THE PUNISHER MAX ‘Man of Stone’ : Ένας λευκός ‘Τιμωρός’ μέσα στην έρημο του Αφγανιστάν.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

ΠΡΟΣΟΧΗ ; Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνει SPOILERS σχετικά με το THE PUNISHER MAX του Garth Ennis

Στο προηγούμενο arc του , με τίτλο ‘Barracudda’ , o Garth Ennis ταξίδεψε τον Frank Castle aka ‘Τιμωρό‘ μέχρι την εξωτική Φλόριντα των Η.Π.Α. όπου ο εκδικητής κλήθηκε να επιβάλλει την τιμωρία του επάνω σε κάτι έκφυλους ‘Λύκους της Wall Street‘ που μπροστά στην ακόρεστη δίψα τους για χρήμα δεν λογάριαζαν ούτε νόμους αλλά ούτε και ανθρώπινες ζωές.

Αφού ο Frank μετέτρεψε την γαλάζια θάλασσα της Φλόριντα σε λουτρό αίματος στην συνέχεια επέστρεψε στην Νέα Υόρκη και συνέχισε να κάνει ότι κάνει εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια :

Να επιβάλλει την ‘τιμωρία’ του επάνω σε εκείνους που μαστίζουν την πόλη του…

Να όμως που η ρουτίνα του Frank θα διαταραχθεί και πάλι καθώς μια σειρά από ‘παλιούς γνωστούς‘ μπλέκεται ξανά στην ζωή του και αναγκάζουν τον ‘Τιμωρό‘ να αφήσει για ακόμη μια φορά την πόλη του και αυτή τη φορά να κάνει ένα ταξιδάκι σε ένα μέρος που ταιριάζει σαφώς καλύτερα στην ψυχοσύνθεση του από ότι η ηλιόλουστη και χλιδάτη Φλόριντα :

Το Αφγανιστάν.

Στο ‘Man of Stone‘ o στρατηγός Nikolai Alexandrovich Zakharov επιστρέφει και είναι αποφασισμένος να βρει , με κάθε κόστος, τον Αμερικανό που τον έκανε ρεζίλι κατά την διάρκεια των συνταρακτικών γεγονότων του ‘Mother Russia‘ arc…

Για τον στρατηγό ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ.

O Zakharov αδυνατεί να καταπιεί το γεγονός ότι πριν από καιρό ηττήθηκε από έναν μυστηριώδη Αμερικανό , μέσα στην ίδια του την χώρα, και έτσι εντοπίζει και αιχμαλωτίζει τον άντρα που ευθύνονταν σε μεγάλο βαθμό για τα τραγικά γεγονότα που διαβάσαμε στο ‘Mother Russia‘ :

Τον μπάσταρδο τον Rawlins.

Στο παρελθόν ο άντρας αυτός έστησε μια τρομοκρατική οργάνωση ‘βιτρίνα για λογαριασμό μιας ομάδας Αμερικανών στρατηγών και επιχειρηματιών που σχεδίαζαν να την εκμεταλλευτούν προς όφελος της δικής τους ατζέντας. Τελικά το σχέδιο τους κατέληξε σε ναυάγιο και είχε ως συνέπεια να πεθάνουν αρκετοί αθώοι άνθρωποι αλλά και να καθαιρεθεί ο Zakharov από την θέση του στρατηγού. Και να που τώρα ο Zakharov κατορθώνει να αιχμαλωτίσει αυτό το Κάθαρμα.

Όμως για τον ‘πέτρινο άντρα‘ ο Rawlins αποτελεί μονάχα το ‘δόλωμα‘ ώστε να ξετρυπώσει τον στόχο που πραγματικά επιθυμεί σαν τρελός να να πιάσει στα χέρια του :

Τον Frank Castle , γνωστό ευρύτερα και ως The Punisher

Το Αφγανιστάν διαχρονικά είναι ένα αχανές , αφιλόξενο αλλά και σαγηνευτικό μέρος που αδυνατεί να ξεφύγει από τον πόλεμο , την βία και τον θάνατο.

Με λίγα λόγια είναι το ιδανικό τερέν ώστε να ξεδιπλωθεί μια ιστορία του The Punisher που θα έχει πολεμικό ύφος, κατασκοπικές προεκτάσεις αλλά και έντονη πολιτική κριτική.

Ο  Leandro Fernandez με τα μολύβια του προσδίδει στο Αφγανιστάν τόσο την αγριάδα όσο όμως και την ομορφιά που διακρίνουν αυτόν τον τόσο ιστορικό αλλά και πάντοτε ταλαίπωρο τόπο. Τα τοπία φαντάζουν αρχέγονα και επιβλητικά ενώ και η απεικόνιση των μαχών είναι ιδιαίτερα δυναμική. Υπάρχουν κάποιες σχεδιαστικές ατέλειες όμως το τελικό σύνολο είναι τόσο στιβαρό που δεν θα σε πειράξουν στο ελάχιστο.

Το Αφγανιστάν του Fernandez έχει μια επικίνδυνη αλλά και ρομαντική αύρα από την οποία δεν θα μείνει ασυγκίνητος ούτε καν ο πάντοτε βλοσυρός ‘Τιμωρός‘ μας…

Σε αυτό το arc πέραν της επιστροφής των Zakharov και Rawlins έχουμε και την επάνοδο της O’Brien.

Η σχέση ανάμεσα στους Frank και O’Brien εξακολουθεί να καίει και ας φαντάζει ακόμη υπέρμετρα θλιμμένη. Ιδού δυο κατάλοιπα του πολέμου που κρατιούνται ακόμη στην ζωή μόνο και μόνο επειδή έχουν να προσμένουν την επόμενη αποστολή και το επόμενο φονικό. Η O’Brien εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα για την σωτηρία της ανθρωπιάς του Castle όμως του ρίχνεται όπως και να χει επειδή λίγη συντροφικότητα , έστω και αν αυτή είναι ψυχρή και περιστασιακή , είναι ένα συναίσθημα που κάθε άνθρωπος επάνω σε αυτή την γη , όσο σακατεμένος και αν είναι μέσα του , το έχει ανάγκη. Μέσα από τον ‘παγωμένο‘ Castle η γυναίκα αυτή φαίνεται να ξαναβρίσκει μετά από πολλά χρόνια κάτι το ‘ζεστό‘ στην καθημερινότητα της όμως τα συναισθήματα μάλλον φαντάζουν εξαιρετικά μονόπλευρα…

Στο ‘Man of Stone’ ο Ennis μας αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το παρελθόν των O’Brien , Rawlins και Zakharov αλλά και τις φριχτές λεπτομέρειες που τους συνδέουν με το Αφγανιστάν. Η πρώτη εκπροσωπεί όλους εκείνους που εγκαταλείφθηκαν από τις πατρίδες τους και έμειναν πίσω να βασανίζονται και να υποφέρουν ενώ ο δεύτερος είναι η απόλυτη απεικόνιση αυτής της στυγερής προδοσίας.

Αλλά μέσα από τον στρατηγό ο συγγραφέας μας θυμίζει ότι τα εγκλήματα των Σοβιετικών επάνω στον λαό αυτής της χώρας δεν γίνεται να ‘ξεπλυθούν‘ ποτέ τους. Μπορεί η άμμος να έχει ‘καταπιεί‘ το αίμα των αθώων εδώ και χρόνια όμως η αδικία δεν θα ξεχαστεί ποτέ…

Στο ‘Mother Russia’ ένας από τους Ρώσους αξιωματικούς είχε πει σχετικά με τον στρατηγό :

‘Στα 80s τοποθετήθηκε στην Καμπούλ . Εκεί έκανε πράγματα που… Απλά ας πούμε ότι αν τον άφηναν να κάνει τα δικά του το Αφγανιστάν θα βρισκόταν ακόμη υπό την κατοχή μας. Μονάχα που δεν θα είχαν μείνει και πολλά πράγματα από το Αφγανιστάν που θα διατηρούσαν κάποια αξία…’

Στο ‘Man of Stone’ μας αποκαλύπτονται κομμάτια από το παζλ της παρουσίας και της επιρροής που είχε ο Zakharov στο Αφγανιστάν και ενώ ποτέ μας δεν παίρνουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα τα σκόρπια κομμάτια της εξακολουθούν να φαντάζουν τρομακτικά…

O ‘Πέτρινος άντρας‘ δεν είναι κάνας ‘Supervillain‘ με πολύχρωμο σπάντεξ ή έστω κάνας macho κομάντο που θα αντιμετωπίσει τον αντιήρωα στα ίσα με τα μπράτσα ή το τεράστιο οπλοστάσιο του. Εδώ έχουμε έναν απόλυτα θνητό Κακό που όμως η προσήλωση του σε έναν στόχο αλλά και η αμείλικτες τακτικές του τον καθιστούν μια τεράστια απειλή. Ο στρατηγός αυτός δεν θα διστάσει να ξεκληρίσει ένα χωριό αθώων μόνο και μόνο ώστε να ξετρυπώσει τον στόχο του. Οι μόνες ‘υπερδυνάμεις‘ που του χρειάζονται είναι η τυφλή του αφοσίωση σε ‘πεθαμένες‘ ιδεολογίες και η ικανότητα του να δίνει εντολές .

Αλλά ο Ennis ποτέ του δεν λειτουργούσε μονόπλευρα στις πολεμικές και ιστορικές του εξιστορήσεις. Δεν ντύνει τον Frank Castle σαν έναν ‘Ράμπο ΙΙΙ’ που θα λειτουργεί σαν γραφική ψυχαγωγία και ίσως σαν μια μορφή κακής προπαγάνδας.

Σε αυτό το comic υπάρχει μπόλικη πολιτική ίντριγκα τόσο εις βάρος της Ρωσίας όσο και της Αμερικής. Ειδικά ο χαρακτήρας του Rawlins ενσαρκώνει ιδανικά όλη την πολιτική και εταιρική απληστία που μαστίζουν την ανθρώπινη κοινωνία. Δυο ‘υπερδυνάμεις‘ που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να έχουν την πεποίθηση ότι θα ‘ελέγξουν τον κόσμο‘ παρά το γεγονός ότι αυτή η νοοτροπία στο παρελθόν οδήγησε χιλιάδες άντρες σε ένα πρόωρο τάφο.

Ορισμένοι από αυτούς τους άντρες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν ποτέ τους πίσω στην ‘ρόντινα‘…

…ενώ άλλοι πάλι έφεραν τον θάνατο μαζί τους , μέσα στα σπίτια τους με διάφορες φριχτές μορφές , όπως εκείνη του καρκίνου.

Στο ‘Man of Stone’ o Frank Castle θα βρεθεί αντιμέτωπος σε έναν ακόμη πόλεμο σκοπιμοτήτων και εγωισμών ανάμεσα σε δυο υπερδυνάμεις που αδυνατούν να αποδεχτούν το γεγονός ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε.

Και φυσικά ακόμη και ο τρομερός ‘Τιμωρός’ δεν θα μπορέσει να βγει από αυτή την εμπόλεμη ζώνη αλώβητος και δίχως απώλειες…

Σε αυτό το arc οι Garth Ennis και Leandro Fernandez δίνουν στον Frank Castle το μοναδικό ‘Love Story’ που θα μπορούσε να έχει ύστερα από τον θάνατο της οικογένειας του.

Ένα ισχνό ‘δέσιμο‘ με μια γυναίκα που ξετυλίγεται σε ένα παντελώς σκονισμένο και αιματηρό σκηνικό , ανάμεσα σε αρχέγονα βουνά , τόνους από σφαίρες και εκρήξεις αλλά και αδίστακτους άντρες που δεν θα λογαριάσουν τίποτα και κανέναν όταν έρχεται η ώρα να ικανοποιήσουν τα ‘εγώ‘ τους.

Στο Αφγανιστάν του Ennis κάθε ‘πέτρα‘ κρύβει από κάτω της ένοχα μυστικά, πόνο και θάνατο αλλά και τεράστιες ιστορικές αδικίες και εγκλήματα. Η αγάπη δεν είναι ευπρόσδεκτη εδώ αλλά έστω και μια νύξη της παρουσίας της φαντάζει ως κάτι το εξαιρετικά σπουδαίο και πολύτιμο.

Και όταν κάποιος θα κάνει το λάθος να στερήσει από τον Frank Castle έστω και το ισχνό συναίσθημα ‘αγάπης‘ που μπορούσε εκείνος να νιώσει τότε είναι το Αφγανιστάν καλείται να αντικρίσει έναν ‘Τιμωρό‘ που οι πρακτικές του είναι τόσο ευθείς αλλά και σκληρές όσο και αυτές της ερήμου του…

Και μπορεί όταν ήταν νεώτερος ο Frank Castle να υπέκυψε στα θέλω τέτοιων αδίστακτων αντρών όμως πλέον αυτός ο άντρας έχει υποκύψει εδώ και δεκαετίες στα ‘θέλω‘ μιας άλλης δύναμης , πολύ πιο διαφορετικής φύσης και που δεν κάνει συμβιβασμούς.

Μιας δύναμης που αντίθετα με δυο κράτη ‘υπερδυνάμεις‘ δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει πίσω της νεκρούς που θα ξεχαστούν ή να επιτρέψει να συνεχίζονται οι θάνατοι και οι σφαγές.

Στο ‘Man of Stone’ οι Ennis και Fernandez μας θυμίζουν ότι ο ‘Τιμωρός’ είναι μια δύναμη που δεν θα σταματήσει το έργο της, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί κάποιος που θα μπορέσει να την καταπλακώσει με έναν βράχο…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: