Design a site like this with WordPress.com
Get started

PLANET HULK : Ο Σμαραγδένιος Γίγαντας αναζητά το ‘πεπρωμένο’ του ανάμεσα στους πλανήτες…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Στην διάρκεια της πρόσφατης καραντίνας που βιώσαμε ο φίλος μου ο Γ. ανέλαβε να με φιλοξενήσει (και πραγματικά τον ευχαριστώ για αυτό) μιας και για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο έμεινα άνεργος.

Εκεί που η συγκατοίκηση μας πήγαινε ρολόι ξαφνικά μια μέρα ο τύπος με πέταξε έξω από το σπίτι με αφορμή το γεγονός ότι…ζήτησα κρυφά από τον γκόμενο της αδελφής του τον …κωδικό για το wi-fi του σπιτιού… Για τους δικούς του λόγους ο Γ. ΔΕΝ ήθελε να έχω την πολύτιμη γνώση του κωδικού για ‘το ιντερνέτ του’ όπως μου ούρλιαξε με στόμφο, λίγο πριν μου ζητήσει να φύγω από το σπίτι και εν μέσω καραντίνας…

Προφανώς το να σε πετάξει κανείς στον δρόμο για έναν γαμημένο κωδικό wi-fi κρίνεται ως πράξη ακατανόητης παράνοιας. Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι άλλο κρυβόταν πίσω από αυτή την απόφαση και την εκτέλεση της και ο Γ. είχε την τιμιότητα να μου το ξεκαθαρίσει αυτό. Για εκείνον ο ‘κλεμμένος κωδικός’ ήταν απλά η αφορμή που έψαχνε εδώ και καιρό ώστε να εκφράσει την δυσαρέσκεια του απέναντι σε μένα και την συμπεριφορά μου που ‘έχει αλλάξει προς το χειρότερο’ το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα η τελευταία του συμβουλή ήταν να ‘αλλάξω ριζικά την συμπεριφορά μου επειδή αν συνεχίσω έτσι δεν πάω πουθενά’ ή κάτι τέτοιο τεσπα.

Και η αλήθεια είναι ότι εκείνη την στιγμή όντως το παραδέχτηκα μέσα μου ότι τόσο η συμπεριφορά όσο και η ζωή μου είχαν πάρει μια πιο αρνητική , ας το πούμε, πορεία (τουλάχιστον στο κομμάτι της διαβίωσης καθώς αντίθετα στο συναισθηματικό είμαι καλύτερα από ποτέ !) . Το θέμα είναι ότι ο Γ. έχοντας μεγαλώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα σε ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον είχε την άνεση να φτάσει τριάντα χρονών και να μην έχει δουλέψει ποτέ στην ζωή του.

Ναι μέχρι και σήμερα ο Γ. ζει αποκλειστικά με το χαρτζιλίκι που του δίνει κάθε βδομάδα ο πατέρας του και περνάει τις μέρες του λιώνοντας στον υπολογιστή και πίνοντας Βέλγικες μπύρες. Δεν θα κρίνω τον Γ. για το Lifestyle του επειδή ίσως αν μου δινόταν και μένα η ευκαιρία να πάω τριάντα και να μην χρειάζεται να δουλεύω ίσως, ίσως και να μην έλεγα ‘όχι‘ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εκεί όμως που μπορώ να κρίνω τον Γ. είναι στο γεγονός ότι είχε το θράσος να μου δώσει μια ‘συμβουλή ζωής’ δίχως να έχει την παραμικρή ιδέα του πως είναι να μεγαλώνεις σε ένα σπιτικό που εδώ και πολλά χρόνια τα πάντα φαντάζουν εξαιρετικά ‘εύθραυστα‘ . Ένα σπιτικό που λέξεις όπως ‘ασφάλεια‘ , ‘σιγουριά‘ και ‘άνεση‘ είχαν πάψει να υπάρχουν εδώ και καιρό και που καλώς ή κακώς όχι μόνο δεν μου παρείχε την παραμικρή υπόσχεση για ένα ‘μέλλον‘ αλλά αντίθετα με ανάγκασε να βγω από τα 18 μου στο μεροκάματο.

Όχι ότι παραπονιέμαι πάντως.

Που θέλω να καταλήξω και πως στον κόρακα σχετίζεται όλο αυτό με ένα comic του γαμημένου του Hulk ?

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι ο Γ. με έκρινε και με ‘δίκασε‘ δίχως ποτέ του να έχει την δυνατότητα να κατανοήσει πραγματικά την θέση μου. Και αυτή του η κίνηση με εξόργισε σε τόσο μεγάλο βαθμό που με την σειρά μου ‘θόλωσα’ και για πολύ καιρό έλεγα τσαντισμένος στον εαυτό μου ‘ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΓΙΟΛΗ ΜΕ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΑΜΗΜΕΝΟ WI-FI’

ΑΝΤΡΕΙ SMASH !

Ήμουν τόσο θυμωμένος που ‘βολικά‘ επέλεξα να παραβλέψω όλες τις λογικές αιτίες που θα μπορούσε να είχε ο Γ. ώστε να με διώξει από το σπίτι του και επικεντρώθηκα σε εκείνη που διευκόλυνε και ‘δικαιολογούσε‘ την έξαρση του θυμού μου…

Και μέσα από μια παρόμοια κατάσταση πηγάζει και ο, απύθμενος, θυμός του “Χουλκ” (όπως τον αποκαλεί ένας μερακλής περιπτεράς!) στο PLANET HULK comic των Greg Pak και Carlo Pagulayan.

Στο comic αυτό ο Hulk ξυπνάει εγκλωβισμένος σε ένα διαστημόπλοιο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά προς το απόλυτο άγνωστο.

Ξαφνικά ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα αποκαλύπτει στον ‘Σμαραγδένιο Γίγαντα‘ τόσο τον προορισμό του όσο και τα άτομα που κρύβονται πίσω από την ‘εξορία‘ του. Οι The Illuminati, μια μυστική οργάνωση που απαρτίζεται από τα μεγάλα κεφάλια του σύμπαντος της Marvel , όπως είναι οι Reed Richards και Tony Stark , συσκέφθηκαν μεταξύ τους και έκριναν ότι οι διαχρονικές και περίφημες εξάρσεις θυμού του ‘φίλου και συμπολεμιστή τους’ είχαν ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο αντοχής. Οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν ότι ο Hulk είχε γίνει ‘υπερβολικά επικίνδυνος για τον πλανήτη τους’ και κατέστρωσαν, στα κρυφά, ένα σχέδιο απομάκρυνσης του…

Το διαστημόπλοιο έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί σε έναν ερημικό και ‘γαλήνιο‘ πλανήτη όπου ο Hulk θα μπορέσει επιτέλους να είναι ολομόναχος και κατά συνέπεια ίσως και να κερδίσει την δική του πολυπόθητη ‘γαλήνη‘, μια γαλήνη για την οποία μάχεται εδώ και δεκαετίες. Όμως όταν ξαφνικά μπαίνει στην μέση μια ‘σκουληκότρυπα‘ το σχέδιο πάει στον βρόντο καθώς ο ήρωας μας καταλήγει σε έναν εντελώς διαφορετικό πλανήτη.

Με το που πατάει το πόδι του στον ‘Sakaar‘ o Hulk αιχμαλωτίζεται από τους κατοίκους του και μεταφέρεται στην πρωτεύουσα του Βασιλείου , που βρίσκεται υπό την τυραννία του ‘Κόκκινου Βασιλιά’. Στην συνέχεια ο Σμαραγδένιος Γίγαντας πωλείται ως σκλάβος και καταλήγει να προπονείται μαζί με τους μονομάχους που θα συμμετάσχουν στους περίφημους αυτοκρατορικούς αγώνες ! Μέσω αυτών των αγώνων ο Κόκκινος Βασιλιάς φροντίζει να περνά την προπαγάνδα του στους καταπιεσμένους, πάμπτωχους και ταλαίπωρους υπηκόους του αλλά και να τους ψυχαγωγεί , φροντίζοντας έτσι να τους κάνει να λησμονούν τα τεράστια προβλήματα που προέρχονται από την ηγεμονία του.

Στο PLANET HULK o ήρωας καταλήγει σε έναν χαοτικό και υπέρμετρα σκληρό πλανήτη που είναι αναγκασμένος να ζει την κάθε μέρα του με το ξίφος και όπου μονάχα οι πιο δυνατοί επιβιώνουν και ακμάζουν.

Ναι, ο Hulk ίσως επιτέλους να βρήκε το ‘σπίτι’ του.

Σεναριακά και θεματολογικά ο Pak δεν ανακαλύπτει τον τροχό εδώ όμως που να πάρει η οργή σίγουρα τον ‘τσουλάει‘ με επιδεξιότητα και αποφασιστικότητα .

Στο PLANET HULK o ομώνυμος ήρωας καταλήγει ουσιαστικά να λειτουργεί ως ένας ‘Σπάρτακος του Διαστήματος’ που συναντά τον Θρυλικό CONAN μέσα σε ένα σύμπαν που διακρίνεται από γνώριμα, κινηματογράφικα και λογοτεχνικά, στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε την κλασσική και πάντοτε επική ιστορία ενός δυνατού αλλά και τραγικού άντρα να αλυσοδένεται σε ρόλο σκλάβου που μετά εξελίσσεται σε μονομάχο και στην συνέχεια καλείται να αναλάβει τις τύχες ενός ολόκληρου λαού και να γίνει ένας γνήσιος ηγέτης. Φυσικά πρώτα θα πρέπει να αποφασίσει αν όντως θέλει να ορίσει ένα τέτοιο πεπρωμένο για τον εαυτό του…

Ο Pak όμως δεν περιορίζεται σε Χολιγουντιανά ‘στανταράκια‘. Ναι το comic του λειτουργεί σαν ένα απόλυτο και απίστευτα θεαματικό ‘μπλοκμπάστερ‘ όμως επεκτείνεται και πολύ πιο πέρα από αυτή την εικόνα. Ακριβώς σαν τον κινηματογραφικό Σπάρτακο ή Μονομάχο !

Ο συγγραφέας μέσα από μια πραγματικά επική ιστορία εξετάζει και αναδεικνύει θεματολογίες που έχουν να κάνουν γύρω από τα απολυταρχικά καθεστώτα και τον τρόπο που αυτά λειτουργούν , την γέννηση μιας επανάστασης, την αξία της ατομικής ελευθερίας, την φύση των διάφορων ‘τεράτων‘ που συναντώνται στο σύμπαν της MARVEL , το πεπρωμένο , τις ατομικές επιλογές και τις συλλογικές ευθύνες. Εδώ ο Hulk μπορεί να είναι ο ‘λυτρωτής‘ ενός ολόκληρου κόσμου αλλά στον αντίποδα μπορεί να αποδειχθεί και ο ‘καταστροφέας‘ του…

Άραγε η κατάληξη μιας πανάρχαιας προφητείας μπορεί να καθοριστεί από τις επιλογές του ίδιου του ήρωα στον οποίο αυτή αναφέρεται ή την ορίζουν άλλοι παράγοντες όπως η μοίρα ή η καθαρή τύχη ?

Επίσης εδώ έχουμε και την σπάνια περίπτωση όπου ο Hulk κυκλοφορεί δίχως την παρουσία του ‘Punny Banner’ μιας και το άλλο του μισό απουσιάζει παντελώς από το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας. Βλέπεις ο πλανήτης Sakkar είναι ένα μέρος τόσο αφιλόξενο και επικίνδυνο που ο θνητός και αδύναμος Bruce δεν θα την έβγαζε ζωντανός εκεί ούτε για δευτερόλεπτο . Η κατάσταση αυτή δίνει στον Hulk επιτέλους την ευκαιρία να επιβληθεί επάνω στον Banner, σωματικά και ψυχολογικά, και να τον φυλακίσει μέσα του για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή δίνει με την σειρά της την ευκαιρία στον συγγραφέα να συνθέσει ένα πορτραίτο του Hulk πολύ πιο σύνθετο και ολοκληρωμένο από αυτά που είχαμε δει σε παλαιότερες ιστορίες του χαρακτήρα.

Στον Sakaar ο Hulk μπορεί επιτέλους να ζήσει ως Hulk καθώς εκεί ο περίφημος θυμός του δεν αποτελεί ‘απειλή‘ αλλά πολύτιμο όπλο. Η ανεξάντλητη δύναμη του τον καθιστά αντικείμενο θαυμασμού για τους διάφορους κατοίκους του πλανήτη. Κάποιοι θα τον λατρέψουν για αυτή του την δύναμη και θα τον χρίσουν ‘Μεσσία‘ τους, άλλοι θα την φοβηθούν και θα ερμηνεύσουν τον ερχομό του ως την ‘καταστροφή‘ του Sakaar και ορισμένοι θα διακρίνουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει απέναντι στην δύναμη και την εξουσία τους και θα πασχίζουν να την εξοντώσουν με κάθε τρόπο και κόστος…

Το PLANET HULK είναι ένα ‘τεράστιο‘ comic τόσο σε ιδέες όσο και σε χαρακτήρες και σκηνικά. Ο Pak πλάθει έναν ολόκληρο κόσμο που σφυρηλατήθηκε μέσα από την βία, τον θάνατο και την καταπίεση αιώνων. Και όμως να που σε πολλές γωνιές του συναντώνται η ελπίδα, ο ρομαντισμός ακόμη και η ομορφιά.

Μάλιστα μπροστά σε μια από τις ομορφιές αυτού του πλανήτη θα λυγίσει μέχρι και ο πανίσχυρος γίγαντας μας καθώς εδώ παίρνει επιτέλους ένα ‘Love Story‘ που αρμόζει στα πελώρια κυβικά του…

Στο comic αυτό λαμβάνουμε άφθονες HULK SMASH ! στιγμές όμως στο ενδιάμεσο ξεδιπλώνονται διάφορα , δυνατά και ουσιώδη, μηνύματα και θεματολογίες γύρω από την απολυταρχία , τις επαναστάσεις, την ηγεσία και τις επιλογές γύρω από αυτή, το πεπρωμένο , την διαφορετικότητα ενός ατόμου (ή ‘τέρατος’) , τον ρατσισμό που βιώνουν τέτοια άτομα (ή “τέρατα”) αλλά και την αγάπη.

Εδώ διακρίνουμε ξεκάθαρα ότι πίσω από το επιβλητικό και πανίσχυρο παρουσιαστικό του Hulk κρύβονται ορισμένα απρόσμενα θνητά συναισθήματα. Βέβαια ως ένας γνήσιος πολεμιστής ο γίγαντας θα αρνηθεί πεισματικά να τα ρίξει στην φόρα αλλά και πάλι δεν θα μπορέσει να μας τα αποκρύψει πλήρως καθώς ξεφυλλίζουμε λαίμαργα τον τίτλο του. Εδώ ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τον ήρωα του με έναν τρόπο που θα έκαναν τους Roy Thomas και τον CONAN του αρκετά υπερήφανους ! Ο Hulk έχει μέσα του πολεμική μανία και θυμό όμως δεν είναι φονιάς. Θυμίζει “βάρβαρο” που όμως αντιλαμβάνεται την σημασία των αξιών και πασχίζει να ακολουθήσει έναν δικό του κώδικα τιμής που στηρίζεται τόσο στην δύναμη όσο και στην συμπόνια και την κατανόηση.

Πάντως πέραν του Hulk ο Pak κάνει αρκετά στιβαρή δουλειά και στην σκιαγράφηση των , πολλών, εχθρών αλλά και απρόσμενων συμμάχων που συναντά ο ήρωας του μέσα από την επική του αναζήτηση. Μια αναζήτηση που έχει να κάνει με ένα θρόνο και ένα βασίλειο αλλά στην πραγματικότητα αφορά κυρίως την ίδια του την ψυχή. Ο Pak μας συστήνει σε διάφορους εξωγήινους χαρακτήρες και τέρατα και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μια σχετική επίδραση επάνω σου. Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί ο Villain της υπόθεσης , μιας και ο Red King δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ο κλισέ και μαλάκας αριστοκράτης που θέλει να υποδουλώσει έναν ολόκληρο πλανήτη μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του. Ευτυχώς υπέροχα ‘φρικιά‘ όπως οι Korg και Miek φροντίζουν να κρατήσουν τις ισορροπίες !

Όμως στην τελική το PLANET HULK είναι η μάχη του ίδιου του Hulk απέναντι στον εαυτό του. Είναι η κρίσιμη στιγμή που θα κληθεί να επιλέξει αν όντως θέλει να είναι για το υπόλοιπο της ύπαρξης του συνεχώς οργισμένος και μόνος ή αν θα τολμήσει να αναζητήσει κάτι το ιδεώδες ,κάτι το ‘ανθρώπινο‘, όπως για παράδειγμα την ανάγκη για αποδοχή και συντροφικότητα

Το PLANET HULK σε καμία περίπτωση δεν είναι το ‘τέλειο’ comic.

Υπάρχουν κάποιες πτυχές της ιστορίας και ορισμένοι χαρακτήρες που δείχνουν είτε αδύναμα είτε υπερβολικά , ακόμη και μέσα στην αναμενόμενη και καλοδεχούμενη υπερβολή τέτοιων ιστοριών . Επίσης προσωπικά ποτέ μου δεν αγάπησα το σχέδιο των Carlo Pagulayan και Aaron Lopresti . Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ σχεδιαστικά ‘κακό‘ αυτό το comic απλά στα δικά μου αισθητικά κριτήρια πάντοτε φαινόταν μονάχα ως ‘μεγάλο και εντυπωσιακό αλλά μέχρι εκεί…’. Ταυτόχρονα εδώ ο συγγραφέας ενώ κλείνει με δραματικό και σκληρό τρόπο την ιστορία του παράλληλα φροντίζει να ανοίξει τον δρόμο και για ένα δεύτερο ‘πράσινο έπος’ που όμως , προσωπικά πάλι, δεν με συγκίνησε ιδιαίτερα και το θεωρώ ένα αρκετά μέτριο comic.

O Hulk πάρα όλες του τις περιπέτειες στον Sakaar ποτέ του δεν ξέχασε τα “προδοτικα” λόγια των κάποτε φίλων και συμμάχων του πίσω στην Γη. Δεν έκατσε ποτέ του να τα φιλοσοφισει και να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες. Τα κρατούσε τόσο καιρό μέσα του και έτρεφε με αυτά ακόμη περισσότερο την οργή του.

Όμως αυτό το δεύτερο ‘παγκόσμιο’ κεφάλαιο θα το εξερευνήσουμε κάποια άλλη φορά…

Πάντως οφείλω να αναγνωρίσω στους καλλιτέχνες το γεγονός ότι εδώ με τα μολύβια τους κατορθώνουν να χωρέσουν έναν πελώριο και συναρπαστικό κόσμο μέσα σε μερικές σελίδες ενώ και ο συγγραφέας διατηρεί μια στρωτή αφήγηση και δομή μέσα σε έναν τίτλο που στις σελίδες του βλέπουμε και διαβάζουμε πραγματικά πολλά ‘μεγάλα‘ πράγματα που υπό άλλες συνθήκες άνετα θα μπορούσαν να ‘ξεφύγουν’ και να ζημιώσουν ανεπανόρθωτα τον τίτλο εικαστικά και συγγραφικά.

Όσον αφορά τον Σμαραγδένιο Γίγαντα μας εδώ κατορθώνει να εξελιχθεί τόσο στον ‘σωτήρα‘ ενός πλανήτη όσο και στον ‘καταστροφέα‘ του. Αν μη τι άλλο μια εξέλιξη διόλου αναπάντεχη αν κρίνουμε με βάση την διαχρονική διττότητα που διακατέχει τον χαρακτήρα του Hulk.

Στο φινάλε ίσως ο μοναδικός σταθερός σύντροφος και σύμμαχος που μπορεί να έχει ο ήρωας είναι η ανεξάντλητη οργή του…

Μια ζωή θυμωμένος αλλά πάντοτε και λιγάκι λυπημένος. Επικός αλλά και τραγικός ταυτόχρονα. Για άλλους “ήρωας” και για άλλους “τέρας”. Πάνω απ’όλα όμως παραμένει πάντοτε ‘INCREDIBLE‘ και την περίοδο 2006 -07 ο Greg Pak και οι συνεργάτες του φρόντισαν να χαρίσουν στον Σμαραγδένιο Γίγαντα ένα από τα πιο ανεπανάληπτα, Επικά και αξέχαστα κομμάτια της κολοσσιαίας ιστορίας του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: