OUT FOR JUSTICE : O Steven Seagal ΔΕΝ θα ησυχάσει μέχρι να αποδώσει δικαιοσύνη…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Στο OUT FOR JUSTICE, του 1991 και σε σκηνοθεσία John Flynn , ο Steven Seagal είναι ο … Gino Felino , ένα όνομα που παίζει να είναι από τα πιο γαμάτα / ηλιθια ονόματα χαρακτήρων σε ολόκληρη την ιστορία του 90s Action σινεμά.

To φιλμ φροντίζει από τα πρώτα κιόλας λεπτά να μας δώσει όλους τους σωστούς, ίσως και τους ‘λάθος‘ , λόγους ώστε να συμπαθήσουμε αυτόν τον μπάτσο της , πάντοτε ταλαίπωρης , Νέας Υόρκης.

Αρχικά ο Gino ο Felino σπάει στο ξύλο έναν νταβατζή που τολμά να χτυπήσει μια πόρνη ενώ ο ήρωας μας βρίσκεται σε περιπολία. Το ξυλίκι που προφανώς και ακολουθεί μας χαρίζει μια από τις πιο ‘Steven Seagal’ εισαγωγές που έχουμε απολαύσει σε μια ταινία του Steven Seagal

To OUT FOR JUSTICE μας τοποθετεί σε μια Νέα Υόρκη όπου ολόκληρος ο υπόκοσμος φαίνεται να γνωρίζει τον Gino Felino. Οι γκάνγκστερ και τα Καθάρματα είτε σέβονται είτε τον τρέμουν αυτόν τον άντρα.

Για την παραπάνω κατάσταση ευθύνονται δυο αιτίες :

A. O Gino Felino είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός μπάτσος που δεν διστάζει να ασκήσει άφθονο και πατροπαράδοτο Ultraviolence απέναντι στους κακοποιούς που κάνουν το λάθος να τα βάλουν μαζί του.

Β. Ο Gino Felino μοιράζεται ‘δεσμούς αίματος’ με την Ιταλοαμερικάνικη Μαφία που διαφεντεύει την γειτονιά του.

Στο παρελθόν λόγω της Ιταλιάνικης καταγωγής του ο Gino παραλίγο να επιλέξει την καριέρα του Μαφιόζου αντί για αυτή του μπάτσου. Μάλιστα όπως δηλώνει ευθαρσώς και ο ίδιος όλη αυτή η ‘ωμή δύναμη’ της Μαφίας τον εξίταρε σε τεράστιο βαθμό…

Τι συνέβη όμως τελικά και ο Gino επέλεξε να ακολουθήσει το μονοπάτι του εκπροσώπου του Νόμου ?

Ανάθεμα και αν το σενάριο μπαίνει ποτέ του στον κόπο να μας εξηγήσει αυτή την εξέλιξη. Σε μια σκηνή ο μπάτσος τα λέει , σε χαλαρό ύφος, με ένα από τα ηγετικά στελέχη της Μαφίας. Οι δυο τους φαίνεται να μοιράζονται δεσμούς ‘φιλίας‘ , αν φυσικά μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδος ‘φιλίας’ ανάμεσα σε έναν μπάτσο και σε έναν εγκληματία. Καθώς αναπολούν τις ‘παλιές καλές μέρες‘ ο γκάνγκστερ αρχίζει την ‘βαριά‘ Ιταλιάνικη φιλοσοφία λέγοντας στον Gino ότι ‘όλοι μας είμαστε τελικά μαριονέτες σε ένα παιχνίδι’ και ότι ‘ο Θεός είναι εκείνος που ελέγχει τα νήματα μας’. Η απάντηση του Gino είναι ότι ‘ο Θεός τελικά είναι μεγάλος πλακατζής’ και κάπως έτσι αιτιολογεί την απόφαση που πήρε πριν από χρόνια να ακολουθήσει το μονοπάτι της δικαιοσύνης και του νόμου !

Επί αρκετά χρόνια ο Gino Felino φρόντιζε να τηρεί κάποιους , εξαιρετικά αμφιλεγόμενους, ‘κώδικες τιμής’ στην σχέση του με την τοπική Μαφία. Ο μπάτσος φρόντιζε να τα έχει καλά με τους διόλου νομοταγείς πατριώτες του παρακινούμενος από τους , ‘ιερούς‘ για τους Ιταλούς, δεσμούς αίματος αλλά και επειδή θεωρούσε ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρούσε μια ‘τάξη‘ και μια ‘ισορροπία‘ μέσα στην παλιά του γειτονιά. Στην τελική ο διάολος που τον γνωρίζεις είναι προτιμότερος από εκείνον που δεν τον ξέρεις, όπως λέει μια σοφή ρήση.

Να όμως που τόσο η τάξη όσο και η ισορροπία της γειτονία του Gino θα αρχίζουν να κλονίζονται επικίνδυνα εξαιτίας της εγκληματικής δραστηριότητας ενός ημίτρελου και αμείλικτου γκάνγκστερ , με την ονομασία Richie Madano και που εδώ τον ενσαρκώνει ο...William Forsythe !

Παρά το γεγονός ότι ο William Forsythe είναι ένας εξαιρετικά ικανός ηθοποιός εδώ απλά ΔΕΝ σε πείθει με την καμία για ‘Ιταλοαμερικανός ‘γκάνγκστερ. Θα έλεγα ότι περισσότερο φαντάζει σαν ένας ψυχοπαθής Ιταλός πιτσαδόρος με μπυροκοιλιά και μουστάκι που αρέσκεται να δολοφονεί κοσμάκη !

Ο ηθοποιός δεν μπαίνει καν στον κόπο να υιοθετήσει μια Ιταλική προφορά και μάλιστα σε μια φάση τον βλέπουμε να αποκαλεί έναν τύπου ‘You Cunt’ ! Και όμως να που το όλο πράγμα τελικά λειτουργεί μια χαρά , κυρίως επειδή ο Forsythe είναι μορφάρα.

Ο ‘Richie‘ του Forsythe από την κορυφή μέχρι τα νύχια ‘ζέχνει‘ από αλκοόλ , κοκαΐνη , κρακ και κακές προθέσεις. Το μόνο που φαίνεται να τον ενδιαφέρει και να τον κινεί είναι οι καταχρήσεις , οι πόρνες και μια αλόγιστη φονική επιθυμία. Ο τυπάς λειτουργεί περισσότερο σαν Serial Killer παρά ως ηγετικό στέλεχος της Μαφίας. Δεν υπάρχει η παραμικρή μεθοδικότητα στα εγκλήματα του κάτι που μας γίνεται ευδιάκριτο στην πρώτη πράξη του φιλμ όπου βλέπουμε αρχικά το Κάθαρμα να δολοφονεί ,εν ψυχρώ και στην μέση ενός πολυσύχναστου δρόμου τον μπάτσο και συνεργάτη του Gino Felino, και μάλιστα μπροστά στην γυναίκα και τα παιδιά τους ! Στην συνέχεια ο εγκληματίας πάει να το σκάσει με το αμάξι του αλλά μια κωλόγρια κάνει το ‘λάθος‘ να του κορνάρει και να του κάνει παράπονα σχετικά με την οδήγηση του…

Η ‘απάντηση‘ του Richie Madano σε αυτή την ανεπίτρεπτη ‘προσβολή‘ είναι να φυτέψει και μια σφαίρα κατευθείαν στο κούτελο μιας ανυπεράσπιστης γυναίκας …

Η επιθυμία για φόνο και καταχρήσεις αλλά και το...Road Rage πραγματικά συναντούν έναν άξιο εκπρόσωπο στο , ιδρωμένο και μονίμως ‘θολωμένο’ , πρόσωπο του William Forsythe.

Φυσικά στο φινάλε ο κοτσίδας ‘αποδίδει δικαιοσύνη’ μέσω ενός από τα περίφημα FATALITIES που συνόδεψαν την χρυσή περίοδο της καριέρας του.

Προφανώς μόλις ο Gino o Felino μαθαίνει ότι ο συνεργάτης του δολοφονήθηκε ξεκινά αμέσως να περιπολεί την πόλη ώστε να εντοπίσει και να τιμωρήσει το Κάθαρμα που τον σκότωσε. Φυσικά η πρώτη σκέψη που κάνουμε ως θεατές είναι ότι ο πρώην συνάδελφος του Gino ήταν κάνας ‘βρώμικος‘ μπάτσος που τα έπαιρνε από την Μαφία και έτσι και αποδεικνύεται στην συνέχεια. Η πρώτη λογική σκέψη και ενέργεια του Gino θα έπρεπε να ήταν να ψάξει τα ‘άπλυτα’ του μακαρίτη ώστε να βρει τις αποδείξεις που χρειάζεται ώστε να λύσει την υπόθεση. Όμως ο Gino Felino προτιμά να πάρει σβάρνα όλα τα κακόφημα κωλόμπαρα και ξενοδοχεία της πόλης , που ελέγχονται από την Μαφία, και να αναζητήσει τις ‘απαντήσεις‘ του σακατεύοντας Καθάρματα στο ξύλο.

Τελικά ύστερα από πενήντα ολόκληρα λεπτά ο Gino αποφασίζει να ψαχουλέψει το γραφείο του νεκρού συνεργάτη του όπου και ανακαλύπτει μισή σακούλα γεμάτη κοκαΐνη , αρκετά ‘βρώμικα‘ χρήματα αλλά και κάτι πολαροιντ φωτογραφίες που απεικονίζουν τον μακαρίτη να κάνει σεξ με μια πόρνη. Τώρα γιατί ο τυπάς τα έκρυβε όλα αυτά μέσα σε ένα γραφείο , μέσα στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης μάλλον θα το αποδώσω στην λογική ότι καμία φορά οι καλύτερες κρυψώνες βρίσκονται στα πιο πιθανά σημεία…

Γιατί όμως του πήρε του Gino σχεδόν μισή ταινία ώστε να σκεφτεί να ψάξει για στοιχεία ενώ όλα τα σημάδια τον έσπρωχναν προς την σωστή κατεύθυνση ?

Θα μπορούσαμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι ο Gino ίσως τελικά να μην είναι και τόσο καλός μπάτσος ή ότι η άρνηση που ένιωθε μέσα του όσον αφορά την διεφθαρμένη πλευρά του συνεργάτη του τον εμπόδιζαν από το να οδηγηθεί εκεί. Όμως όλα αυτά είναι απλά φτηνές δικαιολογίες…

Στην πραγματικότητα ο μόνος λόγος που ο Gino ο Felino αργεί να φτάσει στην ‘πηγή’ του κακού είναι ώστε να έχει την ευκαιρία ο Steven Seagal να μας χαρίσει ορισμένα από τα πιο αξιομνημόνευτα , αιματηρά αλλά και ωμά ξυλίκια ολόκληρης της καριέρας του !

Στο OUT FOR JUSTICE o ‘κοτσίδας‘ βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Τσακίζει κόκαλα , μπαλταδιάζει κοσμάκη ενώ χτυπά και έναν Κάθαρμα με …ένα σαλάμι !

Αν και γνωστός φιδέμπορας ο Seagal κάνει άρτια δουλειά στο Body Acting και τις χορογραφίες ξύλου ενώ και ο σκηνοθέτης John Flynn δίνει τα ρέστα του πίσω από την κάμερα.

Άκρως ‘δροσιστική’ είναι και η σεκάνς όπου ο μανιασμένος και διψασμένος για εκδίκηση μπάτσος προκαλεί ένα ΜΑΚΕΛΕΙΟ μέσα σε ένα κωλόμπαρο της Μαφίας…

‘The only balls he has is that badge and gun!’

Στο OUT FOR JUSTICE o Steven Seagal φροντίζει να διαψεύσει με τους πιο επίπονους τρόπους την παραπάνω ατάκα.

Προφανώς σε επίπεδο ‘υποκριτικής ικανότητας’ ο κοτσίδας κινείται στα κλασσικά, γνώριμα και εντελώς άκαμπτα και μονότονα επίπεδα του. Ο πρωταγωνιστής για ακόμη μια φορά επιλέγει να ‘μιλήσει‘ στο κοινό του μέσα από το ξύλο και τις ατάκες .

Στο κομμάτι της ατάκας το OUT FOR JUSTICE δεν παίρνει και κάποιο ιδιαίτερο βραβείο πρωτοτυπίας μιας και οι διάλογοι πάνε κάπως έτσι :

– Det. Gino Felino: Who’s this one over here?
– Patti Madano: Which one?
Det. Gino Felino: The one with nipples you could dial a phone with.

και έτσι …

Gino: “How you doin,’ Patti?”

Patti: “I can still get it wet. How ‘bout you, Gino?”

Gino: “Me? I can’t believe you can still eat with that mouth.”

Ναι ο Steven o Seagal ποτέ του ΔΕΝ υπήρξε ιδιαίτερα ‘φεμινιστής‘.

Η ειρωνεία είναι ότι εδώ ο κοτσίδας πάει να πλασάρει τον εαυτό του ως ‘φεμινιστή‘. Το ωμό ξύλο που ρίχνει στον νταβατζή στις αρχές του φιλμ πασχίζει να κάνει μια τέτοια δήλωση ! Παρά το γεγονός ότι ο νταβατζής είναι Αφροαμερικανός ο Seagal πολύ ευρηματικά φροντίζει να σβήσει κάθε νύξη περί ‘ρατσισμού‘ εκ μέρους του. Εδώ ο Gino Felino είναι ένας μπάτσος που σέβεται κάθε εθνικότητα και μιλάει τρεις διαφορετικές γλώσσες ενώ στο καπάκι το σενάριο μας δίνει και το κλισέ ‘origin‘ του φτωχού παιδιού ενός φτωχού μετανάστη που παρακινούμενο από το ψυχικό σθένος του πατέρα του κατόρθωσε να μπει στον ‘σωστό‘ δρόμο !

Μιας και πιάσαμε περί γυναικών στο OUT FOR JUSTICE ο Gino Felino πέφτει επάνω σε αρκετές πόρνες , στην ‘τσατσάGina Gershon αλλά και στην πρώην γυναίκα του. Όμως ποτέ του δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πραγματικά για καμία από αυτές. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτόν τον υπέρμετρα macho άντρα είναι να βρει τον έκφυλο Μπάσταρδο που δολοφόνησε τον μοναδικό άνθρωπο που αγαπούσε πραγματικά :

Τον άντρα συνεργάτη του.

Παρά όλα τα παραπάνω εδώ έχουμε μια ακόμη ταινία του Steven Seagal όπου ΔΕΝ εντοπίζεται η παραμικρή ένδειξη κάποιου ‘κρυφού‘ 90s Action ομοερωτισμού. Σε ακόμη μια ταινία του ο κοτσίδας φροντίζει να παρουσιάσει τον εαυτό του όσο περισσότερο macho και straight γίνεται και να κάνει τον χαρακτήρα του να φαίνεται ‘προσιτός‘ στους θαυμαστές του. Ιδού ένας μπάτσος που γνωρίζει πολεμικές τέχνες, που δεν διστάζει να παίξει βρώμικα που θα κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε να αποδώσει ‘δικαιοσύνη‘ στην μνήμη του φίλου του. Είναι οικογενειάρχης και σέβεται τους δεσμούς αίματος και τις παραδόσεις της πατρίδας του όμως δεν είναι πλέον παντρεμένος καθώς ανέκαθεν οι εργένηδες μπάτσοι του σινεμά δράσης έβρισκαν πιο εύκολα τον δρόμο στην εκτίμηση των μερακλήδων θεατών !

Το αποκορύφωμα πάντως μας έρχεται στην σκηνή όπου ο Seagal φροντίζει να μας δείξει ότι είναι ΚΑΙ φιλόζωος.

Πραγματικά δεν ξέρω ποίος είναι ο απόλυτος ήρωας δράσης στο φινάλε :

O κοτσίδας ή ο σκύλος του ?!

Ο Seagal όχι μόνο υιοθετεί τον σκυλακο αλλά τον παίρνει μαζί και στις περιπολίες του. Τον βαφτίζει “Couragio” που με τα Ιταλικά που ξέρω το μεταφράζω σε “Κουράγιο”! Και ποίος ξέρει, ίσως αυτός ο σκύλος να εξελιχθεί στον τίμιο και ηθικό συνεργάτη που ο Gino δεν είχε ποτέ στο πλευρό του…

Σε επίπεδο δράσης και φονικού το OUT FOR JUSTICE είναι ένα απόλυτα στιβαρό φιλμ. Μάλιστα ο σκηνοθέτης πασχίζει να του προσδώσει και ‘νουάρ πινελιές’ αλλά τελικά μάλλον αποτυγχάνει καθώς στην τελική εδώ έχουμε τον ορισμό του macho και ‘βρώμικου‘ 90s Action φιλμ με σκληροτράχηλους αλλά και γραφικούς μπάτσους.

Το σενάριο και η ανάπτυξη χαρακτήρων μπάζουν από παντού όμως ειλικρινά στο τέλος δεν θα δίνεις δεκάρα. Θα είσαι εδώ μονάχα ώστε να δεις τον κοτσίδα να σαπίζει στο ξυλό κοσμάκη ενώ παράλληλα ουρλιάζει ‘WHERE’S RICHIE ?‘ με το ύφος του απόλυτου Καργιόλη που η μοίρα τον ευλόγησε με ένα αστυνομικό σήμα και με περίστροφο.

Από κοινωνικοπολιτικής πλευράς και θεματολογίας εδώ για πολλοστή φορά έχουμε μια ταινία του Seagal που πάει να μας περάσει ένα βαρύγδουπο μήνυμα ενάντια στα ναρκωτικά που απειλούν την Αμερική. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και ηχηρό :

Η κοκαΐνη και το κρακ είναι τόσο επικίνδυνα ναρκωτικά που μπρούν να διαφθείρουν και να τρελάνουν τους ήδη διεφθαρμένους και τρελαμένους εγκληματίες μας.

Επίσης η παρουσία αυτού του φοβερού σκύλου προσδίδει και ένα ακτιβιστικό μήνυμα στην ταινία ενάντια στην κακοποίηση των τετράποδων φίλων μας !

‘He’s a cop. It’s a dirty job… but somebody’s got to take out the garbage.’

Το OUT FOR JUSTICE υπήρξε η τέταρτη κατά σειρά ταινία του Steven Seagal και η επιτυχία της στο Box Office του 1991 οδήγησε το στούντιο της Warner Bros στο να πάρει την εξής απόφαση :

‘ Ήρθε η ώρα να πάρουμε αυτόν τον τύπο από τις macho και ‘βρώμικες’ αστυνομικές ταινίες και να τον ρίξουμε στα επικά και Action μπλοκμπάστερ.’

Και όμως παρά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε μετέπειτα το UNDER SIEGE εδώ ίσως έχουμε την πιο ωμή και χτυπητή απόδειξη ότι ο ΄φιδέμπορας‘ αυτός ήταν εξαρχής πλασμένος ώστε να παίζει σε ταινίες όπως είναι το OUT FOR JUSTICE και ότι η περσόνα που έχτισε και πλάσαρε είχε μια , σχετικά σύντομη, ‘ημερομηνία λήξης’.

Μάλιστα το φιλμ αυτό κρύβει και ένα αρκετά …βρώμικο παρασκήνιο που μας αποκαλύπτει το πόσο μεγάλος αλλά και ικανός ‘φιδέμπορας‘ υπήρξε ο πρωταγωνιστής του :

Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του φιλμ στις αίθουσες ο κασκαντέρ Gene LeBelle αποκάλυψε ότι μια μέρα , και κατά την διάρκεια των γυρισμάτων , αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να τεστάρει αν ο Seagal ήταν άξιος όλων των επαίνων , που έδινε ο ίδιος ο κοτσίδας στον εαυτό του, ή όχι.

Σύμφωνα πάντοτε με τον κασκαντέρ ο Seagal τους δήλωνε ότι η εκπαίδευση του επάνω στην πολεμική τέχνη του Aikido του παρείχε του παρείχε ‘ανοσία‘ απέναντι σε λαβές που έχουν σκοπό να αναισθητοποιήσουν εκείνον που τις δέχεται. Και κάπως έτσι ο LeBelle , με την συγκατάθεση του ηθοποιού, τον γράπωσε από τον λαιμό και τον άφησε αναίσθητο , αφού πρώτα ο δεύτερος τα έκανε (κυριολεκτικά) επάνω του…

Φυσικά ο κοτσίδας αρνήθηκε πεισματικά ότι υπήρξε ένα τέτοιο περιστατικό.

Στην τελική τι είναι ένας άντρας δίχως τον προσωπικό του μύθο ?

Και το OUT FOR JUSTICE μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα άκρως δυναμικό και ψυχαγωγικό κεφάλαιο στον μύθο αυτού του άντρα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: