Design a site like this with WordPress.com
Get started

RESIDENT EVIL #4 : Όταν ο τρόμος και η επιβίωση συναντήθηκαν με το μπλοκμπαστερικό Action.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Η Capcom σχεδιάζει να κάνει remake το RESIDENT EVIL #4 και η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη ύστερα από την αξιοσημείωτη επιτυχία που σημείωσε η πρόσφατη αναβίωση / αναθεώρηση του δεύτερου RESIDENT EVIL

Επίσης αυτή η κίνηση είναι και εντελώς λάθος για δυο πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ενώ πολλές φορές έχει λειτουργήσει ως πρωτοπόρος της βιομηχανίας του gaming άλλες τόσες έχει αποδειχθεί ότι τα στελέχη της είναι ‘ βολεψάκηδες‘ . Το πιο πρόσφατο παράδειγμα περί αυτού είναι η ‘ ανάσταση‘ του Nemesis και το πόσο γρήγορα και πρόχειρα στήθηκε ένα game που τερματίζοντας το σε λιγότερο από πέντε ώρες στο τέλος σου μένει η αίσθηση ότι μόλις έπαιξες κάποιο πολύ καλό …DLC

Όσον αφορά τον δεύτερο λόγο επιτρέψτε μου να τον κρατήσω για τον επίλογο και αφού κάνουμε πρώτα μια αναδρομή στο τέταρτο κεφάλαιο που άλλαξε ριζικά την πορεία και το ύφος ενός λατρεμένου franchise

Το RE#4 αποτέλεσε το τελευταίο ‘ παιδί‘ του σχεδιαστή, σκηνοθέτη και παραγωγού Shinji Mikami για λογαριασμό της Capcom αφού στην συνέχεια ο ‘ αρχιτέκτονας ‘ του franchise αποχώρησε και προχώρησε στην δημιουργία άλλων ψηφιακών κόσμων.

Ο Mikami φρόντισε να διατηρήσει όλες τις διδαχές του τιτάνα George R. Romero σχετικά με το πως πρέπει να προσδίδεις τρόμο και μακαβριότητα στους ‘ζωντανούς νεκρούς‘ σου.

Μάλιστα οι έντονες επιρροές από τον Romero σου γίνονται απόλυτα ευδιάκριτες, με τρομερά έντονο και αγωνιώδη τρόπο, από τα πρώτα κιόλας λεπτά του παιχνιδιού και ενώ ως Leon S. Kennedy καλείσαι να οχυρωθείς σε μια καλύβα, στην μέση του πουθενά, και να αμυνθείς στην πολιορκία που σου στήνουν κάτι εξαιρετικά ύποπτοι και αιμοδιψείς ‘ αγρότες ‘…

Το game αυτό από την εισαγωγή του κιόλας σε μπάζει σε ένα κλίμα αμείωτου μυστηρίου.

Εδώ ο Leon S.Kennedy , δηλαδή ο ‘ ψάρακας‘ μπάτσος , που γνωρίσαμε στα 90s μέσα από το RESIDENT EVIL #2 έχει πάρει προαγωγή και πλέον εργάζεται ως Ειδικός Πράκτορας για την Κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Η ιστορία διαδραματίζεται έξι χρόνια μετά την τραγική και εγκληματική καταστροφή της RACCOON CITY. Αποστολή σου αυτή τη φορά είναι να εντοπίσεις και να διασώσεις την έφηβη κόρη του Προέδρου της μαμάς Αμερικής που οι πληροφορίες την θέλουν να κρατείται αιχμάλωτη σε ένα χωριό στο απόλυτο πουθενά της Ισπανίας.

Φτάνοντας στο χωριό ο ήρωας μας θα συναντήσει πολύ γρήγορα τους κατοίκους του όμως εκείνοι φροντίζουν αμέσως να του δώσουν ένα …αιματηρό καλωσόρισμα

Το τέταρτο RE είναι ένα game που από τον πρώτο κιόλας γύρο είναι αποφασισμένο να μην ‘ μετράει τις μπουνιές του‘.

Η εναρκτήρια μάχη με τις ορδές των αιμοδιψών ‘ χωρικών ‘ κατευθείαν θα τινάξει την αδρεναλίνη σου στα ύψη ενώ θα τρέχεις πέρα δώθε ώστε να βρεις πολύτιμα πυρομαχικά για το περίστροφο σου, γιατρικά ‘ βοτάνια ‘, έπιπλα που θα σε βοηθήσουν να οχυρωθείς προσωρινά , σκάλες που θα τις ρίχνεις ώστε τα Καθάρματα που σε καταδιώκουν με απόλυτη προσήλωση να μην βρεθούν ξαφνικά πίσω από την πλάτη σου και φυσικά την πατροπαράδοτη και αγαπημένη καραμπίνα !

Όμως αυτή τη φορά κραδαίνοντας το Shotgun σε καμία περίπτωση δεν θα νιώσεις σαν κάνας ‘Ultimate Badass‘. Το παιχνίδι αυτό φροντίζει πολύ σύντομα να σου φανερώσει και τις The Texas Chainsaw Massacre καταβολές του δημιουργού του και τότε είναι που τα πράγματα γίνονται τρομακτικά και επικίνδυνα

Στο RESIDENT EVIL #4 τα τζιμάνια της Capcom προέβησαν σε μια εξέλιξη αλλά και σε αναθεώρηση του franchise .

Οι αλλαγές στο gameplay είναι εξαρχής ξεκάθαρες. Η κάμερα παραμένει σε τρίτο πρόσωπο αλλά πλέον μεταφέρεται πίσω από τον ώμο του πρωταγωνιστή με αποτέλεσμα να έχεις μια ξεκάθαρη οπτική των πραγμάτων και να αποκτάς ένα καλύτερο και πολύ πιο πρακτικό και ρεαλιστικό σύστημα στόχευσης. Στα παλαιότερα παιχνίδια η κάμερα αποτελούσε ευχή και κατάρα ταυτόχρονα. Από την μια σε αποπροσανατόλιζε και σου έσπαγε τα αρχίδια με τις γωνίες λήψης όμως από την άλλη ακριβώς οι ίδιες ‘ ύπουλες ‘ γωνίες ενίσχυαν σε τεράστιο βαθμό τα Jump Scares των παιχνιδιών και κατά συνέπεια και τον παράγοντα του τρόμου. Εδώ παρά το πιο ξεκάθαρο οπτικό πεδίο ο τρόμος εξακολουθεί να σε παραμονεύει σε κάθε γωνιά μόνο που αυτή τη φορά μπορείς να τον κοιτάξεις κατάμουτρα και να τον αντιμετωπίσεις πιο αποτελεσματικά !

Η πρώτη μεγάλη μάχη στο χωριό μας κάνει αυτομάτως να πάρουμε πρέφα ότι ενώ το σήμα κατατεθέν Survival / Horror στοιχείο των προηγούμενων RE παιχνιδιών έχει διατηρηθεί παράλληλα έχει ενισχυθεί σε τεράστιο βαθμό και το κομμάτι της δράσης.

Το RESIDENT EVIL #4 σε πολλές εκφάνσεις του είναι πιο Action και από στιβαρό Χολυγουντιανό μπλοκμπάστερ φιλμ !

Στη δράση τσοντάρει κατά πολύ και η ροή της πλοκής του παιχνιδιού καθώς ενώ αρχικά καλούμαστε να εξερευνούμε ένα χωριό που μοιάζει βγαλμένο κατευθείαν μέσα από νουβέλα του H.P. Lovecrat πολύ σύντομα ο ‘ φόβος για το άγνωστο ‘ εξελίσσεται σε μια ξέφρενη αναμέτρηση επιστημονικής φαντασίας !

Παρά τις ενστάσεις και ανησυχίες αρκετών παικτών / οπαδών, το 2004 όταν βγήκε το RE#4 στα ράφια των καταστημάτων η Action μεταστροφή που έκανε εδώ η Capcom ως προς ύφος και gameplay όχι μόνο δεν ζημίωσε την αισθητική και την εμπειρία ‘ τρόμου και επιβίωσης‘ του franchise αλλά το βοήθησε να περάσει και στο κρίσιμο ‘ επόμενο επίπεδο‘. Ένα επίπεδο που το έχε ανάγκη η εταιρεία αν ήθελε ο τίτλος της να μπορέσει να σταθεί στις απαιτήσεις της νέας gaming γενιάς.

Και ναι αυτή τη φορά η επιβίωση σου φαντάζει καμιά φορά μια σαφώς πιο εύκολη υπόθεση αφού έχεις στην διάθεση σου ένα σωρό από υπέροχα και φοβερά όπλα και ένα inventory σύστημα που ξεκινά ‘ στριμόκωλο‘ και τελικά καταλήγει βολικά ευρύχωρο . Επίσης συνεχώς μαζεύεις θησαυρούς που σου επιτρέπουν όχι μόνο να αγοράζεις νέα ‘ γκάνια‘ αλλά και να κάνεις Upgrades σε αυτά που ήδη έχεις.

Μόνο ΠΡΟΣΟΧΗ :

Όταν θα πετύχεις μπροστά σου για πρώτη φορά αυτόν τον ‘ έμπορα‘ σε καμία περίπτωση ΜΗΝ βιαστείς να του ρίξεις ένα Headshot από απόσταση όπως έκανα εγώ κατά την διάρκεια του πρώτου μου Play

Μπορεί ο τυπάς αυτός να φαντάζει ως ανώμαλος επιδειξίας όμως θα καταλήξει να γίνει ο καλύτερος σου φίλος σε αυτό το παιχνίδι. Είναι εκείνος που θα σε προμηθεύει με όπλα και άλλα χρήσιμα πραγματάκια και οφείλεις να τον αγαπάς και να τον προσέχεις. Πραγματικά το Τέξας, η Δυτική Κένυα και τα καρτέλ του Μεξικού πίνουν στην υγειά αυτού του ιδανικού έμπορα όπλων !

Παρά το γεγονός ότι έχεις πολλές επιλογές σε οπλισμό και ότι σου δίνεται η ικανότητα να κάνεις κάτι ‘smackdown‘ κινήσεις άμα πατήσεις τα σωστά κουμπιά την σωστή στιγμή η επιβίωση σου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παιχνιδάκι.

Το παιχνίδι αυτό θα ρίξει ορδές ολόκληρες από ‘ ζόμπι ‘ , φρικιαστικά και απόκοσμα τέρατα ενώ θα συναντήσεις και αρκετούς γνώριμους φίλους και εχθρούς αλλά και μια νέα σύμμαχο στο πρόσωπο της Κόρης του Προέδρου των Η.Π.Α. , Ashley Graham !

Η Ashley αποδεικνύεται αρκετά cool και χρήσιμη τύπισσα και εσύ οφείλεις να την σεβαστείς αρνούμενος πεισματικά να την αντιμετωπίσεις σαν ένας…creeper

Παρά τον δυναμισμό της η Ashley αποδείχθηκε και εξαιρετικά σεμνή και προς τιμήν της δεν επέτρεψε σε εμάς τους καυλωμένους και γεμάτους περιέργεια εφήβους να τσεκάρουμε τι παίζει κάτω από την καρό φούστα της ! Βέβαια υπήρξαν και κάτι πανούργοι μύστες που τα κατάφεραν

Η Ashley πέρα από το να μας συντροφεύει, να μας βρίσκει αντικείμενα και να μας κατεβάζει σκάλες σε μια φάση αναλαμβάνει και η ίδια δράση σε κάνα δυο stealth αποστολές ενώ παράλληλα έχουμε και την επιστροφή της σαγηνευτικής Ada Wong που ο καψούρης Leon για ακόμη μια φορά δεν θα ξέρει αν θα πρέπει να την εμπιστευτεί ή όχι.

Οι περίφημοι γρίφοι παραμένουν στο παιχνίδι και μάλιστα κάνουν πολύ συχνά την εμφάνιση τους ,έχεις άφθονο Bonus υλικό να ξεκλειδώσεις, η διάρκεια του παιχνιδιού είναι μεγάλη αλλά δίχως να κουράζει ενώ οι τοποθεσίες, τα γραφικά και ο γενικότερος σχεδιασμός του παιχνιδιού ήταν απλά υπέροχα και πανέμορφα για την εποχή .

Εδώ ξεκινάς την περιπλάνηση σου από ένα τρομαχτικό χωριό και στην πορεία καταλήγεις να αντιμετωπίζεις ‘ ζόμπι Ιλλουμινάτι ‘ μέσα σε μεσαιωνικά κάστρα και να αναζητάς απαντήσεις σε sci-fi εργαστήρια στα οποία σε καραδοκεί ένας νέος και εξαιρετικά απειλητικός τρόμος…

Η δουλειά που έγινε στον σχεδιασμό εχθρών και τεράτων δεν ήταν μονάχα ‘ φριχτά υπέροχη‘ αλλά και απίστευτα ευρηματική μιας και το game σε αναγκάζει να χτίσεις διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των αντιπάλων σου.

Επίσης το RE#4 περιλαμβάνει ίσως και τα πιο θεαματικά, ευρηματικά αλλά και απαιτητικά Boss Fights σε ολόκληρη την ιστορία του franchise.

Προσωπικά η αγαπημένη μου πρόκληση παραμένει μέχρι και σήμερα το ‘ ψάρεμα’ αυτού του υδάτινου και μουλωχτού Μπάσταρδου…

Ενώ αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία και στο Bonus Mini-Game επιβίωσης ‘Mercenaries‘ που μας έδινε την ευκαιρία να ξεκληρίζουμε στρατιές ολόκληρες από τέρατα έχοντας υπό τον έλεγχο μας ακόμη και απόλυτους και πανίσχυρους Μπάσταρδους όπως ήταν οι Krauser και Wesker !

Με το ‘Dirty Harry‘ περίστροφο του αλλά και την ‘One Punch Man‘ ικανότητα του ο Wesker πραγματικά σε βοηθούσε να επιτύχεις εκείνο το ‘πολύτιμοσερί από Kills και το High-Score που επιδίωκες σαν παλαβός !

Το RESIDENT EVIL #4 μας πρόσφερε απλόχερα μια φουλ Action εμπειρία και όχι μόνο δεν εκφύλισε το παρελθόν του αλλά παράλληλα διατήρησε τα τόσο αγαπημένα και εθιστικά Survival / Horror στοιχεία τα οποία μας έκαναν να λατρέψουμε και να λιώσουμε τα προηγούμενα παιχνίδια.

Ειλικρινά το μόνο αρνητικό που έχω να προσάψω σε αυτό το παιχνίδι είναι ότι τότε κανένας από τους κατασκευαστές του δεν σκέφτηκε ότι ο Leon μπορεί να σημαδεύει , να πυροβολέι ΚΑΙ να κινείται ταυτόχρονα αντί να μένει στατικός.

Άντε να παραπονεθώ και λίγο για την εισαγωγή των ‘ Quick Time Events‘ . Που να πάρει η οργή ορισμένοι από εμάς απλά θέλουμε να κάτσουμε να πάρουμε μια ανάσα κατά την διάρκεια των cut-scenes και να απολαύσουμε την ιστορία αντί να έχουμε συνεχώς τον νου μας μην χρειαστεί να πατήσουμε ηλίθιους συνδυασμούς κουμπιών ώστε να μην πεθάνουμε ξαφνικά και από κει που δεν το περιμένουμε…

Πάντως όταν τα QTE δεν εμφανίζονταν στα cut-scenes αλλά κατά την διάρκεια του gaming μπορούσαν να σου προσφέρουν εξωφρενικά ψυχαγωγικές εμπειρίες !

Όταν κυκλοφόρησε στην αγορά, τον Γενάρη του 2005 και αρχικά ‘ αποκλειστικά ‘ για την ξεχασμένη κονσόλα του GameCube, το RESIDENT EVIL#4 όχι μόνο δεν επέτρεψε σε κανέναν να το κριτικάρει αρνητικά για τις καινοτομίες και τις αλλαγές που επέφερε στο ύφος , τις κάμερες και τους χειρισμούς του franchise αλλά χάρη στα γραφικά και το gameplay άνοιξε μια νέα συναρπαστική εποχή για τα Third-Person Shooters !

Σπουδαία και αγαπημένα παιχνίδια που βγήκαν μετέπειτα χρωστάνε τα πάντα στους πειραματισμούς, τις καινοτομίες και την τόλμη που επέδειξαν τα λαϊκά μαστόρια της CAPCOM εδώ. Η κάμερα πάνω από τον ώμο, το σύστημα στόχευσης αλλά και το στήσιμο της δράσης και της ατμόσφαιρας που συναντάται εδώ επέδρασε καθοριστικά ώστε στο μέλλον να παίξουμε σπουδαία video games όπως είναι τα ARKHAM ASYLUM, DEAD SPACE, BIOSHOCK, GOD OF WAR και το προσωπικά αγαπημένο μου THE LAST OF US.

Βλέποντας το πόσο καλά ‘ στέκεται‘ μέχρι και σήμερα το τέταρτο RESIDENT EVIL πραγματικά δεν βλέπω κανέναν λόγο η Capcom να το περάσει και αυτό μέσα από μια διαδικασία ‘ αναθεώρησης‘. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πριν λίγο καιρό το παιχνίδι κυκλοφόρησε σε μια (υποτίθεται…) ‘ βελτιωμένη‘ κόπια για λογαριασμό του Playstation 4 αλλά και αν κρίνουμε με βάση το πόσο απογοητευτικό βγήκε το remake του RESIDENT EVIL #3...

Αντί να ‘ βολευτεί‘ η εταιρεία, σαν ένα Hollywood του gaming, στις νοσταλγικές ‘ αναβιώσεις και αναθεωρήσεις’ θα ήταν προτιμότερο να αφήσει, προσωρινά, το ένδοξο παρελθόν και να κοιτάξει στην καινοτόμα first-person και καθαρά Survival / Horror πορεία που χάραξε το έβδομο κεφάλαιο της σειράς.

Και αφού γίνει αυτό και περάσει ο καιρός τότε μπορούμε να ξαναπιάσουμε και το ένδοξο RESIDENT EVIL #4…

Λίγο πριν μας βγει το ‘ GAME OVER ‘ να αναφέρω ότι πάντοτε το έβρισκα τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ενώ το RESIDENT EVIL #4 χάρη στις καινοτομίες στο gameplay , το Action ύφος και την ατμόσφαιρα ‘ τρόμου και επιβίωσης’ του ενώ επέδρασε απολύτως θετικά στην υπόλοιπη βιομηχανία του gaming κατέληξε τελικά με την αδιανόητη επιτυχία του να ζημιώσει για χρόνια ολόκληρα το ίδιο του το franchise !

Η Capcom γλυκάθηκε τόσο από τους επαίνους και τις πωλήσεις με αποτέλεσμα να ‘ θολώσει‘ από την απληστία και να πιστέψει λανθασμένα ότι τελικά εκείνο που επιζητούσαν η νέα γενιά των gamers, αλλά και οι παλιοί οπαδοί είναι να διαστρεβλωθεί το RESIDENT EVIL σε κάτι που θα θυμίζει Χολυγουντιανή / μπλοκμπαστερική / ταινία / εξτραβαγκάντζα σκηνοθετημένη από τον Michael Bay.

Όμως τα δυο επόμενα , και ‘ πονεμένα ‘, κεφάλαια του RESIDENT EVIL θα τολμήσουμε να τα ανοίξουμε ανατινάξουμε κάποια άλλη φορά…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: