Design a site like this with WordPress.com
Get started

Top#14 Έξυπνες αποφάσεις σε Sci-Fi / Horror ταινίες.

by Αντρέι Κοτσεργκίν

Μιας και με την πανδημία του C-Virus ζούμε το δικό μας Dawn of The Dead, ή Resident Evil, ή αν είσαι σκληρός ρεαλιστής το Contagion μας… τεσπα ‘ βάφτισε ‘ την φάση όπως εσύ γουστάρεις , εμείς είπαμε να κάνουμε ένα Top που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι καλό θα ήταν να λειτουργούμε συνετά και έξυπνα για όσο θα διαρκέσει η καραντίνα .

Για να παραδειγματιστούμε όλοι μας διαλέξαμε μερικές κλασσικές και αγαπημένες ταινίες που κινούνται στο είδος είτε του Sci-Fi, είτε του Horror ή ακόμη στα δυο αυτά λατρεμένα κινηματογραφικά genres στις οποίες οι χαρακτήρες τους πήραν την ‘ έξυπνη ‘ απόφαση όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή !

Και ναι ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις όχι μόνο δεν επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και σε κάνα δυο περιπτώσεις κατέληξαν σε σφαγές και τραγωδίες…

Αλλά οκ μια άσχημη εξέλιξη δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν οι καλύτερες που μπορούσαν να γίνουν υπό τις εκάστοτε συνθήκες. Άλλωστε στην τελική καμιά φορά τα τερτίπια της ‘ πόρνης ‘ μοίρας αλλά και η γνήσια και θνητή μαλακία που δέρνει ορισμένους συνανθρώπους μας ( αλλά και κάποιες ρέπλικες…) απλά δεν γίνεται να νικηθεί ή έστω να περιοριστεί…

Και κάπου εδώ ξεκινάμε !

14. UNBREAKABLE : Ο ‘ Άφθαρτος ‘ Bruce παίρνει τηλέφωνο τους μπάτσους.

Στο εξαιρετικό UNBREAKABLE o M.N.Shyamalan πήρε την comic μυθολογία και της προσέδωσε την δική του μοναδική ταυτότητα φέρνοντας τους ‘Superheroes‘ και τους ‘ Villains‘ στον ‘ δικό μας αληθινό κόσμο‘.


Και για να μην χαθεί αυτή η ψευδαίσθηση από τον θεατή στο φινάλε ο σκηνοθέτης βάζει τον ‘ άφθαρτο‘ ήρωα του Bruce Willis να νικήσει τον Evil Mastermind αντίπαλο του απλά...καλώντας τους μπάτσους !

Ναι στο σύμπαν των comics οι υπερδυνάμεις και τα ξυλίκια φέρνουν την λύση όμως ο αληθινός κόσμος απαιτεί διαφορετικούς τρόπους και μεθόδους για να σωθεί.

13.GRAVITY :O ηρωικός Matt Kowalski ‘ αφήνει ‘ την δόκτορα Stone…

Φιλοδοξία, ηρωισμός, δίψα για εξερεύνηση και καταξίωση, επιστημονική περιέργεια, αθεράπευτη εμμονή.

O σκηνοθέτης Alfonso Cuaron τα αποτυπώνει όλα αυτά μέσα από ένα φιλμ που οπτικά αποτελεί κινηματογραφικό επίτευγμα αλλά και το οποίο σε καθηλώνει με το σασπένς του. Και ναι το GRAVITY δεν είναι απόλυτα ‘ επιστημονικά ακριβές ‘ αλλά σοβαρά τώρα ποίος είχε την απαίτηση να μάθει αστρονομία ή φυσική από το σινεμά ?

Παρά τις όποιες επιστημονικές ‘ ανακρίβειες‘ στην ιστορία του GRAVITY συναντάμε έναν από τους πιο έξυπνους αλλά και ηρωικούς ‘ αστροναύτες’ του Hollywood. Ο βετεράνος του διαστήματος  Matt Kowalski με το που στραβώνουν τα πράγματα αντιλαμβάνεται κατευθείαν τις συνέπειες που θα προκύψουν αν επιμείνει να κρατιέται από τον ιμάντα που τον συνδέει με την τρομοκρατημένη συνάδελφο του Ryan Stone και κάνει μια αδιανόητα σκληρή αλλά και γεμάτη γνήσια ανιδιοτέλεια επιλογή :

Αφήνει το ‘ σκοινί ‘ ώστε να μην παρασύρει και την συνάδελφο του σε έναν βέβαιο και επίπονο θάνατο…

Ο Kowalski έτσι όχι μόνο σώζει την ζωή της Stone εκείνη την στιγμή αλλά και πριν ‘ πλεύσει‘ στον χαμό του φροντίζει να της δώσει κουράγιο και συμβουλές που θα την βοηθήσουν να επιβιώσει.

Ένας γνήσιος ήρωας του διαστήματος.

12.ROBOCOP : Η απόλυση του Dick…

Στο φινάλε του ROBOCOP ο ομώνυμος και λατρεμένος μπάτσος / cyborg / Μεσσίας της Delta City κατορθώνει ένα υπέροχο κόλπο γκρόσο !

Αρχικά νικά με ‘ τσατσιά ‘ ένα ρομπότ / τανκ / …λεοπάρδαλη (?!?) το οποίο σαφέστατα έχει το πλεονέκτημα του μεγέθους αλλά και των πυρομαχικών…

Αλλά η πραγματικά έξυπνη απόφαση ανήκει στον ‘ γέρο‘ που διευθύνει την OCP. Στην τελική αναμέτρηση της ταινίας ο ROBOCOP βρίσκεται απέναντι στο άπληστο , εταιρικό, Κάθαρμα που ευθύνεται για όλα τα δεινά που πέρασε όμως ΔΕΝ μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη επάνω του διότι ο προγραμματισμός του του απαγορεύει ρητά να σκοτώσει ένα ανώτερο στέλεχος της εταιρείας που τον κατασκεύασε…

Ευτυχώς για εκείνον ο Πρόεδρος της OCP του δίνει την κρίσιμη ‘ ασίστ‘ μέσα από εκείνο το , θρυλικό πλέον, ‘ Dick You’re Fired ‘

11.EVENT HORIZON : Πάμε να πάρουμε πούλο από δω !

Το αιώνιο κλισέ / σεναριακή διευκόλυνση στις μισές και βάλε ταινίες τρόμου :

Μια ομάδα ανθρώπων ανακαλύπτει κάτι το τρομακτικό. Ανεξήγητα φαινόμενα αρχίζουν να συμβαίνουν. Ακούνε φωνές στα Λατινικά. Βλέπουν παραισθήσεις. Συμβαίνουν τα πρώτα ‘ ατυχήματα’…

Και ποία είναι η αντίδραση τους ?

Να κάτσουν εκεί που είναι, να χωριστούν σε ομάδες ώστε να ανακαλύψουν τι στο διάολο τρέχει…

Το τελικό αποτέλεσμα ?

Ποσοστά βίαιης θνησιμότητας τουλάχιστον σε ένα ποσοστό γύρω στα 80%.

Και ναι η σκληρή αλήθεια είναι ότι στο cult και ατμοσφαιρικό EVENT HORIZON , του σκηνοθέτη Paul WS Anderson, στο φινάλε δεν την γλιτώνουν και πολλοί από τους αστροναύτες που κλήθηκαν να ερευνήσουν το μυστήριο που περιστρέφεται γύρω από το ‘ χαμένο‘ σκάφος.

Αλλά αυτή η στατιστική σε καμία περίπτωση ΔΕΝ αναιρεί το γεγονός ότι η γρήγορη απόφαση του Κυβερνήτη Laurence Fishburne να εγκαταλείψουν εκείνος και το πλήρωμα τους το ‘ κολασμένο‘ Event Horizon στις πρώτες ενδείξεις κινδύνου και ‘ κακού‘ ήταν μια απόλυτα σωστή κίνηση !

 ‘Vacate! I want off this ship.’

Η εντολή του Κυβερνήτη Fishburne πραγματικά πρέπει να λειτουργεί ως ‘ πλοηγός‘ για κάθε υπεύθυνο ‘ καπετάνιο ‘ που βάζει κάτω τις δικές του εντολές και φιλοδοξίες και επιλέγει την ασφάλεια του πληρώματος του…

10.TERMINATOR #2 ‘ Judgment Day ‘ : O ‘Wolfie’ τι κάνει ?

Στον πρώτο ‘ Εξολοθρευτή ‘ του James Cameron η , άμαθη τότε, Sarah Connor επάνω στην απελπισία της έκανε ένα λάθος που παραλίγο να αποβεί μοιραίο για εκείνη.

Ενώ ο σωματοφύλακας της από το μέλλον Kyle Reese την προειδοποίησε για την ικανότητα του Cyborg / Διώκτη τους να εντοπίζει τους στόχους του και να παρεισφρέει σε μέρη που εκείνα θεωρούν ως ‘ σπίτι‘ ή ‘ καταφύγιο‘ τους η Sarah τον αγνόησε και πήρε τηλέφωνο την μητέρα της ενώ η ίδια κρύβονταν σε ένα ξενοδοχείο μαζί με τον Kyle. Η Sarah έδωσε την διεύθυνση του ξενοδοχείου στην ‘ μαμάκα‘ της και από κει και πέρα η κατάληξη είναι γνωστή σε όλους μας…

Στο , λιγότερο Horror αλλά σαφέστατα πιο Action και μπλοκμπαστερικό, sequel με τίτλο TERMINATOR #2 : Judgment Day o Cameron φρόντισε ώστε ο γιος της Sarah, και μελλοντικός μας σωτήρας (μέχρι που τουλάχιστον έσκασε μύτη το Dark Fate…) John Connor , όχι μόνο ΔΕΝ την πάτησε με τον ίδιο τρόπο αλλά με την βοήθεια του φιλαράκου του T-800 αντέστρεψε την όλη φάση υπέρ του με έναν εξαιρετικά απλό αλλά και ευρηματικό τρόπο !

Πάντως ο ‘φιλικός του γείτονας Εξολοθρευτής’ ίσως να έπρεπε να χρυσώσει το χάπι κάπως αντί να του ανακοινώσει ότι οι θετοί του γονείς κατά 100% είχαν δολοφονηθεί από τον υγρό Μπάσταρδο που καταδίωκε με αξιοζήλευτη προσήλωση τον John.

Παρά τα λεγόμενα του τσόγλανου οι τύποι δεν φαίνονταν και τόσο ‘ Μαλάκες‘…

9.DARK CITY : Έλα για σάουνα !

Στο ευρηματικό , ατμοσφαιρικό , προβοκατόρικο αλλά και …σκοτεινό (duh !) Dark City του Alex Proyas ο ‘ γιατρός Jack Bauer νιώθει την υποχρέωση να αποκαλύψει στον ήρωα μια τρομερή αλήθεια που κρύβεται στα σπλάχνα μιας ‘ Σκοτεινής Πόλης‘ .

Ο επιστήμονας γνωρίζει κάποια τρομερά πράγματα γύρω από το παρελθόν του κεντρικού χαρακτήρα όμως οι πανίσχυροι εργοδότες του σε περίπτωση που ανακαλύψουν την προδοσία του θα τον τιμωρήσουν με αδιανόητους τρόπους.

Και κάπως έτσι ο ‘ γιατρός‘ γνωρίζοντας ότι τα απόκοσμα ‘ αφεντικά‘ του δεν αντέχουν το νερό φροντίζει η συνάντηση του με τον ήρωα να γίνει μέσα σε κάτι δημόσια λουτρά !

Μια στρατηγική απλή αλλά και έξυπνη ταυτόχρονα.

8.12 MONKEYS : O Καράφλας της  ❤ μας καταπίνει μια … αράχνη.

Στο 12 MONKEYS ο Terry Gilliam συνθέτει ένα ακόμη σπουδαίο κινηματογραφικό ‘ παραμύθι‘ επιστημονικής φαντασίας που στις μέρες μας πλέον λειτουργεί ως η ‘ προφητεία μιας Κασσάνδρας’

Ο Bruce Willis ταξιδεύει πίσω στο χρόνο ( ή έτσι νομίζει ?!) ώστε να συλλέξει δείγματα τα οποία θα βοηθήσουν τους επιστήμονες του μέλλοντος να συνθέσουν μια θεραπεία για έναν ιό που εξόντωσε το μεγαλύτερο ποσοστό της ανθρωπότητας.

Ο χρονοταξιδιώτης όμως έχει την ατυχία σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια να ‘προσγειωθεί‘ όχι μόνο στην λάθος χρονιά αλλά και μέσα σε ένα…ψυχιατρείο

Παρά το ατυχές περιστατικό ο πανούργος Bruce δεν πτοείται και αυτοσχεδιάζει έναν τρόπο ώστε να συλλέξει το πολύτιμο δείγμα του…

Ο Καράφλας έκανε ότι καλύτερο μπορούσε με βάση τις αντίξοες συνθήκες και τους περιορισμούς που είχε να αντιμετωπίσει.

Βέβαια προφανώς επειδή το έκανε σε λάθος χρονολογία ο αυτοσχεδιασμός του δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα αλλά οκ ας μην ήμαστε και τόσο αυστηροί με τον Bruce !

Σκέψου μονάχα ότι αν σήμερα κάποιος άλλος αποφάσιζε να χλαπακιάσει μια αράχνη όχι μόνο ΔΕΝ θα έσωζε τον κόσμο μας αλλά πιθανότατα θα ξεκινούσε μια νέα πανδημία…

7.EX MACHINA : Να θυμάσαι να κρύβεις την πορνογραφία σου σε φάκελο μέσα σε φάκελο, μέσα σε φάκελο…

Στο υπέροχο EX MACHINA του Alex Garland ο ιδιοφυής εφευρέτης, αλλά ταυτόχρονα και εντελώς άξεστος και ανεύθυνος Μαλάκας Oscar Issac φτιάχνει αρχικά ένα ρομπότ και στην συνέχεια διαλέγει ‘ τυχαία‘ έναν τυπάκο ώστε μέσω του τεστ του Τούρινγκ ο δεύτερος να κρίνει αν η ρομποτική ‘Ava‘ λειτουργεί όντως σαν μια εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη.

Όμως ο αυτάρεσκος εφευρέτης φροντίζει να ξεγελάσει τον τύπο και να τον σπρώξει προς μια θετική απάντηση και αυτό το κατορθώνει καθώς ουσιαστικά ‘ σφυρηλατεί‘ τόσο την εξωτερική εμφάνιση της Ava όσο και την ‘ συμπεριφορά της‘ με βάση τις πληροφορίες που συλλέγει κλέβει από τον υπολογιστή του ‘ δοκιμαστή‘ του .

Και ναι φυσικά και δεν αμέλησε να τσεκάρει και την προτιμούμενη πορνογραφία του και να την αξιοποιήσει ανάλογα !

Μια απόφαση ανήθικη και παράνομη αλλά παράλληλα απόλυτα εξυπηρετική για τον σκοπό του χορευταρά εφευρέτη !

6.BATMAN BEGINS :  I won’t kill you…but I don’t have to save you…

Μέσα από το επικό ξεκίνημα του BATMAN BeginsNolan βάζει στο φινάλε της ταινίας του τον Σκοτεινό Ιππότη του αντιμέτωπο με ένα σκληρό δίλημμα ζωής και θανάτου…

Ο Batman αρνούμενος να ‘ σώσει‘ τον πρώην μέντορα του Ras Al Ghul όχι μόνο φροντίζει ώστε ο αντίπαλος του στο κοντινό μέλλον να μην αποδράσει από τα άθλια σωφρονιστικά ιδρύματα του Gotham και να προκαλέσει ένα νέο κύμα τρομοκρατίας στην πόλη του αλλά ταυτόχρονα διατηρεί ζωντανή και την , τόσο πολύτιμη για εκείνον, αίσθηση ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να πολεμά το έγκλημα δίχως να χρειαστεί να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές…

5.WATCHMEN : ‘ I DID IT THIRTY-FIVE MINUTES AGO.’

Zack Snyder μπορεί να μην έπιασε αρκετούς από τους συμβολισμούς του Alan Moore και να μας έδωσε μια απόλυτα ψυχαγωγική και cool , αλλά ταυτόχρονα και εντελώς ‘ κενή‘ , κινηματογραφική μεταφορά των WATCHMEN του αλλά τουλάχιστον φρόντισε να διατηρήσει ανέπαφο το απόλυτο Plot Twist στην ιστορία των comics !

Καλά όλα αυτά αλλά δεν μπορούσαν να διαλέξουν έναν ηθοποιό που θα κατόρθωνε να αποτυπώσει την πολυπλοκότητα που συναντάται στον χαρακτήρα του Ozymandias αντί για έναν τυπά που θα τον ενσάρκωνε ως τον κλισέ ‘Supervillain ‘ που τον συναντάμε με το κιλό σε άλλα comics ?…

4.2001 A SPACE ODYSSEY :  ‘Take a stress pill, and think things over.

Dave αρνήθηκε την προσφορά του HAL 9000 ‘ να πάρει ένα χάπι για το στρες‘ και ο τιτάνας και προβοκάτορας Stanley Kubrick τον έβαλε να κατσαβιδιάσει ‘ μέχρι θανάτου’ μια A.I. που κάπου ‘ έχανε’

3.THE THING : ‘ Welcome to The Blood Bank !’…

Προφανώς και ένας απόλυτα macho τύπος όπως ήταν ο R.J. MacReady θα έβρισκε την λύση για τα προβλήματα του μέσα από την ατάκα μιας ταινίας του εξίσου macho Steven Seagal !

Ok , εντάξει στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε αν ο Mac γούσταρε φιλμογραφία Seagal αλλά η απόφαση του να ‘ χτίσει μια Blood Bank‘ και να τεστάρει , έχοντας ως ‘ ιατρικά εργαλεία‘ ένα φλογοβόλο και ένα σύρμα το ποίος από την ομάδα του έχει μολυνθεί από την απόκοσμη και φριχτή ‘ Απειλή’ του ‘μάστορα’ John Carpenter ήταν μια πανέξυπνη απόφαση και η οποία μας το έκανε ξεκάθαρο ότι ο τύπος αυτός ήταν περισσότερα πράγματα από μονάχα υφάκι και machismo !

Ίσως βέβαια στην επόμενη απειλή που θα αντιμετωπίσει (αν επιβίωσε τελικά σε εκείνο το αμφιλεγόμενο φινάλε !) να φροντίσει οι υγιείς να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από τους μολυσμένους ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση της ‘ Απειλής‘.

Αλλά οκ άντε να δω ποίος θα τολμήσει να κάνει λόγο περί ‘ Social Distancing’ σε αυτόν τον καουμπόη της κατάλευκης Ανταρκτικής…

2.ALIENS : ‘ I say we take off and nuke the entire site from orbit. It’s the only way to be sure.’ !

Στο ALIENS του James Cameron μπορεί οι Space Marines αντί για ‘ Ultimate Badasses‘ να αποδείχθηκαν ένα τσούρμο ανεγκέφαλοι , στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, όμως ο τιτάνας ο δεκανέας Hicks φρόντισε να βγάλει, έστω και στα πέναλτι, το σώμα των φουτουριστικών πεζοναυτών ασπροπρόσωπο με την επιλογή που έκανε να συμφωνήσει στην πρόταση της Ellen Ripley να τινάξουν με πυρηνικά ένα φεγγάρι γεμάτο από Xenomorphs !

Πάντως σε αυτή την ταινία η τελική έξυπνη επιλογή ανήκει αποκλειστικά στην εμβληματική ηρωίδα όταν εκείνη να τόλμα να τα βάλει ‘ σώμα με σώμα’ με την τρομερή και άκρως τσαντισμένη Alien Queen

Εξίσου έξυπνος αποδείχθηκε και ο σκηνοθέτης που στις αρχές της ταινίας του μας έδειξε ότι η Ripley το κατέχει το ‘κλαρκ‘ και δεν την έβαλε απλά δια μαγείας να χειρίζεται κάνα τεράστιο ρομπότ όπως θα έκαναν αρκετές παραγωγές του σήμερα.

 ‘Get Away From Her, You Bitch! ‘

1.ALIEN :  Listen to me, if we break quarantine

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις το πόσο έξυπνη ήταν η επιλογή της Ellen Ripley να ΜΗΝ επιτρέψει στους συντρόφους της να επιβιβαστούν στο σκάφος Nostromo με τον Kane να έχει προσκολλημένο στην μούρη του ένα παράσιτο που μοιάζει με απόκοσμο κράμα μαλάκιου με …μουνί ε τότε λογικά ζεις εκτός της δικής μας πραγματικότητας και είσαι μια ελαττωματική ρέπλικα από το σύμπαν του ALIEN

Αυτή ήταν η λίστα μας και αν έχετε στα υπόψιν σας κάποιες προσθήκες που μας ξέφυγαν με χαρά μας να τις ακούσουμε στα σχόλια !

Α και φυσικά παραθέτουμε και το πατροπαράδοτο ‘Bonus’ με …

0. Τον Nic Cage που αποφασίζει να γίνει εκτροφέας …αλπάκα (!?!) στο Color Out of Space του Richard Stanley !

Επειδή όπως λέει ο ίδιος ο Νικόλας :

‘Τα αλπάκα(ς) είναι το ζώο του μέλλοντος ‘ !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: