Design a site like this with WordPress.com
Get started

BRIDE OF RE-ANIMATOR : Ένα sequel με γερά άντερα και αθάνατη καρδιά.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

‘Hill didn’t kill me… he didn’t have the guts!’

Στο BRIDE OF RE-ANIMATOR o Brian Yuznaεπαναφέρει‘ τον εμμονικό και παράφρονα Δόκτωρ Herbert West δίχως να προβεί σε περιττές εξηγήσεις.

Εκείνος που αρνήθηκε να επανέλθει ήταν ο σκηνοθέτης , του αυθεντικού RE-ANIMATOR, Stuart Gordon κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο παραγωγός Yuzna να μεταπηδήσει στην καρέκλα του πρώτου. Ως σκηνοθέτης ο Yuzna απομακρύνθηκε παντελώς από τις επιρροές του συγγραφέα H.P.Lovecraft και προτίμησε να μας δώσει μια πιο κάφρικη και βίαιη παραλλαγή του BRIDE OF FRANKENSTEIN φιλμ του συναδέλφου του James Whale.

Το τελικό αποτέλεσμα αν και άκομψα ραμμένο καταλήγει μέχρι και σήμερα να ‘ζέχνει‘ και να κινείται με έναν υπέρμετρα απολαυστικό τρόπο…

O  Jeffrey Combs ενσαρκώνει ξανά έναν σύγχρονο ‘δόκτωρ Φρανκενστάιν‘ ο οποίος είναι αποφασισμένος πάση θυσία να ‘καταργήσει‘ τον Θάνατο. Ο ασέξουαλ και nerd επιστήμονας του συνεχίζει τα αποτρόπαια πειράματα του και παρά τις διαδοχικές του αποτυχίες αρνείται πεισματικά να σταματήσει. Ο ειδικός ορός που συνέθεσε κάποτε ποτέ του δεν κρίνεται ως απόλυτα λειτουργικός. Ναι οι νεκροί επιστρέφουν σε μια κατάσταση που μπορείς να την χαρακτηρίσεις ως ‘ζωντανή‘ όμως οι συνέπειες του τις περισσότερες φορές καταλήγουν ολέθριες.

Καθώς ακούμε τον Herbert West να προβαίνει σε ένα παραλήρημα για το πως θα ‘σπάσει το ταβάνι της δημιουργίας‘ και στην συνέχεια τον παρακολουθούμε να ‘ανασταίνει‘ πτώματα θυμόμαστε κατευθείαν το γεγονός ότι η μεγαλομανία και οι εμμονές του γιατρού ξεπερνούν τα όρια της θνητής τρέλας.

Ως συνένοχο και στην συνέχεια πολέμιο του ο West θα έχει τον συνάδελφο του Dan , που στην πρώτη ταινία επίσης λειτούργησε σαν συνένοχος και στην συνέχεια πολέμιος αλλά και θα κληθεί να αντιμετωπίσει ξανά τον μοχθηρό και εξίσου εμμονικό Δόκτωρ Hill του τιτάνα David Gale.

Μονάχα που αυτή τη φορά η μοχθηρία του κυρίου Hill δεν περιορίζεται από πουθενά και είναι ελεύθερη να πετάξει σε νέα και τρομερά ύψη…

Σκηνοθετικά και θεματολογικά το BRIDE… λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με εκείνο που λειτουργούσε το EVIL DEAD II απέναντι στον δικό του προκάτοχο.

Ο Yuzna περιορίζει , ευτυχώς όχι πολύ, το ωμό Splatter και εστιάζει στον σουρεαλισμό, την καφρίλα αλλά και το κατάμαυρο χιούμορ. Όμως αντί για μια επαναδιατύπωση της ιστορίας του πρώτου φιλμ εδώ έχουμε ένα άμεσο sequel που ποτέ του δεν δίνει έστω και ένα δολάριο για σεναριακά κενά και ασυνέπειες μιας και ο δημιουργός του το ξέρει ότι λέξεις όπως ‘συνοχή‘ ,’ρεαλισμός‘ και ‘λογική‘ δεν έχουν την παραμικρή θέση στον κόσμο των BMovies.

Το BRIDE…σε αρκετά σημεία του φαντάζει ως ‘ξαναζεσταμένο φαγητό‘ όμως να που καμία φορά το φαγητό αυτό όχι μόνο μπορεί και διατηρεί την γεύση του αλλά καταλήγει να έχει και μια άλλη γλύκα ! Ο Yuzna σκηνοθετικά αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του Gordon μιας και διαπρέπει στα πρακτικά εφέ και την απόδοση της φρίκης και της παράνοιας που διακρίνουν την ιστορία και τους χαρακτήρες του. Από την άλλη μπάζει και το CGI με τα αποτελέσματα να κρίνονται τόσο τραγελαφικά που στο τέλος θα ξεκαρδιστείς με ορισμένες από τις σκηνές του φιλμ…

O σκηνοθέτης πετά στο πλατό βουνά ολόκληρα από ακρωτηριασμένα μέλη και ο πρωταγωνιστής του Jeffrey Combs ξέρει πολύ καλά πως να συναρμολογήσει κάτι της προκοπής με όλα αυτά.

Εδώ ο γιατρός συνεχίζοντας τα πειράματα του ανακαλύπτει ότι έχει την δυνατότητα να ‘αναζωογονεί‘ όχι μονάχα φρέσκα πτώματα αλλά και μεμονωμένα ανθρώπινα μέλη. Προφανώς αυτή του η συνταρακτική ανακάλυψη τον οδηγεί στην απόφαση να συναρμολογήσει την ‘τέλεια γυναίκα’ ! Επειδή όμως το να βρίσκεις και να συλλέγεις πτώματα και μέλη δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση ο West ζητά από τον παλιόφιλο του Dan να τον βοηθήσει. Ο δεύτερος αρχικά αρνείται έχοντας στο μυαλό του το πως ακριβώς εξελίχθηκε η όλη φάση στην διάρκεια των γεγονότων της πρώτης ταινίας. Όμως αφού ο συνάδελφος του υπόσχεται ότι θα χρησιμοποιήσει την καρδιά της νεκρής αρραβωνιαστικιάς του για να δώσει ‘ζωή‘ στην ‘τέλεια γυναίκα’ του ο απελπισμένος Dan αποδέχεται την πρόταση του…

Ω ναι το BRIDE…λειτουργεί και ως ένα τραγικό αλλά και άκρως ρομαντικό ‘Love Story‘ παράνοιας και νεκροφιλίας !

Φυσικά, όπως συνέβη και στο πρώτο φιλμ, το πείραμα του West θα πάει κατά διαόλου. Και όμως ο επιστήμονας ποτέ του δεν θα κάτσει να αμφισβητήσει το όραμα και τις επιλογές του ή να αναλογιστεί τις συνέπειες τους. Ο Combs εδώ συνδυάζοντας ευρηματικά την slapstick κωμωδία με τον τρόμο που πηγάζει από τις θνητές εμμονές μας για δεύτερη σερί φορά καταλήγει να ενσαρκώσει την απόλυτη σάτιρα απέναντι στην μεγαλομανία που διακρίνει καμιά φορά τα ‘σπουδαία μυαλά’ της κοινωνίας μας.

Στον αντίποδα ο Dan του Bruce Abbott εκφράζει την ηλιθιότητα, την απόγνωση και την ματαιότητα που πηγάζουν κατευθείαν μέσα από την αδυναμία που παραδοσιακά επιδεικνύουμε όταν καλούμαστε να αφήσουμε τα πράγματα που αγαπάμε να ‘πεθάνουν‘. Ακριβώς όπως και ο West έτσι και ο Dan πέφτει θύμα της εμμονής του. Μονάχα που η δική του πηγάζει από την αγάπη απέναντι σε έναν άλλο άνθρωπο και όχι από την αφοσίωση στην επιστήμη. Ο David Gale πάλι για ακόμη μια φορά ενσαρκώνει την απόλυτη διαστρέβλωση των αξιών ενός επιστήμονα και ερευνητή. Στο RE-ANIMATOR ο αυτάρεσκος αυτός Μπάσταρδος προσπάθησε να καπηλευθεί την έρευνα του West για να χτίσει τον δικό του Μύθο στην επιστημονική κοινότητα. Πλέον το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πάρει την εκδίκηση του για την ήττα που υπέστη πριν από μερικά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι σεναριακά αυτή τη φορά ο χαρακτήρας του Carl Hill δεν φαίνεται να έχει κάποιον ουσιώδη ρόλο ύπαρξης καθώς λειτουργεί ως ένας παντελώς μονοδιάστατος Villain. Και όμως η παρουσία του κρίνεται ως καθοριστική για να λάμψει ένας άλλος πρωταγωνιστής του BRIDE…:

Τα ειδικά εφέ.

Τα κομμένα και ‘αναζωογονημένα‘ μέλη, τα ιπτάμενα κεφάλια, τα αιμοδιψή και λοβοτομημένα ‘ζόμπι‘ και φυσικά η ίδια η ‘νύφη‘ αποτελούν τα μεγαλύτερα ατού του BRIDE… To φιλμ αυτό είναι ένας οπτικός οργασμός από πρακτικά εφέ και Gore και πιστοποιούν το τεχνικό επιτελείο της ταινίας ως γνήσια λαϊκά μαστόρια !

Εκεί που δεν συναντάται το παραμικρό ίχνος ‘ζωής‘ είναι μέσα στο σενάριο του BRIDE…καθώς αυτό λειτουργεί μονάχα ως η αφορμή ώστε ο Yuzna να ζωντανέψει όλα τα αποκρουστικά και παρανοϊκά πλάσματα του και να σπείρει ένα ξεκαρδιστικό ΜΑΚΕΛΕΙΟ στις οθόνες μας.

Σε μια φάση η ‘αναζωογονημένη Νύφη’ πλησιάζει απειλητικά τον Dan και με μια απεγνωσμένη φωνή απαιτεί να μάθει από εκείνον για ποίους λόγους την δημιούργησε και τι ακριβώς ζητά από εκείνη… Για μια φευγαλέα στιγμή ως θεατής θα αισθανθείς ότι αυτό το τερατούργημα εκφράζει μια εντελώς ρεαλιστική και θνητή απόγνωση :

Εκείνη όλων των γυναικών που κάποτε έπεσαν θύμα της ματαιοδοξίας και των απαιτήσεων των αντρών τους…

Είναι αμφίβολο αν ο Brian Yuzna ήθελε όντως να περάσει κάποιο κοινωνικό ή φεμινιστικό μήνυμα μέσα από αυτό το πόνημα του ή αν απλά λειτουργώντας ως ένας κυνικός και ρεαλιστής επιστήμονας αποφάσισε να ακρωτηριάσει παντελώς το σενάριο ώστε να ενισχύσει τον ‘σκελετό‘ από πρακτικά εφέ που κινεί την ταινία του. Διάολε ίσως απλά ο τύπος ήθελε να εξαργυρώσει την , μικρή αλλά απρόσμενη, επιτυχία του πρώτου φιλμ ή να αποδώσει έναν αποτρόπαιο αλλά και υπέροχο φόρο τιμής στο BRIDE OF FRANKENSTEIN…

Όπως και να χει τέτοιες λεπτομέρειες ελάχιστη έως καμία σημασία δεν έχουν εδώ. Σήμερα το BRIDE OF RE-ANIMATOR εξακολουθεί να σφύζει από ανίερη ‘ζωή‘ και οι όποιοι ‘σπασμοί‘ της ταινίας απλά αυξάνουν τον παράγοντα της καύλας και της ανατριχίλας μας.

Υ.Γ. Αφιερωμένο στην Κατερίνα. Άνετα θα παραβίαζα όλους τους φυσικούς νόμους και τους κανόνες ηθικής ώστε να διατηρήσω την καρδιά σου ζωντανή. Πάντως σε προτιμώ ακριβώς όπως είσαι τώρα. Ακμαία και γεμάτη ανθρωπιά και ζωή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: