IRON MAN “Demon in a Bottle” (Part II…) : O Tony Stark καταπίνει τον εγωισμό του…

By Αντρέι Κοτσεργκίν

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος μας εξετασαμε το ποσό ύπουλα και μεθοδικά ο David Michelinie και οι συνεργάτες του βύθισαν τον Tony Stark aka IRON MAN στον πάτο ενός μπουκαλιού.

Σήμερα φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα :

Τι ακολουθεί ύστερα από μια σκληρή πτώση?

Ο αλκοολισμός του Tony από “λύση” εξελίχθηκε σε πηγή περισσότερων προβλημάτων. Έχοντας χάσει εντελώς την νηφαλιοτητα του ο επιχειρηματίας αδυνατεί να βρει έναν τρόπο ώστε να εμποδίσει την S.H.I.E.L.D. να απλώσει τα χέρια της στην εταιρεία του. Παράλληλα ξεκινάει να χάνει φίλους και συνεργάτες, με την παραίτηση του μπάτλερ Jarvis να λειτουργεί ως μια ακόμη γροθιά στο στομάχι.

Μάλιστα από ένα σημείο και ύστερα ο Tony κατέληξε να “μάχεται” ακόμη και το ηρωικό Alter Ego του…

Οι πιέσεις που προκαλεί μια διττή ζωή εκτόξευσαν τον αλκοολισμό του Tony. Στο τεύχος #128, με τίτλο Demon In a Bottle, ένας κάποτε εγωιστής και πεισματάρης άντρας κοιτάει τον καθρέφτη του και αντικρίζει κάτι που πλέον θυμίζει θλιβερή σκιά του εαυτού του.

Γεγονός που έδωσε στον Bob Layton το έναυσμα ώστε να σχεδιάσει ένα από τα κορυφαία εξώφυλλα στην ιστορία των comics. ..

Στο προηγούμενο τεύχος οι Michelinie, Romita Jr και Layton χάρισαν στον ήρωα μια νίκη απέναντι στον ραδιουργο ανταγωνιστή του, Justin Hammer. O Tony ξεσκέπασε μια συνωμοσία που είχε στηθεί εις βάρος του όμως τα μίντια και η κοινή γνώμη εξακολουθούν να τον βλέπουν ως εγκληματία. Η απόγνωση και η πικρία του τον σπρώχνουν ξανά στο ποτό και πλέον είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι το αλκοόλ έχει θολώσει εντελώς την κρίση του, κάτι που επηρεάζει και το Alter Ego του.

Σύντομα o IRON MAN από “Invincible” ήρωας διαστρεβλωνεται σε ανεύθυνο και επικίνδυνο μπελά. Και κάπως έτσι ο Tony Stark ξεκινά να αναθεωρεί την σχέση που μοιράζονταν μέχρι πρότινος με την πανοπλία του.

Η απόδοση που κάνει ο Romita Jr. στον Tony Stark είναι σχεδόν Σαιξπηρικη. Το comic αυτό αποτελεί μια τις κορυφαίες του δουλειές μέχρι και σήμερα…

Όταν έχεις πιάσει πάτο σε όλα τα επίπεδα σου μένουν δύο λύσεις ώστε να μπορέσεις να σηκωθείς ξανά στα πόδια σου. Η πρώτη είναι να φτάσεις ένα βήμα πριν τον θάνατο και αφού την γλιτώσεις να βάλεις ξανα εμπρός το πείσμα και το μυαλό σου ώστε να πολεμήσεις να ξεφύγεις από τον εθισμό σου.

Αλλά ο Michelinie επιλέγει τελικά την δεύτερη :

Μία παρέμβαση.

Στα προηγούμενα τεύχη ο συγγραφέας μας σύστησε στην Bethany Cabe. Σε άλλες εποχές και στα χέρια ενός άλλου δημιουργού πιθανότατα ο χαρακτήρας της θα περιοριζόταν σε ένα ακόμη, φευγαλέο, Love Interest του εκατομμυριουχου playboy. Επίσης η παρουσία της και μόνο σε αυτό το σύμπαν έμοιαζε με αστείο. Ιδού μια σωματοφυλακας που αναλαμβάνει την προστασία του Tony Stark, του άντρα που είναι ο “Invincible” IRON MAN!

Βέβαια βρισκόμαστε ακόμη στις εποχές όπου ο Tony παρουσίαζε τον IRON MAN ως τον “σωματοφυλακα” του…

Ο Michelinie όμως έντυσε την κοκκινομάλλα σωματοφυλακα του Tony όχι μονάχα με γαλάζιο μεταξωτό σιφον…

Έντυσε τον χαρακτήρα της με δυναμισμό αλλά και συμπόνια. Η Bethany Cabe διακρίνοντας το πρόβλημα εθισμού του Tony (ένα πρόβλημα που το είχε αντιμετωπίσει και η ίδια στο παρελθόν) τον φέρνει αντιμέτωπο με την σκληρή επιλογή :

Το ποτό ή το όνειρο?”

Του θυμίζει επίσης ότι έχει φίλους ώστε να στραφεί σε εκείνους για βοήθεια. Η παρέμβαση της Cabe οδηγεί τον Tony στην απόφαση να ρίξει επιτέλους τον εγωισμό του και να μπει σε ένα, πριβε, πρόγραμμα απεξάρτησης.

Η αποτοξίνωση του Tony Stark απεικονιζεται μόλις σε μισή σελίδα. Σήμερα, σε εποχές όπου πολλά comics ακολουθούν σκληρό και ρεαλιστικό ύφος, ίσως αυτά τα πάνελ να φαίνονται “εύκολα” και “βιαστικά” όμως για τα 70s δεδομένα αποτελούσαν μια τεράστια καινοτομία. Και όμως ακόμη και με μια μοντέρνα ματιά μπορείς να διακρίνεις το ποσό καλά είχε μελετήσει (ίσως και βιώσει προσωπικά…) ο συγγραφέας τον αλκοολισμό.

Η παραλίγο υποτροπή του Tony, το γεγονός ότι ο αλκοολισμός του ξεκινάει με μερικά “αθώα” μαρτίνι, πρωινούς καφέδες με τζούρες μπράντι και κοκτέιλ και καταλήγει σε σκέτο ουίσκι…

Ο Michelinie αφηγείται την οδύσσεια ενός αλκοολικού με μεθοδικοτητα σε κάθε της βήμα.

Η εικόνα ενός ήρωα να έχει ξεπέσει στο θλιβερό επίπεδο ενός αλκοολικού ήταν ένα τεράστιο χτύπημα για τον αναγνώστη. Οι Michelinie και Romita Jr ενσωμάτωσαν μαεστρικα τον ρεαλισμό μιας τόσο ανθρώπινης στιγμής μέσα σε ένα Μυθοπλαστικο και υπερβολικό σύμπαν όπως είναι αυτό της MARVEL.

Ο εθισμός του Tony ήταν μια συνέπεια ενός τοξικου, macho, εγωισμού και της ψύχωσης του να είναι πάντοτε πρωτοπόρος και νικητής . Στο φινάλε ο “Invincible” IRON MAN μπορεί να κατατροπώσε ένα σωρό Villains όμως η απόλυτη και πιο ζόρικη νίκη επιτεύχθηκε δίχως την πανοπλία.

Το πάνελ όπου ο, ιδρωμένος και τρεμαμενος , Tony Stark βρίσκει την δύναμη να αφήσει κάτω την φιάλη με το Jack Powers είναι η πιο θνητή στιγμή σε ολόκληρη την ιστορία του IRON MAN (αλλά και των mainstream Superhero comics γενικότερα) και παράλληλα φαντάζει και ως η μεγαλύτερη του νίκη.

Το Demon in a Bottle ήταν ένας από τους θεμελιωτές της μετέπειτα ιστορίας της MARVEL και των χαρτινων ηρώων της. Δίχως την συνεισφορά των δημιουργών του ίσως να μην είχαμε απολαύσει θρυλικά Comics όπως το DARK PHOENIX ή το DAREDEVIL : Born Again του Frank Miller.

Οι Michelinie, Romita Jr. και οι εκάστοτε σύντροφοι τους εξέλιξαν θεαματικά και ουσιαστικά όχι μονάχα έναν ήρωα και ένα σύμπαν ηρώων αλλά και την ίδια την τέχνη των comics. Και όμως όταν η κινηματογραφικη MARVEL είχε την ευκαιρία να απεικονίσει στο πανί αυτό το τόσο σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας του IRON MAN τελικά κατέληξε να στρέψει το βλέμμα, φοβισμένη, προς την άλλη μεριά και προτίμησε να στήνει… καλαμπούρια γύρω από αυτό. Όσο λαμπρά εξέτασε το MCU το origin του χαρακτήρα άλλο τόσο θλιβερά και άστοχα μας έδειξε την πιο ζόρικη στιγμή της ζωής του.

Όμως αυτό το κεφάλαιο το είχαμε ανοίξει σε παλαιότερο μας άρθρο…

Η εισαγωγή του τεύχους περικλείει ιδανικά την δύναμη και την ουσία της ιστορίας :

“By definition, a hero is a man who battles against overwhelming odds for a cause, an ideal, or for the lives of innocents. The cause and ideal may vary with the morning headlines — while the innocents in today’s world of muddy morality, may ultimately prove to be guilty.

Which leaves but one constant in the definition: that a hero is, above all, a man…

…A man subject to pressures and responsibilities far beyond those of his peers. Such is a burden that must take its toll, eventually, from even the most valiant warrior.

And it is then that the test of a true hero begins.”

Στο φινάλε ο Tony Stark αναγνωρίζει την αξία της συντροφικοτητας. Μαθαίνει να μοιράζεται το βάρος του και να εμπιστεύεται. Και μαζί με αυτά ξαναβρίσκει τις αρετές που τον διακρίνουν ως άνθρωπο . Και ναι επανέρχεται και ο περίφημος εγωισμός του αλλά αυτή τη φορά δεν είναι τοξικος.

Πλέον είναι μια ακόμη αρετή του.

“Θα κερδίσω.”

Τα τελευταία λόγια του Tony Stark στο Demon in a Bottle μας αποκαλύπτουν έναν ήρωα που αναγνωρίζει επιτέλους ότι δεν είναι “ανίκητος“.

Και όμως αυτή τη φορά φαντάζει πιο δυνατός από κάθε άλλη φορά…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: