Design a site like this with WordPress.com
Get started

TREMORS : Ο Kevin Bacon στα σαγόνια του… “Graboit” ?!

By Αντρέι Κοτσεργκίν

“I Can’t Believe I’m doing a movie about underground Worms…”

Το 1990 ο Kevin Bacon υπέφερε από εφιάλτες ενώ έφτασε μέχρι και στο σημείο να υπνοβατει…

Αιτία πίσω από την ψυχολογική αναταραχή του ηθοποιού στάθηκε η συμμετοχή του σε μια ταινία. Ο Bacon ήταν πεπεισμένος ότι το φιλμ του σκηνοθέτη Ron Underwood θα τελείωνε την καριέρα του πρόωρα και άδοξα.

Ο Kevin Bacon πιθανότατα ήταν και ο μοναδικός άνθρωπος που τρομοκρατηθηκε από τα ανθρωποφάγα σκουλήκια / καρχαρίες του σκηνοθέτη.

Για όλους τους υπόλοιπους το TREMORS υπήρξε μια εντελώς καμμένη και σκονισμένη κωμωδία με αρκετά Horror στοιχεία και ακόμη περισσότερη βλαχια!

Η ιστορία μας τοποθετεί σε μια μικρή πόλη ονόματι “Perfection“, η οποία βρίσκεται κάπου στο απόλυτο πουθενά του Αμερικανικού νότου.

Οι Valentine και Earl είναι δυο φίλοι και μαστορια που βγάζουν το μεροκάματο τους κάνοντας ότι κωλοδουλεια μπορεί να φανταστεί κανείς. Παρά την ονομασία της πόλης οι τύποι αυτοί μόνο “τέλεια” δεν αισθάνονται σε αυτή. Οι δυο τους περνούν τα απογεύματα τους καπνίζοντας τσιγάρα Marlboro, πίνοντας ζεστές μπύρες και έχοντας ένα κοινό όνειρο :

Να βρουν το κουράγιο να εγκαταλειψουν το Perfection και να αναζητήσουν την τύχη τους σε μία μεγαλύτερη πόλη.

Μία μέρα θα τολμήσουν επιτέλους να μπουν στο φορτηγάκι τους και να κυνηγήσουν το όνειρο τους. Όμως φτάνοντας στα σύνορα της πόλης μια “κατολίσθηση” θα σταθεί ως αμετακίνητο εμπόδιο στις φιλοδοξίες τους.

Επιστρεφοντας, ηττημένοι, στο Perfection οι δύο αμιγκος θα ανακαλύψουν ότι κάτι καρχαρίες / σκουλήκια της άμμου είναι η αιτία που δεν μπόρεσαν να φύγουν. Πλέον οι Valentine και Earl καλούνται να συμμαχήσουν με τους, λιγοστούς και θερμοκεφαλους, συμπολίτες τους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια απόκοσμη και εξαιρετικά πεινασμένη απειλή…

Λίγο, καλό και τρομακτικό.

Το παραπάνω μάθημα παρέδωσε ο Steven Spielberg, πίσω στα 70s, μέσα από “Τα Σαγόνια του Καρχαρία” του. Ο σκηνοθέτης έχοντας περιορισμένη τεχνολογία και ένα ακόμη πιο περιορισμένο μπάτζετ κατόρθωσε να κατασκευάσει μια από τις πιο επιδραστικες ταινίες του σινεμά τρόμου και όχι μόνο. Το JAWS δεν εξελίχθηκε μονάχα σε τεράστια εμπορική επιτυχία αλλά μέχρι και σήμερα αποτελεί την βασική αιτία που θα ρίχνεις ματιές στον ορίζοντα πριν πάρεις την γενναία απόφαση να κάνεις ένα μπανακι στην παραλία.

Ο Ron Underwood εφάρμοσε ευλαβικά τις διδαχές του Spielberg επάνω στην δική του ταινία. Απλά τα δικά του σαγόνια βγαίνουν μέσα από την άμμο και έχουν κυρίως σκοπό να προκαλέσουν το γέλιο στον θεατή. Ο Underwood, που συνυπογράφει και το σενάριο, δεν μας δίνει και πολλές πληροφορίες γύρω από την προέλευση και την φύση των τεράτων του. Τα μοναδικά πράγματα που γνωρίζουμε είναι ότι τους αρέσει να κατασπαραζουν γελάδια, κατσίκια και Αμερικανοβλαχους και ότι χρησιμοποιούν την άμμο ως καμουφλάζ αλλά και παγίδα.

Οι επιρροές από το JAWS γίνονται κατευθείαν ευδιάκριτες από το ποστερ του TREMORS…

Μπορεί κανείς να φτιάξει διάφορες θεωρίες μέσα στο μυαλό του σχετικά με την προέλευση αυτών των τεράτων όμως σίγουρα την πιο εκκεντρική την έχει ένας από τους ήρωες της ιστορίας :

” Η Κυβέρνηση τα έφτιαξε. Μια μεγάλη έκπληξη που προοριζόταν για την Ρωσία!”

Μάλιστα οι κάτοικοι του Perfection βαφτίζουν αυτά τα πλάσματα ως “Graboits“. Τα τέρατα αυτά πέρα από ύπουλα και εξαιρετικά επικίνδυνα ζεχνουν ανυπόφορα. Αλλά οι Valentine και Earl μυρίζονται δόξα και χρήμα. Για τους δύο άντρες η ανακάλυψη αυτού του είδους συμβολίζει την πολυπόθητη διέξοδο τους από την ανυπαρξία του Νότου. Όμως θα πρέπει πρώτα να βρουν έναν τρόπο ώστε να επιβιώσουν από τις, οργανωμένες, επιθέσεις τους αλλά και να αιχμαλωτισουν κάποιο από αυτά…

Ασχέτως με την καταγωγή και τους σκοπούς των πλασμάτων υπάρχει ένα ακλόνητο δεδομένο γύρω από αυτά :

Ο σχεδιασμός τους είναι γαματος.

Τα Graboits του TREMORS έχουν σχεδιαστεί με πρακτικά εφέ και μπόλικο μεράκι. Μοιάζουν ως Μπασταρδεμα Λευκού καρχαρία με κάτι που το έσκασε μέσα από ιστορία του H. P. Lovecraft.

Φαντάσου τον H. R. Giger να έχει κατεβάσει μερικά ποτήρια από παράνομο MoonShine και αντί να ατενίζει τα αστέρια να κοίτα προς τα κάτω, το χώμα που πατάει

Πάντως ο αρχικός σχεδιασμός των τεράτων ήταν αρκετά διαφορετικός. Τα “σκουλήκια” στην αρχική τους μορφή έβγαιναν μέσα από κάτι καβούκια και έμοιαζαν σαν… πουτσες με περιτομή, όπως επισήμαναν οι παραγωγοί της ταινίας. Τα τρανταχτά γέλια που προκάλεσε η εικόνα τους στους παραγωγούς ανάγκασαν τον Underwood και το επιτελείο του να προβούν στον ριζικό ανασχεδιασμό τους.

Τα Graboids κατέληξαν να έχουν πελώρια σαγόνια που από μέσα τους βγαίνουν κάτι πλοκάμια που λειτουργούν ως μικρότερα αρπακτικά. Λόγω του περιορισμένου μπάτζετ ο Underwood και το crew του είχαν την δυνατότητα να κατασκευασουν μονάχα ένα πελώριο τέρας. Και πάλι με απλές αλλά ευρηματικές μεθόδους και τακτικές σου δίνουν την ψευδαίσθηση ότι μια ολόκληρη αγέλη από αυτά τα αρπακτικά καταδιώκει τους ήρωες μας. Οι γενναίοι αυτοί βλάχοι θα χρησιμοποιήσουν την πόλη τους ως “οχυρό” απέναντι στα τέρατα. Οι τεχνικοί της ταινίας χρειάστηκαν σχεδόν ένα δίμηνο ώστε να χτίσουν το ένδοξο “Perfection“.

Όσον αφορά το cast και τους χαρακτήρες ξεχωρίζουν οι Kevin Bacon και Fred Ward στους ρόλους των Valentine και Earl αντίστοιχα. Εδώ ενσαρκώνουν δύο καουμπόηδες που για να επιβιώσουν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όχι τις καραμπίνες τους αλλά την ευφυΐα και το τσαγανό τους. Υπάρχει ένα γνήσιο Bromance ανάμεσα τους που ειλικρινά αν του ανέβαζες την ένταση μερικά κλικ θα εξελισσόταν σε μια ιστορία τύπου Brokeback Mountain.

Στο πλευρό τους θα σταθούν οι εκκεντρικοί αλλά απίστευτα γενναίοι κάτοικοι του Perfection. Εκείνοι που κλέβουν την παράσταση είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι το οποίο υποδύονται η, τραγουδιστρια της Country, Reba McEntire και ο Michael Gross. Το ζεύγος ουσιαστικά είναι δυο παρανοϊκοι Survivalists που μετακόμισαν πριν από μερικά χρόνια στο Perfection επειδή επιζητουσαν την απόλυτη απομόνωση. Τώρα αυτή η απομόνωση εξελίσσεται σε βασική αιτία κινδύνου μιας και δεν μπορούν να καλέσουν τις αρχές ώστε να σπεύσουν σε βοήθεια. Μια ακόμη ειρωνεία είναι ότι το ζεύγος αφιέρωσε άφθονο χρόνο και χρήμα ώστε να χτίσει ένα υπόγειο καταφύγιο που θα τους βοηθούσε να αμυνθούν απέναντι σε κάθε λογής απειλές, και κυρίως εκείνη των μοχθηρων Ρώσων. Να όμως που τώρα καλούνται να αμυνθούν απέναντι σε τέρατα που κυριολεκτικά ζούνε κάτω από την γη!

Για καλή τους τύχη το ζευγάρι διαθέτει ένα οπλοστάσιο που θα μπορούσε να εξοπλίσει έναν μικρό στρατό. Το υπόγειο τους είναι γεμάτο από περίστροφα και καραμπίνες ενώ ο σύζυγος κατασκευάζει και κάτι αυτοσχέδιες βόμβες που λειτουργούν μάλλον ως φόρος τιμής στον Kyle Reese και το πρώτο φιλμ του Εξολοθρευτή

Το ζευγάρι λειτουργεί σχεδόν σαν τηλεοπτικό σποτ υπέρ της οπλοκατοχής όμως το πιο πιθανό είναι ότι ο σκηνοθέτης μέσα από αυτό απλά σατιρίζει την εξάρτηση που έχουν διαχρονικά οι κάτοικοι του Νότου με τα όπλα τους. Στην τελική τα τουφέκια και οι καραμπίνες δεν μπορούν να προκαλέσουν την παραμικρή ζημιά στην απειλή που παραμονεύει κάτω από το χώμα…

Το φιλμ του Underwood είναι ένα B~Movie που λειτουργεί σαν ένα slapstick Western. Ο σκηνοθέτης ρίχνει και αρκετούς Horror πυροβολισμός όμως στο φινάλε το μεγαλύτερο όπλο του Perfection είναι οι πεισματαρηδες κάτοικοι του. Απλοί και φτωχοί άνθρωποι που ζουν σε έναν τόπο που δεν έχει να τους προσφέρει και πολλά πράγματα. Και όμως είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν με όλο τους το είναι ώστε να υπερασπιστουν αυτά τα λίγα που έχουν στην κατοχή τους.

Τα Graboids πέρα από τόνους άμμου ξεβραζουν στην επιφάνεια την ψυχή αυτών των ανθρώπων και μας θυμίζουν ότι “σπίτι” είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά σου.

Ίσως η μοίρα έστειλε αυτά τα φονικά καρχαριοσκουλικα για να πει στους δύο φίλους “Μην Φεύγετε. Εδώ ανήκετε!” Η μπορεί απλά να ήταν το στούντιο που ανάγκασε τον Underwood να αλλάξει το φινάλε του κρατώντας τους δύο καουμπόηδες στο Perfection και δίνοντας στον Valentine ένα ( γένους θηλυκού) Love Interest, μπας και καταστήσει το TREMORS λιγάκι πιο” πιασαρικο”…

Η αλήθεια είναι ότι ο Underwood θα μπορούσε να χώσει και λίγο κοινωνικοπολιτικο σχολιασμό στην ταινία του όμως στην τελική το TREMORS χτίστηκε εξαρχής επάνω στην λογική ότι θα λειτουργήσει ως το σατιρικό “μπασταρδακι” του JAWS.

Πάρα τις παρεμβάσεις ενός στούντιο που επέβαλλε την Pg~σφραγίδα στην ταινία του ο Underwood διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος του καφρικου οράματος του και τα Graboits του έριξαν μερικές δαγκωνιές στο Box Office του 1990. Σε μια φάση μάλιστα το φιλμ βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα του Box Office, πίσω από ταινίες όπως τα Born on the 4th of July και Tango & Cash! Παραδόξως οι κριτικοί της εποχής ψιλογουσταραν την ταινία, ανάμεσα τους και ο Roger Ebert που παραδοσιακά σνομπαρε επιδεικτικά τέτοιου είδους ταινίες. Τα πραγματικά κέρδη ήρθαν όμως όταν το TREMORS βγήκε σε VHS. Η ταινία διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, απέκτησε φανατικό κοινό και κατά συνέπεια εξελίχθηκε σε λατρεμένη Cultιλα.

Η, απρόσμενη, επιτυχία του TREMORS οδήγησε στην δημιουργία πέντε sequels. Σε κάποια από αυτά τα Graboits εξελίχθηκαν σε ιπτάμενη απειλή (ένα σενάριο που εξετάζεται και εδώ μιας και ένας από τους χαρακτήρες σε μια φάση αναρωτιέται αν αυτοί οι Κατεργαρηδες μπορούν να πετάξουν!) ενώ σε ένα άλλο πάλι ταξίδεψαν πίσω στον… 19ο αιώνα!

Πέραν των sequels είχαμε και μια τηλεοπτική σειρά που ξεπήδησε στις οθόνες μας το 2003. Πρόσφατα έγινε απόπειρα για ένα τηλεοπτικό reunion αλλά δυστυχώς το πρότζεκτ μάλλον τελικά θάφτηκε άδοξα και ας είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή του Kevin Bacon.

Ω ναι, στο τέλος ακόμη και ο ξινισμένος τότε πρωταγωνιστής αναγνώρισε και παραδέχτηκε το “μεγαλείο” του TREMORS.

Στο TREMORS είδαμε έναν Kevin Bacon να αφήνει χαιτη Έλληνα ποδοσφαιριστη των 80s και να υιοθετεί μια εκκεντρική “Νότια” προφορά και παράλληλα να μάχεται ενάντια σε μοχθηρα “Sandworms“. Η εικόνα αυτή όχι μόνο δεν ζημίωσε την μετέπειτα καριέρα του αλλά μέχρι και σήμερα αποτελεί για ορισμένους μερακλήδες “Σινεφίλ” το αποκορύφωμα της!

Και οκ ξέρεις κάτι καλέ μου αναγνώστη?

Αν θέλουμε να είμαστε ψυχροί ρεαλιστές, ε ναι το TREMORS προφανώς ΔΕΝ είναι το αποκορύφωμα της καριέρας του Bacon. Όμως αν ένα καλοκαίρι, καθώς λιώνεις από την καυτή δύναμη του ήλιου, θες απλά να την αράξεις μπροστά από τον ανεμιστήρα και να δροσιστείς με μια φουλ διασκεδαστικη ταινία, ε τότε αξίζει να ξεθάψεις το φιλμ του Ron Underwood μέσα από την στιβα με τις βιντεοκασέτες ή τα DVD σου.

Can you fly, you sucker?

~Valentine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: