Design a site like this with WordPress.com
Get started

THE ULTIMATES : Βγάζουμε από τον πάγο το 00s “MillarVerse”…

By Αντρέι Κοτσεργκίν

Ενωτικό Bat~ Διάγγελμα :

Τόσο καιρό πολεμάμε μεταξύ μας γύρω από το αν o Zack Snyder κάνει ή όχι για το σινε~σύμπαν της DC ενώ στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενωθούμε και να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα…

Ο τυπάς είναι ο ιδανικός σκηνοθέτης ώστε να αναλάβει να χτίσει μια (R-Rated) THE ULTIMATES ταινία για λογαριασμό της MARVEL!

Πραγματικά το comic αυτό έχει υλικό που προσφέρεται ως ζεστό “βούτυρο” για το ψωμί αλλά και το μαχαίρι / βαριοπουλα του Snyder :

~ Στρατοκαυλος / Προπαγανδιστης / Βίαιος / Τσιγκούνης / Αμφιλεγόμενος Captain America που μέσα σε όλα αυτά οδηγάει ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΑΝΚ!

~Αλκοολικός Tony Stark που επειδή πεθαίνει από όγκο στον εγκέφαλο παθαίνει κρίση συνείδησης.

~Ντιμπειτ γύρω από την Θεϊκή (?) φύση του Thor.

~ Edgy ενδοοικογενειακη βία ανάμεσα σε Hank Pym και Wasp.

~Γενικότερο Edgy περιεχόμενο και ατάκες.

~ Χιούμορ και αναφορές γύρω από την pop κουλτούρα.

~Ένας Bruce Banner που πάσχει από ένα σωρό συμπλέγματα τα οποία αναλύονται με εξαιρετικά ρηχους τρόπους.

~Ένας Hulk που διαπράττει μαζικές καταστροφές, φονικά και είναι και μάλλον επίδοξος… βιαστής.

~Μία Wasp να… Φλασαρει το στήθος της ώστε να κάνει αντιπερισπασμο στον Hulk.

~Πολιτική ίντριγκα με την συμμετοχή του George Bush Jr. στην δημιουργία των ULTIMATES και ντιμπειτ γύρω από τους πραγματικούς σκοπούς γύρω από την σύσταση μιας ομάδας Σούπερ Ηρώων.

~Χρωματική παλέτα που κινείται σε σκουρόχρωμες αποχρώσεις.

~Αλόγιστη χρήση slow motion.

~Ηρωες που είναι πρώτα απ’ολα εγωιστές θνητοί, πλακώνονται κυρίως μεταξύ τους και παρουσιάζουν ένα σωρό ψεγάδια που καταλήγεις σχεδόν να τους αντιπαθείς.

Ειλικρινά η φάση είναι σίγουρη επιτυχία!

Σε εποχές όπου το “SnyderVerse” μονοπωλεί το ενδιαφέρον (ίσως και τις ζωές…) χιλιάδων οπαδών του Superhero σινεμά εκείνο το 00sMillarVerse” που απολαύσαμε μέσα από τις εκδόσεις της MARVEL φαντάζει κάπως παρωχημένο όμως σε καμία περίπτωση και θαμμένο στον πάγο…

Μέσα από το THE ULTIMATES comic του ο συγγραφέας Mark Millar εφάρμοσε, το 2002, στο χαρτί πολλές ιδέες και θεματολογίες που περιστρεφονταν γύρω από τους αγαπημένους μας Σούπερ Ήρωες με τρόπους που κρίνονται από προβοκατορικοι ή απλά “Edgy”, ανάλογα με το γούστο και την ματιά του εκάστοτε αναγνώστη.

Ο καθένας μας διαβάζοντας σήμερα τους THE ULTIMATES του Millar μπορεί να τους ερμηνεύσει είτε ως μια πολύ επιθετική και ακραία σάτιρα είτε απλά ως μια macho και κάπως “δήθεν” ψυχαγωγία, αντάξια της εποχής της.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται να αμφισβητηθεί η σοβαρότητα της εποχής μέσα από την οποία ξεπήδησε αυτή η εναλλακτική εκδοχή των THE AVENGERS…

Μόλις έξι μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου η MARVEL βγάζει στην κυκλοφορία το πρώτο τεύχος των THE ULTIMATES. Ένας τίτλος των Mark Millar και Bryan Hitch που σφυρηλατήθηκε έχοντας έναν ξεκάθαρο σκοπό :

Να αναθεωρήσει όλα όσα ξέραμε μέχρι πρότινος για τους THE AVENGERS, να απελευθέρωσει τους ήρωες από τα δεσμά του continuity ολόκληρων δεκαετιών, να κάνει ένα reboot στην μυθολογία της MARVEL και να τους σπρώξει σε ένα νέο αναγνωστικό κοινό που αρέσκεται να καταναλώνει μανιωδώς την λεγόμενη Pop κουλτούρα και που πιθανόν μέχρι τότε να μην έδινε την παραμικρή δεκάρα για αυτούς τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους.

Οι THE ULTIMATES ήταν ένα ακόμη κομμάτι του επικού και φιλόδοξου “ULTIMATE COMICS” πρότζεκτ της MARVEL και σύντομα θα εξελισσονταν όχι μόνο σε ένα από τα πιο εμπορικά κεφάλαια του αλλά και σε έναν από τους καλύτερους τίτλους του. Η μέχρι ενός σημείου τουλάχιστον…

Επίσης αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί μέχρι και σήμερα, ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο comic ανάμεσα στις τάξεις των αναγνωστών της MARVEL.

Ναι οι THE ULTIMATES ήταν ουσιαστικά οι “AVENGERS” αυτού του νέου σύμπαντος όμως αρκούσε απλά να διαβάσει κανείς τα πρώτα έξι τεύχη ώστε να συνειδητοποιήσει ότι κάτι το εντελώς διαφορετικό κρυβόταν στο μυαλό και τις καρδιές αυτών των “ηρώων”.

Στο σύμπαν των Millar και Hitch οι “Superheroes” μεταφραζονται σε εξαιρετικά αμφιλεγόμενες και προβληματικες προσωπικότητες. Είναι “Σούπερ Στρατιώτες” που βασικό μέλημα τους δεν είναι το να σώζουν τον κόσμο από εξωπραγματικες απειλές και καταστροφές αλλά να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να διατηρούν ατσαλακωτη και λαμπερή την δημόσια εικόνα τους, να τρέφουν τους, πραγματικά πελώριους, εγωισμούς τους και κυρίως να κρατάνε ικανοποιημένο τον “συνεργάτη” / εργοδότη τους :

Την Αμερικανική Κυβέρνηση.

Από εποχής THE AUTHORITY ο Millar ξεκίνησε να μελετά τι θα συνέβαινε σε έναν “αληθινό κόσμο” αν γδυναμε τους Superheroes από τις παραδοσιακές τους αξίες και τους εξελισσαμε / διαστρεβλωναμε σε κυβερνητικούς υπαλλήλους, αστέρες της showbiz, στρατιωτικά όπλα ή ακόμη και σε όπλα μαζικής καταστροφής και τρομοκρατίας.

Μέτα από το THE AUTHORITY αυτή η μελέτη του συγγραφέα μεταπηδήσε στους ULTIMATE X~MEN και θα έλεγα ότι μέσω του THE ULTIMATES έφτασε στην ονειρωξη της.

Σε αυτόν τον τίτλο οι “AVENGERS” αντιμετωπίζουν καταστάσεις και κινδύνους που άνετα τις έβλεπες σε 00s πόνημα του σκηνοθέτη Michael Bay!

Το THE ULTIMATES πηγάζει μέσα από ένα artwork που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “μπλοκμπαστερικο“. Ο Bryan Hitch δίνει στον τίτλο συνθέσεις που φαντάζουν σχεδόν κινηματογραφικες ενώ και ο ψηφιακοί χρωματισμοί του Paul Mounts τσονταρουν το κάτι παραπάνω ώστε να σου αποτυπωθεί αυτή η αίσθηση καθώς θα απολαμβάνεις τα πάνελ και τα splash pages του τίτλου!

Πέραν των τοπίων και των σκηνικών καταστροφής o Hitch έκανε μια πολύ δυναμική και ενδιαφέρουσα αναθεώρηση στις στολές και την εξωτερική εμφάνιση των AVENGERS, που εδώ ως ULTIMATES ακροβατουν ανάμεσα στην εικόνα ενός στρατιώτη και κάποιου αστέρα της τηλεόρασης!

Στο σύμπαν των THE ULTIMATES οι Superheroes πλασαρονται στο κοινό τόσο ως κυβερνητικοί “Super Soldiers” όσο και ως εμπορικοί celebrities / προϊόντα και το σχέδιο του Hitch παίζει καθοριστικό ρόλο στο να λειτουργήσει σωστά η όλη ιδέα.

Υπέροχες είναι και κάτι μικρές πινελιές όπως για παράδειγμα αυτή που δείχνει τον George Bush Jr. να έχει στο βλέμμα του ζωγραφισμένη μια έκφραση που τον κάνει να φαντάζει κάπως “χαμένος” ή, να το χαρακτηρίσω και πιο άκομψα, λες και είναι κάνας βλαμμένος…

Βέβαια εδώ διακρίνουμε ίσως και την επιθυμία των συντελεστών να απεικονίσουν με έναν πολύ πιο ρεαλιστικό τρόπο τους χαρακτήρες του comic! Θα λεγα ότι η “Ultimate” εκδοχή του πρώην “πλανητάρχη” ζεχνει από ρεαλισμό και ανταποκρίνεται πλήρως στην ανθρώπινη εκδοχή.

Πέραν του φοβερού artwork o Hitch τσονταρε και αρκετές ιδέες στο σενάριο. Μάλιστα μια από αυτές λειτουργεί ως το Highlight του τίτλου…

Η ιδέα να απεικονιστει ο Nick Fury με την μορφή του Samuel Jackson πέρα από γαματη οπτικά είχε μια τόσο τεράστια απήχηση στους αναγνώστες που λίγο καιρό μετά είδαμε τον ηθοποιό να ενσαρκώνει όντως τον χαρακτήρα στην μεγάλη οθόνη, μέσα από το πρώτο IRON MAN, την ταινία που ξεκίνησε να χτίζει το αδιανόητα μεγάλο οικοδόμημα που σήμερα ακούει στο όνομα MCU.

Πριν από μερικά χρόνια Hitch και Jackson συναντήθηκαν κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης και ο πρώτος ευχαρίστησε τον δεύτερο επειδή δεν τους μήνυσε που χρησιμοποίησαν την εικόνα αλλά και το όνομα του στο comic, δίχως να πάρουν την άδεια του. Ο Jackson αντίθετα τον ευχαρίστησε λέγοντας του ότι χάρη στην ιδέα του κατέληξε να βγάλει έναν σκασμό λεφτά!

Οι Millar και Hitch ενσωμάτωσαν στον τίτλο τους άφθονες αναφορές γύρω από το Hollywood και την Pop κουλτούρα. Αυτό συνέβη για τρεις λόγους :

Α. Οι αναφορές αυτές ενίσχυαν την ρεαλιστική αίσθηση του τίτλου και τον έκαναν να φαντάζει ακόμη πιο cool.

B. Η παρουσία διάσημων και αληθινών προσωπικοτητων μέσα σε αυτό το Superhero σύμπαν άνοιγε τον δρόμο ώστε το comic να έχει απήχηση και σε νέους αναγνώστες που ετρεφαν ένα πάθος γύρω από την pop κουλτούρα και τους celebrities.

Γ. Όλο αυτό εκτόξευε κατακόρυφα την κινηματογραφικη / μπλοκμπαστερ αισθητική που διέκρινε τους THE ULTIMATES.

All-focus

Στο comic αυτό πέραν του Bush Jr. έχουμε cameos από celebrities όπως είναι πχ ο Larry King, οι ηθοποιοί Shannon Elizabeth και Freddie Prince Jr. και πάει λέγοντας. Τα cameos αυτά πέρα από Cool προσθέτουν έξτρα στρώσεις ρεαλισμού σε αυτό το σύμπαν ενώ παίζουν, έστω και έμμεσα, κάποιον ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και των ηρώων. O Larry King λειτουργεί ως η “φωνή” της κοινωνίας που αναρωτιέται ποίοι είναι οι σκοποί πίσω από την δημιουργία μιας Syperhero ομάδας που θα συνεργάζεται (ή ελέγχεται?…) από την Κυβέρνηση. Η Shannon Elizabeth αναδεικνύει το celebrity status του “εκατομμυριουχου, playboy, φιλάνθρωπου” Tony Stark ενώ ο Freddie Prince Jr. εμφανίζεται ώστε…

Ώστε να προκαλέσει την οργή ενός (γκριζο) πρασίνου και… καυλωμενου γίγαντα!

Σε ένα από τα πρώτα τεύχη η Betty Ross (που εδω αναλαμβάνει ουσιαστικά το μάνατζμεντ των ULTIMATES) καλεί σε δείπνο τον δημοφιλή ηθοποιό Freddie Prince Jr. ώστε να συζητήσουν το ενδεχόμενο ο δεύτερος να παίξει τον Tony Stark σε μια επερχόμενη κινηματογραφικη μεταφορά των THE ULTIMATES!

Εδώ ο Millar χειρίζεται ένα, φαινομενικά απλό, cameo με μαεστρία και διττοτητα :

Από την μία το cameo έχει την πλάκα του από την άλλη όμως παίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στην πλοκή όσο και στην θεματολογία του comic. Εδώ δεν έχουν περάσει καν καλά, καλά μερικοί μήνες από την δημιουργία της ομάδας και η κυβέρνηση που τους “μανατζαρει” ήδη έχει ξεκινήσει να σπρώχνει και να εκμεταλλευεται την δημόσια εικόνα τους. Μια τέλεια μίξη προπαγάνδας και μάρκετινγκ. Κάτι σαν την Disney αν ποτέ της κατορθώσει να εξαγοράσει ολόκληρο το Αμερικανικό έθνος.

Πέραν του κοινωνικοπολιτικου περιεχομένου το πέρασμα του Freddie δίνει την ευκαιρία στους ULTIMATES να αντιμετωπίσουν τον πρώτο τους “SuperVillain” και έτσι να βρουν επιτέλους μια δικαιολογία για την σύσταση τους…

Ω ναι, ο Bruce Banner, ο ίδιος τύπος που έχει αναλάβει να δημιουργήσει τους “Σούπερ Ήρωες” που θα πλαισιώσουν το πρότζεκτ των ULTIMATES, είναι ο πρώτος “μεγάλος Κάκος” που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ομάδα, μπροστά στα μάτια ενός ολόκληρου πλανήτη.

Χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι το τεύχος πέντε ώστε να δούμε επιτέλους τους ULTIMATES να τα βάζουν με κάποιον ανταγωνιστή. Και όμως τα προηγούμενα τεύχη σε καμία περίπτωση δεν κρίνονται ως “βαρετά“.

Ο Millar πολύ σοφά επέλεξε μέσα στα πρώτα τέσσερα τεύχη να χτίσει χαρακτήρες και καταστάσεις. Φρόντισε να μας δείξει το πως σκέφτονται και συμπεριφερονται αυτοί οι νέοι “AVENGERS” και μας έδωσε την δυνατότητα να κάνουμε, αναπόφευκτα, τις συγκρίσεις με τις κλασσικές και αγαπημένες εκδοχές του παρελθόντος. Επίσης πάρα την έλλειψη τυπικου Syperhero ξυλικιου τα πρώτα τεύχη δεν στερούνται μεγάλων και θεματικών σκηνών. Η απόβαση του Captain America στην Νορμανδία, η ανακάλυψη του από την S.H.I.E.L.D. πολλά χρόνια αργότερα μέσα στον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό, ο Tony Stark να σκαρφαλώνει το Έβερεστ ώστε να στήσει ένα απομονωμένο εργαστήριο όπου θα κατασκευάσει την νέα και βελτιωμένη στολή του IRON MAN…

Διαολε εδώ έχουμε μερικά από τα πιο επικά πάνελ σε ολόκληρη την ιστορία της MARVEL!

Όμως ας επιστρέψουμε στον Hulk και σε όλο το SMASHING του τεύχους #5…

Η αναμέτρηση της ομάδας με τον Hulk συμβαίνει ύστερα από ένα “ελεγχόμενο” ξέσπασμα του Bruce Banner μέσα στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Σε αυτό το σύμπαν η μεταμόρφωση του Bruce σε έναν τσαντίλα, πανίσχυρο και εξαιρετικά επικίνδυνο γίγαντα οφείλεται σε μια παρενέργεια μιας παραλλαγής του “Super Soldier serum” που συνέθεσε και χορήγησε ο ίδιος στον εαυτό του. Ο επιστήμονας Banner ανέλαβε να δημιουργήσει μια ομάδα από Καπετάν Αμερικες για λογαριασμό της S.H.I.E.L.D. να όμως που το πείραμα πήγε στραβά…

Η πρώτη μεταμόρφωση του Banner σε Hulk διέλυσε σχεδόν μισή πόλη. Και να που τώρα καταλήγει να διαλύει και το άλλο μισό. Ο Banner πάρα όλη του την ευφυΐα αδυνατεί να αναπαράγει μια λειτουργική φόρμουλα του ορού που “γέννησε” τον Captain America, γεγονός που κλονίζει σταδιακά τον εγωισμό του. Παράλληλα γίνεται μάρτυρας της επιτυχίας του “συνεργάτη” του, Hank Pym, μιας και ο δεύτερος κατορθώνει να συνθέσει την φόρμουλα του “Giant Man” και κατά συνέπεια κερδίζει έδαφος ώστε να αποτελέσει τον “χρυσό εγκέφαλο” των ULTIMATES και της S.H.I.E.L.D. (μια επιτυχία που κρύβει τα δικά της ένοχα μυστικά…) Ως κερασάκι στην τούρτα ο Banner έχει συνεχώς πάνω από το κεφάλι του την Betty Ross (που εδώ απεικονίζεται ως μια υπέρμετρα φιλόδοξη Καργιολα) και η οποία μην αντέχοντας την “ανικανότητα του” φροντίζει συνεχώς να μειώνει τόσο τις ικανότητες του ως επιστήμονας όσο και τον ανδρισμό του.

Και κάπως έτσι μια μέρα, ύστερα από ακόμη μια αποτυχία, ο Bruce σκαρφίζεται το “λαμπρό σχέδιο” να κατέβει στο κέντρο της Νέας Υόρκης και να μεταμορφωθεί, επίτηδες, στο οργισμένο και καταστροφικό Alter Ego του.

Ο Banner “δικαιολογεί” την επιλογή του δηλώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσει στους ULTIMATES τον “SuperVillain” που η ομάδα περιμένει, καρτερικα, εδώ και μήνες να κάνει την εμφάνιση / επίθεση του στην μαμά Αμερική ώστε να αποδείξουν στην κοινωνία ότι έχουν “λόγο” ύπαρξης αλλά και για να κάνουν ένα άκρως θεαματικό και δημόσιο, “ντεμπούτο“.

Να όμως που στην πραγματικότητα τα αίτια πίσω από το “grande” σχέδιο του Bruce φαίνεται να είναι πολύ πιο… θνητά και προσωπικά. Ο Bruce Banner δείχνει να νιώθει την ανάγκη να μεταμορφωθεί ξανά σε ένα καταστροφικό Τέρας ώστε να “αποδείξει” σε όλους το ποσό “ισχυρός“, “έξυπνος” και “άντρας” είναι.

Το ότι εξαιτίας του σχεδίου του πρόκειται να πεθάνουν και να τραυματιστουν εκατοντάδες ή χιλιάδες αθώοι πολίτες είναι ένα γεγονός που ένα μυαλό όπως αυτό του Banner απλά ΔΕΝ γίνεται να μην το είχε υπολογίσει. Και όμως να που ο Bruce είναι πρόθυμος να αποδεχτεί όλες αυτές τις “παράπλευρες απώλειες” ώστε να εκπληρώσει τους, εγωιστικούς, σκοπούς του…

Η παραπάνω εικόνα συνοψίζει άκρως ενδεικτικά το πως σκέφτονται και συμπεριφερονται οι “λαμπροι και πανίσχυροι Σούπερ Ήρωες” μέσα στο “MillarVerse“.

Φυσικά κάποιος… άλλος πιο… πονηρεμενος από εμένα… θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι στα 00s οι Millar και Hitch μας σύστησαν σε μια ομάδα “ηρώων” που ταίριαζε ιδανικά μέσα στο ελαττωματικό “παζλ” της τότε ανθρώπινης κοινωνίας. Μια κοινωνία εγωιστική, συμφεροντολογα, άκρως προβληματική, που νιώθει την ανάγκη να αυτοπροβαλλεται, να δείχνει “τέλεια” συνέχεια και με κάθε τρόπο, και που κακά τα ψέματα σήμερα δεν δείχνει να έχει αλλάξει προς το καλύτερο…

To Be Continued στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: