SUPER MARIO BROS. : Ξεβουλώνουμε τους σωλήνες του CULT…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Πίσω στα αλησμόνητα 90s κάποιος παραγωγός του Hollywood έκρινε ότι θα ήταν μια φανταστική , και εξαιρετικά επικερδής, ιδέα να στηθεί μια κωμική περιπέτεια επάνω σε ένα κλασσικό , δημοφιλέστατο και λατρεμένο βιντεοπαιχνίδι.

Όμως τι σόι ταινία μπορείς να χτίσεις έχοντας ως πυλώνες ένα Video Game που εδραίωσε τον μύθο του επάνω σε έναν pixeλιασμένο… υδραυλικό που συνεχώς πηδούσε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα έχοντας ως απώτερο σκοπό να διασώσει μια πριγκίπισσα από τα χέρια ενός ‘Βασιλιά’ που ουσιαστικά ήταν ένα τέρας που έμοιαζε με αμάλγαμα ανάμεσα σε χελώνα και δεινόσαυρο ?

Αγαπητοί μου αναγνώστες ομολογώ ότι δεν έχω μια ξεκάθαρη ερώτηση στο παραπάνω ερώτημα.

Αλλά σίγουρα ξέρω τι ΔΕΝ περίμενα να συμβεί :

Να δούμε ένα …Cyberpunk φιλμ που διακρίνονταν από άπλετη παράνοια , σιχασιά , εκκεντρικότητα, γραφικότητα και που κατά 99% γυρίστηκε υπό την επήρεια διάφορων ουσιών…

Το SUPER MARIO BROS. είναι μια ανεκδιήγητη και αρκετά ‘χαλαρή‘ μεταφορά του ομώνυμου Game που αγάπησαν εκατομμύρια μικροί και μεγάλοι πίσω στα 80s και 90s.

Σήμερα το φιλμ κρίνεται από πολλούς ως η χειρότερη κινηματογραφική μεταφορά ενός Video Game ενώ αποτέλεσε και ένα από τα μεγαλύτερα φλοπ στο Box Office των 90s.

Ακόμη και ο πρωταγωνιστής του, ο υπέρτατος Bob Hoskins, στο παρελθόν το είχε ανακηρύξει ως ‘το χειρότερο πράγμα που έχω κάνει‘ και χαρακτήρισε την διαδικασία των γυρισμάτων ‘σκέτο εφιάλτη‘. Μάλιστα ο ηθοποιός ομολόγησε ότι τόσο εκείνος όσο και ο συμπρωταγωνιστής του John  Leguizamo κάθε μέρα γινόντουσαν στουπί από το αλκοόλ ώστε να ‘βγάλουν‘ τα γυρίσματα, μιας και το πήραν γρήγορα πρέφα ότι είχαν υπογράψει να παίξουν σε ένα φιλμ που θα εξελίσσονταν σε σκέτη καταστροφή

Πάντως στα χαρτιά τόσο ο Hoskins όσο και ο Leguizamo φάνταζαν ως οι ιδανικοί τύποι ώστε να ενσαρκώσουν τους εμβληματικούς υδραυλικούς / ήρωες , Mario και Luigi, τόσο λόγω ταλέντου όσο και εξωτερικής εμφάνισης. Διάολε ο Hoskins εμφανισιακά ήταν καρμπόν ο Mario ! Ο ηθοποιός ήταν αρχικά διστακτικός να παίξει ξανά έναν ‘παιδικό ρόλο’ (μετά από τις συμμετοχές του στα Who Framed Roger Rabbit και Hook) καθώς φοβόταν μην τυποποιηθεί σε τέτοιου είδους ρόλους.

Που να ξέρε ότι τελικά το SUPER MARIO BROS. θα κατέληγε σε μια ταινία που παίζει να είναι ‘ακατάλληλη‘ ακόμη και για ώριμους και λογικούς ενήλικες !

Τελικά ο Hoskins δέχτηκε τον ρόλο για να βγάλει ένα ‘μεροκάματο‘ που του βγήκε ξινό. O μακαρίτης τότε δεν ήξερε καν ότι η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε ήταν βασισμένη σε ένα Video Game. Το ανακάλυψε όταν του το επισήμανε ο γιος του !

Στον αντίποδα το κίνητρο του Leguizamo οφείλονταν σε ...φυλετικούς λόγους :

‘ Στο Hollywood πάντοτε βλέπεις Ιταλούς να παριστάνουν τους Λατίνους…Σαν τον Al Pacino στο SCARFACE. Τώρα είχε έρθει η σειρά μου !’

Πάντως οι δυο ηθοποιοί παρά τις κραιπάλες τους σίγουρα ήταν από τα πιο νηφάλια άτομα που μπορείς να πετύχεις μέσα σε μια παραγωγή στην οποία παίζει ο τιτάνας Dennis Hopper

Ο ‘ Βασιλιάς Koopa‘ μοιάζει με ένα ανίερο κράμα ανάμεσα σε άπληστο καπιταλιστή , μια σατανική ‘σαύρα’ και έναν αμείλικτο δικτάτορα. Ένας απόλυτος και γλοιώδης Μπάσταρδος που είναι λες και ξεβράστηκε από τις σελίδες μιας νουβέλας του Hunter S. Thompson ενώ εκείνος βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών !

‘Εκκεντρική’ , ‘σουρεαλιστική’ , ‘γραφική’ , ‘Avant Garde’…

Όπως και να χαρακτηρίσεις την ερμηνεία του Hopper εδώ και την σκιαγράφηση που κάνει το σενάριο στον χαρακτήρα του και πάλι ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να την περιγράψεις αποτελεσματικά σε κάποιον ανυποψίαστο θεατή που ετοιμάζεται να παρακολουθήσει για πρώτη φορά το SUPER MARIO BROS.

Στο παρελθόν ο ηθοποιός είχε κρίνει το δεύτερο THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE, του Tobe Hooper, ως την ‘χειρότερη‘ ταινία στην οποία είχε παίξει. Η εμπειρία του στο σετ του SUPER MARIO BROS. τον ανάγκασε να ανακατασκευάσει αυτή την δήλωση :

‘ Έκανα αυτή την ταινία και ο τότε εξάχρονος γιος μου με ρώτησε ‘μπαμπά πιστεύω ότι είσαι καλός ηθοποιός αλλά ΓΙΑΤΙ έπαιξες αυτόν τον απαράδεκτο τύπο, τον Βασιλιά Koopa, στο SUPER MARIO BROS ?’ . Και εγώ του απάντησα ‘Henry το έκανα ώστε να μπορείς να έχεις παπούτσια.’ …και τότε εκείνος μου απάντησε ‘μπαμπά ειλικρινά δεν είχα τόσο μεγάλη ανάγκη από παπούτσια.’ ! ‘

Πάντως μετέπειτα δηλώσεις του Hopper μας αποκαλύπτουν το παρασκήνιο που οδήγησε το SUPER MARIO BROS. στο να εξελιχθεί σε ένα ΚΑΖΟ αξίας 40 κάτι εκατομμυρίων δολαρίων :

‘Για να είμαι ειλικρινής αυτή η ταινία ήταν σκέτος εφιάλτης. Οι δυο σκηνοθέτες είχαν αναπτύξει μια προβληματική ‘συζυγική’ σχέση. Ήταν και οι δυο τους ‘control freaks‘ (σημείωση : δεν μεταφράζω την φράση για να μην χαθεί η μαγεία της !) που έπαιρναν δημιουργικές αποφάσεις δίχως πρώτα να τις συζητήσουν μεταξύ τους. Αρχικά ήταν να κάτσω για πέντε βδομάδες γύρισμα και τελικά αυτές έγιναν δεκαεπτά. Το μπάτζετ ξέφυγε εντελώς…’.

Αν κρίνουμε με βάση τις εξιστορήσεις του Dennis Hopper είναι πραγματικά ένα παράδοξο το πως αυτή η ρημάδα η ταινία κατόρθωσε να ολοκληρωθεί και να πάρει διανομή για τις αίθουσες.

Παραδόξως πάλι οι δημιουργικές αψιμαχίες ανάμεσα στους σκηνοθέτες Rocky Morton και Annabel Jankel ΔΕΝ αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα της παραγωγής.

Οι παραγωγοί της ταινίας από την πλευρά τους είχαν το δικό τους ‘όραμα‘ γύρω από το πως πρέπει να δείχνει η ταινία και έκαναν συνεχώς παρεμβάσεις στην δουλειά των σκηνοθετών. Πρόσθεσε σε αυτή την προβληματική εξίσωση και τρεις σεναριογράφους , που με την σειρά τους είχε ο καθένας το δικό του ‘ όραμα‘ , και πραγματικά δεν είναι να απορείς πως μια ταινία βασισμένη στον ορισμό του απλοϊκού αφηγηματικά και αισθητικά Video Game κατέληξε να ξεφύγει τόσο πολύ από το αυθεντικό υλικό.

Το SUPER MARIO BROS. είναι ένα ψυχανώμαλο Μπαστάρδεμα από τις ιδέες μιας ομάδας ανθρώπων. Άλλος το οραματίζονταν σαν μια πιστή μεταφορά του αγαπημένου παιχνιδιού, άλλος ήθελε να λειτουργεί σαν το ‘prequel‘ του , άλλος γουστάριζε μια πιο ‘ενήλικη‘ ματιά επάνω στο θέμα ενώ κάποιος άλλος το βρήκε σαν μια ‘ιδανική‘ ευκαιρία ώστε να ξεράσει επάνω του όλες τις Cyberpunk επιρροές του !

Στην δεύτερη πράξη της ταινίας οι Mario και Luigi ξαφνικά ανακαλύπτουν μια χαμένη βιομηχανική πόλη που βρίσκεται σε μια άλλη διάσταση και έχει την ονομασία Dinohattan !

Το μέρος αυτό αποτελεί τον ορισμό της δυστοπίας.

Μια μεγαλούπολη που περνάει μια αδιανόητη οικολογική και οικονομική κρίση καθώς είναι φίσκα στο καυσαέριο και την μούχλα και στην οποία οι άποροι αλλά και τα μέλη της εργατικής τάξης έχουν πέσει θύμα των εταιρικών πρακτικών ενός αδίστακτου επιχειρηματία / μονάρχη που διακρίνεται από ναρκισσισμό και έχει ένα γελοίο μαλλί

Yeap το SUPER MARIO BROS. προέβλεψε την Αμερική του Τραμπ από το μακρινό 1993 !

Κάπου εδώ να κάνουμε μια μικρή παύση ώστε να εξυμνήσουμε τον σπουδαίο Lance Henriksen που σε αυτή την ταινία υποδύεται τον πρώην ηγέτη αυτού του ‘Βασιλείου‘ , έναν καλοκάγαθο Βασιλιά τον οποίο ο μοχθηρός Koopa τον μεταμόρφωσε σε…

…σε μούχλα !

Το SUPER MARIO BROS. είναι μια ακόμη τρανταχτή απόδειξη το πόσο ευέλικτος και τολμηρός ηθοποιός Β’Ρόλων είναι ο Lance Henriksen . Ένας τυπάς που δεν λέει ποτέ του ‘Όχι‘ σε μια επιταγή και που θα φέρει εις πέρας ακόμη και τον πιο απίθανο ρόλο !

Επίσης η ‘μούχλα‘ εδώ ίσως να έχει την δική της αλληγορική σημασία καθώς μπορεί να συμβολίζει μια άλλου είδους ‘μοναρχία‘ , σαφώς πιο ξεκάθαρη και αμόλυντη, η οποία έχει εξαπλωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό στην επικράτεια που ακόμη και ο πανίσχυρος σφετεριστής Koopa αδυνατεί να την εξοντώσει !

Το καθεστώς του ‘Koopaism‘ επιβάλλει τον έλεγχο επάνω στους πολίτες μέσω των μηχανών αλλά και του φόβου. Ο καπιταλισμός είναι το ‘ναρκωτικό‘ των θιασωτών του ενώ ο ηγέτης τους παρουσιάζει τον εαυτό του στους πολίτες σαν έναν ‘δήμαρχο‘ μέσα από επιθετικές εκστρατείες προώθησης της εικόνας του ! Φυσικά στην πραγματικότητα αποτελεί τον ορισμό του άπληστου και αμείλικτου δικτάτορα.

Το μεγάλο σχέδιο του Βασιλιά Koopa είναι να ανοίξει την πύλη προς την Γη μας ώστε να επιτευχθεί μια βίαιη ‘συγχώνευση‘ ανάμεσα στους δυο κόσμους. Βλέπεις οι ‘ηγετικές‘ πρακτικές του είχαν ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν πλήρως οι φυσικοί πόροι του Dinohattan και τώρα σχεδιάζει να αρπάξει τους πόρους ενός άλλου κόσμου.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πέραν του Τραμπ ο Koopa του Hopper είναι και ο προάγγελος του Elon Musk αφού εδώ έχουμε έναν άντρα που επιθυμεί διακαώς να ξεφύγει από έναν παρηκμασμένο , οικονομικά και οικολογικά, κόσμο μέσω του καπιταλισμού. Φυσικά αν κατορθώσει να ανακαλύψει και να κατακτήσει αυτόν τον νέο κόσμο θα κάνει ακριβώς τις ίδιες μαλακίες που κόντεψαν να καταστρέψουν ολοκληρωτικά τον δικό του…

Α και φυσικά είχαμε και αυτόν τον τυπά…

Κάθε καπιταλιστική ‘μοναρχία‘ έχει ανάγκη εκείνα τα άμυαλα και μπρατσωμένα γρανάζια που θα την βοηθήσουν να κινείται ασταμάτητα και με σταθερούς ρυθμούς.

Άνθρωποι ή πλάσματα που δεν αισθάνονται τίποτα πέρα από μια ακατανίκητη αίσθηση καθήκοντος και τυφλής υποταγής. Να όμως που υπάρχουν και εκείνοι οι καλλιτέχνες που μέσω της τέχνης τους θα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση !

Φυσικά το σύστημα θα πασχίσει να τους πατάξει ή να τους ξεφορτωθεί. Όταν αποτύχει να κάνει κάτι από αυτά τα δυο θα βρει την λύση και θα τους ενσωματώσει στις τάξεις του. Πολλοί θα υποκύψουν , είτε δια της βίας είτε με απόλυτη προθυμία. Όμως όσο σε ορισμένους καλλιτέχνες υπάρχει το πάθος για έκφραση και τέχνη η βίαιη αυτή συγχώνευση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία…

Να που τελικά το SUPER MARIO BROS. έκρυβε και αρκετό κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο μέσα στους ‘σωλήνες‘ του !

Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι ‘σωλήνες‘ βούλωσαν τόσο πολύ από σκόρπιες και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ιδέες και θεματολογίες, από έντονες δημιουργικές διαφορές και παρεμβάσεις και από δυο ‘τσακωμένους ‘ σκηνοθέτες με αποτέλεσμα τα όποια καλά ή ουσιώδη στοιχεία έχει αυτό το φιλμ απλά να αδυνατούν να ‘αναπνεύσουν‘.

Το SUPER MARIO BROS. πνίγηκε στο Box Office , λοιδορήθηκε από κοινό και κριτικούς, έριξε τους συντελεστές του είτε σε μια επαγγελματική ‘αυτοκτονία’ είτε στις καταχρήσεις και μέσα σε όλα αυτά είχε και το θράσος να μας δώσει ένα cliffhanger φινάλε σε ύφος Back to The Future

Ω , ναι κάποιος ήταν σίγουρος ότι θα υπάρξει και μια συνέχεια !

Ως κερασάκι στην τούρτα η αποτυχία αυτής της ταινίας έβαλε απότομα φρένο στα σχέδια της δημιουργίας μιας άλλης κινηματογραφικής μεταφοράς που θα βασίζονταν σε ένα άλλο αγαπημένο Video Game του παρελθόντος…

Παρά την ολική αποτυχία του εγχειρήματος που ακούει στον τίτλο SUPER MARIO BROS. η εταιρεία Nintendo, στην οποία ανήκουν τα δικαιώματα του ήρωα και των παιχνιδιών του, τότε δεν τράβηξε το παραμικρό ζόρι με την έκβαση των πραγμάτων.

‘ Νομίζω ότι η Nintendo έβλεπε την ταινία μας σαν ένα παράξενο πλάσμα που θα ήταν εξαιρετικά ιντριγκαδόρικο να δεις αν θα μπορούσε να ‘περπατήσει’ ή όχι…’

Τα λόγια του παραγωγού Roland Jofee αιχμαλωτίζουν πλήρως την αισθητική και την κληρονομία που άφησε πίσω του το SUPER MARIO BROS. στα 90s :

Ένα εκκεντρικό και θεοπάλαβο ‘πείραμα’ που εξελίχθηκε σε μια κάκιστη αλλά και κάπως απολαυστική Cult ταινία…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: