Design a site like this with WordPress.com
Get started

FALLOUT ‘New Vegas’ : Παίζοντας με την τύχη σου στην Wasteland…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

War. War never changes.

Από το 1997 μέχρι και σήμερα η σειρά παιχνιδιών FALLOUT μας έχει χαρίσει τόσες περιπέτειες και συγκινήσεις που το παραπάνω απόφθεγμα έχει πλέον αποτυπωθεί ανεξίτηλο στην συνείδηση μας.

Το Video Game αυτό μας έχει ταξιδέψει στα πιο τρομαχτικά αλλά και συναρπαστικά σενάρια που περιστρέφονται γύρω από την επικείμενη, και μάλλον αναπόφευκτη , παρακμή του ανθρώπινου είδους. Όλα τα κεφάλαια του FALLOUT φαντάζουν ως μια αχανής έρημος γεμάτη ραδιενέργεια , εξαθλίωση και απόγνωση. Ένας άγριος τόπος γεμάτος φρικτούς κινδύνους, ιντριγκαδόρικα μυστήρια, ‘εκκεντρικούς‘ κατοίκους , αξέχαστες περιπέτειες και που σε ελάχιστα σημεία του ίσως να πέσεις επάνω και σε έναν απρόσμενο αλλά και πολύτιμο ρομαντισμό.

Post Apocalyptic‘ ή ‘Retro-Futuristic‘ , όπως και να χαρακτηρίσεις αυτό το game στο τέλος μονάχα σε μια λέξη μπορείς να καταλήξεις :

Δυστοπία.

Και όμως όσο και αν εκτιμώ και αγαπώ αυτό το παιχνίδι να που είμαι αναγκασμένος να διαφωνήσω με το μότο του…

Ο πόλεμος αλλάζει.

Αλλάζουν οι άνθρωποι και οι παρατάξεις που συμμετέχουν σε έναν πόλεμο. Αλλάζουν οι εποχές και οι τρόποι όπου και πως διεξάγεται ένας πόλεμος. Αλλά κυρίως αλλάζουν οι συνέπειες του και το πως μετέπειτα εμείς κινούμαστε ανάμεσα στα ερείπια που παραδοσιακά αφήνει πίσω του.

Στο FALLOUT : New Vegas, του 2010, οι Obisidian Entertainment και Bethesda Softworks φρόντισαν να μας ‘θάψουν ζωντανούς‘ μέσα σε μια δυστοπία ώστε να αντικρίσουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες ενός ακόμη πολέμου αλλά και την εξέλιξη του. Γιατί τελικά είναι η ανθρώπινη φύση εκείνη που δεν αλλάζει ποτέ.

Εδώ μας δόθηκε η ευκαιρία να περιπλανηθούμε σε μια από τις πιο εφιαλτικές αλλά και επίκες δυστοπίες που μπορεί να πλάσει (ή να ‘προβλέψει) ένας ανθρώπινος νους και μέσα σε όλο το χάος , τα ερείπια και την τρέλα να κάνουμε τις επιλογές που όχι μόνο θα διαμορφώσουν το ‘αύριο‘ του ανθρώπινου (και όχι μόνο …) είδους αλλά και που θα καθορίσουν το τι σόι άνθρωποι είμαστε και εμείς οι ίδιοι…

Το New Vegas υποτίθεται ότι λειτουργεί σαν ένα ‘spin-off‘ του FALLOUT #3.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κεφάλαια του franchise , που οι χαρακτήρες τους ήταν επιζήσαντες του πυρηνικού ολέθρου που αφάνισε τα πάντα και καλούνταν να αφήσουν πίσω τους την ασφάλεια των καταφυγίων τους και να περιπλανηθούν σε μια ραδιενεργή Wasteland, εδώ αυτό το μοτίβο αλλάζει λιγάκι.

Σε αυτό το game αναλαμβάνεις τον ρόλο ενός κούριερ που μια μέρα καταλήγει σε ένα χαντάκι έχοντας και μια σφαίρα σφηνωμένη στο κρανίο του. Τελικά την γλιτώνεις όμως όταν ξυπνάς διαπιστώνεις ότι πάσχεις από αμνησία. Αφού ένας καλός Σαμαρείτης σε περιθάλψει στην συνέχεια καλείσαι να ξαναβγείς στην αφιλόξενη και γεμάτη , κάθε λογής , κινδύνους Wasteland ώστε να ανακαλύψεις δυο πράγματα :

Ποίο Κάθαρμα σε πυροβόλησε στο κεφάλι και γιατί αλλά και το ποίος πραγματικά είσαι…

Το πως θα τα επιτύχεις αυτά εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Όπως και να χει σύντομα θα διαπιστώσεις ότι όποιον δρόμο και αν διαλέξεις εκείνος , είτε αργά είτε γρήγορα , θα σε οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο μέρος :

Το ‘New Vegas‘ , την (ίσως) τελευταία οργανωμένη και ‘πολιτισμένη’ πόλη που έχει απομείνει στην περιοχή Νέα Καλιφόρνια.

Το New Vegas είναι ένα Role Playing Video Game με κάμερες Third αλλά και First Person Shooter και με RPG στοιχεία.

Εξαρχής το game αυτό σου παρέχει μια (σχεδόν) απόλυτη ελευθερία γύρω από το πως θα κινηθείς στον τεράστιο και ανοιχτό κόσμο του, στο πως θα εξελίξεις τον χαρακτήρα σου αλλά και στο πως θα αντιμετωπίσεις τους ανθρώπους , τα πλάσματα και τις καταστάσεις που θα βρεθούν μπροστά σου.

Αναζήτηση , ανακάλυψη και επιλογές.

Το New Vegas σου παρέχει απλόχερα και τα τρία. Από την αρχή σου δίνει την δυνατότητα να διαμορφώσεις και να εξελίξεις τον χαρακτήρα σου όπως εσύ το επιθυμείς, τόσο σε θέμα εξωτερικής εμφάνισης όσο και στα skills του. Στην συνέχεια βγαίνεις έξω από το σπίτι ‘καταφύγιο‘ σου και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με έναν αχανή κόσμο όπου με κάθε βήμα που κάνεις θα συναντάς και νέες περιπέτειες. Σύντομα μαθαίνεις ότι εργαζόσουν ως κούριερ σε μια ταχυδρομική υπηρεσία. Μια μέρα σου ανατέθηκε να μεταφέρεις ένα πλατινένιο τσιπ αλλά μια ομάδα αντρών σου επιτέθηκε.

Αρχηγός τους είναι ο ‘Benny‘ , ένα από τα πιο γνωστά Καθάρματα της πόλης του New Vegas. Θα μισήσεις θανάσιμα αυτόν τον τύπο επειδή πρώτων τον υποδύεται ένας ξεκάθαρα βαριεστημένος Matthew Perry αλλά και επειδή φορά το κοστούμι του απόλυτου Μαλάκα...

Αφού σε πυροβόλησαν , αφήνοντας σε για ‘νεκρό‘ , πήραν το φορτίο σου και την έκαναν με προορισμό το New Vegas. Τώρα πρέπει να εντοπίσεις τα ίχνη τους , να μάθεις γιατί προσπάθησαν να σε σκοτώσουν αλλά και γιατί αυτό το μικρό τσιπ φαίνεται να έχει τόσο τεράστια αξία.

Όμως ο δρόμος για το New Vegas θα αποδειχθεί εξαιρετικά ζόρικη υπόθεση μιας και το έτος 2281 η Αμερική, και συγκεκριμένα η περιοχή Νέα Καλιφόρνια που καλείσαι να εξερευνήσεις, έχει ‘εξελιχθεί‘ σε ένα χαοτικό ‘Καθαρτήριο‘ που απαρτίζεται από ύψιστα ανθρώπινα Καθάρματα , ρετρό ρομπότ αλλά και μεταλλαγμένα πλάσματα που είναι φριχτά και εξαιρετικά επικίνδυνα.

Παρά το χάος και την παρακμή ο κόσμος αυτός απαρτίζεται και από ορισμένες οργανωμένες παρατάξεις που η καθεμία έχει τα δικά της ιδιαίτερα σχέδια γύρω από το ‘μέλλον‘ της ανθρωπότητας.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε κάποιες από αυτές :

N.C.R.

Η New California Republic είναι ότι πιο κοντινό σε ομοσπονδιακή / Δημοκρατική ‘κυβέρνηση‘ θα πετύχεις σε αυτή την Wasteland. Ουσιαστικά είναι ένα μάτσο τεχνοκράτες που μέσω του στρατού πασχίζουν να επαναφέρουν την τάξη και την οργάνωση σε έναν Άγριο τόπο. Επιθυμούν διακαώς να πάρουν την εξουσία του New Vegas ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως την βάση που θα τους βοηθήσει να εξαπλωθούν στις υπόλοιπες περιοχές και να τοποθετήσουν τον Πρόεδρο τους στην ηγεσία. Γενικά έχουν ορισμένες αξιόλογες και στέρεες βάσεις για την ύπαρξη τους. Επιθυμούν να επαναφέρουν την τάξη και την ευημερία στην ανθρώπινη κοινωνία μέσω της στρατιωτικής τους δύναμης και της παλιάς καλής γραφειοκρατίας. Το θέμα είναι ότι πασχίζουν να εφαρμόσουν όλα αυτά σε έναν κόσμο που πλέον κινείται σε εντελώς αναρχικούς ρυθμούς. Επίσης αξίζει άραγε να δοκιμάσουμε τις τεχνοκρατικές πρακτικές ενός παρελθόντος που κατέληξε να οδηγήσει την ανθρωπότητα ένα βήμα κοντά στον ολοκληρωτικό αφανισμό ?

GREAT KHANS

Μια φυλή που αποτελείται από άγριους επιδρομείς που κατοικούν σε ένα φαράγγι στην μέση της ερήμου. Ουσιαστικά πρόκειται για την τελευταία οργανωμένη ‘συμμορία‘ της Wasteland και τα μέλη της ακολουθούν τους κώδικες τιμής των παλιών πολεμιστών και τις διδαχές που άφησε στην ιστορία ο Τζένγκις Χαν. Με τα χρόνια πάντως η τιμή των μελών της φυλής έχει εκφυλιστεί αισθητά και πλέον οι Great Khans επιβιώνουν πουλώντας ναρκωτικά και κάνοντας επιδρομές, κάτι που τους καθιστά στα μάτια των ισχυρών ως την ‘πλέμπα‘ της Wasteland…

FOLLOWERS OF APOCALYPSE

Ίσως η μοναδική και τελευταία ανθρωπιστική οργάνωση που συναντάται στην Νέα Καλιφόρνια. Στόχοι τους είναι να κηρύξουν τον ανθρωπισμό στους εναπομείναντες κατοίκους της Wasteland. Παράλληλα τους παρέχουν μόρφωση και ιατρική βοήθεια ενώ μελετάνε εξονυχιστικά τους τρόπους και τις συνήθειες του ‘νέου κόσμου’. Οι Followers of Apocalypse είναι γνήσιοι ιδεαλιστές, γεγονός αξιοθαύμαστο αλλά παράλληλα ο αγώνας τους ίσως και να φαντάζει ‘μάταιος κόπος‘ αν αναλογιστούμε σε τι τρομαχτικό κααι ραδιενεργό ‘μπουρδέλο‘ έχει διαστρεβλωθεί ο κόσμος μας…

KINGS

Η πόλη του New Vegas διοικείται από διάφορες εγκληματικές ‘φαμίλιες‘ όμως σίγουρα οι KINGS ξεχωρίζουν ! Οι τύποι αυτοί εμπνεύστηκαν την ονομασία αλλά και το lifestyle τους από κάτι ‘ολογράμματα‘ του Elvis Prisley που βρήκαν ‘θαμμένα‘ μέσα στα ερειπωμένα καζίνο του New Vegas ! Όπως κάθε συμμορία που σέβεται τον εαυτό της έτσι και οι KINGS έχουν θεσπίσει τους δικούς τους κώδικες τιμής όμως στην τελική είναι η απληστία ο βασικός παράγοντας που τους κινεί. Πάντως οι τύποι αυτοί είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η τεράστια κληρονομιά του ‘Βασιλιά‘ δεν θα χαθεί ποτέ της από την Αμερικάνικη κοινωνία !

BROTHERHOOD OF STEEL

Η πιο μυστήρια οργάνωση που θα συναντήσεις σε ολόκληρη την Νέα Καλιφόρνια. Μια αδελφότητα που απαρτίζεται από ‘φουτουριστικούς Ιππότες‘ που ξεχωρίζουν κυρίως χάρη στις ‘Powerπανοπλίες που φορούν τα μέλη της. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν ότι προηγμένη τεχνολογία έχει απομείνει στην Wastlend για λογαριασμό τους, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι μόνο η αδελφότητα τους μπορεί να την αξιοποιήσει για ‘ανώτερους‘ σκοπούς και πως οι υπόλοιποι θα την χρησιμοποιήσουν για περαιτέρω καταστροφή…Μυστήριοι, ελιτιστές αλλά και κάπως ρομαντικοί οι ‘Ιππότες‘ της αδελφότητας θα σε ξενίσουν , θα σε τσαντίσουν αλλά μπορεί και να κερδίσουν τον θαυμασμό σου με τις ιδεολογίες και τις πρακτικές τους. Πάντως τα τελευταία χρόνια οι ιδεολογίες της αδελφότητας έχουν κλονιστεί εξαιτίας των ισχυρών διαφωνιών που συναντώνται ανάμεσα στα ηγετικά τους μέλη…

YES MAN

Ένα ρομπότ / μούλος που αποτελεί από μόνο του μια ‘παράταξη‘. Στόχος του YES MAN είναι να εξασφαλίσει στον ‘συνεργάτη‘ του την κυριαρχία επάνω στο New Vegas. Βέβαια το ρομπότ δεν φαίνεται να τραβάει κάποιο ιδιαίτερο ζόρι στο να αλλάζει ‘συνεργάτες‘ με χαρακτηριστική άνεση. Μάλιστα ο κατασκευαστής του τυγχάνει να είναι ο ίδιος τύπος που σε πυροβόλησε στο κεφάλι στην αρχή της ιστορίας…

ROBERT HOUSE

Ο επίσημος ηγέτης του New Vegas. Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα και σχετίζεται τόσο με το πλατινένιο τσιπ όσο και με τον ‘θάνατο‘ σου. Ο Robert House είναι ένας απόλυτος τεχνοκράτης που τις ικανότητες του θα τις ζήλευε μέχρι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φαντάσου έναν φουτουριστικό Χάουαρντ Χιούζ που εξασφάλισε την ‘αθανασία‘ μεταφέροντας την συνείδηση του από το θνητό του σώμα μέσα σε έναν υπολογιστή ! Ο House είναι ένας ψυχρός ορθολογιστής . Όσο ήταν θνητός μπόρεσε να προβλέψει τον ερχομό της Πυρηνικής Καταστροφής και επιστρατεύοντας τους αμέτρητους πόρους και τις επιστημονικές του γνώσεις έσωσε το Λας Βέγκας από τον όλεθρο. Στην συνέχεια, ως ‘κομπιούτερ‘ πλέον, εγκαθίδρυσε το New Vegas, την μοναδική πολιτισμένη και οργανωμένη πόλη της Νέας Καλιφόρνια. Στόχος του είναι να ανακτήσει το πλατινένιο τσιπ, που ο ίδιος κατασκεύασε, και να χρησιμοποιήσει την ‘δύναμη‘ του ώστε να εξελίξει την στρατιά από ρομπότ που έχει στην διάθεση του. Με τον στρατό αυτό θα εδραιώσει την κυριαρχία του στο New Vegas αλλά και θα την επεκτείνει και στην υπόλοιπη Wasteland. Για να τα καταφέρει αυτά έχει ανάγκη από ανθρώπους ‘συνεργάτες‘ , που βασικά τους αντιμετωπίζει σαν υπαλλήλους του. Πάντως δεν δείχνει να έχει ηθικούς ενδοιασμούς όταν καλείται να αποφασίσει την μοίρα των εκάστοτε ‘συνεργατών‘ του…

CAESAR’S LEGION

Η πιο τρομαχτική , βίαιη και αμείλικτη παράταξη που θα συναντήσεις μέσα στην Wasteland. Μια ιμπεριαλιστική οργάνωση που διοικείται από έναν άντρα , με σκιερό παρελθόν, που βαφτίζει τον εαυτό του ‘Καίσαρα‘. Στόχος του είναι να εγκαθιδρύσει ένα απολυταρχικό καθεστώς στην Νέα Καλιφόρνια, μέσα από πράξεις εκφοβισμού και απαράμιλλης βίας. Οι τύποι αυτοί δεν θα διστάσουν να σκλαβώσουν , σκοτώσουν ή να σταυρώσουν όλους εκείνους που κρίνουν ως ‘απειλή‘ ή σαν ‘παρείσακτους‘. Ο ‘Καίσαρας‘ εφαρμόζει στην οργάνωση του ήθη, στρατηγικές και πρακτικές που πηγάζουν κατευθείαν μέσα από τα ιστορικά κείμενα που περιγράφουν την ιστορία της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Παρόλα αυτά αποφεύγει πεισματικά να επαναφέρει την κουλτούρα ή τους κοινωνικούς και πολιτικούς της θεσμούς. Η πρώτη εντύπωση που μας δίνει είναι εκείνη ενός ακόμη ημίτρελου και αμείλικτου δικτάτορα. Αλλά ψάχνοντας λιγάκι παραπάνω το παρελθόν του ίσως και να βρεις κάποιους παράγοντες ‘εξιλέωσης‘.

Πάντως το να εξιλεωθεί όντως στα μάτια σου φαντάζει κομματάκι απίθανο από την πρώτη στιγμή που αντικρίζεις την ‘πολιτική‘ του…

Αυτές είναι οι βασικές παρατάξεις που θα συναντήσεις στον κόσμο του New Vegas. Υπάρχουν φυσικά και αρκετές άλλες αλλά και διάφορα παρακλάδια τους όμως οι βασικοί ‘παίκτες‘ είναι οι παραπάνω. Από την πλευρά σου καλείσαι να αποφασίσεις αν θα συνάψεις συμμαχίες και συνεργασίες μαζί τους ή αν θα τους κηρύξεις τον πόλεμο ή απλά θα τις αποφύγεις με κάθε κόστος. Μπορείς πάντοτε και να ενταχθείς σε κάποια από αυτές , αν νιώθεις ότι οι ιδεολογίες τους σε εκφράζουν (ή έστω η έλλειψη τους…) ή αν απλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα σου.

Το σπουδαίο της υπόθεσης είναι ότι το παιχνίδι σου επιτρέπει να κινηθείς όπως εσύ γουστάρεις γύρω από αυτές τις παρατάξεις. Οι επιλογές που θα κάνεις θα έχουν επιπτώσεις τόσο επάνω στην έκβαση της ιστορίας όσο και στην εξέλιξη του χαρακτήρα σου. Επίσης εδώ κανένας από τους χαρακτήρες που θα συναντήσεις δεν είναι ‘αθάνατος‘. Αν το επιθυμείς μπορείς να σκοτώσεις όποιον υποψήφιο ‘ηγέτη‘ γουστάρεις κάτι που θα επιφέρει αλλαγές στην έκβαση της ιστορίας αλλά και στο πως σε αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Wasteland !

Αλλά επιτρέψτε μου να επιστρέψω σε αυτό το κομμάτι προς το φινάλε του αφιερώματος μας , αφού κάπου εδώ θα κάνουμε μια μελέτη στο Gameplay και το τεχνικό κομμάτι του New Vegas…

Τεχνικά και σχεδιαστικά το New Vegas έχει τα ελαττώματα του.

Τα γραφικά παρουσιάζουν αρκετά ψεγάδια. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι κάπως ‘ξύλινα‘ ενώ και οι τοποθεσίες του παιχνιδιού δεν διακρίνονται από πολλές λεπτομέρειες ή φαντασία με αποτέλεσμα να σου δίνεται μια αίσθηση επανάληψης. Μάλιστα τα διάφορα Vaults που επισκέπτεσαι μοιάζουν να είναι πανομοιότυπα ενώ οι δαιδαλώδεις διάδρομοι τους θα σου σπάσουν τα αρχίδια ενώ θα κάνεις συνεχώς πέρα-δώθε. Το παιχνίδι σου δίνει και έναν χάρτη όμως ειλικρινά αν αποπειραθείς να τον χρησιμοποιήσεις παίζει και να χαθείς πιο εύκολα…

Πάντως παρά τα θεματάκια στον σχεδιασμό του το game σε ταξιδεύει σε τοποθεσίες που φαντάζουν άγριες αλλά παράλληλα και απίστευτα όμορφες. Οι διάφοροι χαρακτήρες που συναντάς ακροβατούν ανάμεσα στην εκκεντρικότητα και την καθαρή παράνοια. Περιπλανώμενοι καουμπόηδες / μουσικοί , μονίμως μαστουρωμένοι επιδρομείς, άγρια και ραδιενεργά Ghouls / σκορπιοί / μυρμήγκια , ελαττωματικά ρομπότ , τυχοδιώκτες σαν και του λόγου σου , μέλη των παρατάξεων που αναφέραμε πιο πάνω και φυσικά το σήμα κατατεθέν τέρας του σύμπαντος του FALLOUT :

Το τρομερό και αμείλικτο Deathclaw…

Τα Deathclaws είναι τα πιο ισχυρά αρπακτικά της Wasteland. Ικανοί και ανελέητοι Κυνηγοί της ερήμου που διακρίνονται από τεράστια δύναμη και αντοχή. Αν κάνεις το μοιραίο λάθος να τα βάλεις μαζί σου στις αρχές του παιχνιδιού, όπου το Level σου είναι ακόμη χαμηλό, απλά υπογράφεις την καταδίκη σου.

Πάντως μέσα σε αυτόν τον κόσμο δεν θέλουν όλοι και τα πάντα να σε εκμεταλλευτούν ή να σε σκοτώσουν…

Μπορείς άνετα να τα σκοτώνεις ή να τα εκμεταλεύεσαι εσύ !

Τα side – missions του παιχνιδιού είναι αμέτρητα και θα σου προσφέρουν ανεπανάληπτες και θεοπάλαβες εμπειρίες. Για παράδειγμα σε μια από τις αποστολές ένα μπουρδελοξενοδοχείο του New Vegas σου προσφέρει αμοιβή για κάθε ‘διασκεδαστή πελατών‘ που θα μπορέσεις να τους εξασφαλίσεις. Ο ιδιοκτήτης σου δίνει μια λίστα με τους κατάλληλους υποψήφιους και όταν τους βρεις , αν κατορθώσεις να τους πείσεις να δουλέψουν για το ξενοδοχείο, σου δίνεται και η δυνατότητα να ‘δοκιμάσεις την πραμάτεια’ !

Ένας από τους υποψήφιους είναι ένα …σεξομπότ μοντέλο γνωστό με την ονομασία F.I.S.T.O. ….

Το αν θα …δοκιμάσει κανείς τις υπηρεσίες του F.I.S.T.O. ή όχι είναι μια μικρή αλλά και ενδεικτική λεπτομέρεια γύρω από το πως σε κάνει να νιώθεις αυτό το παιχνίδι με τις ελευθερίες που σου παρέχει. Είτε επιλέξεις κάτι ενώ βρίσκεσαι ‘μέσα στον ρόλο‘ είτε κάνεις τις επιλογές σου με βάση την προσωπικότητα σου στο τέλος θα κάτσεις και θα αναρωτηθείς μερικά πραγματάκια γύρω από τον εαυτό σου !

Μπορεί μια εμπειρία όπως η συνάντηση σου με τον F.I.S.T.O. να είναι κάτι που πρέπει να το κρατήσεις οπωσδήποτε αποκλειστικά για τον εαυτό σου και πάλι το παιχνίδι σου δίνει την δυνατότητα να βρεις και να στρατολογήσεις μια σειρά από , εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, συντρόφους.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά :

Arcade Israel Gannon

Μέλος των Followers of Apocalypse. Έχει την δυνατότητα να σου προσφέρει διάφορα γιατρικά και ιατρικές υπηρεσίες όμως να πω την αμαρτία μου ποτέ δεν μπήκα στην διαδικασία να τον πάρω για companion , κυρίως επειδή φαίνεται ένας…ξιπασμένος Μαλάκας

Craig Boone

Πρώην μέλος του N.C.R. που μάλιστα έχει την φήμη του καλύτερου ελεύθερου σκοπευτή της παράταξης. Πλέον τα έχει παρατήσει και εργάζεται ως ‘τουφέκι επί πληρωμή‘ για λογαριασμό μιας μικρής κοινότητας. Στο παρελθόν ήταν παντρεμένος αλλά η γυναίκα του κατέληξε σκλάβα της Legion. Ο Boone ταξίδεψε στην άκρη της Wasteland για να την βρει μόλις όμως συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να την σώσει αποφάσισε να την ‘λυτρώσει‘ με ένα Headshot… Ένας αρκετά χρήσιμος σύντροφος στην μάχη αλλά επίσης και αρκετά ‘κουμπωμένος‘ σαν χαρακτήρας με αποτέλεσμα προσωπικά να μου δημιουργεί μια σχετική αμηχανία κάθε φορά που κάνουμε μια κοινή εξόρμηση στην Wasteland.

Lily Bowen

Μια γιαγιά που πριν από χρόνια μεταλλάχθηκε σε ένα πλάσμα που είναι γνωστό ως Nightkin. Πάσχει από σχιζοφρένεια , έχει αναπτύξει ένα εθισμό στα Stealth Boys (περιοδικά που σου δίνουν την ικανότητα να γίνεσαι προσωρινά αόρατος) και νομίζει ότι είσαι ο ‘εγγονός‘ της … Πραγματικά είναι τεράστια και περίπλοκη η ιστορία της !

Cass

Η Καλάμιτι Τζέιν της Wasteland ! Την πετυχαίνεις στην μέση του πουθενά να πνίγει με ουίσκι τον πόνο της επειδή έχασε το καραβάνι της από μια ομάδα επιδρομέων . Αργότερα έχεις την δυνατότητα είτε να την βοηθήσεις είτε να την προδώσεις. Αλλά γιατί να κάνεις το δεύτερο όταν έχεις στο πλευρό σου ένα cowgirl που χειρίζεται με μαεστρία την καραμπίνα , φλερτάρει άγρια μαζί σου ΚΑΙ σου φτιάχνει ‘moonshine‘ ουίσκι ?!

Veronica Santangelo

Την γνωρίζεις αρχικά σαν μια περίεργη ‘ζητιάνα‘ αλλά αν την πάρεις για companion στην πορεία θα ανακαλύψεις ότι πίσω από το γλυκό πρόσωπο και την ρόμπα κρύβει αρκετές εκπλήξεις ! Συμμαχεί μαζί σου επειδή θέλει να εξερευνήσει και να μελετήσει την Wasteland και όνειρο ζωής της είναι κάποτε να βρει ένα …φόρεμα ώστε να το φορέσει για πρώτη φορά ! Παρά το αθώο παρουσιαστικό την ώρα της μάχης θα αποτελέσει ένα πανίσχυρο ατού.

Raul Alfonso Tejada

Ένα γερασμένο Ghoul (άνθρωπος που παραμορφώνεται φρικτά από την έκθεση στην ραδιενέργεια…) που κάποτε εργάζονταν ως μηχανικός αλλά κατέληξε να πέσει όμηρος κάτι τρελαμένων μεταλλαγμένων ! Αν τον σώσεις και τον πάρεις μαζί θα σου προσφέρει διάφορες διευκολύνσεις στο crafting αντικειμένων και όπλων. Ο Raul είναι επίσης ένας εξπέρ του σαρκασμού και λειτουργεί ως βαριά βιομηχανία ατάκας. Α και την φωνή του την κάνει ο Danny Trejo ! Άνετα ο αγαπημένος μου companion έστω και αν κατά καιρούς σου δηλώνει με ύφος ότι τα γόνατα του δεν αντέχουν τις μάχες και το κουβάλημα ‘της σαβούρας σου’ !

Πέραν των θνητών companions το game σου παρέχει και δυο ρομποτικούς που σύντομα όμως θα τους αγαπήσεις περισσότερο και από τους ανθρώπους !

ED-E

Ένα ιπτάμενο ‘eyebot‘ που μπορεί να μοιάζει χαριτωμένο όμως την ώρα της μάχης αποτελεί τον ορισμό του ‘θάνατος από ψηλά !’ , ειδικά ύστερα από τα Upgrades που θα του κάνεις !

Dog 

Ο ‘Σκύλος‘ είναι ένας …σκύλος , μισός ρομποτικός και μισός οργανικός, που αρχικά ανήκει στον ηγέτη των Kings. Όταν όμως ο νέος ‘Βασιλιάς‘ σου αναθέτει να βρεις μια θεραπεία για τον ‘Σκύλο‘ , καθώς ο θνητός εγκέφαλος του αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα, θα έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις τον καλύτερο Cyborg σκύλο της Wasteland !

Οι διάφοροι companions δεν εμπλουτίζουν μονάχα σεναριακά, ο καθένας με τον ιδιαίτερο τρόπο του, την ιστορία του παιχνιδιού αλλά σε βοηθούν στις μάχες, κουβαλάνε αντικείμενα που συλλέγεις ενώ σου παρέχουν και διάφορα Perks , δηλαδή ικανότητες που βελτιώνουν τον χαρακτήρα σου σε διάφορους τομείς. Πάντως και εδώ το παιχνίδι αντιμετωπίζει κάποια σοβαρά προβλήματα καθώς πολλές φορές οι companions σου κυριολεκτικά ‘χάνονται‘ από το πλευρό σου και θα σου βγει η ψυχή ώστε να τους εντοπίσεις. Άλλες φορές …χάνουν αντικείμενα που τους φορτώνεις (αναπόφευκτο το φόρτωμα μιας και το game σου βάζει ένα όριο στο πόσα κιλά όπλα, πανοπλίες και σαβούρα μπορείς να κουβαλάς , ανάλογα το επίπεδο και την πανοπλία που φοράς πάντα.) , οπότε καλό θα ήταν να μην τους εμπιστευτείς τα καλά σου όπλα και τα πολύτιμα υπάρχοντα που αποκόμισες μέσα από το ατελείωτο πλιάτσικο . Ενώ και στις μάχες έχουν το κακό συνήθειο είτε να χώνονται εκεί που δεν πρέπει είτε να απουσιάζουν όταν πραγματικά τους έχεις ανάγκη…

Φυσικά το αν θα έχεις έναν ή και δυο companions στο πλευρό σου είναι καθαρά δική σου επιλογή !

Τα Perks ξεκλειδώνονται ενώ ανεβάζεις σταδιακά το Level σου (από τα Experience Points που μαζεύεις από τις μάχες και τα κατορθώματα σου στην διάρκεια του παιχνιδιού) και είναι πραγματικά πολλά ! Το καθένα έχει και διαφορετική επίδραση. Άλλα αυξάνουν θεαματικά τα Skills σου στις μάχες , το πιστολίδι και τις εκρήξεις, άλλα σε κάνουν έναν ‘νίντζα‘ της Wasteland ενώ αρκετά στοχεύουν στο μυαλό σου καθώς αυξάνουν την νοημοσύνη σου και τις γνώσεις σου επάνω στην χημεία , την επιστήμη , το χάκινγκ – φάκινγκ , την κατασκευή όπλων και αντικειμένων αλλά και στην παραβίαση χρηματοκιβωτίων. Διάολε υπάρχει μέχρι και Perk που σου δίνει την δυνατότητα να …κανιβαλίζεις τα πτώματα των εχθρών (ή και των ‘φίλων’ σου…) ώστε να τραφείς και να πάρεις ενέργεια ! Βέβαια αν προβείς σε τέτοιες επιλογές θα σου βγει σύντομα η ρετσινιά και κάθε φορά ο αθώος κοσμάκης δίπλα σου θα το βάζει στα πόδια ή θα έρχονται από παντού να σε κάνουν κόσκινο !

Το New Vegas θα σε αναγκάσει να πονοκεφαλιάζεις ευχάριστα κάθε φορά που θα μοιράζεις τα Experience Points επάνω στα Skills σου αλλά και όταν έρχεται η στιγμή να διαλέξεις καινούργιο Perk. Ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνεις αλλάζουν τόσο η δύναμη όσο και οι ικανότητες του χαρακτήρα σου και κατά συνέπεια ο τρόπος που παίζεις το παιχνίδι. Μπορείς να γίνεις μια ωμή δύναμη που θα τσακίζει τους εχθρούς της με αλυσοπρίονα ή ακόμη και με τις γροθιές της. Μπορείς να γίνεις ένας θρυλικός Gunslinger. Μπορείς να γίνεις ένας αόρατος Κυνηγός της Wasteland αντάξιος ενός Predator. Η φυσικά μπορείς πάντα να εξελιχθείς σε …

Έναν απόλυτο σπασίκλα ,τεράστιο μούλο και έμπειρο γύπα !

Επενδύοντας πόντους σε ικανότητες όπως το ‘Speech‘ θα έχεις την δυνατότητα να λύνεις πολλά από τα προβλήματα σου μέσω της πάρλας, της πειθούς και των ψεμάτων και έτσι θα γλιτώνεις τις μάχες και τους καυγάδες.

Η γνώση ανέκαθεν αποτελούσε χρήσιμη επένδυση και έτσι θα ήταν καλή ιδέα να ποντάρεις σε ότι έχει να κάνει με την ευφυΐα και τις αντιληπτικές ικανότητες του χαρακτήρα σου. Από την άλλη αν αμελήσεις να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο κομμάτι τα αποτελέσματα θα είναι από ξεκαρδιστικά μέχρι και τραγικά μιας και ο χαρακτήρας σου με το ζόρι θα γρυλίζει μερικές κουβέντες και θα δυσκολεύεται να κατανοήσει τι του λένε οι γύρω του !

Ναι το New Vegas σου δίνει και την δυνατότητα να κυκλοφορείς σαν ένας δυστοπικός ‘βάρβαρος‘ άμα έτσι το προτιμάς ! Αργότερα θα βρεις πάντως μέχρι και Cyberpunk εμφυτεύματα που θα αυξάνουν την δύναμη και την νοημοσύνη σου αλλά και διάφορα ‘περιοδικά‘ και χημικές ουσίες που ασκούν παρόμοια επίδραση.

Οι διάλογοι του παιχνιδιού είναι αμέτρητοι και σου δίνουν την δύναμη να επιλέγεις τις απαντήσεις σου , κάτι που θα καθορίσει σε τεράστιο βαθμό την εξέλιξη του παιχνιδιού. Επίσης είναι γραμμένοι με πολύ φαντασία με αποτέλεσμα να μην σε κουράζουν καθώς σου αποκαλύπτουν διάφορα χρήσιμα, αλλά και άχρηστα και παλαβά στοιχεία για αυτό το σύμπαν και τους κατοίκους του.

Στο New Vegas μια ‘λάθος‘ ή μια ‘σωστή‘ απάντηση δεν αποκλείεται να καθορίσουν την μοίρα μέσα σου σε αυτόν τον κόσμο !

Πέραν των Perks και των επιλογών εδώ θα κληθείς να μαζέψεις ΑΜΕΤΡΗΤΑ αντικείμενα. Όπλα , πανοπλίες, γιατρικά , ναρκωτικά , φαγητά και ποτά ,εργαλεία, ανταλλακτικά αλλά και τόνους από ΑΧΡΗΣΤΗ σαβούρα που σύντομα δεν θα ξέρεις που να την βάλεις ! Κάποια μπορείς να τα πουλήσεις και άλλα να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου.

Το game σου παρέχει μια πραγματικά τεράστια και υπέροχη ποικιλία σε όπλα. Περίστροφα, καραμπίνες , τουφέκια, Laser και Plasma Riffles, χειροβομβίδες και Mini-Guns είναι τα πιο συμβατικά εργαλεία θανάτου και καταστροφής που μπορείς να αποκτήσεις . Στον αντίποδα υπάρχουν και τα πιο ‘σπέσιαλ‘ όπως για παράδειγμα ένα περίστροφο ‘ρέπλικα ‘ εκείνου που είδαμε στο Blade Runner του Ridley Scott , Mini-Nukes που κάνουν ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομα τους μέχρι και ένα πειραματικό ‘Tesla Weapon ‘που λειτουργεί με ηλεκτρισμό ! Για κάθε όπλο θα έχεις και μια διαφορετική ποικιλία πυρομαχικών κάτι που σε αναγκάζει να καταστρώνεις στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να τρυπήσεις τις πανοπλίες ή τα ραδιενεργά πετσιά των διάφορων εχθρών σου.

Η μόνη μαλακία με τα όπλα είναι ότι έχουν έναν ‘μετρητή φθοράς‘ που πραγματικά εξαντλείται αφύσικα γρήγορα…

Φυσικά αν νιώθεις σκληρός Καργιόλης μπορείς πάντοτε να επενδύσεις στα melee Skills και Weapons αποκτώντας μπαλτάδες, λόγχες, γάντια …του μποξ , πατροπαράδοτα ρόπαλα του μπέιζμπολ και διάφορα Power Fists !

Ταυτόχρονα θα συλλέγεις αμέτρητα ρούχα και πανοπλίες που αυξάνουν τις αντοχές σου, την δύναμη ή την υγεία σου, την αντίληψη σου ή ακόμη και την γενική εικόνα που έχουν οι υπόλοιποι χαρακτήρες για σένα. Υπάρχει ένας μετρητής ‘φήμης‘ που καθορίζεται ανάλογα με τις πράξεις και τις επιλογές σου στο παιχνίδι. Και ανάλογα με το αν έχεις την φήμη ενός ανιδιοτελή ήρωα ή ενός απόλυτου Μπάσταρδου της Wasteland οι χαρακτήρες του game θα σε αντιμετωπίζουν με τον ανάλογο τρόπο.

Φυσικά η πιο γνωστή και πολυπόθητη πανοπλία του παιχνιδιού είναι η θρυλική Power Armor , που εδώ θα την πετύχεις σε διάφορες εκδοχές.

Τα Power Armors αυξάνουν κατακόρυφα και θεαματικά υγεία , δύναμη και αντοχή. Σου επιτρέπουν να κουβαλάς τεράστια βάρη. Επίσης σου δίνουν την δυνατότητα να σφαγιάζεις ανέμελος ολόκληρες ορδές από εχθρούς ή να τα βάλεις man to monster με μερικά Deathclaws !

Οι πανοπλίες αυτές θα κάνουν την επιβίωση σου στην Wasteland μια σαφώς πιο εύκολη υπόθεση όμως θα πρέπει πρώτα να βρεις κάποιον που θα σου μάθει πως να τις χρησιμοποιείς . Δεδομένου ότι αυτή την γνώση την κατέχουν κυρίως οι μυστικοπαθείς Brotherhood of Steel θα χρειαστεί να περάσει λίγος καιρός μέχρι να μπεις στην πρώτη σου Ultimate Badass πανοπλία.

Το New Vegas έχει και ένα crafting system ώστε να φτιάχνεις διάφορα είδη πυρομαχικών , γιατρικά και ‘σπέσιαλ‘ ναρκωτικά αλλά προσωπικά δεν το ζόρισα ποτέ μου μιας και τα περισσότερα τα βρίσκεις και έτσι .

Στο κομμάτι του Gameplay το New Vegas σου δίνει την επιλογή να επιλέξεις ανάμεσα σε κάμερα πρώτου ή τρίτου προσώπου αλλά και αν θα μάχεσαι σε φάση καθαρό Shooter ή να καταφύγεις στο σύστημα V.A.T.S. που προσδίδει RPG χαρακτηριστικά στις μάχες σου.

Οι μάχες του παιχνιδιού δεν είναι και τόσο καλά δουλεμένες καθώς τα γραφικά και η A.I. των εχθρών κυμαίνονται σε απογοητευτικά επίπεδα αλλά τουλάχιστον σε αποζημιώνει η τεράστια επιλογή σε όπλα ενώ είναι και απολαυστικά αιματηρές.

Μιας και πιάσαμε τα γραφικά το New Vegas έχει μείνει στην gaming ιστορία για την εξαιρετικά προβληματική μηχανή γραφικών του .

Τα Pixels , τα Bugs και τα glitches κάνουν την εμφάνιση τους με απαράδεκτη συχνότητα .

Πολλές φορές τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ξεκαρδιστικά…

Άλλες φορές όμως μπορούν να αποβούν ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ.

Σε αρκετές περιπτώσεις θα ‘κολλήσεις‘ μέσα στο παιχνίδι και αν δεν έχεις κάνει save προηγουμένως τότε ετοιμάσου να εισέλθεις σε έναν κόσμο πόνου

Σε αυτό το game οφείλεις να κάνεις τακτικά Save επειδή αργά ή γρήγορα όλο και κάποιο glitch θα σε αναγκάσει να κάνεις restart και το τελευταίο πράγμα που θες να πάθεις είναι να καταλήξεις να χάσεις το Mini-Nuke ή το Power Armor που ανακάλυψες λίγες στιγμές πριν μέσα σε κάποια υποβρύχια σπηλιά…

Και μιας και μιλάμε για έναν ‘κόσμο πόνου’ να αναφέρουμε ότι στις αρχές του παιχνιδιού σου δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσεις το περίφημο ‘Hardcore Mode‘ .Η επιλογή αυτή υποτίθεται ότι προσθέτει περισσότερο ‘ρεαλισμό και ένταση‘ στο παιχνίδι σου. Σε ελεύθερη μετάφραση κάθε λίγο και λιγάκι θα είσαι αναγκασμένος να ψάχνεις τροφή και νερό για να μην λιμοκτονήσει ο χαρακτήρας σου , να τον βάζεις για ύπνο ώστε να μην σαλτάρει . Παράλληλα τα γιατρικά και τα Rad-Aways αργούν να ενεργήσουν ενώ πράγματα που στο νορμάλ επίπεδο δεν είχαν κάποιο βάρος τώρα αποκτούν (ακόμη και οι σφαίρες) με αποτέλεσμα να είσαι πολύ επιλεκτικός σχετικά με το τι θα κουβαλάς στις αποστολές σου.

Αν ΔΕΝ είσαι έμπειρος παίκτης του FALLOUT σου συνιστώ έντονα να αποφύγεις το Hardcore Mode για να μην τρελαθείς από τα νεύρα και την κούραση. Εκτός φυσικά αν είσαι κάνας ακραίος gamer ‘σαδιστής‘ που τα θέλει ο κώλος του…

Ως κερασάκι στην τούρτα μπορείς να ξεκλειδώσεις και το Wild Wasteland trait, μια ικανότητα που προσθέτει στο παιχνίδι νότες έξτρα παράνοιας και σουρεαλισμού καθώς θα συναντήσεις από …εξωγήινους μέχρι και γριές / λησταρχίνες που θα θέλουν να σε κοπανήσουν με πλάστες αλλά και Επικά Easter Eggs γύρω από τις …όχι τόσο ‘αγαπημένες‘ ταινίες !

Το FALLOUT ‘New Vegas’ αν το εξετάσεις ψυχρά και κλινικά είναι ένα video game με αρκετές αδυναμίες και που ορισμένες από αυτές είναι απίστευτα χτυπητές και ενοχλητικές, έως και ψυχοφθόρες.

Και να όμως που στο τέλος οι περισσότερες , αν όχι και όλες τους, ελάχιστα θα ζημιώσουν τις αμέτρητες και υπέροχες εμπειρίες που θα αποκομίσεις παίζοντας αυτό το παιχνίδι !

Εδώ οι συντελεστές όχι μόνο πλάθουν έναν ανοιχτό , τεράστιο και συναρπαστικό κόσμο , βγαλμένο μέσα από την επιστημονική φαντασία λατρεμένων ταινιών αλλά και βιβλίων, αλλά σε συστήνουν σε χαρακτήρες που είναι όντως μοναδικοί . Όλα αυτά μέσα σε μια ρετροφουτουριστικη Wasteland που μοιάζει να κινείται στους ρυθμούς κάποιου σπαγγέτι γουέστερν του Sergio Leone ή ακόμη και σε εκείνα τα ψυχεδελικά και συμβολικά του Alejandro Jodorowsky

Και ιδού ο βασικός λόγος που λατρεύω παθολογικά αυτό το παιχνίδι.

Το FALLOUT ‘New Vegas’ σου δίνει μια πραγματική ‘ελευθερία‘ καθώς περιπλανιέσαι μέσα στην αφιλόξενη δυστοπία του.

Μπορείς να παίξεις το game σαν καθαρός ήρωας ή σαν ένας πανούργος μούλος. Μπορείς πάλι να εξελιχθείς στον απόλυτο σφαγέα της Wasteland σπέρνοντας στο διάβα σου μονάχα τρόμο , θάνατο και απόγνωση. Μπορείς να επιλέξεις μια και μόνο παράταξη και να την ακολουθήσεις μέχρι το τέλος ή να ‘παίξεις‘ με όλες τους. Το αν θα μείνεις πιστός ή αν θα μαχαιρώσεις κάποιον στην πλάτη εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα τον ίδιο.

Έχω τερματίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι τέσσερις φορές. (διόλου μικρός αριθμός αν αναλογιστείς το τεράστιο μέγεθος του.) Κάθε φορά που του ρίχνω μια επανάληψη λέω μέσα μου ‘χμ ας κάνω τις εντελώς αντίθετες επιλογές από την προηγούμενη φορά. Γιατί να μην μπω στην Λεγεώνα του αμείλικτου Καίσαρα να δω τι θα γίνει ?!‘ ή ‘ αυτή τη φορά που θα μου ζητήσουν κάτι Ghouls να τα βοηθήσω να ταξιδέψουν στο διάστημα αντί να εκπληρώσω τις επιθυμίες τους ας προτιμήσω να σαμποτάρω το διαστημόπλοιο τους και να τα στείλω στον θάνατο τους !‘…

Και όμως παρά τις αμέτρητες και γεμάτες συναρπαστικές προοπτικές που μου προσφέρουν τόσο απλόχερα οι αρχιτέκτονες του New Vegas στο φινάλε καταλήγω να λειτουργώ πάντοτε σαν ένας αντιήρωας / τυχοδιώκτης που την έχει δει ο φουτουριστικός ‘Άντρας δίχως όνομα’ από τα γουέστερν των Sergio Leone και Clint Eastwood ή σαν κάνας ημίτρελος Survivalist από τις ταινίες MAD MAX με τις οποίες γαλουχήθηκα.

Σαν γνήσιος τυχοδιώκτης αρχικά πηγαίνω με τα νερά όλων των παρατάξεων ώστε να αποκτήσω φράγκα (που εδώ μεταφράζονται σε καπάκια) και φήμη αλλά στην συνέχεια ξεκινώ να κλείνω τους ‘ανοιχτούς λογαριασμούς’ που έχω με κάποιες από αυτές. Μερικές τις προδίδω επειδή βρήκα καλύτερο και πιο αξιόπιστο ‘εργοδότη‘ ενώ άλλες πάλι τις καταστρέφω γιατί οι ιδεολογίες τους πάνε κόντρα στους ‘κώδικες τιμής’ που έχω θεσπίσει για τον χαρακτήρα μου. Κώδικες και συμπεριφορές που καμιά φορά ίσως και να πηγάζουν μέσα από την δική μου ψυχοσύνθεση αλλά και τις ‘αδυναμίες‘ μου…

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα , κάθε φορά που παίζω το New Vegas πιάνω τον εαυτό μου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Robert House. Ο τύπος αυτός είναι ουσιαστικά ένα απομεινάρι ανθρώπου που ζει μέσα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Είναι ο ορισμός του ψυχρού τεχνοκράτη. Δεν τον γουστάρω ιδιαίτερα σαν προσωπικότητα όμως εκτιμώ την ειλικρίνεια και την αμεσότητα του ενώ και οι θέσεις του επάνω στο πως πρέπει να χτιστεί το αύριο του New Vegas είναι απόλυτα λογικές και σίγουρα φαντάζουν ως καλύτερο σενάριο από το να αναλάβει την εξουσία της πόλης ένας μαινόμενος ‘Καίσαρας‘ και η ‘Λεγεώνα‘ του από σαδιστικά Καθάρματα που είτε θα μας σκλαβώσουν όλους είτε θα μας σταυρώσουν και θα μας σπάσουν τα γόνατα…

Και όμως επίσης κάθε φορά που κοντεύω προς την λήξη του παιχνιδιού καταλήγω να σπάω βίαια την συμφωνία μου με τον Mr. House , όταν εκείνος μου ζητάει να ανατινάξω ολόκληρη την Brotherhood of Steel.

Ο ‘εργοδότης‘ μου δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για την αδελφότητα…

Στον αντίποδα εμένα πάντοτε η αδελφότητα, παρά όλα τα κολλήματα των μελών της, έναν ρομαντισμό μου τον έβγαζε. Και έτσι κάθε φορά αρνούμαι να συμβάλλω στην εξόντωση αυτών των ‘Ιπποτών ‘ της δυστοπίας. Η καρδιά μου δεν μου επιτρέπει να κάνω την αντίθετη επιλογή.

Η αντίδραση του αμείλικτου ορθολογιστή Mr. House είναι να με σκοτώσει επί τόπου και να βρει έναν αντικαταστάτη μου. Η επίθεση του με αναγκάζει να αποσυνδέσω το κορμί του , ότι απέμεινε από αυτό τουλάχιστον, από το σύστημα που τον συντηρεί και που του επιτρέπει να μιλά και να σκέφτεται λογικά ύστερα από μερικούς αιώνες ‘συντήρησης‘΄…

Μην αντέχοντας να ‘ζει‘ σε αυτή την θνητή του κατάσταση ο Mr.House σου ζητά να τον σκοτώσεις ώστε να ‘λυτρωθεί‘ από την ανθρώπινη υπόσταση του. Εδώ όμως οι επιλογές που κάνω σε καμία περίπτωση δεν είναι ‘στανταράκι‘ .

Την πρώτη φορά που έπαιξα το παιχνίδι εκπλήρωσα την επιθυμία του πρώην ‘εργοδότη‘ μου φυτεύοντας του μια σφαίρα στο κεφάλι. Την δεύτερη τον άφησα ζωντανό σε αυτή την φριχτή κατάσταση ώστε να παρατηρήσω τι ακριβώς θα συμβεί αλλά και επειδή είχα τύψεις για την πρώτη φορά. Την τρίτη φορά πάλι τον παράτησα εκεί απλά επειδή ήθελα να υποφέρει…

‘Fool …to let…personalities…derail future…of mankind ?…Stupid !’

Αυτά τα λόγια απόγνωσης του Mister House περιγράφουν συμβολικά ολόκληρο το New Vegas. Αιχμαλωτίζουν την δύναμη, την ουσία και την γοητεία του. Παρά το μότο ‘War Never Changes…‘ να που στο σύμπαν αυτό αλλάζουν και οι μάχες σου και ο τρόπος που θα αντιδράς απέναντι σε εχθρούς αλλά και συμμάχους !

Ιδού ένα από τα σπάνια Video Games που αφού τα ολοκληρώσεις θα σου παρουσιάσει τα ‘κατορθώματα‘ σου (με αφηγητή τον Ron Pearlman !) και θα σου δείξει ακριβώς τι επιπτώσεις είχε η αναζήτηση σου μέσα στην Wasteland τόσο επάνω σου και στα άτομα που συνάντησες όσο και στους κατοίκους της που είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα έμεναν αμέτοχοι σε όλο αυτό. Το παιχνίδι δεν κρίνει τον χαρακτήρα σου και τις επιλογές του αλλά στις παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο που σχεδόν σε αναγκάζει να τα κρίνεις εσύ ο ίδιος.

Και καθώς θα ακούς την εξιστόρηση όλων όσων πέτυχε ή απέτυχε να κάνει , όλων όσων βοήθησε αλλά και όλων όσων σκότωσε , εξαπάτησε ή κατέστρεψε στο τέλος…στο τέλος δεν γίνεται να μην κοιταχτείς φευγαλέα στον καθρέφτη και να αναρωτηθείς για μια στιγμή τι είδους άνθρωπος είσαι στην πραγματικότητα…

To FALLOUT : New Vegas δεν είναι ένα δυστοπικό Video Game. Είναι μια διαδραστική εμπειρία δυστοπίας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: