HIGHLANDER III ‘The Sorcerer ‘ : Καλύτερα να ‘καείς’…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Αρτιστικό , ροκ , βίαιο αλλά και εξαιρετικά ανθρώπινο.

Tο HIGHLANDER του Russell Mulcahy μπορεί στην εποχή του να απέτυχε να ‘αποκεφαλίσει‘ το Box Office όμως ταυτόχρονα φρόντισε να διατηρήσει και το δικό του ‘κεφάλι‘ ανέπαφο μέσω της βιντεοκασέτας.

Το φιλμ ξιφομαχιών και φαντασίας του Mulcahy κέρδισε , με την αξία του, το παράσημο του ‘Cult‘ αλλά η μεγαλύτερη νίκη που του πιστώνεται είναι ότι μέχρι και σήμερα φαντάζει ένα υπέρμετρα ξεχωριστό , στιλάτο αλλά και σαγηνευτικό φιλμ.

Η χαρακτηριστική φωνή και το διαπεραστικό βλέμμα του πρωταγωνιστή Christopher Lambert, οι μουσικάρες των Queen , τα πανέμορφα πλάνα των αρχέγονων Highlands , οι ξιφομαχίες με τις γαμημένες τις σπίθες …

Όλα αυτά όχι μόνο επιβίωσαν στο πέρασμα του χρόνου αλλά φαίνεται και ότι κατόρθωσαν να χαρίσουν στο HIGHLANDER το βραβείο της κινηματογραφικής αθανασίας.

Και φυσικά πως γίνεται να ξεχάσουμε και το ‘σκοτάδι‘ αυτής της ταινίας που ξεπήδησε μέσα από την καλλιτεχνική (ίσως και την φυσική...) τρέλα του σπουδαίου Clancy Brown που στα 80s μας χάρισε έναν από τους πιο μοχθηρούς , αξιομνημόνευτους και Heavy Metal Κακούς που έχουν βρεθεί επάνω στο πανί…

Όμως ίσως το πιο συνταρακτικό γύρω από όλα τα κατορθώματα του HIGHLANDER να είναι το γεγονός ότι το φιλμ του Russell Mulcahy κατόρθωσε να διατηρήσει την αξιοπιστία του ακόμη και ύστερα από μια σωρεία sequels , spin-offs και τηλεοπτικών σειρών που όλα τους κυμαίνονταν από το ‘επιεικώς μέτριο‘ μέχρι και το ‘εντελώς απαράδεκτο‘.

Φυσικά αυτός ο τελευταίος χαρακτηρισμός ανήκει δικαιωματικά στο HIGLANDER IIThe Quickening’ του 1991, η πιο σωστά ‘The Sickening’ , όπως το αποκαλούν ορισμένοι σοφοί θεατές.

Το παλαβό της υπόθεσης είναι ότι αυτή την συνέχεια την σκηνοθέτησε ο ίδιος ακριβώς τύπος που μας χάρισε την αυθεντική εργάρα. Βεβαίως ο Mulcahy τα είχε τα ελαφρυντικά του όσον αφορά αυτό το κινηματογραφικό έγκλημα. Το , όποιο, ‘όραμα‘ είχε γύρω από αυτό το sequel εκφυλίστηκε σε τεράστιο βαθμό από τις παρεμβάσεις ενός στούντιο που έτρεμε στην ιδέα μιας χασούρας. Και κάπως έτσι το ‘The Quickening‘ βγήκε μια εντελώς μπασταρδεμένη και κακή ταινία.

Και όμως παρά όλα του τα ελαττώματα σε επίπεδο εικόνας και αισθητικής αυτό που ανέκαθεν με ενοχλούσε σε αυτό το φιλμ δεν ήταν η εικόνα του αλλά η αισχρή ασέβεια και η στυγνή ηλιθιότητα με την οποία οι δημιουργοί του (όποιοι και αν ήταν τελικά αυτοί…) αντιμετώπισαν την μυθολογία μιας πρώτης και σαφώς ανώτερης ταινίας…

Στο φινάλε του HIGHLANDER ο Connor MacLeod , της φατρίας MacLeod , νικά τον Kurgan στην μονομαχία του και κερδίζει το γαμημένο το ‘βραβείο‘.

Η ιστορία μας το κάνει ξεκάθαρο ότι ο ήρωας παίρνει στο τέλος αυτό που επιθυμούσε :

Να γίνει θνητός και να αποκτήσει οικογένεια, να πάψει να περιπλανιέται μόνος στην αιωνιότητα.

Και να μετά από χρόνια σκάει ένα απαράδεκτο ‘sequel‘ που μέσω ενός ότι να ναι σεναρίου πασχίζει να σε πείσει ότι τα πράγματα ‘δεν ήταν ακριβώς έτσι‘ . Σου χώνει μέσα κακή επιστημονική φαντασία και επαναφέρει με φτηνό τρόπο τον χαρακτήρα στην αθανασία μόνο και μόνο επειδή πρέπει κάπως να βγει μια δεύτερη ταινία.

Βλέποντας για πρώτη φορά, πιτσιρικάς το δεύτερο HIGHLANDER ευχήθηκα να μπορούσα να πέσω από κάνα βουνό του πλανήτη Zeist…

Παρά το οικονομικό ΚΑΖΟ της δεύτερης ταινίας στο Box Office κάπως καταλήξουμε να έχουμε και μια τρίτη ταινία…

Τι πορεία όμως θα μπορούσε να ακολουθήσει το HIGHLANDER III ‘The Sorcerer’ ύστερα από την αποτυχία του προκατόχου του ?

Μα φυσικά επέλεξε να ξεπατικώσει εκείνο το καλό Highlander φιλμ…

Σεναριακά και σκηνοθετικά το ‘The Sorcerer‘ σε αρκετά σημεία πασχίζει να ακολουθήσει την λογική αλλά και την αισθητική του πρώτου φιλμ. Απλά αυτή την φορά αντί για τον καυκάσιο και Heavy Metal Kurgan του Clancy Brown έχουμε τον μαύρο ‘μάγοMario Van Peebles.

Πέραν της απόχρωσης του χρώματος και των ‘μαγικών δυνάμεων’ ο ‘Kane‘ του Peebles αποτελεί ένα κακέκτυπο του χαρακτήρα του Kurgan. Η πρώτη συνάντηση του Villain μας με τον Connor MacLeod συνέβη κάπου τον 16ο αιώνα στην Φεουδαρχική Ιαπωνία , δηλαδή την χώρα στην οποία κατέφυγε ο ‘Highlander‘ μετά τον θάνατο της αγαπημένης του γυναίκας, της Heather.

Ο Connor αναζήτησε ηρεμία και καθοδήγηση στα χέρια του διάσημου , και προφανώς επίσης αθάνατου, ξιφομάχου , αλλά και μάγου, Nakano. Του ζήτησε να τον εκπαιδεύσει επειδή μάλλον ‘ξέχασε‘ όλα όσα του δίδαξε ο  φλεγματικός καυλιάρης και σοφός ‘Ισπανός’ (χεχ μέχρι και σήμερα το βρίσκω εξαιρετικά αστείο που διάλεξαν τον Sir Sean Connery να παίξει τον σπανιόλο !) Juan Sánchez-Villalobos Ramírez πίσω στην Σκωτία του 1500

Η εκπαίδευση του Connor γίνεται μέσα σε μια σπηλιά και περιλαμβάνει γυμνά ντουζάκια κάτω από καταρράκτες και σπαθιά που μεταμορφώνονται σε ‘φίδια‘ εξαιτίας ενός αθάνατου μάγου που κατέχει την υπερφυσική δύναμη της ‘οφθαλμαπάτης‘ !

Ο Kane επιθυμεί διακαώς να καπηλευθεί αυτή την δύναμη και έτσι μια μέρα εισβάλει , μαζί με τα τσιράκια του, στην σπηλιά και επιτίθεται στους δυο θαμώνες της. Ο δάσκαλος ζητά από τον μαθητή να τον σκοτώσει ώστε να πάρει εκείνος την δύναμη του όμως ο τίμιος και πεισματάρης Σκωτσέζος μας αρνείται. Τελικά ο Kane αποκεφαλίζει τον Nakano αλλά το χύσιμ… ΕΕΕ το ‘QUICKENING !’ του είναι τόσο έντονο που δημιουργεί μια κατολίσθηση στην σπηλιά . Ο Connor κατορθώνει να το σκάσει και την κάνει για άγνωστο προορισμό. Ο Kane πάλι καταλήγει να θαφτεί ζωντανός και παραμένει εγκλωβισμένος στην σπηλιά μέχρι το…1994 όταν και τον ξεθάβει μια αρχαιολόγος !

Επειδή ο Kane και τα τσιράκια του βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην σπηλιά ποτέ τους δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε εκείνο το παρεάκι των αθάνατων που έλαβαν μέρος στο περίφημο ‘The Gathering‘ του 1985

Ναι τελικά μάλλον το πρώτο HIGHLANDER μας είπε ένα στυγνό ψέμα :

‘ΔΕΝ χρειάζεται να μείνει μονάχα ένας !’…

Τώρα πως και γιατί ο Connor κέρδισε το περιβόητο ‘βραβείο’ ανάθεμα και αν έχει την παραμικρή σημασία για αυτή την ταινία και τον σκηνοθέτη της Andy Morahan . Ουσιαστικά η ταινία σου λέει ότι επί τόσα χρόνια ο Connor… “νόμιζε” ότι κέρδισε το The Gathering και πως ο γιος του είναι υιοθετημένος… Ο Kane απαγάγει το παιδί ώστε να προκαλέσει τον Higlander σε μονομαχία.

Ο Morahan εδώ έχει ξεκάθαρα μια και μόνο μια δουλειά στα χέρια του , να στήσει ένα τυπικό sequel του HIGHLANDER που θα πείσει τους θεατές ότι αξίζει να αγοράσουν εισιτήριο ώστε να το παρακολουθήσουν. Ο σκηνοθέτης επιστρατεύει όλα τα στανταράκια :

  • Flashbacks από το παρελθόν.
  • Έναν θηριώδη και απόλυτα μοχθηρό Villain που το όνομα του αρχίζει από Κ και που μοιράζεται ένα κακό παρελθόν με τον ήρωα.
  • Τον εμβληματικό Christophe Lambert (προφανώς)
  • Ξιφομαχίες που δεν θα είναι τόσο χάλια όσο εκείνες του ‘The Sickening’.
  • Ένα υποτυπώδες και safe σενάριο δίχως ακραίους πειραματισμούς με το sci-fi και την υπομονή των οπαδών.
  • Μια ξανθιά γκόμενα που θα εξελιχθεί στο Love Interest του ήρωα.
  • Μια τελική αναμέτρηση με σπαθιά μέσα σε ένα εργοτάξιο που υποτίθεται πως παλιά ήταν …ναός Βουδιστών.

Ω ναι είχαμε μια κατάφωρη παραβίαση του ‘ιερού κανόνα’ που δεν επιτρέπει να διεξάγονται μάχες σε ‘ιερό έδαφος’ !

Από την άλλη εδώ ολόκληρο το franchise παραβιάζει κατά εξακολούθηση τους κανόνες που ‘θεσπίζει’ οπότε ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες…

Α και όλα αυτά με την συνοδεία ενός ενοχλητικού soundtrack που περιλαμβάνει τραγούδια των Motley Crue ( επειδή είναι τα 90s …) αλλά και της Loreena McKennitt μιας και είναι η μοναδική καλλιτέχνης που γνωρίζει το Hollywood να μπορεί να τραγουδά άσματα που θα σχετίζονται με τις Κέλτικες παραδόσεις .

Πάντως να πω την αμαρτία μου ότι εξακολουθώ να απολαμβάνω την μεγάλη τελική μάχη μέσα στο εργοτάξιο που εκτυλίσσεται σε τόνους από μέταλλο , καυτές φλόγες , εκτυφλωτικές σπίθες αλλά και ένα όχι και τόσο καλό Industrial μουσικό κομμάτι !

Αλλά οφείλω να είμαι δίκαιος και να δώσω στον σκηνοθέτη μια άφεση αμαρτιών διότι η δεκαετία του 90s επίτασσε στους σκηνοθέτες του σινεμά δράσης να έχουν μέσα στις ταινίες του μια μεγάλη τελική αναμέτρηση μέσα σε κάποιο εργοστάσιο !

Α να τονίσω και ότι αρκετά από τα flashbacks της ταινίας μοιάζουν να είναι παντελώς ασύνδετα με την κεντρική ιστορία. Πιθανότατα γυρίστηκαν μόνο και μόνο ώστε ο σκηνοθέτης να γεμίσει τον χρόνο της ταινίας του.

Το HIGLANDER IIIThe Sorcerer‘ ως ταινία μπορεί να μην είχε την μαγεία και την γοητεία του αυθεντικού έπους αλλά ούτε καν τις ‘καινοτομίες‘ ή έστω την θεοπάλαβη γραφικότητα του ‘The Sickening’ και να είναι ένα παντελώς άνευρο και αδιάφορο ‘τρίτο κεφάλαιο‘ αλλά παραδόξως κατόρθωσε να είναι η μοναδική HIGHLANDER ταινία που βγήκε με θετικό πρόσημο από το Box Office !

Πως γκένεν αυτό ?!

Η εξήγηση είναι αρκετά απλή. Το 1986 το κοινό απλά άργησε να πάρει χαμπάρι το πόσο γαμάτη ήταν η πρώτη ταινία του Russell Mulcahy και κατά συνέπεια έτρεξε να αγοράσει την βιντεοκασέτα μπας και ρεφάρει για την αδικία που συνέβη. Το δεύτερο πάλι είναι ότι η αμέσως επόμενη ταινία ήταν το γαμημένο το ‘The Sickening‘ μια ταινία που δεν άφησε την παραμικρή δημιουργική πρόκληση για τους σκηνοθέτες που θα αναλάμβαναν στην συνέχεια τις τύχες του franchise.

Στο HIGHLANDER το τρία το μόνο που είχε να κάνει ο σκηνοθέτης ήταν να γράψει …στο ξίφος του την ιστορία του δεύτερου φιλμ και να πατήσει επάνω σε εκείνη της πρώτης. Σίγουρα τον διευκόλυνε απεριόριστα το γεγονός ότι η πλοκή του ΙΙ εκτυλίσσεται ‘κάπου στο μέλλον του 1999‘ …

Το ‘The Sorcerer‘ σαν φιλμ δεν κρύβει μέσα του την παραμικρή δύναμη ή πρωτοτυπία. Όχι μόνο δεν εξελίσσει την μυθολογία της πρώτης ταινίας αλλά της ρίχνει μια ακόμη σφαλιάρα. Δεν είναι τίποτε πέρα από μια προσπάθεια της Miramax να αρμέξει τους οπαδούς του HIGHLANDER.

Ειλικρινά αναλογιζόμενος σήμερα όλες τις ‘συνέχειες’ του HIGHLANDER καταλήγω να θαυμάζω και να αγαπώ το φιλμ του Russell Mulcahy όλο και περισσότερο.

Βλέπεις ενώ όλοι οι επίδοξοι σφετεριστές της έχουν ξεφτίσει με το πέρασμα των εποχών το αυθεντικό HIGHLANDER εξακολουθεί να ‘καίει’ όντας ακόμη ένα φιλμ πανέμορφο και επικό…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: