Design a site like this with WordPress.com
Get started

TRUE LIES : Τα αληθινά ψέματα πίσω από την εξτραβαγκάντζα των Schwarzenegger και Cameron.

by Αντρέι Κοτσεγκίν

‘What did you expect, Harry? Helen’s a flesh and blood woman and you’re never there. It was only a matter of time.’

Το TRUE LIES, του James Cameron, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο τρανταχτά δείγματα της υπερβολής αλλά και της γαματοσύνης του 90s Action σινεμά.

Η ειρωνεία είναι ότι θεματολογικά το φιλμ περιστρέφεται γύρω από έναν macho κατάσκοπο που παρά όλα του τα κατορθώματα αδυνατεί να χτίσει μια δίοδο επικοινωνίας με την γυναίκα του.

Ο Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) έχει μια διττή ζωή :

Για την γυναίκα του Helen (Jamie Lee Curtis) και την κόρη τους είναι απλά ένας θνητός και βαρετός πωλητής υπολογιστών αλλά και ένας κάπως ανεπαρκής πατέρας μιας και ο τύπος λείπει συνεχώς σε ‘επαγγελματικά ταξίδια‘, κάτι που έχει ως συνέπεια να παραμελεί την οικογένεια του. Όμως στην πραγματικότητα ο Harry είναι ένας υπερκατάσκοπος που αναλαμβάνει εξαιρετικά επικίνδυνες αποστολές , για λογαριασμό μιας μυστικής υπηρεσίας με την ονομασία Omega Sector, σε διάφορες άκρες του πλανήτη…

Οι απουσίες του Harry θα σπρώξουν την Helen σε ένα δικό της ‘παιχνίδι περιπέτειας‘ , μιας και η γυναίκα επάνω στην ανάγκη της να νιώσει ξανά χρήσιμη και ποθητή οδηγείται στην αγκαλιά ενός λεχρίτη, που κατά υπέροχη ειρωνεία της παριστάνει τον ‘υπερκατάσκοπο‘ !

Τον μούλο υποδύεται ο τιτάνας Bill Paxton και χαλαρά αποτελεί το αποκορύφωμα ολόκληρης της ταινίας…

Μια μέρα ο Harry θα αναλάβει να ερευνήσει την εγκληματική δράση ενός Άραβα τρομοκράτη που ακούει στο όνομα Aziz. Ο άντρας αυτός κατορθώνει να αγοράσει μια πυρηνική κεφαλή και σχεδιάζει να την μπάσει λαθραία στις Η.Π.Α. ώστε να εξαπολύσει την τζιχάντ του απέναντι σε ένα ολόκληρο έθνος. Ο Harry θα προσπαθήσει να τον σταματήσει όμως όταν ξαφνικά βρεθεί και η γυναίκα του μπλεγμένη στην όλη υπόθεση η αποστολή του θα γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη και ζόρικη.

Πλέον ο υπερκατάσκοπος μας καλείται να σώσει την μαμά Αμερική αλλά παράλληλα και τον ίδιο του τον γάμο !

Πριν λίγο καιρό στο CAPTAIN MARVEL φιλμ αντικρίσαμε μια αστεία σκηνή όπου η ομώνυμη ηρωίδα αφού προσγειώνεται σε ένα Video Club στην συνέχεια εξαϋλώνει ένα πόστερ του TRUE LIES.

Και ξαφνικά το διαδίκτυο γέμισε με κάτι ‘ευαίσθητους‘ τύπους που κατέκριναν το φιλμ του Cameron ως ‘ρατσιστικόσεξιστικό‘ και ‘μισογυνιστικό‘ …

Δεν θα σταθώ στην ειρωνεία ότι το CAPTAIN MARVEL είναι ένα μέτριο φιλμ που στυγνά καπηλεύτηκε την νοσταλγία μέρος του κοινού γύρω από τα 90s. Εκεί που θα σταθώ είναι ότι το φιλμ αυτό ανήκει σε μια εποχή όπου ο σινεμάς δράσης δεν έπαιρνε στα σοβαρά τα βαριά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Εκείνη την εποχή το να βλέπουμε τον Arnold να ‘καβαλά‘ ένα Harrier τζετ και να εκτοξεύει έναν τρομοκράτη Αραβικής καταγωγής στην εκρηκτική του τιμωρία ήταν απλά ότι ακριβώς επιθυμούσαμε να δούμε στα πλαίσια της αιματηρής μας ψυχαγωγίας.

Φυσικά δεν αποκλείεται να ήθελε τότε ο Cameron να περάσει στο κοινό κάποιες προσωπικές του απόψεις γύρω από τα ζητήματα που απασχολούσαν στην πραγματικότητα τον μέσο Αμερικανό. Ο Cameron ανέκαθεν έπασχε από το πατριωτικό σύνδρομο και μόνο τυχαία δεν βλέπουμε την υπογραφή του επάνω σε σενάρια ταινιών όπως το δεύτερο Ράμπο. Από την άλλη το να κάτσει κανείς εν έτει 2020 και να κάνει εις βάθος κοινωνικοπολιτική ανάλυση σε ταινίες δράσης των 80s και 90s προσωπικά μου φαντάζει από χαμένος χρόνος έως και ανωμαλία…

Στα 90s η λεγόμενη πολιτική ορθότητα αποτελούσε έναν παντελώς άγνωστο παράγοντα. Ο κοσμάκης πήγαινε στις αίθουσες να δει τέτοιου είδους ταινίες επειδή απλά ήθελε να διασκεδάσει. Ειδικά αν δεν ήσουν Αμερικανάκι ποτέ σου δεν έδινες δεκάρα για το χρώμα ή το φύλο του Villain. Το μόνο που σε ένοιαζε είναι στο φινάλε να τον δεις να γίνεται χίλια κομμάτια !

Και στο TRUE LIES ο σκηνοθέτης μας το έδωσε αυτό μέσα από το δεύτερο κορυφαίο ‘ YOU’RE FIRED ‘ στην ιστορία του σινεμά…

Για την ιστορία το πρώτο εξακολουθεί δικαιωματικά να ανήκει στο ROBOCOP του Paul Verhoeven.

Αυτή η σεκάνς ‘απόλυσης‘ πέρα από εξαιρετικά ψυχαγωγική είναι και ενδεικτική του ύφους που ακολουθεί ο σκηνοθέτης στο φιλμ του. Στο TRUE LIES ο Cameron δεν χτίζει μονάχα μια άκρως απολαυστική ταινία δράσης αλλά ταυτόχρονα σατιρίζει το Action σινεμά των 90s, την αστείρευτη υπερβολή του και το machismo που διέκρινε τόσο τους ήρωες όσο και τους κακούς του.

Όσον αφορά τα περί ‘σεξισμού‘ βρίσκω τις κατηγορίες εξίσου αστείες. Ναι στις αρχές του φιλμ ο ήρωας πάει να αποπλανήσει τον χαρακτήρα της Tia Carrere ώστε να τις αποσπάσει τις πληροφορίες που θέλει γύρω από τον πυρήνα των μοχθηρών τρομοκρατών. Μια τακτική επάνω στην οποία στήθηκε ολόκληρο το κατασκοπικό είδος σινεμά αλλά και λογοτεχνίας. Και πάλι όμως βλέπουμε εδώ τον Harry να αποφεύγει μαεστρικά τα θέλγητρα της Tia επάνω στην προσπάθεια του να παραμείνει πιστός στην γυναίκα που αγαπά. Σε μια άλλη σκηνή βλέπουμε τον Aziz να την σφαλιαρίζει…Ας πέσουμε όλοι από τα σύννεφα που ο Villain ενός Χολυγουντιανού μπλοκμπάστερ δράσης είναι ένα απόλυτο Κάθαρμα !…

Στον αντίποδα ο χαρακτήρας της Jamie Lee Curtis αρχικά μας παρουσιάζεται σαν μια γεμάτη αμφιβολία σύζυγος που σκοπεύει να απατήσει έναν άντρα που είναι συνέχεια απών από την κοινή ζωή τους. Και όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η Helen οδηγείται προς τον λεχρίτη του Bill Paxton επειδή πιστεύει το ψέμα που της σερβίρει. Το μόνο που επιζητά είναι να ζήσει μια περιπέτεια, να νιώσει ξανά ως μια δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα και να ξεφύγει από την αίσθηση μιας συζύγου που περιμένει κάθε μέρα, στωικά , τον αντρούλη της να γυρίσει σπίτι.

Η κάλπικη ‘περιπέτεια‘ της Helen θα καταλήξει να την εγκλωβίσει σε ένα απόλυτα αυθεντικό και επικίνδυνο παιχνίδι κατασκόπων. Όμως να που η γυναίκα αυτή δεν πτοείται και θα κληθεί να ξεβράσει στην επιφάνεια όλες τις ικανότητες της ώστε να μπορέσει να επιβιώσει αλλά και να βοηθήσει τον άντρα της να επιτύχει έναν ανώτερο σκοπό.

Και ναι μια από αυτές τις ικανότητες είναι και η σεξουαλικότητα της…

Η περιβόητη σκηνή του στριπτίζ της Jamie Lee Curtis χαλαρά αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα Highlights του 90s Action σινεμά. Δέκα άτομα να ρωτήσεις σήμερα να σου πουν μια σκηνή από την ταινία τα εννιά θα θυμηθούν την σκηνή του χορού της ! Επίσης την εποχή εκείνη οι όποιες κατηγορίες περί ‘μισογυνισμού‘ σχετικά με την παραπάνω σκηνή εκστομίζονταν κυρίως από άντρες ! Αντίθετα πολλές γυναίκες την επικρότησαν ως επίδειξη γυναικείας δύναμης.

Προφανώς κάποιες ομάδες ακραίων Μουσουλμάνων θίχτηκαν από την στερεοτυπική απεικόνιση που έκανε η ταινία στους Άραβες τρομοκράτες και απαίτησαν να απαγορευτεί η προβολή της στις χώρες τους. Αλλά οκ εδώ μιλάμε για Hollywood αλλά και για τύπους που απειλούν με αποκεφαλισμό μια συμπατριώτισσα τους επειδή στο παρελθόν ‘τόλμησε‘ να παίξει σε ταινίες πορνό.

Παρά τις όποιες αντιδράσεις το TRUE LIES κατεδάφισε το Box Office καπαρώνοντας σχεδόν 400 εκατομμύρια σε εισπράξεις και απέσπασε σχετικά καλές κριτικές , μιας και οι περισσότεροι κριτικοί διέκριναν τις αληθινές προθέσεις της ταινίας.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην Jamie Lee Curtis…

Η ηθοποιός είναι τόσο αισθησιακή εδώ που κατά την διάρκεια του γυρίσματος κατέληξε να ‘χαζέψει‘ μέχρι και τον πρωταγωνιστή της. Στην φάση που ο Arnold τα χάνει και του πέφτει το κασετόφωνο στο πάτωμα η αντίδραση του είναι απόλυτα αυθεντική !

Όμως η Helen της Curtis σε αυτό το φιλμ δεν είναι απλά μια ‘νοικοκυρά ‘ που εξελίσσεται σε ‘Femme Fatale’ αλλά ούτε και μια ανυπεράσπιστη ‘γυναικούλα‘ που περιμένει τον macho άντρα της να έρθει προς την διάσωση της. Από την δεύτερη πράξη και ύστερα ο χαρακτήρας της μετατρέπεται σε νούμερο ένα σύμμαχος του ήρωα. Φυσικά στο τέλος ο Arnold είναι ο αδιαφιλονίκητος ήρωας, αλλά οκ σε μια 90s ταινία με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger η έκβαση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

Πάντως κάπου εδώ να θυμίσω ότι ο James Cameron είναι ο ίδιος τύπος που μας έδωσε δυο TERMINATOR ταινίες. Δηλαδή δυο ταινίες που κεντρικός ήρωας ήταν μια γυναίκα και συγκεκριμένα ο χαρακτήρας της Sara Connor που αποτέλεσε ένα από τα πιο σπουδαία αρχέτυπα γύρω από το πως πλάθεις και παρουσιάζεις ηρωίδες που θα διακρίνονται τόσο από δύναμη όσο και από ουσία.

Όσον αφορά τον Arnold o πρωταγωνιστής εδώ βρίσκεται στα ντουζένια του. Είναι υπέρμετρα macho αλλά και ταυτόχρονα κωμικός και εξαιρετικά ‘προσιτός‘. Οι εναλλαγές του ανάμεσα στον ‘θνητό και βαρετό‘ Harry και τον ‘υπερκατάσκοπο‘ Harry είναι μια ακόμη γροθιά στα σαγόνια όλων εκείνων που κατά καιρούς δηλώνουν με στόμφο και υφάκι ότι ‘ο Arnold Schwarzenegger ΔΕΝ είναι ηθοποιός !’…

Ο ηθοποιός φυσικά και διαπρέπει στις σεκάνς δράσης όμως κάνει μάχιμη δουλειά ερμηνευτικά και στην απόδοση των υπόλοιπων πτυχών του χαρακτήρα του. Ενώ στις αρχές της ταινίας δεν κωλώνει ακόμη και να …χορέψει τανγκό στο πλευρό της , σαφώς πιο ελαστικής, Tia Carrere !

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Arnold αυτή ήταν και η πιο απαιτητική για εκείνον σκηνή της ταινίας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι έκανε επί έξι μήνες μαθήματα χορού ώστε να εξελιχθεί σε εξίσου καλό χορευτή του τανγκο με τον Al Pacino στο Άρωμα Γυναίκας !

Πριν αρχίσετε ορισμένοι το κράξιμο απλά να σημειώσω ότι ο Schwarzenegger είναι ένα από τα μεγαλύτερα τρολ του Hollywood , καθώς ποτέ του δεν κώλωνε να αυτοσαρκαστεί και να σπάσει πλάκα με τον μύθο που έχει στηθεί εδώ και κάτι δεκαετίες γύρω από την εικόνα του.

Από την πλευρά του ο James Cameron είχε τότε στην διάθεση του σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια για να γυρίσει το TRUE LIES και φρόντισε να επενδύσει μέχρι και το τελευταίο cent ώστε να φτιάξει ένα από τα πιο θεαματικά αλλά και υπερβολικά μπλοκμπάστερ των 90s. Επίσης συνεργάζεται ξανά με τον συνθέτη Brad Fiedel και οκ μπορεί να μην μας δίνουν ένα μουσικό theme ανάλογης αξίας με εκείνο του Εξολοθρευτή αλλά την δουλειά του την κάνει μια χαρά καθώς είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την γενικότερη υπερβολή της ταινίας.

Η ταινία αυτή περιλαμβάνει καταδιώξεις με άλογα και μοτοσυκλέτες επάνω σε…ταράτσες, άφθονες εκρήξεις και πιστολίδι , μαχητικά αεροσκάφη και ένα cast αστέρων. Το TRUE LIES είναι ένα έργο που έχει σφυρηλατηθεί από υπερβολή και γραφικότητα έχοντας αποκλειστικό στόχο να ψυχαγωγήσει το κοινό του…

Στις μέρες μας το TRUE LIES όχι μόνο δεν θα έβρισκε διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχε καν γυριστεί ποτέ του. Οι εποχές , οι τάσεις, οι απαιτήσεις και οι ευαισθησίες των θεατών έχουν αλλάξει δραστικά και θεαματικά.

Ας είναι έτσι λοιπόν.

Όσοι γαλουχηθήκαμε με αυτή την εξτραβαγκάντζα όχι μόνο διασκεδάσαμε τότε με την ψυχή μας την εμπειρία αλλά σήμερα έχουμε την δυνατότητα να εξακολουθούμε να την απολαμβάνουμε ακριβώς με την ίδια ματιά :

Σαν ένα γνήσιο τέκνο μιας εποχής ναι μεν ‘ελαττωματικής‘ αλλά παράλληλα και απόλυτα απενοχοποίημενης . Αυτή η ταινία είναι stunts, φονικά και εκρήξεις , σαχλές ατάκες ,καλαμπούρια και τόνοι από τα καλύτερα και ακριβότερα ειδικά εφέ μιας ολόκληρης δεκαετίας. Τίποτε άλλο πέρα από αυτά. Αλλά αν δεν σου αρκούν ε τότε γίνεσαι λιγάκι αχάριστος ή άπληστος !

Επίσης είναι μια ακόμη υπενθύμιση το πόσο σπουδαίος και λατρεμένος ηθοποιός υπήρξε ο μακαρίτης ο Bill Paxton , που ακόμη και με ολιγόλεπτες παρουσίες εξύψωνε την ψυχαγωγική αξία μιας ταινίας…

Όμως στο φινάλε το TRUE LIES είναι και ένα δώρο παρηγοριάς του James Cameron απέναντι στον ‘κοινό ‘ θεατή :

“Your life’s in the crapper. So you wife is banging a used car salesman, it’s humiliating, I know. But goddamnit, Harry, take it like a man!

Να που τελικά ακόμη και ο πιο macho υπερκατάσκοπος δεν μπορεί να κατατροπώσει ή έστω να ξεφύγει από τα μικρά και καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τον μέσο θνητό !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: