Design a site like this with WordPress.com
Get started

BILL & TED : ‘Excellent’ ή ‘Bogus’ σημασία έχει μονάχα η συντροφιά που θα έχεις στην αναζήτηση σου.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Στα τέλη των 80s το δίδυμο των Ed Solomon και Chris Matheson συνέγραψε και παρέδωσε στον σκηνοθέτη Stephen Herek το σενάριο μιας κωμωδίας που στηρίζονταν ουσιαστικά επάνω σε μια stand-up comedy παράσταση που είχαν δώσει στο κολέγιο.

Ο Herek αφού το διάβασε έκανε την εξής διαπίστωση :

‘ Αν το κάνουμε ταινία θα εξελιχθεί σε είτε σε τεράστιο χιτ είτε σε τραγικό φλοπ’…

Σύμφωνα με τον Herek η ιστορία και το ύφος του σεναρίου απευθύνονταν σε πολύ ‘ιδιαίτερα και συγκεκριμένα’ κοινά γεγονός που καθιστούσε μεγάλο ρίσκο την μεταφορά του σε κινηματογραφική ταινία.

Να όμως που αργότερα ο δαιμόνιος και θρυλικός παραγωγός Dino” De Laurentiis αφού καπάρωσε τα δικαιώματα στην συνέχεια επέτρεψε στον Herek να γυρίσει την ταινία του ώστε να μάθουμε επιτέλους όλοι μας σε τι είδους κοινό τελικά απευθύνονταν το φιλμ που θα έμενε στην ιστορία ως BILL & TED’S EXCELLENT ADVENTURE

Η ιστορία της ταινίας αφηγείται το απρόσμενο και παράλογο ταξίδι που καλούνται να κάνουν δυο ‘ελαφρόμυαλοι‘ χεβιμεταλάδες των 80s μέσα στην παγκόσμια ιστορία του ανθρώπινου είδους μας.

Οι Bill & Ted είναι δυο έφηβοι που κινδυνεύουν να κοπούν στο μάθημα της ιστορίας όμως μια μέρα σκάει μύτη στην αυλή τους ένας….τηλεφωνικός θάλαμος από το μέλλον ! Από μέσα του βγαίνει ο απίστευτα cool Rufus‘ , τον οποίο ενσάρκωσε ο τιτάνας George Carlin. Ο άντρας αυτός ισχυρίζεται ότι έρχεται από το μέλλον και ότι θα βοηθήσει τους δυο νεαρούς να περάσουν το μάθημα της ιστορίας επειδή η μοίρα ολόκληρου του κόσμου εξαρτάται από την έκβαση μιας τόσο φαινομενικά μικρής υπόθεσης !

Χωρίς ιδιαίτερα ώριμη σκέψη ή δισταγμό το δίδυμο αποδέχεται την προσφορά και χρησιμοποιεί τον τηλεφωνικό θάλαμο του Rufus ως μια χρονομηχανή που θα τους επιτρέψει να ταξιδέψουν σε διάφορες εποχές και τοποθεσίες της παγκόσμιας ιστορίας.

Σε κάθε στάση τους οι Bill & Ted φροντίζουν να μάθουν κάνα δυο πραγματάκια για την εκάστοτε εποχή και πολιτισμό ενώ δεν αμελούν να πάρουν μαζί τους και ως ‘σουβενίρ‘ κάποιο σημαντικό πρόσωπο της εποχής …

Ένας νεαρός και ‘χαμένος’ Keanu να φιλοσοφεί …KANSAS παρέα με τον Σωκράτη (ή So-Crates όπως τον αποκαλεί το δίδυμο!) και στην συνέχεια να τον μεταφέρει από την αρχαία Ελλάδα (όπου ομιλούν κάτι ‘ελληνικά’ που κάνουν τα ‘Καληνότσες’ της τηλεοπτικής Ζήνας να φαντάζουν με αξιόπιστο εγχειρίδιο γραμματικής !) στην Καλίφόρνια των 80s ώστε να τον παρουσιάσει στην σχολική του εργασία ?

To EXCELLENT ADVENTURE είναι μια Groovy κωμωδία που ακροβατεί χαοτικά αλλά και ταυτόχρονα ιδανικά ανάμεσα στο stoner, την επιστημονική φαντασία και σε απόλυτα Heavy Metal ρυθμούς.

Οι σεναριογράφοι αρχικά οραματίζονταν το δίδυμο ως δυο ‘δεκατετράχρονους losers που τους μισούν οι συμμαθητές τους’ όμως όταν οι ρόλοι ανατέθηκαν στους συμπαθέστατους και cool Keanu Reeves και Alex Winter έγιναν οι απαραίτητες προσαρμογές. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο οι Bill & Ted να εξελιχθούν στα είδωλα κάθε έφηβου χεβιμεταλά των late 80s αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για την καριέρα του Keanu Reeeves στο Hollywood. Αντίθετα το ‘άλλο του μισό’ , ο Winter, έμεινε κολλημένος σε πιο Cult και B-Movie μονοπάτια. Όπως και να χει ελάχιστη σημασία έχουν τέτοιες λεπτομέρειες μιας και εδώ το δίδυμο έχει εξαιρετική χημεία και συμπληρώνει ιδανικά ο ένας τον άλλον τόσο με την ‘ελαφρότητα’ που αντιμετωπίζουν τις ορισμένες καταστάσεις όσο και με το Heavy Metal πάθος που επιστρατεύουν στα δύσκολα.

Πέραν της μουσικής που προτιμούν και υποτίθεται ότι ‘παίζουν’ , του ενθουσιώδους ύφους και της αφελούς καλοσύνης τους οι Bill & Ted έγιναν εξαιρετικά αρεστοί στους νεαρούς θεατές επειδή εδώ τους δίνονται κίνητρα για την αποστολή τους με τα οποία μπορούσαμε να ταυτιστούμε όλοι μας τότε :

A. Θέλουν να περάσουν μια σχολική εργασία.

Β. Γουστάρουν να ζήσουν μια ‘ροκ’ περιπέτεια.

Γ. Προσπαθούν μέσα στην όλη φάση να ρίξουν και κάτι ‘ιστορικά μωρά’ !

Η σχέση ανάμεσα σε Bill & Ted έγραψε τόσο καλά και πειστικά στην οθόνη και επειδή οι ηθοποιοί που τους ενσάρκωσαν έγιναν φιλαράκια και στην πραγματικότητα. Οι Reeves και Winters φτάνοντας πρώτοι στην οντισιόν έπιασαν κουβεντούλα μεταξύ τους και γρήγορα διαπίστωσαν ότι μοιράζονταν παρόμοιο πάθος για το μπάσο και τις μοτοσικλέτες. Περνώντας αρκετό χρόνο μαζί έχτισαν μια απόλυτα στιβαρή χημεία που στάθηκε καθοριστική στο να κερδίσουν τους ρόλους !

Πέραν του χαρίσματος και της χημείας των νεαρών και σχετικά άγνωστων πρωταγωνιστών του το φιλμ μας παρουσίασε και μια σειρά από ηθοποιούς μορφάρες να υποδύονται διάφορα πρόσωπα της παγκόσμιας ιστορίας με περίσσια εκκεντρικότητα και χαβαλέ.

Οι εικόνες ενός Τζένγκις Καν (Αl Leong) να σπέρνει τον πανικό μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο κραδαίνοντας με ενθουσιασμό ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ …ένας Ζίγκμουντ Φρόιντ (Rod Loomis) να την πέφτει σαν γύπας σε δυο έφηβες των 80s αλλά και ένας λιμοκοντόρος Ναπολέων (Terry Camilleri) να καταβροχθίζει λαίμαργα τεράστια παγωτά και στην συνέχεια να πηγαίνει στις…νεροτσουλήθρες πραγματικά είναι θεάματα τριπαρισμένης παράνοιας και σουρεαλισμού που θα σου προκαλέσουν γέλια τα οποία δεν θα τα ξεχάσεις όσο και αν μεγαλώσεις !

Πάντως αρχικά οι σεναριογράφοι έλεγαν να φέρουν στο ‘μέλλον’ τον…Αδόλφο Χίτλερ όμως ύστερα από ώριμη σκέψη αποφάσισαν να συμβιβαστούν με τον μέγα Ναπολέοντα…

Και φυσικά δεν γίνεται να λησμονήσουμε και εκείνους τους New Wave / Age τυπάδες που μας δίνουν την ελπίδα ότι οι ηγέτες ενός μακρινού μέλλοντος μπορεί να μην είναι ένα μάτσο τεχνοκράτες Μπάσταρδοι αλλά πραγματικά cool τύποι που το μόνο που θα τους απασχολεί είναι να διατηρήσουν τον κόσμο μας ένα μέρος όπου εμείς , τα μέλη της, θα είμαστε ‘Excellent’ o ένας απέναντι στον άλλον και δεν θα βάζουμε σε πρώτη μοίρα τα μικρά και μίζερα ‘εγώ’ , τα συμφέροντα μας ή τα κόμπλεξ μας…

Στο BILL & TED’S EXCELLENT ADVENTURE δυο ανεγκέφαλοι αλλά παράλληλα καλόκαρδοι χεβιμεταλάδες βίωσαν μια περιπέτεια που σε πολλές εκφάνσεις της φάνταζε ‘ανόητη και αφελής‘. Να όμως που εδώ ο σκηνοθέτης παίρνει τόσο την ‘ανοησία‘ όσο και την ‘αφέλεια‘ και τα εξελίσσει σε γοητευτικά στοιχεία της ταινίας του. Υπάρχει γέλιο και ρομαντισμός σε όλα όσα βιώνουν αυτοί οι δύο τυπάδες.

Ως κερασάκι στην τούρτα ο Herek στήνει ορισμένα γαμάτα φουτουριστικά σκηνικά ενώ παρά το μικρό μπάτζετ κατορθώνει να σου δώσει και μια ‘μεγάλη εικόνα‘ μέσα από τα ταξίδια των ηρώων του στην ιστορία μας.

Το φιλμ αυτό έχει άφθονο χιούμορ αλλά ελάχιστες σατιρικές προθέσεις. Σήμερα λειτουργεί σαν μια εντελώς ανέμελη εξύμνηση των 80s , της μουσικής και του lifestyle τους, αλλά και της αντρικής φιλίας.

Το BILL & TED’S EXCELLENT ADVENTURE βγήκε στις αίθουσες τον Φλεβάρη του 89 και καπάρωσε κάτι παραπάνω από σαράντα εκατομμύρια δολάρια στο Box Office, απέσπασε , κυρίως, θετικές κριτικές και δεν άργησε να βρει την θέση του μέσα στην pop κουλτούρα.

Να που τελικά ο Stephen Herek μάλλον υποτίμησε το μέγεθος του ‘ιδιαίτερου και συγκεκριμένου‘ κοινού που θα αγκάλιαζε την ταινία του. Στην τελική το φιλμ αυτό είναι μια γαμάτη κωμωδία που ακόμη και αν είσαι από εκείνους που ξέρουν μονάχα το Fear of The Dark από τα τραγούδια των IRON MAIDEN και πάλι θα περάσεις μια χαρά βλέποντας το.

Η μοναδική ‘κατηγορία‘ που μπορεί να προσάψει κανείς σε αυτή την υπέροχη ταινία είναι ότι σε καμία περίπτωση ΔΕΝ λειτουργεί ως αξιόπιστο ‘μάθημα ιστορίας’

Βέβαια στον αντίποδα αν ήσουν από εκείνους που το βιβλίο της ιστορίας το είχαν για μπλοκ ζωγραφικής και σημειωματάριο καταγραφής μπαντών και τραγουδιών τότε τουλάχιστον θα έμαθες ίσως και κάνα δυο πραγματάκια από τους Bill και Ted και το παρεάκι τους από μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας μας !

Η επιτυχία του EXCELLENT ADVENTURE οδήγησε και στην δημιουργία ενός sequel. Ο Stephen Harek αρνήθηκε να επιστρέψει πίσω από τις κάμερες καθώς αντιλαμβανόταν την δεύτερη ταινία σαν ‘μια παρωδία μιας άλλης ταινίας που ήταν επίσης παρωδία’… Το κενό του αναπλήρωσε ο Peter Hewit ενώ φυσικά οι Keanu και Winter επέστρεψαν στους ρόλους των Bill και Ted.

Και κάπως έτσι το BILL & TED’S BOGUS JOURNEYπροσγειώθηκε‘ στις αίθουσες το καλοκαίρι του 1991 !

Το BOGUS… απέτυχε να ‘τζαμάρει‘ το ίδιο επιτυχημένα με τον προκάτοχο του τόσο στο Box Office όσο και σε επίπεδο αποδοχής από κοινό και κριτικούς.

Όπως και να χει το δεύτερο κεφάλαιο είναι μια επίσης απολαυστική και καμμένη κωμωδία που λειτουργεί σαν ένα ‘TERMINATOR #2’ απέναντι στο πρώτο καθώς από την μια διατηρεί και εμπλουτίζει τους χαρακτήρες και την μυθολογία του πρώτου φιλμ και από την άλλη …στέλνει κυριολεκτικά δυο ‘εξολοθρευτές‘ από το μέλλον να δολοφονήσουν το αγαπημένο μας δίδυμο .Στον αντίποδα οι ήρωες μας ταξιδεύουν αυτή τη φορά όχι στο παρελθόν αλλά στην …Κόλαση και στην συνέχεια στον Παράδεισο όπου καλούνται να βρουν τους πιο έξυπνους επιστήμονες του γαλαξία και να τους ζητήσουν να τους βοηθήσουν να νικήσουν τα μεταλλικά και σατανικά Alter Ego τους δημιουργώντας δυο καλά ρομπότ !

Ω , ναι το μπάτζετ εδώ είναι σαφώς πιο αυξημένο σε σχέση με την πρώτη ταινία. Το sequel περιλαμβάνει ορισμένα γαμάτα animatronics, στολές , πρακτικά εφέ αλλά και αρκετό cgi μιας και μπήκαμε πλέον στα 90s !

Το δίδυμο των πρωταγωνιστών διατηρεί την αίγλη αλλά και την ηλιθιότητα του ενώ και η σκηνοθεσία του Hewit είναι αρκετά στιλάτη και ευρηματική. Μιας και το πρώτο BILL & TED μπήκε για τα καλά στην pop κουλτούρα της εποχής του στο sequel πετυχαίνουμε αρκετά ‘ροκ’ cameos μιας και συναντάμε το συγκρότημα των PRIMUS αλλά και την μορφάρα Jim Martin, τότε κιθαρίστα των FAITH NO MORE , τον οποίο στις αρχές της ιστορίας ο Rufus τον ταξιδεύει μέχρι το μέλλον ώστε να τον παρουσιάσει στους μαθητές του ως :‘Sir James Martin, head of the Faith No More Spiritual and Theological Center.’ !

Το BOGUS JOURNEY δεν ήταν το ‘ιδανικό’ sequel όμως ήταν πέρα για πέρα απολαυστικό ενώ μας χάρισε και έναν από τους πιο αγαπητούς αλλά και …τσάτσους Χάρους στην ιστορία του σινεμά !

‘YES WAY.’

Στο BOGUS JOURNEY o τιτάνας William Sadler κατορθώνει να κλέψει την παράσταση ακόμη και από το εμβληματικό δίδυμο που τα ονόματα τους κοσμούν τον τίτλο του franhchise ενώ αποδίδει και έναν ολότελα καμένο ‘φόρο τιμής’ στον Ingmar Bergman και την Έβδομη Σφραγίδα του !

Θα περίμενε κανείς ότι ύστερα από το sequel το κοινό και η βιομηχανία θα άφηναν τους Bill και Ted να ‘αναπαυθούν εν ειρήνη‘ αλλά να που τελικά φέτος λάβαμε και ένα τρίτο κεφάλαιο.

Το BILL & TED FACE THE MUSIC έγινε διαθέσιμο online πριν λίγο καιρό και ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα !

Παρά τα χρόνια που πέρασαν οι Winter και Reeves κατορθώνουν να διατηρήσουν την 80s και 90s αισθητική και ανεμελιά των χαρακτήρων τους και να την προσγειώσουν με όμορφο τρόπο σε ένα σήμερα που φαντάζει σαν μια πολύ διαφορετική εποχή.

Το κατόρθωμα αυτό πέραν των δυο πρωταγωνιστών πιστώνεται και στο γεγονός ότι εδώ έχουμε και την επιστροφή των σεναριογράφων Matheson και Solomon. Στα αρνητικά πάντως βάζω την σκηνοθεσία του Dean Parisot που σε αντίθεση με τους προκατόχους του στερείται ύφους, ιδεών και δημιουργικής τρέλας.

Ειδικά το ‘μέλλον‘ που μας παρουσιάζει εδώ είναι ένα παντελώς λευκό και άψυχο σκηνικό φτιαγμένο εξ’ολοκλήρου από μέτριο cgi. Τα πρακτικά εφέ , η φουτουριστική New-Age αισθητική που έκαναν τις προηγούμενες ταινίες να μοιάζουν τόσο μοναδικές και γαμάτες απουσιάζουν παντελώς. Το μοναδικό πράγμα που επιστρέφει είναι ο Χάρος του William Sadler όμως αυτή τη φορά το ‘σόλο’ του δεν ακούγεται ή γράφει τόσο καλά όσο στο BOGUS…

Όπως και να χει η χημεία του αυθεντικού cast βρίσκεται ακόμη εδώ. Υπάρχει ανεμελιά και αγάπη ανάμεσα τους. Αντίθετα οι περισσότεροι νέοι χαρακτήρες περνάνε κάπως αδιάφοροι. Το FACE THE MUSIC πάει να μας περάσει και μια νέα ‘Bill & Ted’ γενιά μέσα από τις δυο κόρες του διδύμου όμως το μόνο που κάνουν αυτοί οι χαρακτήρες είναι να ξεπατικώνουν χλιαρά αυτά που είχαμε δει στην ταινία του 89…

Ο μοναδικός νέος χαρακτήρας που ξεχώρισα είναι αρκετά …εκκεντρικό και εσωστρεφές ρομπότ από το μέλλον που ξεκινά σαν ένας ‘Εξολοθρευτής‘ και καταλήγει να περάσει μια απρόσμενα ‘θνητή‘ κρίση ταυτότητας ενώ στο ενδιάμεσο πασχίζει να ‘εξατμίσει’ τους ήρωες μας !

To FACE THE MUSIC είναι ξεκάθαρα ένα νοσταλγικό τζαμάρισμα . Έχει πραγματικά καλές προθέσεις και προσπαθεί να μείνει πιστό στο ‘Be Excellent to Each Other’ πνεύμα των προκατόχων του. Σε ορισμένα σημεία του τα καταφέρνει ενώ σε άλλα όχι και τόσο. Η τελική αίσθηση που μου άφησε αυτή η ταινία είναι ότι κάτι έλειπε αυτή τη φορά τόσο από την ιστορία και τους χαρακτήρες όσο όμως και από εμένα τον ίδιο.

Στο φινάλε η τρίτη αυτή ταινία λειτουργεί σαν ένα reunion στο οποίο θα συναντήσεις ύστερα από πολλά χρόνια παλιούς φίλους και γνωστούς. Ναι χαίρεσαι που τους βλέπεις ξανά και έχεις μια περιέργεια να μάθεις πως εξελίχθηκαν και τι κατάφεραν στις ζωές τους όμως παράλληλα κάπου μέσα σου θα εξακολουθείς να νοσταλγείς εκείνες τις παλιές εποχές’ καθώς θα σου λείπουν η ανεμελιά και η αυθεντικότητα τους αλλά και πάνω από όλα η ματιά και η αντιμετώπιση που είχες απέναντι σε όλα όταν ήσουν ακόμη νέος , ελαφρόμυαλος και γεμάτος όνειρα. Μια εποχή που το μέλλον ούτε σε άγχωνε , ούτε σε προβλημάτιζες καθώς το μοναδικό πράγμα που σε ένοιαζε είναι να απολαύσεις την περιπέτεια του σήμερα , παρέα πάντοτε με μια ‘Excellent‘ συντροφιά , και άντε το πολύ πολύ να κοιτάξεις να φτιάξεις την αυριανή σου εργασία, όποια και αν ήταν αυτή τέλος πάντων….

Τότε που η απάντηση σου σε όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες ήταν ένα λακωνικό και ενθουσιώδες :

‘ Party on Dudes !’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: