Design a site like this with WordPress.com
Get started

DOCTOR STRANGE : Ταξιδεύοντας σε άγνωστους τόπους και καιρούς.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Μέσα από την comic ανθολογία του STRANGE TALES στα 50s, 60s και 70s οι Stan Lee, Steve Ditko και Jim Steranko ξεκίνησαν να δίνουν στους αναγνώστες της MARVEL ιστορίες που διακρίνονταν από την επιστημονική φαντασία και το μεταφυσικό στοιχείο.

Οι δυο πρώτοι έβγαλαν ‘ λαγό από το καπέλο’ όταν σύστησαν στο κοινό τους τον χαρακτήρα του Doctor Strange.

Και σήμερα η εκδοτική Panini , σε συνεργασία με την δική μας Anubis , δίνουν μια μοναδική ευκαιρία τόσο στους νέους αναγνώστες να κάνουν μια εξερεύνηση στα πρώτα χρόνια του ‘ γιατρού‘ όσο και στους ‘ παλιούς‘ την δυνατότητα να κάνουν μια μαγική αναδρομή σε ορισμένες κλασσικές περιπέτειες του και σε εκείνες τις ιστορίες που εδραίωσαν τον χαρακτήρα αλλά και εξέλιξαν και εμπλούτισαν το σύμπαν της MARVEL.

Ο τόμος, με τίτλο ‘Άγνωστοι Τόποι, Άγνωστοι Κόσμοι’ ξεκινά με το τεύχος STRANGE TALES #130 ( που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1965) και τοποθετεί τον πρώην χειρούργο και νυν μύστη της μαγείας Δόκτωρ Steven Strange ενάντια σε μια απειλή που αν και γνώριμη αυτή τη φορά φαντάζει σαφώς πιο μεγάλη και μοχθηρή…

Ο πρώην συμμαθητής του Strange, Βαρόνος Mordo, επιστρέφει έχοντας σκοπό να καταστρέψει όχι μονάχα τον Dr.Strange αλλά και τον δάσκαλο τους που ακούει στον τίτλο ‘The Ancient One’. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τουλάχιστον όσο ‘ φυσιολογικές‘ μπορούν να είναι αυτές σε έναν κόσμο όπου η μαγεία και ο αποκρυφισμός όχι μόνο υπάρχουν αλλά παίζουν και σημαντικό ρόλο ώστε είτε να διατηρηθούν είτε να κλονιστούν ανεπανόρθωτα οι ισορροπίες του σύμπαντος μας, το δίδυμο των Strange και Ancient One θα μπορούσε άνετα να λιανίσει τον εκδικητικό πρώην μαθητή του δεύτερου.

Αλλά αυτή τη φορά ο Baron Mordo φαίνεται να έχει ‘απεριόριστη δύναμη’ στην διάθεση του , μια αναπάντεχη εξέλιξη που αναγκάζει τους δυο καλούς μάγους της ιστορίας μας να τραπούν προσωρινά σε φυγή και να αναζητήσουν καταφύγιο τόσο στον θνητό δικό μας κόσμο όσο και σε κόσμους που βρίσκονται πολύ πέρα από την αντίληψη και την λογική μας…

Το μεγαλύτερο μέρος του τόμου καταλαμβάνεται από την αναμέτρηση ανάμεσα στους Dr.Strange και Baron Mordo. Μια αψιμαχία που την κατευθύνει μαεστρικά ο ‘ άρχοντας του κόσμου του σκότουςDormammu. Μια πανίσχυρη και απόλυτα μοχθηρή οντότητα που επιθυμεί διακαώς να εκδικηθεί τον ήρωα επειδή στο παρελθόν τον νίκησε στην μεταξύ τους μονομαχία , τον εμπόδισε να εισέλθει στην γη μας ώστε να την κατακτήσει και τον εγκλώβισε για πολύ καιρό στην δική του θλιβερή και τρομερή διάσταση.

Ο ‘Upgraded‘ Mordo τραυματίζει βαριά τον Ancient One γεγονός που αναγκάζει τον Dr.Strange να υποχωρήσει ώστε να σχεδιάσει μια στρατηγική που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει κάπως έναν εχθρό που ξεπερνά πλέον κατά πολύ τις δικές του δυνάμεις και ικανότητες. Για να επιβιώσει ο ήρωας θα πρέπει να ελιχθεί τόσο ανάμεσα σε διαφορετικές διαστάσεις όσο και στα γήινα σοκάκια του Χονγκ-Κονγκ και της Νέας Υόρκης !

Σαν να μην του έφταναν όλα αυτά καλείται και να επιβιώσει από κάτι ‘μύστες‘ που ανταποκρίνονται στο αυταρχικό κάλεσμα του Mordo που τους διατάζει να βρουν και να αποτελειώσουν τον ήρωα…

Για ακόμη μια φορά οι Ελληνικές μεταφράσεις αυτής της συλλογής (εδώ από τον Ηλία Τσιάρα) κυμαίνονται σε σοβαρό και καλό επίπεδο.

Το ‘ Άγνωστοι Τόποι…’ ακροβατεί με σχεδόν μαγικό τρόπο ανάμεσα στην ανεμελιά αλλά και την ψυχεδέλεια των Αμερικάνικων 60s.

Ναι η ιστορία και οι διάλογοι διακρίνονται από μια ‘ αθωότητα‘ που σήμερα ίσως να μην συναρπάζει τους αναγνώστες όμως και πάλι το comic αυτό λειτουργεί ως μια φοβερή ευκαιρία ώστε να θυμηθούμε τα πρώτα χρόνια του Dr.Strange ενώ προσωπικά οφείλω να ομολογήσω ότι μου έβγαλε και έναν ρομαντισμό που τον ευχαριστήθηκα μιας και πλέον απουσιάζει από τα περισσότερα comics. Στην τελική θα ήταν άδικο να κρίνω ένα comic που έχει ξεπεράσει τα πενήντα χρόνια ‘ ζωής’ με τα σημερινά δεδομένα. Όπως και να χει τα ξόρκια και οι γητειές που ξεστομίζει και εξαπολύει εδώ ο ‘ Άρχοντας των μυστικιστικών τεχνών’ εξακολουθούν να γοητεύουν και να συναρπάζουν !

Και όμως παρά την όποια αφέλεια εδώ ο γιατρός / μάγος έχει στρώσεις πολυπλοκότητας όσον αφορά τον ψυχισμό του. Μόνο και μόνο η αντίθεση ανάμεσα στον κλινικό ρεαλισμό που επιβάλλει η επιστήμη της ιατρικής και οι ανοιχτές σε όλα διδαχές και προοπτικές που του προσφέρουν η μαγεία και ο μυστικισμός καθιστούν τον Dr.Strange έναν άκρως συναρπαστικό, σύνθετο και ενδιαφέροντα χαρακτήρα. Το κρίμα είναι ότι ο Lee ποτέ του δεν τολμά να εξερευνήσει εις βάθος την ψυχοσύνθεση του Dr.Strange και να μελετήσει την διττότητα που συναντάται σε εκείνον.Αλλά οκ σε εκείνες τις εποχές τα comics πολύ σπάνια θα λειτουργούσαν και ως μια μελέτη των χαρακτήρων τους.

Πάντως σε μια φάση ο συγγραφέας ‘γδύνει‘ τον ήρωα από τον εμβληματικό του μανδύα και τον αφήνει να περιπλανιέται σαν ένας ‘κοινός θνητός’ όμως αμελεί να μας δείξει κάτι ουσιώδες από αυτή του την πλευρά.

Ο Stan Lee με τις ‘ γητειές‘ του μας ταξιδεύει μαζί με τον Dr.Strange σε σύμπαντα και σκηνικά που είναι τρομερά αλλά και πανέμορφα ταυτόχρονα και ο έτερος μύστης Steve Ditko επιστρατεύει τα μολύβια του ως το ‘μαγικό ραβδί’ που μεταμορφώνει αυτό το comic σε μια αξέχαστη εμπειρία.

Μια εμπειρία που με αιθέριο τρόπο ελίσσεται ανάμεσα στον τρόμο και την φαντασία και που αποδίδεται με ένα έντονα pop αλλά και ψυχεδελικό τρόπο…

Ο τρόπος με τον οποίο βάζει ο καλλιτέχνης την ‘ εκτοπλασματική‘ μορφή του μάγου δίπλα ακριβώς στο γήινο του σώμα, σε αρκετά από τα πάνελ του, είναι απλά μια από τις πιο σταράτες αποδείξεις του πόσο ευρηματικός και ταλαντούχος υπήρξε ο Steve Ditko. Μα το μάτι του Αγκαμότο ορισμένες από τις διαστάσεις που μας ταξιδεύει εδώ μοιάζουν βγαλμένες κατευθείαν από κάποιον πίνακα του Νταλί ! Το comic αυτό είναι ‘παράξενο‘ και σουρεαλιστικό. Ακριβώς δηλαδή όπως πρέπει να είναι ένα σύμπαν γεμάτο μαγεία και μυστήριο.

Μάλιστα το σχέδιο του Ditko ήταν τόσο ψυχεδελικό που ορισμένοι θεωρούσαν εκείνη την εποχή ότι ο καλλιτέχνης κατανάλωνε LSD πριν ξεκινήσει το έργο του !

Φυσικά κάτι τέτοιο ήταν απλά μια θεωρία συνωμοσίας καθώς η ζωή του Steve Ditko έμοιαζε περισσότερο με εκείνη ενός ντροπαλού ερημίτη παρά με κανενός ‘ροκ σταρ’ καλλιτέχνη. Το μόνο ‘ ναρκωτικό‘ που χρειάζονταν ο Ditko ώστε να αντλήσει έμπνευση για τις ιστορίες και τα σκίτσα του ήταν η αχαλίνωτη φαντασία του, η διάθεση του για πειραματισμό και η αστείρευτη ευρηματικότητα του.

Στον αντίποδα το έργο του Ditko ήταν αναπόφευκτο να συνδεθεί με την έξαρση κατανάλωσης παραισθησιογόνων ναρκωτικών που σημειώθηκε στις Η.Π.Α. λόγω της τριπαρισμένης αισθητικής του. Στο κάτω, κάτω μιλάμε για την Αμερική των 60s !

Στα 60s στις Αμερικάνικες κολεγιακές εστίες το Dr. Strange ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή comic στις τάξεις των φοιτητών. Και λογικό είναι. Ο μέσος Αμερικανός φοιτητής που και που γούσταρε να ξεφύγει λίγο από την ρουτίνα των σπουδών και να «χαλαρώσει» λιγάκι…

Και το comic των Lee και Ditko με τα πολύχρωμα, δαιδαλώδη και χαοτικά πάνελ του δεύτερου αλλά και τις εξωπραγματικές ιστορίες του πρώτου προσφέρονταν ιδανικά να απαλλάξει προσωρινά τους φοιτητές από την κούραση και την βαρεμάρα της καθημερινής τους ρουτίνας.

Φυσικά αν κρίνουμε από τις τάσεις της εποχή, το «ταξίδι» αυτό συνοδεύονταν υπό την κατανάλωση παραισθησιογόνων -συνθετικών ναρκωτικών τύπου LSD τα οποία μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή και εξασφάλιζαν στο μαγικό αυτό «τριπάρισμα» την μάξιμουμ ψυχεδελική εμπειρία. Με ότι συνέπειες φυσικά θα μπορούσε να έχει αυτή…

Ενώ όπως είχαμε εξετάσει και στο παρελθόν ο Doctor Strange κατόρθωσε να ταξιδέψει μέχρι και στα μουσικά σύμπαντα που δημιουργούσε τότε το θρυλικό συγκρότημα των Pink Floyd

Πριν ολοκληρώσουμε την αποψινή ‘μαγική παράσταση‘ οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα και στον ‘θνητό‘ ήρωα Arti Simek που με την δουλεία του στην επιμέλεια των γραμμάτων του τίτλου μπόρεσε να μπει σφήνα ανάμεσα σε δυο από τους πιο θρυλικούς μάγους της ένατης τέχνης !

Μάλιστα οι Stan Lee και Steve Ditko δεν έχασαν την ευκαιρία να σπάσουν λίγη πλάκα με αυτό το γεγονός αλλά ταυτόχρονα και να αποδώσουν έναν φόρο τιμής στον συνεργάτη τους !

Αυτές οι ιστορίες του STRANGE TALES από συγγραφικής σκοπιάς έχουν χάσει λίγη από την μαγεία του παρελθόντος όμως δύσκολα μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για το σκίτσο του Steve Ditko.

Μπορεί εδώ και δεκαετίες ο μακαρίτης Stan Lee να εξελίχθηκε σε ζωντανό θρύλο και στην μασκότ του σύμπαντος της MARVEL όμως η πραγματική μαγεία αυτού του σύμπαντος κρύβεται και οφείλεται κυρίως στους αθέατους ‘ μύστες‘ όπως ήταν ο σπουδαίος Steve Ditko.

Ένας καλλιτέχνης που με την φαντασία και τα μολύβια του γέννησε ολόκληρα σύμπαντα αλλά ο ίδιος παρέμενε πάντοτε προσγειωμένος κάτω στην γη και συγκεκριμένα κλειδαμπαρωμένος στο φτωχικό του διαμέρισμα στο Μανχάταν και πάντοτε αφοσιωμένος ολοκληρωτικά στην τέχνη του.

Υ.Γ. Στην Κατερίνα που αψηφά καραντίνες και πανδημίες ώστε να μου πάρει ένα comic…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: