Design a site like this with WordPress.com
Get started

THE X~FILES “Beyond The Sea” : Το πρώτο σόλο ταξίδι της Dana Scully.

By Αντρέι Κοτσεργκίν

Μέσα στην μακροχρόνια πορεία της η κεντρική μυθολογία των X~FILES υπήρξε προσωποκεντρικη. Ήταν η ιστορία ενός άντρα που αφιέρωσε όλο του το είναι στην αναζήτηση της αδελφής του. Μια αδελφή που εξαφανίστηκε με μυστηριώδη και παράδοξο τρόπο τον καιρό που ο άντρας ήταν ένα παιδί, ανήμπορο να την προστατεύσει. Το τραύμα που υπέστη ο νεαρός Fox Mulder δεν έφυγε ποτέ μέσα από τα σωθικά του. Και κάπως έτσι μεγαλώνοντας ο Fox ασχολήθηκε με την έρευνα του μεταφυσικού έχοντας απώτερο στόχο να ξαναβρεί την αδελφή του ή δύο χειρότερο σενάριο να δώσει μια απάντηση στην εξαφάνιση της.

Πέραν αυτού η ενασχόληση του αγοριού που μετέπειτα εξελίχθηκε σε πράκτορα του FBI (ένα επάγγελμα που θα διευκόλυνε τις έρευνες του) με τους περίφημους “Φακέλους X” λειτούργησε και ως αφορμή ώστε να διατηρεί την πίστη του στην ύπαρξη όχι μόνο μεταφυσικής δραστηριότητας αλλά και στην εξωγήινη παρουσία μέσα στον πλανήτη μας.

“I WANT TO BELIEVE…”

Το σήμα κατατεθέν μότο / φιλοσοφία των X~FILES εκφράζει την προθυμία αλλά και την ανάγκη ενός “παιδιού” να πιστέψει σε αυτό το “κάτι” ώστε μέσω αυτής της διαδικασίας να βρει μια εξήγηση για το τραύμα που υπέστη και ίσως να κατορθώσει και να το επουλώσει.

Αντίθετα με τον Fox Mulder το ίδιο μότο δεν ασκεί παρόμοια επίδραση επάνω στην συνεργάτη του, την Dana Scully…

Η Scully όντας και γιατρός (ένα επάγγελμα που σε διδάσκει ότι οφείλεις να βλέπεις τα πάντα υπό την ψυχρή ματιά της λογικής και να ακολουθείς στάνταρ μεθόδους) στο μεγαλύτερο κομμάτι της σειράς λειτουργούσε ως αντίβαρο απέναντι στον Fox Mulder και τις, συνήθως, αλλόκοτες και καμιά φορά σχεδόν παρανοϊκές θεωρίες του. Για παράδειγμα αν σε ένα επεισόδιο κάποιος φαινομενικά “νεκρός” τύπος σηκωνόταν και το έσκαγε από το νεκροτομειο ο Mulder κατευθείαν θα έβγαζε θεωρίες γύρω από Λυκανθρωπους”, “εξωγήινα πειράματα και απαγωγές” ή τίποτε “τελετές βουντού“. Στον αντίποδα η Scully υιοθετούσε πιο λογικές, θνητες και γήινες θεωρίες γύρω από τις υποθέσεις που αναλάμβαναν να διαλευκανουν. Μια προσέγγιση που σαφέστατα άρμοζε περισσότερο στην μεθοδολογία αλλά και τις επιταγές του FBI.

Θυμάμαι σε ένα επεισόδιο ο Mulder έφτασε στο σημείο να αναπτύξει μια Over The Top θεωρία ότι κάτι Ραβινοι / Αμις στην πραγματικότητα ήταν εξωγήινοι… Ήταν το σημείο που δήλωσα ως θεατής “Οκ ο Mulder το τερμάτισε επιτέλους…”. Σχεδόν λυπήθηκα την Scully επειδή καλούνταν να ακούσει και να εξετάσει ένα τόσο ακραίο και παράλογο ενδεχόμενο. Ομολογώ ότι ήμουν πεπεισμένος ότι αυτός ο Φάκελος X θα εξελιχθεί σε φάρσα ή “Hoax“, όπως είναι ο μοντέρνος ορισμός. Επιτέλους μια μικρή δικαίωση για την Dana Skully και τον ακλόνητο σκεπτικισμό της!

Ο δημιουργός των X~FILES, Chris Carter, στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι αρχικά εξέταζε το ενδεχόμενο να στήσει μια πιο ισορροπημένη αφήγηση για τα επεισόδια του. Σχεδίαζε κάποιες από τις υποθέσεις που αναλάμβανε το Dynamic Duo να καταλήγουν σε μια φάρσα ή απάτη. Τελικά αυτή η σκέψη χάθηκε μέσα σε κάποιο “συρτάρι” στο ” υπόγειο” του δημιουργού…

“Αρχικά ήθελα η Dana Scully να έχει εξίσου δίκαιο με τον Mulder. Αλλά τελικά διαπίστωσα ότι μια τέτοια ιδέα ήταν βαρετή.”

Κάπως έτσι σχεδόν σε όλα τα επεισόδια ο Fox Mulder δικαιώνονταν για την πίστη του. Ναι μέχρι και οι γαμημενοι οι Ραβινοι / Αμις αποδείχθηκαν εξωγήινης προέλευσης! Η τουλάχιστον αυτή την εντύπωση σου άφηνε το φινάλε του επεισοδίου…

Και όμως ο επίμονος σκεπτικισμός της Scully ποτέ δεν την έσπρωξε σε ρόλο κομπάρσου ή σε έναν ενοχλητικό συμπρωταγωνιστη. Η πιο τρανή απόδειξη περί αυτού είναι το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα όταν ακούμε “X~FILES” το μυαλό μας δεν μας δίνει κατευθείαν την εικόνα του Fox Mulder, να κάθεται στο υπόγειο του και να βγάζει “παράλογες” θεωρίες. Η εικόνα της Dana Scully πάντοτε τον συνοδεύει. Δεν κρύβεται στην σκιά του αλλά την εντοπίζεις στο πλευρό του.

Η πρώτη σεζόν των X~FILES ξεδιπλώνει μια μυθολογία που στα χέρια άλλων δημιουργών και παραγωγών άνετα θα μπορούσε να “εξαφανίσει ” την αξία και την δυναμική της Dana Scully, διαολε θα μπορούσε να το κάνει πιο αποτελεσματικά και από UFO που απαγάγει μικρό κοριτσάκι! Και όμως η εξαιρετική δουλειά που έκανε ερμηνευτικά η Gillian Anderson (που στην πρώτη σεζόν ήταν μόλις 25 ετών!) αλλά και η πίστη του Carter και των συνεργατών του σε αυτή φρόντισαν να καταστήσουν τον χαρακτήρα της Scully σε βασικό συστατικό της σειράς.

Η πίστη τόσο της Anderson όσο και των δημιουργών γύρω από την Dana Scully απεικονιστηκε μέσω αρκετών επεισοδίων τα οποία εστιαζαν επάνω της και ξεφευγαν σεναριακα από την κεντρική μυθολογία της σειράς. Μάλιστα σε ορισμένα από αυτά ο Mulder απειροελαχιστη συμμετοχή! Εδώ οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα και στον David Duchovny που ποτέ του δεν τράβαγε ζόρι να αφήσει την συνάδελφο του να “αναπνέει” δημιουργικά και ερμηνευτικά μέσα σε όλα τα χρόνια της συνεργασίας τους.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι τα X~FILES ποτέ τους δεν μας παρουσίασαν ένα “Batman & Robin” δίδυμο. Αντίθετα μας χάρισαν δύο ήρωες απόλυτα ισότιμους μεταξύ τους. Ήταν και οι δύο τους ο “Batman“. Μάλιστα ο χαρακτήρας της Scully ήταν τόσο άριστα δομημένος που τα επεισόδια στα οποία αναλαμβανε “σόλο” αποστολές και υποθέσεις μέχρι και σήμερα στέκονται ανάμεσα στα κορυφαία ολόκληρης της σειράς!

Ακριβώς ένα τέτοιο επεισόδιο υπήρξε και αυτό που θα αναλύσουμε απόψε…

Στο 13ο επεισόδιο της πρώτης σεζόν, με τίτλο “Beyond The Sea” διακρίνουμε μια απρόσμενη αντιστροφή ρόλων και πεποιθησεων ανάμεσα στους δύο συνεργάτες.

Εδώ ο Mulder χάνει, έστω και για λίγο, την πίστη του στο μεταφυσικό. Αντίθετα η Scully φαίνεται επιτέλους έτοιμη να “πιστέψει“!

Στο Beyond o, πάντοτε εξαιρετικός και creepy, Brad Dourif είναι ο Luther Lee Boggs. Ενας Serial Killer που έλαβε την Θανατική Ποινή, για τα αποτρόπαια φονικά που διέπραξε, και αναμένει την εκτέλεση της. Ύστερα από την απαγωγή ενός νεαρού ζευγαριού ο Boggs ισχυρίζεται ότι γνωρίζει ποίος ευθύνεται για το έγκλημα αλλά θα αποκαλύψει τόσο την ταυτότητα όσο και την τοποθεσία αυτού του νέου και επίδοξου Serial Killer, μονάχα στον άντρα που πριν από χρόνια τον εντόπισε και τον οδήγησε στην στενή :

Τον πράκτορα του FBI Fox Mulder.

Ο Mulder του κάνει μια επίσκεψη, με την Scully στο πλευρό του, και στην διάρκεια της ο Boggs ισχυρίζεται ότι γνωρίζει ποίος είναι ο απαγωγέας χάρη στις “μεταφυσικές δυνάμεις” που απέκτησε ξαφνικά….

Και ιδού η σπάνια στιγμή που ο Fox αρνείται να πιστέψει. Γνωρίζοντας πόσο μοχθηρος, πανούργος και μεθοδικός είναι ο Boggs (του οποίου στο παρελθόν είχε συνθέσει το ψυχολογικό προφίλ) ο Mulder αποδίδει τις “μεταφυσικές ικανότητες” του σε μια απάτη που έχει στόχο να τον γλιτώσει από τον θάλαμο αερίων. Ο Mulder είναι πεπεισμένος ότι ο Boggs συνεργάζεται με τον απαγωγεα και στήνει ολόκληρη επιχείρηση ώστε να τον ξεσκεπασει. Να όμως που πάρα την ορθολογική ματιά που έχει (επιτέλους) επάνω σε μια υπόθεση η Scully αδυνατεί να την ακολουθήσει!

Ο δισταγμός της Scully απέναντι στις “μέντιουμ δυνάμεις” του Boggs χτίζεται μαεστρικα στην εισαγωγή του επεισοδίου…

Στα πρώτα λεπτά του Beyond… παρακολουθούμε τον πατέρα της Skully να πεθαίνει από καρδιακό. Λίγες ώρες πιο πριν την είχε επισκεφτεί στο σπίτι της. Επίσης λίγα δευτερόλεπτα μετά τον θάνατο του φροντίζει να την “επισκεφτεί” μια δεύτερη και τελευταία (?) φορά…

Η Scully αρχικά αποδίδει την εμφάνιση ενός “φαντάσματος” στην κρεβατοκαμαρα της σε ένα όνειρο ή μια παραισθηση. Όμως η κατάσταση αλλάζει ριζικά τροπή όταν συναντά για πρώτη φορά τον Boggs. O “μέντιουμ” Serial Killer την αρπάζει και τις δηλώνει ότι έχει την ικανότητα να την φέρει σε “επαφή” με τον πατέρα της. Για να την κάνει να πιστέψει στις δυνάμεις του της ψιθυρίζει πράγματα τα οποία κανονικά μονάχα εκείνη θα μπορούσε να τα γνωρίζει.

Ένα όμορφο παράδοξο που συναντάται στην ιστορία των X~FILES είναι ότι ενώ η Skully διαχρονικά αντιμετώπιζε τα σενάρια του Mulder περί εξωγήινων και τεράτων με απόλυτο σκεπτικισμό παράλληλα και η ίδια διακρίνεται από μια έντονη πίστη. Απλά η δική της δεν έχει να κάνει με “γκρίζα ανθρωπάκια” αλλά είναι βαθιά ριζωμένη στον Χριστιανισμό και τις διδαχές του.

Εδώ η πίστη της Scully αλλά και τα λόγια του Boggs την βυθίζουν σε μια μαρτυρική αμφιβολία. Είναι έτοιμη να αποδεχτεί μια μεταφυσική εξήγηση γύρω από την υπόθεση που έχει αναλάβει να διαλευκάνει. Σταδιακά και μεθοδικά ο Boggs κερδίζει την πίστη της, μιας και η Scully αποφασίζει να ακολουθήσει τα “οράματα” του ώστε να κλείσει την υπόθεση. Η μοναδική απαίτηση που έχει ο Boggs για την συνεργασία του είναι να παρευρεθεί η Scully στην εκτέλεση του. Λίγο πριν οδηγηθεί στον θάνατο του υπόσχεται ότι θα της αποκαλύψει το “μήνυμα” που θέλει να της αφήσει ο πατέρας της.

Αυτή η υπόσχεση λειτουργεί ως το πιο ισχυρό κίνητρο για την ηρωίδα. Στα προηγούμενα 12 επεισόδια της σειράς μάθαμε αρκετά πραγματάκια γύρω από τον βίο και την πολιτεία του Fox Mulder. Μάθαμε τα κίνητρα του, το ιστορικό του στο FBI, την απαξίωση που γνώρισε από τους συναδέλφους του, που τον βάφτισαν ειρωνικά “Spooky Mulder” (ένα παρατσούκλι που μοιάζει καταδικασμενος να το κουβαλά επάνω για το υπόλοιπο της ζωής του) όμως για το παρελθόν της Scully πήραμε απλά μια ατάκα της, στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς :

“Οι γονείς μου πότε τους δεν ήθελαν να ακολουθήσω καριέρα στο FBI…”

Εδώ μαθαίνουμε ότι ο πατέρας της υπήρξε αξιωματικός στο ναυτικό των Η. Π. Α. και ότι η Skully ποτέ της δεν απέβαλε την σκέψη ότι η επιλογή της να αφήσει την ιατρική και να δοκιμαστεί στο FBI τον πλήγωσε ανεπανόρθωτα. Στα λίγα δευτερόλεπτα που τον βλέπουνε ζωντανό ο πατέρας φαντάζει ως μια αυστηρή και επιδραστικη φυσιογνωμία όμως διακρίνουμε και την στοργή, την αγάπη που νιώθει απέναντι στην κόρη του. Την αποκαλεί χαϊδευτικά “Starbuck“. O Starbuck είναι λογοτεχνικός χαρακτήρας που συναντάται στο Moby Dick του συγγραφέα Χέρμαν Μελβιλ. Είναι ένας νεαρός και καλοκάγαθος διανοούμενος που πιάνει δουλειά ως ναύτης στο φαλαινοθηρικο του Καπετάνιου Ahab. Είναι επίσης το μοναδικό μέλος του πληρώματος που αντιλαμβάνεται το ποσό επικίνδυνη είναι η εμμονή του Ahab απέναντι σε μια πελώρια και λευκή φάλαινα και τολμά να του πάει κόντρα…

Ο, απότομος και απρόσμενος, θάνατος του πατέρα/καπετάνιου δεν προκαλεί στην κόρη μονάχα το τραύμα της απώλειας αλλά την βυθίζει ακόμη περισσότερο μέσα στην μακροχρόνια αμφιβολία της. Την αναγκάζει να σκέφτεται συνεχώς αν ο μπαμπάς της πέθανε με το παράπονο ότι εγκατέλειψε το επάγγελμα / λειτουργημα που θεωρούσε ότι της άρμοζε.

Ιδού η στιγμή που η Dana Scully παραμεριζει τον σκεπτικισμό της με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά είναι η πίστη αυτή που θα της φέρει τις απαντήσεις που έχει ανάγκη.

Γιατί όμως ο Boggs φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη ανάγκη να πιστέψει η Skully σε εκείνον?

Οι David Nutter (σκηνοθεσία) και Glen Morgan, James Wong (σενάριο) ποτέ δεν μας δίνουν μια ξεκάθαρη απάντηση. Μπορεί ο Boggs να είναι όντως ένας πανούργος απατεώνας και να δημιουργεί μια τρομερή ψευδαίσθηση μπας και γλιτώσει από την ποινή που του έχει επιβληθεί . Μπορεί να επιθυμεί να φύγει από αυτόν κόσμο κάνοντας την πρώτη και τελευταία του καλή πράξη. Μια προσπάθεια για εξιλέωση ίσως, καθώς έχει δει τι τον περιμένει στην “απέναντι πλευρά”? Φυσικά υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να ήθελε απλά να προκαλέσει ντόρο πριν μας αποχαιρετησει…

Στην τελική το κίνητρο του Boggs δεν χρειάζεται να απαντηθεί. Το επεισόδιο σε καλεί να “πιστέψεις” σε κάποια από τις παραπάνω εκδοχές. Το Beyond… είναι ένα επεισόδιο εξολοκλήρου αφιερωμένο στην πίστη. Την έχουν ανάγκη τόσο οι χαρακτήρες του όσο και εμείς ως θεατές.

Ακολουθώντας τελικά κατά γράμμα όραμα τις οδηγίες του Boggs η Scully εντοπίζει και εξουδετερωνει τον απαγωγεα, σώζει το νεαρό ζευγάρι αλλά και τον συνεργάτη της από έναν σχεδόν βέβαιο θάνατο!

Και όμως εδώ έχουμε την ίσως πρώτη μεγάλη ρήξη ανάμεσα στο Dynamic Duo των X~FILES. O Mulder δεν κριτικάρει την Skully για την επιλογή της να πιστέψει στον Boggs. Στην τελική η πίστη αυτή έφερε αποτελέσματα ενώ θα ήταν ύψιστη ειρωνεία και υποκρισία εκ μέρους του να ασκήσει κριτική απέναντι σε έναν άλλο “πιστό“. Ίσα, ίσα προτρέπει την Scully να ακολουθήσει την δική της αρκεί να μην το κάνει στα τυφλά. Αυτό που εξοργίζει τον Mulder είναι το γεγονός ότι στην επίσημη αναφορά της η Skully παρέλειψε να αναφέρει την πραγματική συμμετοχή του Boggs στην υπόθεση της απαγωγής. Η Scully δεν ανέφερε τα μεταφυσικά οράματα. Αντίθετα έγραψε μια αναφορά στην οποία ισχυρίζονταν ότι κάποια στοιχεία και η ανάκριση του Boggs βοήθησαν στο να κλείσει η υπόθεση…

“What you really saying is that you didn’t want to go on record admitting that you believed in Boggs! The bureau would expect something like that from ‘Spooky’ Mulder but not Dana Scully…”

O Mulder δεν έχει και εντελώς άδικο να κατηγορεί την συνάδελφο του για υποκρισία ή δειλία. Η σκηνή αυτή είναι από τις πιο έντονες και συναισθηματικά φορτισμενες μιας συνεργασίας που διήρκησε πολλά χρόνια τελικά . Πάντως αν η συνεργασία αυτή είχε λήξει άδοξα και πρόωρα σε αυτό το σημείο δεν θα κατηγορουσα την Scully. Η απόφαση της να αποκρυψει / παραποιησει στοιχεία και γεγονότα σχετικά με την υπόθεση Boggs έχει διττή σημασία :

Α. Ήταν η απόλυτα λογική κίνηση.

Στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς είδαμε την διεύθυνση του FBI να μεταθετει την Scully στο τμήμα των φακέλων Χ με στόχο να “διατηρεί σε τάξη” τον Mulder και να καταγραφεί τις υποθέσεις που αναλαμβάνει και τις ανορθόδοξες μεθόδους που εφαρμόζει στην διάρκεια των ερευνών της. Προς τιμήν της η Scully ποτέ δεν επέβαλε ένα χαλινάρι ή ένα φιμωτρο στον συνεργάτη της, επειδή της το επέβαλλαν οι ανώτεροι της. Αντίθετα τον άφηνε να εκφράζει τις θεωρίες του, τις άκουγε με προσοχή (όσο παρανοϊκές ή γελοίες και αν της ακούγονταν ενίοτε) αλλά φρόντιζε να τις αντικρούει επειδή ο σκεπτικισμός είναι μέρος της φύσης της. Επίσης δεν έγινε ποτέ της “ΡΟΥΦ“. Έγραφε πάντοτε τις αναφορές της με αντικειμενικοτητα. Τουλάχιστον μέχρι να φτάσουμε στην υπόθεση Boggs…

Επίσης η Scully είναι αρκετά έξυπνη ώστε να γνωρίζει ότι σε περίπτωση που στην αναφορά της έκανε λόγο για “μέντιουμ” και “φαντάσματα” η υπόθεση θα μπορούσε να απορριφθεί από το δικαστήριο και ο απαγωγεας να την σκαπουκαρει. Στο παρελθόν ο ίδιος ο Mulder την είχε πατήσει έτσι διότι το δικαστήριο έκρινε ως “αβασιμη” την κατάθεση στην οποία ισχυρίζονταν ότι ο φονιάς Tooms ήταν ένας” αιωνοβιος μεταλλαγμένος” (ένας ακόμη υπέροχος και ανατριχιαστικος φάκελος X που ανοίχτηκε στα επεισόδια με τίτλο “Squeeze” και “Tooms” στην διάρκεια της πρώτης σεζόν). Εξαιτίας του πεισματος του Mulder να αποδείξει και να πει την αλήθεια ο Tooms αφέθηκε ελεύθερος…

O Mulder από την πρώτη κιόλας στιγμή αντιμετώπισε την Scully με σεβασμό, παρά τις όλες διάφορες τους, και την αντιλαμβανονταν ως ισάξιο συνεργάτη. Όμως επίσης πάντοτε φαίνεται να έχει την πεποίθηση ότι εκείνος είναι ο “εξπέρ” του μεταφυσικού και ότι όλες οι υποθέσεις περιστρέφονται γύρω του.

Και φτάνουμε και στο σημείο…

Β. Η Scully, παρά τα όσα είδε και βίωσε, για ακόμη μια φορά στο τέλος αρνείται ή φοβάται να αποδεχτεί την αλήθεια.

Η άρνηση / αδυναμία της Scully μας φανερώνεται στον τελευταίο διάλογο του επεισοδίου :

Mulder : After all you’ve seen, after all the evidence, Why can’t you believe?

Scully : I’m afraid… I’m afraid to believe…

Όταν ο Boggs οδηγείται επιτέλους στον θάλαμο αερίων περιμένει να δει την Scully στην αίθουσα, ανάμεσα στους δικηγόρους, τους φύλακες και τους συγγενείς των θυμάτων του. Είναι σίγουρος ότι η κόρη θα σπεύσει να ακούσει το τελευταίο μήνυμα του μπαμπά. Όμως η Scully δεν είναι εκεί…

Στο τέλος φαίνεται ότι η άρνηση, ο σκεπτικισμός και ο φόβος επικράτησαν. Μπορεί όμως να υπάρχει μια διαφορετική, πολύ πιο όμορφη και ρομαντική, εξήγηση για την απουσία της Scully :

Ίσως τελικά η Scully να διέκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος να πάρει την “απάντηση” της. Δεν έχει σημασία αν ο πατέρας της αποδέχτηκε ή κατεκρινε την επιλογή της να ακολουθήσει μια επαγγελματική σταδιοδρομία που δεν άρεσε σε εκείνον. Στο φινάλε το μοναδικό πράγμα που έχει μια πραγματική σημασία είναι ότι ήταν ο πατέρας της και την αγαπούσε. Θα είναι για πάντα ο “Starbuck” του.

Πέραν της πίστης το Beyond The Sea εξετάζει την δυσκολία μας να αφήσουμε ελεύθερα τα “φαντάσματα” των προσώπων που αγαπήσαμε και που άσκησαν τεράστια επιρροή στις ζωές μας. Παράλληλα εξετάζει την σχέση εξάρτησης που έχει, παραδοσιακά, η Scully με εξουσιαστικους άντρες και συνεργάτες, την ανάγκη που έχει να κερδίσει την αποδοχή τους όπως επιθυμούσε και εκείνη του πατέρα της . Είναι όμως και μια γλυκόπικρη εξύμνηση της πατρικής αγάπης.

Scully: I know that you and Dad were… disappointed that I chose the path I’m on instead of medicine. But I need to know. Was he at all proud of me?


Maggie Scully: He was your father.

Το επεισόδιο προβλήθηκε στις 7 Γενάρη του 1994, μέσα από το δίκτυο της FOX φυσικά. Θεατές και κριτικοί το εχρισαν ως ένα από τα καλύτερα της σειράς. Το καλύτερο της πρώτης σεζόν θα προσθέσω εγώ.

Αρκετοί κριτικοί διέκριναν επιρροές από το THE SILENCE OF THE LAMBS φιλμ. Δεν είχαν άδικο καθώς όντως η Scully εδώ χτίζει μια σχέση με τον Boggs που θυμίζει αρκετά εκείνη ανάμεσα στην Clarice Starling και τον Hannibal Lecter. Τόσο η Scully όσο και ο Boggs συνεργάζονται χτίζοντας μια σχέση εξάρτησης μεταξύ τους. Σε αντίθεση με την Σιωπή των Αμνών εδώ πάντως απουσιάζει ο ερωτισμός. Ο Vince Carter επιβεβαίωσε τις επιρροές λέγοντας ότι εξαρχής άντλησε έμπνευση από τον χαρακτήρα της Clarice ώστε να χτίσει εκείνον της Scully. Σε ένα επεισόδιο από τις μετέπειτα σεζόν, στο Never Again συγκεκριμένα, μέσα από ένα μοχθηρό τατουάζ ακούμε την φωνή της Jodie Foster. Η πινελιά αυτή λειτουργεί σαν μια συμβολική παράδοση σκυτάλης από μια εμβληματική ηρωίδα σε μια άλλη!

Όσον αφορά τον Boggs και την ερμηνεία του Brad Dourif προσωπικά δεν διακρίνω ομοιότητες με τον Hannibal και την προσέγγιση που είχε ο Anthony Hopkins στον ρόλο του. Στην τελική ο Brad Dourif είναι ένας εξαιρετικά ευρηματικός και ταλαντούχος ηθοποιός που δεν έχει ούτε την ανάγκη ούτε την διάθεση να “ξεπατικωνει” συναδέλφους του. Ο φονιάς του εγώ μοιάζει με ένα ανίερο αμάλγαμα ανάμεσα στον Charles Lee Ray από το CHILDS PLAY και τον ψυχοπαθή που ενσάρκωσε στον Εξορκιστή του William Peter Blatty. Ανάμεσα στους δύο αυτούς Μυθοπλαστικους χαρακτήρες έχωσε και μερικές τζούρες ρεαλισμού, μιας και ο Boggs στηρίχθηκε στον αληθινό Serial killer Henry Lee Lucas.

“At the age of six, Luther Boggs slaughtered every pet animal in his housing project. When he was thirty he strangled five family members over Thanksgiving dinner and then sat down to watch the fourth quarter of the Detroit-Green Bay game. Some killers are products of society, some act out past abuses. Boggs kills because he likes it.”

O Boggs του Dourif από την μία παρουσιάζεται ως ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και ύπουλος Θνητος από την άλλη όμως φαντάζει και “πνευματικός“. Ξεκάθαρα πρόκειται για στυγνο Serial killer να που όμως προς το τέλος μοιάζει και με φοβισμένο άντρα που επιζητά μανιωδώς και φοβισμένος κάποια εξιλέωση.

Σε όλα του τα χρόνια και της σεζόν τα X~FILES μας παρουσίασαν αρκετούς “guest” ηθοποιούς. Πολλοί από αυτούς ήταν μεγάλες μορφές και καλοί ηθοποιοί. Ο Brad Dourif τους επισκιάζει όλους. Μιλάμε για έναν τύπο που είτε έπαιζε σε Οσκαρικη ταινία του Milos Forman είτε σε κάνα καμμένο B~Movie με ρομπότ “καρχαρίες” πάντοτε φρόντιζε να αφοσιώνεται στους ρόλους του, να πειραματιζεται μαζί τους και να δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Κάπως έτσι λειτούργησε και το πέρασμα του από τους φακέλους Χ.

Ο Duchovny πάλι μπορεί να περιορίζεται σε τρίτο ρόλο αλλά την δουλειά του την κάνει άριστα. Οι παρεμβάσεις του έχουν καθοριστική σημασία ώστε να αναδειχθούν τα νοήματα του σεναρίου. Μερικά μάλιστα αφορούν άμεσα και τον ίδιο.

Εδώ μαθαίνουμε ότι ο Boggs ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως Serial Killer σκοτώνοντας τους γονείς του. Αιτιολογήσε το έγκλημα του δηλώνοντας ότι έτσι ήθελε να ξεφύγει από την επιρροή και την κριτική τους. Αντίθετα όπως μάθανε από επόμενα επεισόδια ο Mulder αποξενωθηκε από τους δικούς του γονείς επειδή θεωρούσε ότι απέτυχαν να προστατεύσουν την χαμένη του αδελφή. Ίσως και εκείνοι με την σειρά τους του έριξαν ακριβώς την ίδια κατηγορία. Ο Mulder αρνείται να πιστέψει στον Boggs και να συνεργαστεί μαζί του επειδή λειτουργεί ως το απόλυτο αρνητικό του. Είναι ο “Joker” στον “Batman” του. Επίσης η μοναδική φορά που ο Fox αποφασίζει να λειτουργήσει ως σκεπτικιστής καταλήγει με μια σφαίρα στο στήθος του!

Αλλά όπως γράψαμε και στην αρχή το Beyond The Sea λειτουργεί κυρίως ως το ταξίδι της Dana Scully ανάμεσα στην άρνηση, την αποδοχή και ξανά πίσω…

Η Gillian Anderson φαίνεται να αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμο και σημαντικό είναι αυτό το “ταξίδι“, τον ρόλο που θα παίξει στην μετέπειτα εξέλιξη του χαρακτήρα της και το συνοδεύει με μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της. Την σιγοντάρει μια σκηνοθεσία ατμοσφαιρική, γεμάτη σασπένς και μυστήριο αλλά και ένα καλογραμμένο σενάριο που διακρίνεται από αμφιβολία αλλά και συναίσθημα.

Η σπουδαία δουλειά που έκαναν σε αυτό το επεισόδιο όλοι οι συντελεστές έσπρωξαν τα X~FILES αρκετά επίπεδα πιο πάνω. Από αυτό το σημείο και ύστερα άρχισε να εκτοξεύεται θεαματικά το συνολικό επίπεδο της σειράς. Μια σειρά που άντλησε αμέτρητες επιρροές από ταινίες, λογοτεχνικά έργα, αληθινά γεγονότα ή από πιασαρικες θεωρίες συνωμοσίας και αστικούς θρύλους και αφού τα ενσωμάτωσε ιδανικά στην αισθητική της και τα τηλεοπτικά μέτρα στην πορεία του χρόνου εξελίχθηκε και η ίδια σε τεράστια επιρροή. Σειρές όπως τα CSI, 24, FRINGE, SUPERNATURAL ή HOMELAND οφείλουν τα πάντα στα στοιχεία, τις μαρτυρίες και τις διδαχές που άφησαν οι Φάκελοι Χ πίσω τους.

Και φυσικά κλείνοντας να βγάλουμε το καπέλο και στον Chris Carter που όταν σχεδίαζε να ανοίξει για πρώτη φορά τους υπέροχους φακέλους του φρόντισε πρώτα να κολλήσει ένα “γραμματόσημο” στα κουτελα των παραγωγών που του ζητούσαν να προσλάβει κάνα “ψηλό και Hot μοντέλο” ώστε να σταθεί δίπλα στην σκιά του Fox Mulder…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: