Design a site like this with WordPress.com
Get started

8mm : O Nic Cage αναζητά τον ‘ Jim Jarmusch ‘ των Snuff Movies…

by Αντρέι Κοτσεργκίν

‘He’s a producer-slash-director-slash weirdo. He’s like the Jim Jarmusch of S&M.’

Στο 8mm , του 1999, ο σκηνοθέτης Joel Schumacher προσλαμβάνει τον ντετέκτιβ Nicolas Cage και τον μπάζει στα άδυτα της βιομηχανίας του πορνό ώστε να διαπιστώσει αν η 8mm ταινία που είχε στην κατοχή του ένας νεκρός επιχειρηματίας ήταν όντως ένα γνήσιο snuff φιλμ ή απλά η απάτη / φαντασίωση ενός έκφυλου πορνόγερου.

Η αναζήτηση του ήρωα μας θα τον οδηγήσει μέχρι το Hollywood όπου και θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια αθέατη και εξαιρετικά σκοτεινή πτυχή της βιομηχανίας του θεάματος…

Μέσα από ‘ οχτώ χιλιοστά‘ ο Joel εξερεύνησε τον αστικό μύθο (?) γύρω από τις snuff ταινίες, δηλαδή τις πορνογραφικές ταινίες που απεικονίζουν έναν αληθινό φόνο.

Στις αρχές των 90s φημολογείται ότι ο κριτικός κινηματογράφου Chris Gore χάρισε στον ηθοποιό Charlie Sheen μια κόπια του γιαπωνέζικου Horror φιλμ με τίτλο Guinea Pig 2. Ο θρύλος λέει ότι ο δεύτερος φρίκαρε τόσο με την ακρότητα της ταινίας που κατέληξε να πιστέψει ότι είχε στα χέρια του ένα γνήσιο snuff movie ! Ο ηθοποιός τότε όντας κλασμένος κάλεσε το FBI και κάπως έτσι ξεκίνησε μια έρευνα η οποία προφανώς και δεν δικαίωσε τον Charlie.

Η παράνοια του Sheen δεν οφείλονταν μονάχα στον ‘ιδιαίτερο‘ και περίφημο ψυχισμό του αλλά και στο γεγονός ότι τότε ο μύθος γύρω από την ύπαρξη των ταινιών Snuff είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στο Hollywood. Ένας μύθος που πιθανότατα ξεκίνησε από τα εγκλήματα που διέπραξαν ο Charles Manson και η ‘ φαμίλια‘ του στα τέλη των 60s. Επάνω σε αυτή την παρανόηση πιθανότατα έγραψε ο Andrew Kevin Walker το σενάριο του 8mm το οποίο τελικά κατέληξε στα χέρια της Sony.

Αρχικά για την θέση του σκηνοθέτη το στούντιο ήθελε έναν εκ των Paul Verhoeven , William Friedkin και David Fincher. Τρεις σκηνοθέτες που όντως ταίριαζαν γάντι σε ένα πρότζεκτ με τόσο σκοτεινή και προβοκατόρικη θεματολογία. Όμως αφού η Sony διαπίστωσε ότι κανένας από τους σκηνοθέτες που στόχευε δεν ήθελε να αναλάβει την ταινία τελικά οι παραγωγοί προσέγγισαν τον Joel Schumacher.

Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Nicolas Cage δεν ήταν ούτε και εκείνος η πρώτη επιλογή. Ο Schumacher τα είχε βρει με τον Russel Crowe και σχεδίαζαν μαζί να χτίσουν ένα ‘ βρώμικο και σκληρό’ φιλμ που θα ήταν γυρισμένο με κάμερα χειρός. Όμως μια μέρα ο Joel δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Nic Cage στο οποίο ο ηθοποιός του ζήτησε τον ρόλο. Εκείνη την εποχή ο Nic ήταν πιο εμπορικό όνομα από τον Crowe και κάπως έτσι ο Scumacher επέλεξε να συνεργαστεί μαζί του μιας και έτσι το στούντιο θα του έδινε ένα σαφώς μεγαλύτερο μπάτζετ.

Ο Cage τελικά δικαιώθηκε για την επιμονή του μιας και στο 8mm παραδίδει μια από τις πιο ‘θνητές‘ αλλά και ωμές και δραματικές ερμηνείες του…

Στο 8mm ο Nic Cage είναι ο Tom Welles.

Ο άντρας αυτός εργάζεται ως ιδιωτικός ερευνητής ενώ παράλληλα είναι και οικογενειάρχης. Όταν ένας πλούσιος γέρος πεθαίνει και η γυναίκα του ανακαλύπτει ένα εξαιρετικά βίαιο και αποτρόπαιο φιλμάκι , στο οποίο μια νεαρή κοπέλα φαίνεται να δολοφονείται από έναν θηριώδη τύπο με μάσκα και δερμάτινα, ο Welles θα αναλάβει να μάθει αν η ταινία αυτή είναι γνήσια.

Ο Welles αρχικά θα εντοπίσει την μάνα του νεκρού (?) κοριτσιού και εκείνη θα του πει ότι η κόρη της το έσκασε πριν από χρόνια από το σπίτι τους με σκοπό να γίνει ηθοποιός .Και φυσικά ο ντετέκτιβ μας θα βάλει πλώρη κατευθείαν προς την πόλη όπου τόσο φιλόδοξα όνειρα ‘ γίνονται πραγματικότητα ‘ :

Στο Hollywood.

Εκεί ο Welles θα γνωρίσει τον Max California , έναν νεαρό που εργάζεται σε ένα από τα αμέτρητα τοπικά Sex Shops. Τον Max υποδύεται , ένας ακόμη σχετικά άγνωστος, Joaquin Phoenix. Στην ολιγόλεπτη παρουσία του ο Phoenix , πέρα από το να κλέψει τις εντυπώσεις με το μπλε μαλλί του, μας δίνει τα πρώτα ψήγματα του ταλέντου του ενώ μόλις ένα χρόνο μετά θα έπαιζε στον ‘Μονομάχο‘ του Ridley Scott βάζοντας έτσι μπρος μια τεράστια καριέρα…

O Max California αποδεικνύεται ένας αρκετά cool τύπος καθώς ενώ βγάζει το ψωμί του σε ένα παρακμιακό Sex Shop παράλληλα τον βλέπουμε να διαβάζει βαριά λογοτεχνία κάτω από πορνοπεριοδικά τα οποία επιστρατεύει ως ΄καμουφλάζ‘ ! Επίσης είναι και εξαιρετικά χρήσιμος για τον ντετέκτιβ μας μιας και καταλήγει να λειτουργεί ως ο ‘ Βιργίλιος‘ που θα τον ξεναγήσει στην αχαρτογράφητη ‘ Κόλαση‘ της παράνομης πορνογραφίας. Ο Max ξεκινάει τον Welles από τις ‘ light τσόντες’ και σιγά, σιγά τον μπάζει στα πιο ταμπού και παράνομα μονοπάτια της βιομηχανίας.

Η κατάβαση του Nic Cage στα βίτσια και την διαστροφή του ανθρώπινου είδους αποδίδεται σαν ένας ζωντανός εφιάλτης που ξεδιπλώνεται μεθοδικά. Λόγω της φύσης και του επαγγέλματος του ο Welles αρχικά παρουσιάζεται απόλυτα ψύχραιμος και λογικός όμως καθώς αντικρίζει ολοένα και περισσότερα κομμάτια από τις πιο σκοτεινές και αποκρουστικές ορμές των συνανθρώπων του η λογική του θα αρχίσει να κλονίζεται ανεπανόρθωτα.

Πραγματικά στην σκηνή όπου ο Cage παρακολουθεί το Snuff movie που καλείται να ερευνήσει με την ερμηνεία του σου βγάζει τόσο μεγάλη αμηχανία και ένταση που σχεδόν σε αναγκάζει να μοιραστείς ως θεατής μαζί του όλο το σοκ και την αηδία…

Αλλά η πραγματική ‘ καταδίκη΄ για τον ντετέκτιβ θα έρθει όταν επιτέλους κατορθώσει να εντοπίσει τους συντελεστές αυτής της μικρής ταινίας.

Ο Andrew Kevin Walker είναι ο ίδιος τύπος που έγραψε και το SEVEN και όπως και στο φιλμ του Fincher έτσι και εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα Κακό που αν και θνητό καταφέρνει να σε κλονίσει με την πραγματικά απάνθρωπη κτηνωδία και την τρέλα που το διακρίνει…

‘Things I do, I do them because I like them! Because I want to!’

Το 8mm περιλαμβάνει τέσσερις Κακούς και ο κάθε Μπάσταρδος ουσιαστικά καυτηριάζει και ένα κομμάτι της βιομηχανίας του θεάματος.

Συγκεκριμένα έχουμε τον Peter Stormare να υποδύεται τον Dino Velvet , έναν σκηνοθέτη που την έχει δει ‘Jim Jarmusch‘ της πορνογραφίας. Ο τύπος αυτός ντύνει τα έργα του με ρεαλιστικό και ακραίο φετιχισμό. Πασχίζει συνεχώς να δείξει ότι ‘ παράγει τέχνη’ αλλά το μόνο που κάνει στην πραγματικότητα είναι να γυρνάει τσόντες. Αγαπημένος του συνεργάτης είναι ο ηθοποιός που αρχικά μας γίνεται γνωστός μονάχα με το παρατσούκλι ‘ The Machine‘, ένας θηριώδης άντρας με βίαιες ορέξεις και που δεν αποκαλύπτει ποτέ το πρόσωπο του. Ο τύπος αυτός έχει αποκτήσει μια σχεδόν ‘Cult‘ υπόσταση για τους λάτρεις αυτών των ταινιών. Η υπόλοιπη ομάδα αποτελείται από τον ‘ υπεύθυνο castingJames Gandolfini που ενσαρκώνει έναν γλιτσερό ‘ γύπα‘ που θα έκανε υπερήφανο μέχρι και τον ‘δάσκαλοHarvey Weinstein. Το παρεάκι συμπληρώνει ο Anthony Heald σε ρόλο ‘παραγωγού‘ και απλά μας θυμίζει το πόσο αποτελεσματικός είναι στο να παίζει αντιπαθητικούς μούλους !

Η τετράδα των άπληστων και έκφυλων Καθαρμάτων του 8mm είναι μια από τις πιο υπέροχα απεχθείς ομάδες Κακών που έχω πετύχει ποτέ μου σε ταινία. Οι φάτσες, οι πράξεις και τα λόγια τους στο τέλος σε κάνουν να ευγνωμονείς τον Nic Cage που αναγκάζεται να εξελιχθεί σε ‘ The Punisher‘ ώστε να τους τιμωρήσει για τα εγκλήματα τους.

Ω ναι, στην τρίτη πράξη το 8mm από ένα θρίλερ μυστηρίου και εγκλήματος μεταμορφώνεται σε μια ιστορία ‘ βιτζιλαντισμού‘ όπου ένας μοναχικός άντρας , στα πρόθυρα της τρέλας, αποφασίζει να ‘ εξαγνίσει‘ το Κακό που κρύβεται στην κοινωνία μας καταφεύγοντας σε πράξεις απαράμιλλης βίας.

Όμως φτάνοντας στον ‘Big Boss‘ ο Welles θα κάνει έντρομος μια σκληρή διαπίστωση…

Ύστερα από μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη με τον ‘ Machine‘ ο Welles κατορθώνει να ακινητοποιήσει το ‘ θηρίο‘ και να του βγάλει την μάσκα. Αντικρίζοντας το θνητό πρόσωπο του ‘ τέρατος‘ ο ντετέκτιβ συνειδητοποιεί επιτέλους ότι δεν μάχεται κάποιο εξωπραγματικό Κακό αλλά ότι έχει να αντιμετωπίσει κοινούς ανθρώπους που όμως τα βίτσια και η μοχθηρία τους είναι τόσο μεγάλα και αποτρόπαια που μοιάζουν να αποκτούν σχεδόν μεταφυσικές διαστάσεις. Διαστάσεις που ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και ηθικής που η κοινωνία μας έχει ορίσει και θεσπίσει.

‘What’d you expect ? A monster ?’

Τα λόγια του ‘Machine‘ προσγειώνουν τον ήρωα μας με τα μούτρα στην λάσπη. Το μήνυμα των Schumacher και Wakler είναι σύντομο , ωμό και σταράτο :

Υπάρχει ένα γνήσιο Κακό μέσα στον κόσμο μας. Και το κακό αυτό πηγάζει κατευθείαν από μέσα μας.

‘I wasn’t beaten. I wasn’t molested.Mommy didn’t abuse me. Daddy never raped me. I’m only what I am. And that’s all there is to it! There’s no mystery. Things I do, I do them because I like them! Because I want to!’

Το ‘ κύκνειο άσμα μιας θνητής μηχανής’ φέρνει τον ντετέκτιβ στο χείλος της τρέλας. Ο βιαστής , φονιάς και σαδιστής που έχει μπροστά του δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του. Δεν έχει αυταπάτες. Είναι απόλυτα εντάξει με την πορεία που έχει χαράξει. Ένας κοινός άντρας που αφέθηκε ολοκληρωτικά στις φριχτές και σαδιστικές του παρορμήσεις, δίχως ενοχές ή τύψεις.

Και το γεγονός ότι ο άντρας αυτός έχει μια φάτσα σχεδόν ‘ παιδιάστικη‘ σίγουρα δεν βοηθά τον ήρωα να διατηρήσει ανέπαφη την ψυχική του υγεία…

Στην εποχή του το 8mm δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους κριτικούς. Πολλοί έκριναν την ‘ σαδιστική του βία’ ως ‘ απωθητική‘ αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό να προσμετρηθεί ως κάτι το ‘ αρνητικό‘ για αυτή την ταινία ?

Το 8mm σκοπίμως είναι μια ‘ απωθητική‘ ταινία. Αν δεν ήταν τότε δεν θα μπορούσε να αποδώσει την σκοτεινή του θεματολογία με τον σκληρό και άμεσο τρόπο που έπρεπε να την αποδώσει. Ο Joel Schumacher μπορεί να έμεινε στην ιστορία δίνοντας απέθαντη ζωή σε γοητευτικά και αιμοδιψή βαμπίρ και διαστρεβλώνοντας τον BATMAN του Tim Burton σε …Live Action καρτούν όμως σε κάνα δυο περιπτώσεις μας απέδειξε ότι μπορούσε να χτίσει πραγματάκια επάνω στην ανθρώπινη τρέλα και τις βίαιες παρορμήσεις μας.

Με το FALLING DOWN του 93 ο Joel σατίρισε και κριτίκαρε το άγχος και την τρέλα που μας μεταδίδει ο αστικός τρόπος ζωής. Στο 8mm πάλι μελέτησε το πόσο επίφοβο είναι να ζούμε με τις ανέσεις που μας προσφέρει αυτή η ζωή. Καταναλωτισμός και ανέσεις αν συνδυαστούν μπορούν εύκολα να οδηγήσουν κάποιους ανθρώπους πέρα από τα όρια κάθε ηθικής και νομιμότητας. Ορισμένοι άνθρωποι κουβαλούν μέσα τους τόσο έντονες παρορμήσεις που ποτέ τους δεν θα μπορέσουν να τις ικανοποιήσουν ολοκληρωτικά. Θα προσπαθήσουν να το κάνουν όπως και να χει. Και φυσικά όσο υπάρχει στην μέση το χρήμα θα υπάρχουν πάντοτε και εκείνοι οι ‘ καλλιτέχνες‘ που θα είναι απόλυτα πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο που τις επιζητεί.

Στο τέλος τα μοναδικά που μπορούν να σταθούν εμπόδιο σε αυτή την φρίκη είναι η ηθική και η λογική. Αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αντέξουν…

Στο φινάλε του 8mm o ντετέκτιβ αφού ‘ αποδώσει δικαιοσύνη‘ επιστρέφει σπίτι και καταρρέει μπροστά στην γυναίκα του. Καταλαβαίνει ότι επιλέγοντας την αυτοδικία κατέληξε να ικανοποιήσει τις δικές του σκληρές και φριχτές επιθυμίες. Πλέον διακρίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο όριο σε αυτές παρά εκείνο που χαράζουμε οι ίδιοι για τους εαυτούς μας.

‘Save me..’

Η έκκληση για βοήθεια που κάνει ο Nicolas Cage στην ‘ γυναίκα‘ του είναι μια από τις πιο σπαραχτικές και δραματικές στιγμές στην καριέρα του ηθοποιού. Εδώ ίσως έχουμε το σπάνιο παράδειγμα μιας ταινίας όπου η περίφημη τρέλα του Nic Cage δεν κλέβει την παράσταση. Βλέπεις η τρέλα και η μοχθηρία με την οποία ντύνει ο Joel Schumacher το φιλμ του είναι τόσο έντονα που επισκιάζουν τα πάντα. Το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης ποτέ του δεν καταφεύγει σε φτηνό ή ακραίο Exploitation, και ας είναι Rated-R η ταινία του, μας αποδεικνύει ότι ενίοτε ο Joel Schumacher μπορούσε να γίνει αρκετά ευρηματικός και αποτελεσματικός . Εδώ η τρέλα του Nic είναι απόλυτα κατανοητή και δικαιολογημένη. Διάολε φαντάζει σχεδόν ως μονόδρομος…

Πάντως στο τέλος ο Joel Scumacher αφήνει έστω και ένα μικρό παραθυράκι λύτρωσης και ελπίδας για τον ντετέκτιβ του. Το θέμα είναι όταν έχεις βουτήξει τόσο βαθιά μέσα στην Άβυσσο , έχεις στροβιλιστεί μέσα σε αυτή, και τελικά κατορθώσεις να πιαστείς από ένα χέρι και αυτό θα σε ανασύρει στην επιφάνεια , άραγε θα σου έχουν απομείνει οι ανάσες που θα σε βοηθήσουν να κρατηθείς στην ζωή ή χάθηκαν κάπου εκεί κάτω μια για πάντα ?

Άραγε είχε δίκαιο ο Max California όταν προσπαθούσε να προειδοποιήσει τον ντετέκτιβ για τον κόσμο που ετοιμαζόταν να ερευνήσει ?

‘Dance with the devil the devil don’t change, the devil changes you.’

– Max California

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: