O Αποκρυφιστής : O ‘μάγος’ John Zamas μας ταξιδεύει σε μια Αθήνα που έχει ανάγκη από λίγη μαγεία…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Η ‘ κριτική‘ μου επάνω στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα ‘John Zamas’ με φέρνει εξαρχής αντιμέτωπο με ένα ζόρικο δίλημμα :

Έχει το δικαίωμα κάποιος να αποκαλύψει το πραγματικό όνομα ενός ‘ μάγου’ ?

Αποφάσισα να σεβαστώ την ‘ παράσταση‘ του καλλιτέχνη και να διατηρήσω το μυστήριο πίσω από τον άντρα που συστήθηκε στους αναγνώστες του με το ψευδώνυμο ‘John Zamas‘.

Στην τελική αν ο περφόρμερ επιθυμεί να βγάλει την αληθινή ταυτότητα του μέσα από το καπέλο μπορεί να το κάνει ο ίδιος όποτε το κρίνει απαραίτητο !

Και τώρα που το δίλημμα εξαφανίστηκε δια μαγείας ας ανοίξουμε τις σελίδες του ‘ Αποκρυφιστή‘…

Στον Αποκρυφιστή ακολουθούμε τα χνάρια του Ορφέα Γεωργούση , ενός μάγου που έχει στην διάθεση του αρκετά ‘ κόλπα‘ και ακόμη περισσότερο ύφος.

Λειτουργώντας ως ντετέκτιβ του μεταφυσικού ο Ορφέας θα βρεθεί αντιμέτωπος με ανίερα πλάσματα, απόκοσμα σκηνικά και κινδύνους . Οι αποστολές που αναλαμβάνει θα τον ταξιδέψουν από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τις στέπες της Ρωσίας. Στον δρόμο του καραδοκούν αρκετοί εχθροί αλλά και φίλοι και σύμμαχοι που αν και είναι λιγοστοί παράλληλα φαντάζουν και εξαιρετικά πολύτιμοι.

Όμως παρά όλο το μαγικό υπόβαθρο του Αποκρυφιστή τελικά οι πραγματικές του περιπέτειες ίσως και να πηγάζουν από την δική μας ολότελα θνητή καθημερινότητα…

Ο ‘Αποκρυφιστής‘ είναι ένας νέος συγγραφέας που τολμά να βγάλει στα ράφια το πρώτο του βιβλίο. Η ‘ παρθενία‘ του Zamas είναι ευδιάκριτη μέσα από τις επιρροές που βγάζει εδώ στην φόρα καθώς ξεκάθαρα τρέφει απεριόριστη αγάπη και θαυμασμό για comics όπως είναι το HELLBLAZER και τον κεντρικό και εμβληματικό αντιήρωα του John Constantine. Ακριβώς όπως και ο χαρακτήρας που δημιούργησε o Alan Moore στα μέσα των 80s έτσι και ο ‘Ορφέας Γεωργούσης’ αξιοποιεί τα μεταφυσικά χαρίσματα του ώστε να προστατεύσει τους θνητούς από τους υπερφυσικούς, αλλά και ενίοτε θνητούς, Μπάσταρδους που καραδοκούν κάπου εκεί έξω στις σκιές και το σκοτάδι. Πλάσματα και άνθρωποι που τρέφονται από τον φόβο και την απόγνωση που προκαλούν οι ίδιοι μέσα από πράξεις βίας και μίσους…

Προσωπικά διέκρινα και κάποιες τζούρες από Χάρι Πότερ και ίσως και Stephen King μέσα σε αυτό το βιβλίο. Ορισμένες από αυτές τις επιρροές ενσωματώνονται κομπλέ άλλες όμως ίσως θα μπορούσαν να είχαν αποδοθεί με μεγαλύτερη πρωτοτυπία. Πάντως ο ίδιος ο συγγραφέας ποτέ του δεν ‘ εξαφανίζει‘ τις επιρροές του. Είναι απόλυτα ειλικρινής και υπερήφανος για αυτές ! Το ‘μεταφυσικό κομμάτι‘ του βιβλίου με άφησε με ανάμικτα συναισθήματα όμως από την άλλη το ‘ ανθρώπινο στοιχείο’ της ιστορίας του Zamas κατόρθωσε να βρει ‘ στόχο‘ μέσα μου.

Όμως θα επανέλθω σε αυτό το τελευταίο στον επίλογο…

Η γραφή του Zamas είναι αρκετά ‘ άγουρη‘ αλλά οκ αυτό είναι κάτι το απόλυτα φυσικό όταν έχουμε να κάνουμε με μια πρώτη συγγραφική απόπειρα. Για παράδειγμα ο συγγραφέας πάει να προσδώσει κάποια trademarks στον ήρωα του, όπως πχ το ότι ανά διαστήματα ανάβει και καπνίζει ‘ σιγαρίλος , αλλά το θέμα είναι ότι το βιβλίο είναι αρκετά μικρό σε διάρκεια κάτι που έχει ως συνέπεια αυτά τα σήμα κατατεθέν στοιχεία να καταλήγουν να θυμίζουν αχρείαστη επανάληψη.

Επίσης ο Αποκρυφιστής σαν βιβλίο αποτελεί ένα αρκετά ιδιαίτερο ‘ παράδοξο‘ καθώς για πρώτη φορά πιάνω στα χέρια μου βιβλίο που ο επίλογος του είναι μεγαλύτερος από το κυρίως περιεχόμενο ! Όμως από την άλλη αυτή η παραδοξότητα ίσως και να χρίζεται ως μια σπάνια και τολμηρή καινοτομία για τον Zamas !

Προσωπικά πάντοτε γούσταρα περισσότερο εκείνους τους συγγραφείς που πάνε κόντρα σε ‘ στανταράκια’ και προκαθορισμένες νόρμες.

Και κάπου εδώ είναι που φτάνουμε στο ‘ ζουμί‘ του Αποκρυφιστή. Ναι η ‘ μαγική παράσταση‘ του συγγραφέα δεν με συγκλόνισε , καθώς δεν μου άφησε την γεύση ότι ‘ βλέπω‘ κάτι να εκτυλίσσεται για πρώτη φορά αλλά αντίθετα έχουμε ένα μάγο που δοκιμάζει μερικά παλιά και πετυχημένα ‘τρικ‘, όμως εκεί που με κέρδισε ο Ορφέας Γεργούσης είναι όταν τον ακούμε να μας διηγείται την καθημερινότητα του. Την ζωή πέρα από τους δαίμονες και τις καταστάσεις που μπορούν να λυθούν με ένα απλό ‘ άμπρα καντάμπρα‘…

Καθώς η ιστορία προχωρά μπροστά αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε ότι πίσω από τον μάγο βρίσκεται και ένας σύνθετος άνθρωπος. Παρά όλες του τις παλαβές και μεταφυσικές περιπέτειες ο Ορφέας δεν παύει να είναι και ένας νέος που μεγάλωσε σε έναν ταλαίπωρο Πειραιά που μαστίζεται από όλα όσα πλανώνται , σαν ‘δαίμονες και κατάρες‘, επάνω από την Ελλάδα του σήμερα.

Ανεργία , ρατσισμός και καταστάσεις που μπορούν να ρίξουν έναν νέο είτε στο μίσος , είτε σε ένα σκληρό υπαρξιακό αδιέξοδο. Μια χώρα που έχει αναπτύξει την τάση όχι μόνο να μην στηρίζει αλλά να πνίγει εν ψυχρώ τα όποια όνειρα και φιλοδοξίες μπορείς να έχεις πριν καν αυτά προλάβουν να σχηματιστούν ολοκληρωτικά μέσα στο μυαλό και την καρδιά σου…

Και ναι κάποια από αυτά τα προβλήματα ο Ορφέας τα λύνει με μαγεία. Μια πύρινη σφαίρα είναι αρκετή ώστε να τρομάξει τους μισητούς Μπάσταρδους που συναντώνται σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνίας μας. Όμως στο τέλος οι πραγματικές ‘ λύσεις‘ για τον ‘μάγο‘ έρχονται μέσα από ορισμένες εντελώς θνητές ασχολίες του είδους μας που όμως καμιά φορά αποκτούν δύναμη και προεκτάσεις που αγγίζουν την έννοια του μεταφυσικού !

Στο τέλος ο πανίσχυρος και θρασύς ‘ντετέκτιβ του μεταφυσικού’ βρίσκει την λύτρωση και την ελπίδα όχι σε κάποιο βιβλίο με ξόρκια ή στο κέντρο μιας πεντάλφα που έχει χαράξει με κιμωλίες στο πάτωμα του. Τα βρίσκει μέσα από την αγάπη και την στήριξη των φίλων του αλλά και στην μουσική που συνθέτει με τα ντραμς του.

Η τέχνη, η διαδικασία του να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις τέχνη μέσα από τα βιώματα ή τις επιθυμίες σου, και το να μπορείς να εκφραστείς μέσα από αυτή είναι η πραγματική ‘ μαγεία‘ που συναντάται στον κόσμο μας. Μια μαγεία που δεν μπορεί να νικηθεί με ‘ ξόρκια ή βία’. Και το βιβλίο αυτό μου υπενθύμισε το πόσο μεγάλη ανάγκη την έχουμε αυτή την ‘ μαγεία’ στις μέρες μας…

Σε αυτό το πρώτο βιβλίο ένας συγγραφέας βγάζει προς τα έξω την ανάγκη του για έκφραση και δημιουργία και το γεγονός ότι μου μετέφερε αυτή του την ‘δίψα’ πιστώνεται ως το καλύτερο ‘τρικ’ για τον μάγο του.

Σημείωση : Ο ‘ Αποκρυφιστής‘ του John Zamas κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘ Πηγή‘ και μπορείτε να τον βρείτε να καπνίζει τα σιγαρίλος του εδώ μέσα.

Υ.Γ. Κύριε ‘ μάγε’ συγγνώμη για την καθυστέρηση …ενός έτους αλλά οκ ποτέ μου δεν δήλωσα ότι είμαι συνεπής ή κάτι τέτοιο ! Πραγματικά σου εύχομαι η συγγραφική σου παράσταση να συνεχιστεί για όσο καιρό το επιθυμείς.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: