Design a site like this with WordPress.com
Get started

PROSPECT : Ο Πυρετός του Χρυσού προσβάλλει τα άστρα…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Στο PROSPECT οι ,σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, Christopher Caldwell και Zeek Earl  παίρνουν την κάμερα, τους ηθοποιούς τους και ένα μικρό μπάτζετ και πάνε όλοι μαζί για γυρίσματα σε ένα δάσος . Εκεί επιστρατεύοντας μια αισθητική που μας παραπέμπει αρκετά στην διαχρονική και σπουδαία Οδύσσεια του Διαστήματος του Stanley Kubrick (με σαφώς πιο μινιμαλιστικό τρόπο) αλλά και προσθέτοντας στην εικόνα τα δικά τους μοναδικά και ευρηματικά στοιχεία κατορθώνουν να εξελίξουν αυτό το δάσος σε κάτι το διαφορετικό…

Το κάνουν να μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι ανήκει σε έναν εντελώς διαφορετικό πλανήτη από τον δικό μας.

Η ιστορία του φιλμ μας τοποθετεί σε ένα μέλλον και περιστρέφεται γύρω από δυο τυχοδιώκτες του διαστήματος :

Έναν πατέρα ονόματι Damon και την έφηβη κόρη του Cee.

Οι δυο τους έχουν αναλάβει μια ‘ εξόρυξη‘ για λογαριασμό μιας ομάδας μισθοφόρων. Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει ένα εξαιρετικά πολύτιμο κοίτασμα πετραδιών αλλά αδυνατούν να το συλλέξουν από μόνοι τους μιας και η δουλειά αυτή απαιτεί ένα ζευγάρι από έμπειρα χέρια και χειρουργική ακρίβεια. Και εδώ είναι που καλείται να παίξει τον ρόλο του ο Damon , έναντι αδράς αμοιβής φυσικά.

Όμως πατέρας και κόρη επάνω στην επιθυμία τους για πλούτο θα βρεθούν αντιμέτωποι με ορισμένα επικίνδυνα εμπόδια. Οι δυο τους θα πρέπει να περιπλανηθούν επάνω σε έναν πλανήτη γεμάτο δέντρα και φυτά που τα σπόρια τους είναι τοξικά απέναντι στο είδος μας ενώ με το που θα προσγειωθούν θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι οι μοναδικοί ‘ χρυσοθήρες‘ επάνω σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον.

Η Cee αντιλαμβάνεται απόλυτα αυτούς τους κινδύνους και προτρέπει τον πατέρα της να εγκαταλείψουν αυτή την δουλειά και να αναζητήσουν κάτι άλλο. Αλλά ο Dave αρνείται να την ακούσει καθώς έχει ‘ τυφλωθεί‘ από τον ‘ πυρετό‘ της ανθρώπινης απληστίας…

Στο PROSPECT ο περίφημος ‘ πυρετός του χρυσού‘ που σημειώθηκε στο Κλόνταϊκ, του Καναδά στα τέλη του 1800, μεταφέρεται στο διάστημα και συγκεκριμένα σε ένα φεγγάρι που αν και η επιφάνεια του μοιάζει αρκετά με την Γη μας κάτω από αυτή κρύβει απίστευτα νέα πλούτη αλλά και εξίσου απίστευτους κινδύνους.

Το φιλμ αυτό είναι ένα στιβαρό Space – γουέστερν, ένα ευρηματικό πάντρεμα της απληστίας της Άγριας Δύσης με εκείνης που αναπόφευκτα θα προκύψει όταν βρούμε την δυνατότητα να επεκταθούμε στα άστρα και πέρα από αυτά. Ο τόπος αυτός μπορεί να είναι εντελώς αφιλόξενος για το είδος μας, κάτι που ουσιαστικά μας δηλώνει ότι δεν έχουμε την παραμικρή θέση σε αυτόν, όμως τέτοιες ‘ μικρές λεπτομέρειες’ καθόλου δεν απασχολούν τους ήρωες μας. Το φεγγάρι αυτό είναι ακριβώς ότι υπήρξε κάποτε η Αμερική για τους Ισπανούς και τους υπόλοιπους αποίκους :

Ένα ‘ χρυσωρυχείο‘ που πρέπει να καταναλωθεί λαίμαργα με κάθε τρόπο και κόστος.

Πραγματικά βλέποντας τους ‘ χρυσοθήρες‘ του PROSPECT να εξερευνούν αυτόν τον αφιλόξενο και γεμάτο κινδύνους κόσμο μου ήρθαν στο μυαλό εκείνοι οι άπληστοι, εμμονικοί και στο τέλος απόλυτα αυτοκαταστροφικοί Κονκισταδόρες από το υπέρτατο Aguirre, the Wrath of God των Herzog και Kinski που χάραζαν πορεία μέσα σε ζούγκλες που το κλίμα τους ήταν αβάσταχτο για εκείνους. Άνθρωποι που θα ρισκάρουν τόσο τα τομάρια εκείνων που συναντούν μπροστά τους ή που βρίσκονται στο πλευρό τους αλλά και τα ίδια τα δικά τους μπροστά στην προοπτική του αμύθητου πλούτου.

Οι σκηνοθέτες έχοντας ένα μικρό μπάτζετ στην διάθεση τους μας δίνουν μια ιστορία τυχοδιωκτισμού, απληστίας , εμμονής αλλά και ενηλικίωσης η οποία είναι εξαιρετικά ωμή αλλά παράλληλα σου βγάζει και πολλά μηνύματα τόσο γύρω από τις πιο ποταπές παρορμήσεις της φύσης μας όσο και από εκείνες που μας καθιστούν τόσο μοναδικούς και ενίοτε αξιέπαινους. Το τελευταίο κομμάτι, δηλαδή αυτό της ενηλικίωσης, ξεδιπλώνεται μέσα από τον χαρακτήρα της νεαρής Cee την οποία ενσαρκώνει η Sophie Thatcher. To κορίτσι αυτό γεννιέται κυριολεκτικά μέσα στο διάστημα αλλά και στην δουλειά του πατέρα της. Οι μοναδικές αναμνήσεις που έχει από την γενέτειρα και την μητέρα της προέρχονται αποκλειστικά από τις ιστορίες που τις διηγείται ο πατέρας της. Η Cee εξαιτίας του τρόπου ζωής του δεύτερου αναγκάζεται από νωρίς να στερηθεί τις χαρές που προσφέρει η παιδική ηλικία. Η μόνη της ψυχαγωγία είναι να ασχολείται , στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο της, με ένα βιβλίο που κυριολεκτικά το έχει αποστηθίσει σελίδα, σελίδα… Με το που προσγειώνεται στον τοξικό πλανήτη η Cee θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την τοξικότητα του ανθρώπινου είδους. Και καθώς θα αντικρίζει τις χειρότερες και πιο αδύναμες πτυχές μας θα κληθεί να κάνει μερικές εξαιρετικά ώριμες επιλογές τόσο γύρω από την επιβίωση της όσο και με την εξέλιξη της σε ενήλικα.

Στον αντίποδα ο ‘ πατέρας‘ Jay Duplass εξαρχής γνωρίζει το πως λειτουργούν οι άνθρωποι του σιναφιού του. Χωρίς να μας το αποκαλύπτει ποτέ γίνεται ξεκάθαρο, μονάχα από την έκφραση του, ότι έχει δει πως μπορεί η απληστία να οδηγήσει έναν άντρα στα άκρα. Πιθανότατα στο παρελθόν υπήρξε και ο ίδιος ένας τέτοιος άντρας. Και πάλι γνωρίζοντας εκ των προτέρων όλους τους κινδύνους ο Dave δεν διστάζει να σύρει την κόρη του σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον διότι η δική του απληστία υπερισχύει της αγάπης και της στοργής που αισθάνεται ένας πατέρας για το παιδί του.

Φυσικά σε έναν ‘ πυρετό του χρυσού’ ποτέ δεν υπάρχει μονάχα ένας ασθενής. Και κάπως έτσι έχουμε και τον Pedro Pascal , ως Ezra, να μας δίνει έναν ακόμη ‘ άρρωστο‘ μέσα σε αυτή την ιστορία. Ύστερα από μια τυχαία συνάντηση με τους Dave και Cee ο , αμείλικτος, Ezra θα εξελιχθεί στον πιο ανελέητο ανταγωνιστή τους…

Η τριπλέτα των ηθοποιών κάνει στιβαρή δουλειά στην απόδοση και την εξέλιξη των χαρακτήρων του PROSPECT. Παρά την έντονη γουέστερν αισθητική που επιστρατεύουν οι σκηνοθέτες οι ‘ ήρωες‘ αυτής της ταινίας σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τους αμίλητους και σκληροτράχηλους αντιήρωες σκηνοθετών όπως είναι οι Segio Leone και Corbucci. Και οι τρεις τους διακρίνονται από μια απόλυτη θνητότητα. Έχουν ορισμένα προτερήματα αλλά και χτυπητές αδυναμίες. Και ναι έχουν και καραμπίνες και περίστροφα όμως αυτά δεν αρκούν ώστε να αποκτήσουν όλα όσα επιθυμούν. Θα πρέπει να βασιστούν εξίσου στην πονηριά αλλά και την τύχη τους αν θέλουν να έχουν μια ευκαιρία να βγουν ζωντανοί μέσα από αυτό το διαστημικό δάσος.

Μιας και πιάσαμε τις καραμπίνες και τα περίστροφα σε καμία περίπτωση ΜΗΝ περιμένεις να δεις εδώ μια ακόμη διαστημική ‘ σαπουνόπερα‘ ή κάνα ‘ έπος‘. Η ταινία αυτή μπορεί να εκτυλίσσεται κάπου στο άγνωστο του διαστήματος όμως παραμένει πάντοτε προσγειωμένη σε ένα εξαιρετικά γήινο επίπεδο. Τα όπλα και οι στολές των χαρακτήρων θυσιάζουν το φανταχτερό και το γαμάτο για χάρη του ρεαλισμού. Το φιλμ αυτό σχεδόν λειτουργεί ως το ‘ αύριο‘ της μακροχρόνιας προσπάθειας μας να επεκταθούμε στο διάστημα. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πίσω στα 60s και που ακόμη βρίσκεται σε ένα πρώιμο στάδιο.

Στην πλειοψηφία των sci-fi ταινιών τα όπλα παρέχουν μια απόλυτη δύναμη στους ήρωες που τα κραδαίνουν. Φωτόσπαθα που μπορούν να κόψουν μεταλλικές πόρτες λες και είναι βούτυρο και να αποκρούσουν λέιζερ και πάει λέγοντας. Εδώ πάλι τα , λιγοστά, φουτουριστικά περίστροφα και μουσκέτα μοιάζουν με την εξέλιξη της Άγριας Δύσης που γνωρίσαμε μέσα από τις αγαπημένες μας ταινίες. Είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τους κατόχους τους όμως έχουν και περιορισμούς ως προς την χρήση τους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις διαστημικές στολές των χαρακτήρων. Ο σχεδιασμός τους μοιάζει σαν μια ‘ χίπστερ‘ παραλλαγή εκείνων που απολαύσαμε στο 2001 A Space Odyssey αλλά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν μονάχα σαν κάνας ‘ φόρος τιμής‘ ή μια γοητευτική οπτική λεπτομέρεια. Είναι επίσης απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση των χαρακτήρων αλλά και παράλληλα λειτουργούν και ως η Αχίλλειος πτέρνα τους. Μια τρύπα ή μια γρατζουνιά επάνω σε αυτές τις στολές αρκεί ώστε να στείλει τους κατόχους τους αντιμέτωπους με έναν επίπονο θάνατο…

Πέραν των γουέστερν επιρροών οι σκηνοθέτες αντλούν άφθονη έμπνευση και από δημιουργούς τύπου David Cronenberg όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν την ζωή που συναντάται στο ‘ φεγγάρι‘ τους. Εδώ το ‘ χρυσάφι‘ μεταφράζεται σε πολύτιμα πετράδια τα οποία εντοπίζονται μέσα σε κάτι λοβούς , που μοιάζουν φυτικοί αλλά και σαρκώδεις ταυτόχρονα, και θυμίζουν…μουνιά !

Το PROSPECT , των Christopher Caldwell και Zeek Earl, μπορεί να είναι ένα τεχνικά ‘ μικρό‘ φιλμ όμως χάρη στην ευρηματικότητα των δημιουργών του και στην προσήλωση των ηθοποιών του κατορθώνει να επεκταθεί σε πολλές διαστάσεις τόσο αισθητικά όσο και θεματολογικά.

Αυτό το φιλμ μας δείχνει ότι ο ‘ πυρετός ‘ της θνητής μας απληστίας δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ από τα σωθικά μας. Όσο μακριά και αν προχωρήσουμε , όσο και αν εξελιχτούμε σαν άνθρωποι στο τέλος τα αρχέγονα κομμάτια της φύσης μας θα μας ακολουθούν για πάντα και παντού. Όταν έρθει η κρίσιμη και σπουδαία στιγμή που η ανθρωπότητα θα ανακαλύψει επιτέλους έναν πλανήτη ή ένα φεγγάρι που έχει να μας προσφέρει κάτι το ‘ πολύτιμο‘ η αίσθηση υπεροχής και υπερηφάνειας που θα μας δώσει αυτή η ανακάλυψη αρχικά θα φαντάζει ως το πιο υπέροχο και σπουδαίο πράγμα στον κόσμο. Και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και συγκεκριμένα σε εκείνο που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας επάνω στον δικό μας πλανήτη :

Θα εξορύξουμε και θα καταναλώσουμε.

Και στην συνέχεια θα επαναλάβουμε αυτή την διαδικασία ξανά και ξανά και ξανά. Και όταν τελικά και αυτά τα πλούτη αρχίζουν να στερεύουν και να γίνονται δυσεύρετα θα περάσουμε και στο τρίτο βήμα βγάζοντας στην επιφάνεια τα περίστροφα και την φονική μας μανία.

Ανακάλυψη. Αποίκηση. Παρέμβαση. Εκμετάλλευση. Εξάντληση και εξόντωση.

Αυτοί ήμασταν και αυτοί ακριβώς θα παραμείνουμε. Το διάστημα δεν έχει το παραμικρό να μας διδάξει. Έχει μονάχα να μας προσφέρει. Και ως είδος πάντοτε θέλουμε περισσότερα από αυτά που μας προσφέρονται, ακόμη και αν αυτά μας δίνονται απλόχερα και σε γενναιόδωρες ποσότητες.

Στο PROSPECT οι Christopher Caldwell και Zeek Earl λειτουργούν ως δυο ‘ χρυσοθήρες‘ που επιθυμούν μανιωδώς να βγάλουν όσα περισσότερα μπορούν μέσα από μια μικρή παραγωγή. Και για καλή μας τύχη αποδεικνύονται εξαιρετικά ικανοί στο επάγγελμα τους καθώς αντιστέκονται στον δικό τους σκηνοθετικό ‘ πυρετό του χρυσού‘. Δεν πέφτουν θύματα της εμμονής ή της ματαιοδοξίας που κατά καιρούς συναντάται ακόμη και σε πιο έμπειρους και καταξιωμένους συναδέλφους τους. Ξέρουν ακριβώς ποίες ‘ φλέβες‘ πρέπει να χτυπήσουν και μας θυμίζουν ότι το Indie σινεμά έχει να μας προσφέρει πολλούς θησαυρούς ακόμα.

Βαθμολογία : Ένας απόλυτος επαγγελματίας από μια μακρινή εποχή εγκρίνει απόλυτα τις πρακτικές των φουτουριστικών συναδέλφων του…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: