιά χέρια του τον ‘ γιο’ του στα πρώτα κιόλας λεπτά της γνωριμίας του.

Η πλοκή είναι εξαιρετικά απλή :

Η μητέρα του πιτσιρικά είναι ετοιμοθάνατη και ως τελευταία επιθυμία ζητά από τον ‘φευγάτο‘ μπαμπά να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο με το παιδί τους.

Αλλά ο γαμημένος αυτός ο πιτσιρικάς μόνο ‘ εύκολη’ δεν θα κάνει την όλη υπόθεση…

Με το που μπαίνει στο φορτηγό / σπίτι / μοναδική περιουσία του μπαμπά του ο μικρός το κατακρίνει για την ‘ μπόχα‘ που εκπέμπει και στο καπάκι χλευάζει τον τίμιο μεροκαματιάρη πατέρα του για το ‘ φτωχικό , λαϊκό και άξεστο‘ επάγγελμα που έχει επιλέξει να υπηρετεί !

Μέσα σε μόλις πέντε λεπτά το Καθάρματακι αυτό έχει γειώσει ταξικά τον ίδιο του τον πατέρα. Τον κατατάσσει στο επίπεδο της πλεμπας και τον περιφρονει με τρόπο που θα τον ζήλευε μέχρι και το μεγαλύτερο Κάθαρμα της Wall Street…

Επί χρόνια ολόκληρα το σκατόπαιδο ζούσε στο πλευρό του παππού του που αποτελεί τον ζωντανό ορισμό του τεχνοκράτη βιομηχάνου. Ο γέρος ποτέ του δεν γούσταρε τον Hawk και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να τον βλέπει στο πλευρό της μοναχοκόρης του. Ο τυπάς όχι μόνο τα κατάφερε να τους χωρίσει αλλά με τα χρόνια εξέλιξε τον γιο τους σε έναν μικρό ελιτιστή Μπάσταρδο

Ο τίμιος νταλικέρης διακρίνει κατευθείαν μέσα στην αυτάρεσκη φάτσα του πιτσιρικά όλη την περιφρόνηση που αισθάνεται για εκείνον. Όμως αντί να τον πετάξει από την νταλίκα κάπου στην μέση της ερήμου Νεβάδα ο πεισματάρης αυτός άντρας αποφασίζει να γαλουχήσει τον μικρό στην ζωή και την ρουτίνα του σκληροτράχηλου νταλικέρη αλλά και να του διδάξει την αρχέγονη τεχνική του…μπρα-ντε-φέρ ώστε να ανδρωθεί αλλά και για να βγάζουν και κάνα έξτρα δολάριο λειτουργώντας ως ‘ Hustlers‘ !

Άσωτος πατέρας και Μαλάκας γιος θα συναντήσουν πολλά εμπόδια στην διάρκεια της διαδρομής τους. Οι σχέσεις τους θα δοκιμαστούν σε διάφορα επίπεδα όμως κάπως θα καταφέρουν να βρουν έναν κώδικα συνεννόησης και θα μπορέσουν να φτάσουν στο Λας Βέγκας ώστε ο Hawk να λάβει μέρος στο μεγαλύτερο τουρνουά μπρα-ντε-φερ των Η.Π.Α. και να διεκδικήσει το μερίδιο του στο ‘Αμερικάνικο Όνειρο’ !

Και κάπου εδώ είναι που το Over The Top από οικογενειακό / σπορ / μελόδραμα εξελίσσεται σε…

μια από τις πιο Gay ταινίες των 80s !

Ολόκληρη η τρίτη πράξη της ταινίας είναι μια λαδωμένη έκρηξη κρυφού 80s ομοερωτισμού !

Στο τουρνουά διακρίνουμε μια μικρή στρατιά από παραφουσκωμένους και λαδωμένους άντρες που συνεχώς μας δηλώνουν στην κάμερα το πόσο μεγάλη ανάγκη νιώθουν ‘να διπλώσουν‘ ο ένας τον άλλον.

Μάλιστα ο ένας από αυτούς για να πάρει μια έξτρα ώθηση τολμά να πιει μια διόλου αμελητέα ποσότητα από λάδι μηχανής !

Στην αισθησιακή ατμόσφαιρα τσοντάρουν τα μέγιστα και οι ατακάρες που ξεστομίζουν οι διαγωνιζόμενοι και που πάνε κάπως έτσι :

‘I should be able to blow them away real easy. There’s a lot more technique involved and you can’t beat experience.’

αλλά και έτσι…

‘My whole body is an engine. This is a fireplug and I’m gonna light him up.’

Πραγματικά αν πάρεις τα DOG DAY AFTERNOON και CRUISING του Al Pacino, δυο γνήσια Gay , αρχιδάτες και σπουδαίες ταινίες, τα σφυρηλατήσεις σε ένα φιλμ και πάλι ο ομοερωτισμός που θα προκύψει απλά ΔΕΝ αρκεί ούτε καν για να σκουπίσει τον ιδρώτα του OVER THE TOP !

Μάλιστα προς το φινάλε το ‘Animal Magnetism’ των νταλικέρηδων απογειώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό που οι Sly και ο αντίπαλος του Richard Lee Zumwalt (που όντως υπήρξε επαγγελματίας παλαιστής του μπρα-ντε-φερ…) αναγκάζονται κυριολεκτικά να δεθούν μεταξύ τους με ένα λουρί ώστε να μην καούν από την όλη τεστοστερόνη.

Παραδόξως ορισμένες ατάκες που πετάει εδώ ο Sly αντί να ακούγονται ‘ πιπεράτες’ καταλήγουν να χτίζουν μια πολύ στοργική και όμορφη σχέση με το Μαλακισμένο παιδί του :

  • “Let’s spend the night in the truck tonight.”
  • “Lots of truckers do it.”
  • “Use my shoulder as a pillow.”

Και εδώ αγαπητοί μου αναγνώστες είναι ακριβώς το σημείο όπου συναντάται το μεγαλείο, η γοητεία και η γαματοσύνη του OVER THE TOP.

Αυτή η εργάρα μπορεί να ισχυρίζεται με όλη της την άνεση ότι από την μια είναι ένα από τα πιο ομοερωτικά κεφάλαια του 80s σινεμά αλλά στον αντίποδα είναι και ένα απόλυτα λειτουργικό δράμα !

Ο Sly εδώ παραδίδει μια αρκετά μεστή ερμηνεία.

Από την μια παίζει τον κλασσικό macho μπουνταλά που αγαπήσαμε όμως από την άλλη βγάζει και μια ευαισθησία απέναντι στον ρόλο του. Σε πείθει απόλυτα ότι είναι ένας cool και τίμιος νταλικέρης που μπορεί να λάβει μέρος σε ένα τουρνουά μπρα-ντε-φερ και να νικήσει θηρία που είναι διπλάσια σε μέγεθος και υφάκι από εκείνον αλλά εκπέμπει και μια θλιμμένη γοητεία ως ένας πατέρας που επιθυμεί με όλο του το είναι να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που είχε αποποιηθεί , αλλά και που του τις είχαν στερήσει, και να αποδείξει σε ένα παιδί ότι του αξίζει να τον αποκαλεί ‘ μπαμπά‘ !

O σκηνοθέτης φροντίζει μάλιστα να προσδώσει στον Hawk μερικά αρκετά cool χαρακτηριστικά. Όταν πχ ετοιμάζεται να παλέψει φροντίζει πρώτα να γυρίσει το τυχερό καπέλο του ανάποδα επειδή το πιστεύει ακράδαντα ότι με αυτό τον τρόπο λειτουργεί σαν ένας ‘ διακόπτης‘ που βάζει μπροστά την θέληση και την δύναμη του ! Επίσης ο θεούλης έχει ενσωματώσει ένα μηχάνημα με βάρη ακριβώς δίπλα από το κάθισμα της νταλίκας του.

Κρίμας που ο Menahem Golan δεν μπήκε στον ‘ κόπο’ να του δώσει έναν πιτσιρίκο που θα αποδεικνύονταν καλός συμπρωταγωνιστής…

Από την άλλη ο Sly δεν νομίζω να είχε και κάποιο ιδιαίτερο παράπονο τότε από την συμμετοχή του σε αυτή την Cultίλα. Στην τελική το έκανε μονάχα για τα φράγκα !

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Golan εκείνη την εποχή του έκανε συνεχόμενες προσφορές και όταν τελικά τα λεφτά ήταν υπερβολικά πολλά για να πει ‘όχι‘ το OVER THE TOP πήρε μπρος. Πάντως ο Sly αργότερα εκδήλωσε την δυσαρέσκεια του για το πως βγήκε τελικά η ταινία. Μάλιστα υποστήριξε ότι αν την είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος θα μετέφερε το όλο σκηνικό σε ένα αστικό περιβάλλον, θα έκοβε όλες τις Glam ροκιές (το soundtrack περιλαμβάνει από Sammy Hagar μέχρι και Georgio Moroder !) και θα τις αντικαθιστούσε με πιο κλασσικές ενορχηστρώσεις και θα έκανε το φινάλε ‘πιο δυσοίωνο‘…

Ευτυχώς ΔΕΝ συνέβη τίποτε από όλα αυτά και έτσι μέχρι και σήμερα το OVER THE TOP συνεχίζει να χαράζει, με τέρμα τα γκάζια , με το φτηνό μελόδραμα του, τις πιασαρικες glam και power μουσικές, το machismo και τον (όχι και τόσο) κρυμμένο ομοερωτισμό την ξέφρενη πορεία του στο Cult σινεμά !

Στην τελική το φιλμ αυτό έχει σφυρηλατηθεί από τον μέγιστο Menahem Golan, δηλαδή τον έναν από τους δυο οραματιστές που ίδρυσαν την διαβόητη THE CANNON GROUP, μια εταιρεία παραγωγής που από τα τέλη των 60s μέχρι και τα μέσα των 90s μας χάρισε ορισμένες από τις πιο αξιομνημόνευτες και λατρεμένες ‘So Bad , It’s Good’ ταινίες του σινεμά.

Ένα σινεμά που αφού μας μόστραρε το αστείρευτο machismo και την γοητευτική του γραφικότητα στην συνέχεια μας γράπωσε με τα βρώμικα χέρια του και μας γαλούχησε σαν θεατές. Και κάπως έτσι το OVER THE TOP είναι ίσως ο πιο συμβολικός εκπρόσωπος αυτού του σινεμά.

‘Lots of truckers do it.’

– Lincoln Hawk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: