Design a site like this with WordPress.com
Get started

RETURN OF THE STREET FIGHTER : Με μπανάνα και ουίσκι ο Sonny Chiba εκδίκηση βρίσκει.

by Αντρέι Κοτσεργκιν

Το πρώτο THE STREET FIGHTER τελείωσε με τον Sonny Chiba θριαμβευτή καθώς ξεκληρισε ολομόναχος την μισή Γιακουζα και με τους, βροχερους, τίτλους τέλους να μας υπόσχονται την επιστροφή του, σε φάση old school James Bond.

Βγαίνοντας μόλις μερικούς μήνες μετά το sequel, RETURN OF THE STREET FIGHTER, μας αποκάλυψε ότι ο σκηνοθέτης Shigehiro Ozawa και οι παραγωγοί της Toei Company είχαν μελετήσει άριστα τις διδαχές και τις τακτικές των Saltzman και Broccoli.

Ακριβώς όπως τα Bond Movies (κυρίως επί εποχής Sir Roger Moore) το δεύτερο κεφάλαιο του STREET FIGHTER ξεπατικωνε σεναριακα και σκηνοθετικά τον προκάτοχο του, “νερωσε” (κάπως) το Gore, “ξεπλυνε” τον αντιηρωα του και ανέβασε μερικά λεβελ το μαύρο χιούμορ και την campιλα.

Όπως και να χει ο Sonny Chiba εξακολουθεί να βγάζει μάτια . Σε κάποια σημεία μάλιστα το κάνει κυριολεκτικά!

Η πλοκή είναι πανομοιότυπη με αυτή της πρώτης ταινίας :

Ο Tsurugi ανοίγει (ξανά) βεντέτα με την Γιαπωνέζικη Μαφία. Η ηγεσία της δεύτερης του αναθέτει την δολοφονία εκείνου του δασκάλου καράτε / “ταβερνιαρη” με τον οποίο είχε παίξει ξύλο στο πρώτο φιλμ. Ο Tsurugi αρνείται το συμβόλαιο διότι όπως υποστηρίζει ο στόχος του είναι “ο μοναδικός άνθρωπος που τον καταλαβαίνει“.

Προφανώς η Μαφία δεν έχει μάθει να ακούει “όχι” και αποφασίζει να επικηρύξει τον πρώην Hitman της. Επίσης αυτή τη φορά οι μπάτσοι είναι αποφασισμένοι να συλλάβουν τον Tsurugi. Κάπως έτσι ο Tsurugi καταλήγει, σε όλη την διάρκεια της ταινίας, να καταδιωκεται από κάθε λογής Καθάρματα και φονιάδες ενώ παράλληλα μαθαίνουμε ότι η Μαφία χρησιμοποιεί μια “σχολή καράτε” ως βιτρίνα για τις εγκληματικές δραστηριότητες της!

Επίσης ο αντιηρωας μας αποκτά και έναν νέο “Robin” την οποία υποδύεται η “Αλίκη Βουγιουκλάκη της Ιαπωνίας”, όπως επισήμανε εύστοχα η κοπέλα μου…

Ο χαρακτήρας αυτός είναι “κοπιπαστε” του Rakuda, από την πρώτη ταινία. Ξεκίνα ως comic relief συνεργάτης του Tsurugi και φαίνεται να τρέφει μια (straight αυτή τη φορά) καψούρα για εκείνον. Σε αντίθεση πάντως με τον Rakuda η τύπισσα αυτή ΔΕΝ κάθεται να μαγειρέψει κοτζάμ κοτόπουλο στον Tsurugi. Προφανώς όπως και ο προηγούμενος Sidekick στο φινάλε βρίσκει έναν τραγικό και βίαιο θάνατο…

Όμως η πιο εκκεντρική παρουσία που συναντάται στο sequel δεν είναι o Tsurugi, ούτε η Γιαπωνέζα Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η διάκριση αυτή ανήκει χαλαρά στον κεντρικό Villain της ιστορίας, τον οποίο υποδύεται…

Εμ μάλλον ο Charles Manson

O Don Costello (χεχ!) είναι ο “πρέσβης” της Ιταλιανικης Μαφίας της Νέας Υόρκης στην Ιαπωνία. Και κάπου εδώ προκύπτουν δύο παράδοξα :

Α. Γιατί οι Hardcore Γιαπωνέζοι Μαφιόζοι να δέχονται να παίρνουν εντολές από έναν Αμερικανό χίπη?

Β. Γιατί οι παραδοσιακοί Ιταλιανοι Μαφιόζοι να έχουν ως ηγετικό τους στέλεχος έναν Αμερικανό χίπη?

Σε αντίθεση με τους κακούς της πρώτης ταινίας ο Don Costello ναι μεν σου βγάζει εκκεντρικοτητα αλλά δεν εκπέμπει καθόλου απειλή.Στο sequel επιστρέφει και η νέμεσις του Tsurugi, ο καρατεκα που ο ήρωας μας του ξερίζωσε (με τα γυμνά του χέρια) τις φωνητικές χορδές στο φινάλε της πρώτης ταινίας, και δείχνει να έχει πάρει ένα μονοπάτι “εξέλιξης” παρόμοιο με εκείνο του… Darth Vader. Η επανεμφάνιση του εισάγει “Cyberpunk” πινελιές στο franchise!

Η πλοκή του RETURN… πάσχει ξεκάθαρα από έλλειψη πρωτοτυπίας και είναι σχεδόν αστεία σε αρκετές πτυχές της. Αλλά κατορθώνει να δώσει στον Tsurugi ακριβώς το κίνητρο που χρειάζεται ώστε να μοιράσει ξανά, απλόχερα, ΠΟΝΟ και τσακισμενα κόκαλα, υπό την συνοδεία funky μουσικής και ενίοτε “νεο νουάρ” βροχής!

Το sequel είναι περισσότερο φορτωμένο με δράση, Villains και ξυλίκι. Μάλιστα εδώ ο Tsurugi πιάνει για πρώτη φορά περίστροφο στα χέρια του και ο Shigehiro Ozawa δεν χάνει την ευκαιρία να μας παρουσιάσει Gun~Fu σεκάνς που αγγίζουν την αισθητική του Body Horror!

Όμως η σκληρή αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι εδώ παίζει περισσότερο ξύλο παράλληλα διακρίνουμε την προσπάθεια του STREET FIGHTER να στραφεί σε (κάπως) πιο εύπεπτα και mainstream μονοπάτια. Το Gore έχει μειωθεί αισθητά ενώ και ο Tsurugi φαντάζει πολύ πιο cool και “καθαρός” σε σχέση με εκείνον τον Ultimate Μπάσταρδο που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στην πρώτη ταινία. Μια προσπάθεια ίσως του στούντιο να καταστήσει πιο “ελκυστικό” τον αντιηρωα στο κοινό της Δύσης….

Σε ελεύθερη μετάφραση εδώ ο Tsurugi ΔΕΝ πουλάει καμία γυναίκα ως πορνη στην Γιακουζα.

Φυσικά ο Τιτανας Sonny Chiba εξακολουθεί να δίνει τα ρέστα του με τις Over The Top γκριμάτσες και τις “πολεμικές τέχνες” του! Επίσης ακριβώς όπως και στο THE STREET FIGHTER έτσι και εδώ μας χαρίζει ένα επικό “Heroic Comeback”.

Προς την δεύτερη πράξη του φιλμ ο καρατεκα “Darth Vader” ριχνει τον Tsurugi στο κενό και τον αφήνει νομίζοντας ότι είναι νεκρός. Σε αυτή την μυθολογία όλοι όσοι θα έπεφταν από τέτοιο ύψος θα κατέληγαν με το κρανίο τους ανοιγμένο στα δύο. Όλοι εκτός από τον Tsurugi.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη της Ιαπωνίας σέρνει τον αντιήρωα μας μέχρι τους (πεντακάθαρους) υπονομους της Ιαπωνίας. Εκεί ο Tsurugi αφού φάει μια μπανάνα

… με τον πιο macho τρόπο που θα δεις ποτέ σου κάποιον να τρώει μια μπανάνα, στην συνέχεια “γιατρεύει” τα τραύματα του κάνοντας ντουζ με… ένα μπουκάλι ουίσκι και το οποίο φυσικά το άνοιξε με τα δόντια του!

Η μετάβαση από έναν Tsurugi να τρώει ένα μήλο με απόλυτα macho ύφος σε έναν Tsurugi που καταβροχθιζει με ακόμη πιο macho ύφος μια μπανάνα είναι ίσως η μοναδική “εξέλιξη” που σημειώνεται επάνω στον χαρακτήρα ανάμεσα σε δύο ταινίες.

Το RETURN OF STREET FIGHTER ξεκάθαρα είναι ένα “βιαστικό” sequel. Ο σκηνοθέτης προβαίνει σε αναμάσημα σκηνών, ιδεών, trademarks και χαρακτήρων ενώ χώνει και αρκετά flashbacks από το προηγούμενο φιλμ ώστε να γεμίσει χρόνο. Σε μια φάση στήνει και μια επίδειξη πολεμικών τεχνών και παραδοσιακών όπλων της Ιαπωνίας, γιατί έτσι!

Όπως και χει ένας Sonny Chiba που κάνει άλματα που θα τα ζήλευε μέχρι και ο Michael Jordan, προβαίνει σε τρελά stunts με την μοτοσικλέτα του, ανοίγει μπουκάλια ουίσκι με την ίδια αγριάδα που ξεριζωνει τα μάτια από τις κογχες των αντιπάλων του ή τους τσακίζει τα χέρια…

Ε όπως και να το κάνουμε όλα αυτά τα συστατικά αποτελούν εγγύηση μιας άκρως ψυχαγωγικής βραδιάς !

Το RETURN OF THE STREET FIGHTER είναι το πιο “τσιλ” αδελφάκι του αυθεντικού φιλμ και κάνοντας team~up τις δύο ταινίες έχεις εξασφαλίσει στον εαυτό σου την ολοκληρωμένη εμπειρία μιας γνήσιας Martial Arts / Grindhouse προβολής.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: